web counter
Waarom Echt Afslanken Vaak Tussen Je Oren Zit
afslanken oren mindset

Waarom Echt Afslanken Vaak Tussen Je Oren Zit

Veel mensen proberen van hun overgewicht af te komen, door te gaan afslanken met diëten of andere wondermethodes.

Toch lukt het bij veel mensen maar niet om slanker te worden en blijft het een eeuwige strijd om gewicht te verliezen. Is dit voor jou herkenbaar? Je bent absoluut niet de enige.

Hoe komt het toch dat er steeds meer mensen willen afslanken, maar dat we gemiddeld gezien alleen maar dikker worden? In dit artikel wil ik ingaan op het psychologische aspect over afvallen en afslanken, om zo proberen duidelijk te krijgen waar jouw obstakels liggen.

Het psychologische aspect van afslanken

Ongeveer de helft van de Nederlanders is te dik. Zo’n 40% van de Nederlanders heeft overgewicht (BMI tussen de 25 en 30) en zo’n 11% is obees (BMI boven de 30).

Mensen met overgewicht worden op dit moment vooral behandeld door diëtisten en artsen. Psychologen hebben zich lange tijd weinig of niets aangetrokken van het overgewicht- en obesitasprobleem.

Een aantal jaar geleden is uit onderzoek gebleken op de Universiteit van Maastricht, dat daar de nodige verandering in moet komen. Zwaarlijvige mensen hebben namelijk meer moeite om hun gedrag goed onder controle te houden en succesvol te kunnen afslanken.

Een behandeling door diëtisten aangevuld met cognitieve therapie door gedragstherapeuten, kan terugval na een dieet veel beter voorkomen. Wie anders leert denken over eten en diëten, zal deze kennis ook voor lange tijd bij zich houden. Hoe zit dat dan concreet?

Wil je een gezond afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?
Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Ben je echt klaar voor afslanken?

Je bent vast wel eens een dieet of een bepaalde afvalmethode tegengekomen, waarvan je gelijk erg enthousiast werd. Zelfs zo enthousiast, dat je gelijk hebt besloten om er aanstaande maandag direct mee te gaan beginnen. Is het je toen gelukt om daadwerkelijk je streefgewicht te bereiken? Ik denk dat voor de meeste mensen het antwoord hierop een ‘nee’ is.

De vraag is natuurlijk, waarom is het je niet gelukt? Was het dieet niet goed? Of lag het aan iets anders?

Eigenlijk is de volgende vraag die je dan moet stellen: Was ik er echt klaar voor om te gaan diëten? Klaar om anders te gaan eten? Klaar om me gewoontes aan te gaan passen? Klaar om dit te kunnen volhouden? En wil ik eigenlijk wel diëten? Hierop zijn je antwoorden waarschijnlijk weer een ‘nee’.

Kortom, wanneer je eigenlijk nog niet klaar bent om te gaan afslanken, zal je dit ook nooit lukken, hoe goed je dieet of afslankmethode die je wilt gaan volgen, ook is.

Hoe krijg je dan wel de juiste denkwijze (mindset) die je helpt bij afslanken?

De juiste denkwijze om te kunnen afslanken

Eerst wil ik je uitleggen dat je denkwijze voor een groot gedeelte je gedrag bepaalt. Zoals ik al eerder vertelde, is je gedrag van groot belang om succesvol te kunnen afslanken.

Hoe kan je nou je denkwijze (mindset) veranderen? Dat kan alleen door je kijkwijze te veranderen. Wat bedoel ik hier nou mee?

Stel je staat voor een prachtig bos met hoge bomen. Bedenk dan hoe een houthakker naar dit bos zal kijken. Hij zal dit bos zien als geweldige bron voor hout. Hij zal dus gaan bedenken hoe hij dit hout kan gaan hakken. Vervolgens zal hij deze gedachtes omzetten in acties en gaat het bos tegen de vlakte.

Stel je staat weer voor dit prachtige bos met hoge bomen. Bedenk dan hoe een boswachter naar dit bos zal kijken. Hij zal dit bos zien als heerlijke natuur, wat in stand moet worden gehouden. Hij zal dus gaan bedenken hoe hij dit bos goed kan onderhouden. Vervolgens zal hij deze gedachtes omzetten in acties en er alles aan doen om dit bos gezond te houden.

Kortom je gedrag verander je door:

 • Eerst anders te kijken
 • Vervolgens ga je vanzelf anders denken
 • En ga je ook anders doen

De volgende vraag die je dan wellicht hebt is, hoe moet ik dan gaan kijken om succesvol te kunnen afslanken?

De juiste kijkwijze om te kunnen afslanken

Anders kijken zorgt dus voor een ander denkpatroon, waardoor je acties ook anders zullen worden. Heb jij je wel eens afgevraagd wat de kijkwijze is van een gezond slank persoon? Grote kans dat jij zijn of haar kijkwijze moet overnemen om ook net zo gezond en slank te worden.

Wat is dan het verschil tussen de kijkwijze van een gezond slank persoon of de kijkwijze van een persoon met overgewicht?

Ik denk dat ik dit het beste kan uitleggen door weer een paar vragen te stellen aan je:

 1. Kijk jij met respect naar anderen?
 2. Kijk jij met respect naar jezelf?
 3. Kijk jij met respect naar je lichaam?

Als je bij vraag 2 en/of 3 hebt geantwoord met ‘nee’, dan weet je waar je aan zou moeten werken als je last hebt van overgewicht.

Als je overal ‘ja’ hebt geantwoord en je hebt last van overgewicht, dan heb ik nog een vraag voor je. Als je respect hebt voor je lichaam, waarom eet je dan zoveel voeding, waarvan je weet dat dit niet gezond is voor je lichaam? En waarom beweeg je te weinig? Ga nog eens goed na of je wel echt respect hebt voor je eigen lichaam.

Een gezond slank persoon zal waarschijnlijk ook overal ‘ja’ hebben geantwoord, en zal hierdoor ook gedrag vertonen waardoor hij of zij slank blijft.

Maar er zijn nog meer verschillen in de kijkwijze tussen gezonde slanke mensen en mensen met overgewicht!

Meer verschillen tussen gezonde slanke mensen en dikke mensen

Er zijn veel verschillen tussen de kijkwijzes van gezonde slanke mensen en mensen met overgewicht. Hier noem ik er een paar:

1. Gezonde slanke mensen kijken naar wat ze nog niet toepassen, dikke mensen beweren dat ze alles al weten.

2. Gezonde slanke mensen staan open om nieuwe dingen te leren, terwijl dikke mensen het onderwerp liever vermijden.

3. Gezonde slanke mensen willen leren van andere slanke mensen, dikke mensen zeggen dat slanke mensen gewoon geluk hebben.

4. Gezonde slanke mensen zien eten als iets om je gezondheid mee te verbeteren, dikke mensen eten voor de gezelligheid.

5. Gezonde slanke mensen hebben geen eten nodig om zich gelukkig te voelen, dikke mensen zoeken troost in eten.

6. Gezonde slanke mensen nemen 100% verantwoordelijkheid, dikke mensen denken dat ze geen invloed hebben.

7. Gezonde slanke mensen willen slank zijn voor hun zelf, dikke mensen proberen slank te worden voor anderen.

8. Gezonde slanke mensen zijn gedisciplineerd, dikke mensen bedenken excuses.

Kortom, gezonde slanke mensen geloven dat hun acties ook daadwerkelijk invloed hebben op een gezond lichaam. Geloof jij dit ook?

Succesvol afslanken met de Afslank Receptenbijbel

Afslanken zit dus vaak tussen je oren! Lees mijn bovenstaande stellingen nog een paar keer door en laat deze goed tot je doordringen. Bedenk dan binnen 24 uur hoe jij concreet actie gaat ondernemen om ook jou streefgewicht te bereiken.

Ben je nu echt geïnspireerd geraakt door dit artikel, dan raad ik je aan om het eBoek Afslank Receptenbijbel te bestellen. Door het lezen van dit boek, zal je nog beter gaan begrijpen waarom het jou maar niet lukt om gezonder en slanker te worden. Wanneer je dit beter gaat begrijpen, kan je ook makkelijker je kijkwijze veranderen.

Wat kan je nog meer verwachten van dit receptenboek?

 • De nieuwste wetenschappelijke feiten met praktische tips
 • Recepten die je goed verzadigen
 • Recepten die makkelijk te maken zijn

Let op: dit is geen traditioneel diëten boek, maar leert jou dé methode, die geschikt is voor iedereen, om overtollig vet te kunnen verbranden, maar ook om een zo gezond mogelijk lichaam te kunnen houden voor de rest van je leven.

Klik hier voor meer informatie:

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen 

Tags:

Laurens Helmstäter

Laurens is de oprichter en eigenaar van Echt Gezond Afvallen. EchtGezondAfvallen.nl is bedoeld om iedereen te helpen veilig en gezond af te vallen. Vind meer info over Laurens Helmstäter.

4 Reacties
 • soeniel

  26 april 2015 op 00:59 Beantwoorden

  Ik ben in 4 weken ruim 9 kilo afgevallen. Mijn dikke buik is een buikje geworden en ik voel me fit. Mijn kinderen kan ik weer optillen.
  Ik heb een stofwisselingskuur gedaan waardoor mijn resultaat heb gehaald. Iedereen kan het maar je moet je Healthy mindset wel voor hebben ja.

  Groet,
  [email protected]

 • soeniel

  26 april 2015 op 01:01 Beantwoorden

  Maagverkleining is geen laatste middel maar een stofwisselingskuur die ik heb gedaan kan bijna niets tegen.

  groet,
  [email protected]

 • Karen Keesdottir

  8 augustus 2018 op 16:15 Beantwoorden

  Beste Laurens,

  Het eerste deel van je artikel was wat mij betreft spot-on, in welke mate respecteer je jezelf, je lijf en je gezondheid. Zienswijze bepaald gedachten, gedachten bepalen acties, ook daar kan ik mij in vinden..

  Je raakte me echter volledig kwijt toen je dat lijstje van 8 “verschillen tussen slanke en dikke mensen begon op te sommen” wat een algemeenheden en psychologie van de koude grond zeg. Je raakte me niet alleen kwijt, maar als dik mens werd ik er zelfs boos van.

  Ineens begrijp ik dat ik een troostzoekende betweter ben die niet wil leren, excuses verzint en geen verantwoordelijkheid voor eigen handelen wil dragen, invloedloos denkt te zijn en bovendien iedere verandering aan het eigen denk en eetpatroon alleen extern gemotiveerd kan ondernemen…

  Je wordt vriendelijk bedankt.

  Karen Kabouter

  • Laurens Helmstäter

   8 augustus 2018 op 16:44 Beantwoorden

   Beste Karen,

   Bedankt voor je begrijpelijke reactie. Dit artikel is erg verouderd en sta ik allang niet meer achter. Ik zal deze zsm herschrijven. Een deel van mijn huidige visie op mensen met overgewicht vind je hier: https://echtgezondafvallen.nl/waarom-val-ik-niet-af/

Plaats een reactie