web counter
Laatste 5 Kilo Afvallen? 6 Redenen Waarom Het Je Niet Lukt
5 kilo afvallen

Laatste 5 Kilo Afvallen? 6 Redenen Waarom Het Jou Maar Niet Lukt

Wil jij nog 5 kilo afvallen, zodat je je streefgewicht bereikt? Dan kan dit een zware klus zijn. Je lichaam weet namelijk dat het steeds minder vetreserves heeft en houd daarom deze laatste 5 kilo’s wat langer vast.

Toch kan je die 5 kilo afvallen door je lichaam een extra handje te helpen. In dit artikel leg ik je uit waarom je die laatste 5 kilo nog niet hebt verloren en geef ik je goed werkende tips.

6 redenen waarom de laatste 5 kilo afvallen nog niet is gelukt

1. Je eet nog steeds bewerkte voeding

Je kan afvallen waarbij je nog steeds bewerkte voedingsmiddelen eet, maar moet je nog 5 kilo afvallen om aan je streefgewicht te komen, dan kan nu het punt zijn aangebroken om helemaal te stoppen met het eten van bewerkte voedingsmiddelen.

Wist je dat vaak meer dan de helft van de voedingswaarde is verdwenen in voedsel dat is bewerkt? Daardoor mis je een heleboel natuurlijke vezels, enzymen, vitaminen, mineralen, anti-oxidanten en ga zo maar door. Van het grootste gedeelte van wat je dan eet heeft het lichaam niets aan. Dit worden de zogenaamde lege calorieën genoemd. Deze slaat je lichaam maar al te graag op als vet en zo zal je dus moeilijker die laatste 5 kilo afvallen.

2. Je hebt je dagelijkse calorie-inname niet verlaagd

Als je al een aantal kilo’s hebt verloren en nu nog 5 kilo van je streefgewicht bent, dan zal je ook je dagelijkse calorie-inname moeten verlagen. Je weegt immers minder, waardoor je bij elke activiteit (zelfs slapen) ook iets minder calorieën verbrandt.

Een persoon van 90 kilo verbrandt namelijk meer calorieën dan een persoon van 70 kilo, ook al hebben deze beide dezelfde lengte. Stel dus dat je 20 kilo bent afgevallen dan is het belangrijk dat je alleen al daardoor ook vanaf nu nog minder gaat eten. Hier kan je uitrekenen hoeveel calorieën jij verbrandt. Aan de hand daarvan kan je opnieuw je dagelijkse calorie-inname aanpassen.

3. Je bent niet meer zo streng als in het begin

Als je ergens mee begint dan ben je vaak de eerste paar dagen of weken hier erg gericht mee bezig. Nadat je gaat merken dat je ook daadwerkelijk resultaat boekt bent en steeds dichter bij je doel komt, zal je vaak ook minder streng worden voor jezelf. Dit werkt ook zo met afvallen.

Voor die laatste 5 kilo afvallen is juist nu discipline erg belangrijk en zal je net zo streng of misschien zelfs strenger moeten zijn. Probeer dus weer net zo gericht met afvallen bezig te zijn als dat je in het begin deed en je zal zien dat het nu een kwestie is van volhouden.

4. Je bent spierweefsel verloren

Als je gezond en verantwoord aan het afvallen bent verlies je voornamelijk vet. Dat is ook precies wat je wilt, maar het is soms onoverkomelijk dat je ook wat spierweefsel verliest. Vooral bij het doen van duursporten, zoals hardlopen, kan het zijn dat je lichaam niet alleen je vetreserves verbrandt, maar ook spierweefsel. Dit kan op een gegeven moment gaan tegenwerken wanneer je die laatste 5 kilo wilt afvallen.

Minder spierweefsel betekent nou eenmaal dat je ook minder calorieën verbrandt. Probeer dus na te gaan of je genoeg (ook niet teveel) eiwitten eet, maar ook of je genoeg doet aan het verstevigen van je spieren.

5. Je eet totdat je helemaal vol zit

Als je wilt afvallen is het niet de bedoeling dat je na elke maaltijd helemaal vol zit. Beter zou zijn om voor ongeveer 75% vol te zitten. Hierdoor zal je spijsvertering beter werken en dat is erg belangrijk.

Hoe voorkom je nou dat je niet helemaal vol zit na een maaltijd? Dat is eigenlijk heel eenvoudig. Je zal gewoon langzamer moeten eten.

Je hersenen krijgen namelijk een signaal van je maag over hoe vol deze zit, alleen dit signaal loopt met ongeveer 10 minuten achter. Luister dus goed naar je lichaam en neem de tijd bij het eten. Alleen dan weet je zeker dat je een te volle maag kan vermijden.

6. Je slaapt niet genoeg

Slapen lijkt misschien niet zo veel invloed te hebben op je gewicht en je calorieën verbranding, maar dit kan je beter niet onderschatten als je bezig bent met die laatste 5 kilo afvallen.

Onderzoekers hebben ontdekt dat er bij te weinig slaap minder leptine in het bloed zit: voor je gevoel zit je dan minder vol. Tegelijkertijd is er een toename te zien van een ander hormoon genaamd ghreline. Dit hormoon bevordert de eetlust.

Als je te weinig slaapt, heb je dus meer honger én zal je tegelijkertijd meer willen eten voordat je lichaam zegt dat je genoeg hebt gegeten. Probeer dus minimaal elke nacht 7 a 8 uur te slapen om je hormonen in balans te houden.

Wil je een gezond afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?
Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Ga jij die laatste 5 kilo afvallen?

De tips die ik in dit artikel heb gegeven zijn er slechts een paar, maar eigenlijk komt het erop neer dat je een hele gezonde leefstijl moet aannemen om die laatste 5 kilo af te vallen.

Natuurlijk zijn er allerlei producten te vinden in de afvallen- en dieet markt. Helaas zijn er maar weinig producten waarvan ik daadwerkelijk vind dat deze echt iets toevoegen voor mensen die een gezonde leefstijl willen aannemen!

Eén product die ik zeker de moeite waard vind is het eBoek de Afslank Receptenbijbel. Dit boek brengt gezond eten en afvallen heel dicht bij elkaar en geeft zeer veel praktische informatie over het creëren van een gezonde leefstijl

Wat kan je nog meer verwachten van dit receptenboek?

  • Recepten die je goed verzadigen
  • Recepten die makkelijk te maken zijn en ook eens goedkoop zijn
  • Recepten die geschikt zijn voor alleenstaanden, maar ook gezinnen.

Let op: dit is geen traditioneel diëten boek, maar leert jou dé methode, die geschikt is voor iedereen, om voor altijd gezond te kunnen eten en die laatste overtollige 5 kilo blijvend eraf te houden.

Klik hier voor meer informatie:

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

Tags:

Laurens Helmstäter

Laurens is de oprichter en eigenaar van Echt Gezond Afvallen. EchtGezondAfvallen.nl is bedoeld om iedereen te helpen veilig en gezond af te vallen. Vind meer info over Laurens Helmstäter.

2 Reacties
  • Julie Godeau

    6 oktober 2016 op 09:13 Beantwoorden

    Beste,

    ik ben op 14 maanden 22 kg afgevallen, ik zou er nu nog 8 moeten afvallen, dan sta ik op 65 kg voor 1m73, perfect dus. alleen het lukt niet echt meer…. ik let nog steeds op men eten en beweeg zeker voldoende, drink enkel water en thee.. maar ik val amper af. enige tips?

Plaats een reactie