web counter
Afslankpillen: 6 Bezwaren En Waarom Deze Op Termijn NIET Werken
Afslankpillen

Afslankpillen: 6 Bezwaren En Waarom Deze Op Termijn NIET Werken

Als je de reclame’s moet geloven van fabrikanten die hun afslankpillen en dieetpillen aanprijzen, dan zou eigenlijk niemand meer overgewicht hoeven te hebben.

Toch is de werkelijkheid anders, want het percentage van mensen met overgewicht blijft nog altijd stijgen. Afslankpillen lijken hier niets aan te kunnen veranderen.

Helaas komt er telkens weer een nieuwe ultieme afslankpil op de markt, waardoor sommige mensen continue blijven zoeken naar de makkelijke weg. En telkens blijkt zo’n pil toch weer teleurstellend te zijn.

In dit artikel bespreek ik 6 bezwaren die ik heb tegen afslankpillen en waarom deze op de lange termijn niet zullen werken.

Wat zijn afslankpillen?

Afslankpillen worden gemaakt om mensen met obesitas (zwaar overgewicht) te helpen met afvallen. Ook zijn ze bedoeld om te gebruiken in combinatie met andere afvalprogramma’s en diëten.

Veel van deze dieetpillen zijn bij de drogist, apotheek of supermarkt verkrijgbaar. Enkele bekende afslankpillen zijn:

 • Garcinia Cambogia
 • Glucomannan
 • L-Carnitine
 • XLS Medical
 • Hydroxycut
 • Orlistat (Alli)
 • Groene thee tabletten
 • Caffeïne tabletten
 • CLA tabletten
Wil je een gezond afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?
Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Hoe werken afslankpillen?

Afslankpillen worden meestal gebruikt vóór of in plaats van de maaltijd. Dat betekent overigens niet dat afslankpillen ook maaltijdvervangers zijn.

In de meeste gevallen zouden afslankpillen werken via één of meer mechanismen:

 • Inname Er zijn afslankpillen die de inname van voeding beïnvloeden. Dit zijn de zogenaamde eetlustremmers. Bepaalde stoffen in deze afslankpillen zorgen voor een langer verzadigingsgevoel. Hierdoor is het makkelijker om minder calorieën te consumeren.
 • Opname Andere afslankpillen beïnvloeden de opname van de geconsumeerde calorieën. Zo zijn er afslankpillen die de opname van vetten of koolhydraten gedeeltelijk remmen. Wat niet opgenomen wordt, gaat er uit via de ontlasting. Dit verkleint de kans op vetopslag, omdat er simpelweg minder op te slaan valt. Hierdoor zal het lichaam eerder overgaan op het verbruiken van de eigen vetvoorraad voor energie.
 • Verbranding Dan zijn er ook nog afslankpillen met ingrediënten die de verbranding stimuleren. Een hogere verbranding zorgt ervoor dat het lichaam meer energie gebruikt. Hierdoor zijn de suikervoorraden eerder leeg en zal je eerder overgaan op vetverbranding.

Er zijn ook pillen op de markt die een laxerende werking hebben, maar daardoor raak je voornamelijk vocht kwijt. Hierdoor zal je ongetwijfeld een paar kilo’s lichter door worden, maar dat heeft verder niets te maken met gezond afvallen op de lange termijn.

6 bezwaren over het gebruik van afslankpillen

Uiteraard zijn er genoeg redenen te bedenken waarom afslankpillen waardevol zijn, zeker als je het vraagt aan de verkopers. Veel gehoorde kreten zijn:

 • Afvallen zonder moeite
 • Lichaamsontgifting
 • Meer energie
 • Reduceren van hongeraanvallen

Logischerwijs zullen zij minder snel vertellen wat de nadelen zijn van deze dieetpillen. Daarom wil ik je graag bewust maken van de bezwaren die ik heb tegen afslankpillen.

Bezwaar #1: Werking van afslankpillen zijn vaak onvoldoende bewezen

Er wordt vaak gekeken naar de resultaten van studies die zijn gedaan op dieren, om de werking van afvalpillen te bewijzen.

Natuurlijk zijn er sterke overeenkomsten tussen mensen en muizen (geen grap). Dat hoeft alleen nog niet te betekenen dat alle resultaten uit onderzoek op muizen ook gelden voor mensen.

Bovendien zijn de studies die zijn uitgevoerd op dieren, gepaard met hoge hoeveelheden van de werkzame stof. Deze hoeveelheden zijn vaak te hoog voor mensen. Ook zit er meestal maar een fractie van de hoeveelheid van de werkzame stof in een pil, waardoor je er alsnog weinig aan hebt.

Daarbij is er nog iets anders wat belangrijk is om te vermelden.

Dierenstudies met onbruikbare resultaten worden vaak niet gepubliceerd omdat ze geen goede reclame zijn voor de betreffende industrie. Dit geldt overigens voor al het wetenschappelijk onderzoek, maar dat is een onderwerp voor een ander artikel.

Als er wordt gekeken naar de resultaten uit studies met proefdieren, dan worden deze vaak behoorlijk overschat (bron).

Denk dus eerst kritisch na als je weer een reclame ziet van een fabrikant die nieuwe afslankpillen op de markt heeft gebracht.

Bezwaar #2: Dieetpillen staan niet onder controle van de overheid

Afslankpillen kan je gewoon zonder recept krijgen. Het nadeel hiervan is dat ze meestal niet onder controle staan door een overheidsinstantie. Zonder controle kan je er dus niet vanuit gaan dan de dieetpillen ook daadwerkelijk veilig zijn.

Toch lijken deze afvalpillen veilig, omdat ze gewoon liggen bij de plaatselijke apotheker of drogist zoals de Kruidvat. Dit betekent echter niets!

De reden dat deze pillen zonder controle te verkrijgen zijn, komt omdat ze worden gezien als supplementen. Zouden ze worden gezien als medicijnen, dan zou het een heel ander verhaal zijn.

Weet jij nog hoe het afliep met de beruchte stackers van Ephreda?

Deze stackers die de vetverbranding zouden stimuleren, waren ongekend populair in de sportwereld. Dit kwam tot een einde vanwege aanhoudende klachten over de ernstige bijwerkingen. De stackers van Ephreda zouden vooral hartproblemen veroorzaken.

Pas op dat moment greep de overheid in en werden deze pillen in Nederland verboden. Ephreda valt nu onder de categorie medicijnen en mag in de Europese Unie niet meer verkocht worden.

Wees er dus op behoed dat afslankpillen niet automatisch veilig en werkzaam zijn.

Bezwaar #3: De afslankpil verandert je slechte gewoontes niet

Als afvallen niet anders was dan het slikken van een pil, zouden niet steeds meer mensen last hebben van overgewicht.

Het is nou eenmaal niet voor iedereen even simpel om overtollig vet weg te werken.

Wat zijn de meest voorkomende obstakels om gezond af te vallen?

Dit heeft onder andere te maken met het volgende:

 • Afvallen wordt niet gestimuleerd door onze omgeving
 • Afvallen kost tijd (koken, sporten, etc.)
 • Afvallen vereist een eigen verantwoordelijkheid
 • Afvallen kost geld (gezonde voeding, coaches, boeken, etc.)
Afvallen heeft vooral te maken met gedrag.

Het veranderen van gedrag begint bij bewustwording en de juiste handvatten en kennis. Dit kan helaas niet worden verwerkt in een toverpil!

Dieetpillen hebben géén invloed op je leefstijl of je overtuigingen over gezond eten. Ze helpen al helemaal niet om meer te gaan bewegen.

Als je er toch voor kiest om afslankpillen te slikken, doe dit dan altijd in combinatie met gezond eten en voldoende beweging. Gebruik afslankpillen dan ook niet als hoofdmiddel, maar alleen als extra hulpmiddel.

Bezwaar #4: Afslankpillen kunnen gevaarlijk zijn voor je gezondheid

Heb je ooit de waslijst aan bijwerkingen gelezen die je kunt terugvinden in de bijsluiter van afslankpillen?

De lettertjes zijn vaak zo klein, dat veel mensen niet eens te moeite nemen om deze te bestuderen. Maar dat de meeste afslankpillen bijwerkingen hebben, is wel degelijk een feit!

Ik heb het dan niet over relatief onschuldige bijwerkingen, zoals winderigheid of een beetje hoofdpijn.

Afhankelijk van hoe de pil in elkaar is gezet en welke werkzame stoffen eraan zijn toegevoegd, kunnen de bijwerkingen behoorlijk uiteenlopen. Wat deze bijwerkingen allemaal gemeen hebben, is dat ze vervelende gevolgen kunnen hebben voor je gezondheid.

Hieronder een overzicht van de meest voorkomende bijwerkingen van afslankpillen:

 • Diarree, obstipatie en winderigheid
 • Verhoogde hartslag en een hogere bloeddruk
 • Misselijkheid en maagkrampen
 • Angstaanvallen
 • Duizeligheid
 • Rusteloosheid en slapeloosheid

Het Amerikaans departement van volksgezondheid heeft in 2012 een schokkend rapport opgesteld.

Hieruit bleek dat van de 127 geanalyseerde voedingssupplementen (inclusief afvalpillen), maar liefst 20 procent valse claims op het etiket hadden vermeld. Ook werden bepaalde bijwerkingen weggelaten uit de bijsluiter (bron).

Als je dan weet dat de positieve effecten vrij minimaal zijn, dan moet je je afvragen waarom je überhaupt nog afslankpillen zou overwegen.

Bezwaar #5: Afvallen werkt niet op lange termijn met pillen

Het is een fantasie om te geloven dat afslankpillen je op de lange termijn helpen aan jouw droomgewicht. Dit heeft 2 redenen:

 • Je krijgt je overtollige kilo’s er in principe nooit zo snel vanaf als dat fabrikanten je doen geloven.
 • Als je het al voor elkaar krijgt om op je streefgewicht te komen met afslankpillen zonder leefstijlverandering, dan zal dit niet lang standhouden. Hierdoor ligt het jojo-effect op de loer

Je kan het vergelijken met een bal onder water houden. Je houdt de bal even vast, maar op een gegeven moment houd je het niet meer vol en komt de bal omhoog.

Als de pillen al zouden werken, dan zou je ze voor de rest van je leven moet blijven gebruiken. Naast het feit dat dit een hoop geld kost en bijwerkingen met zich meebrengt, is dit praktisch gezien onhaalbaar.

Bezwaar #6: Pillen cultuur

In de afgelopen eeuw is de westerse maatschappij een echte pillen cultuur geworden. We zijn gaan geloven dat de pillen die worden gemaakt beter werken, dan kritisch te kijken naar je eigen leefstijl en hieraan iets te willen veranderen.

Hoe goed een pil ook werkt, het zal nooit de oorzaak wegnemen van jouw overgewicht. Daarmee wil ik niet zeggen dat het voor iedereen even gemakkelijk is om af te vallen. Gezonder eten en meer bewegen is namelijk makkelijker gezegd dan gedaan.

Toch is een gezond voedingspatroon in combinatie met voldoende beweging en ontspanning, met daarbij gewenst gedrag, de sleutel tot blijvend succes! Dit kan je bereiken door de juiste handvatten te krijgen en zelfbewust te worden van jouw gedrag.

Verbrand snel overtollige vet met simpel te maken afslank recepten

Waarom zou je afslankpillen gebruiken die niet of nauwelijks resultaten opleveren? Voor het gemak? Telkens weer opnieuw aanlopen tegen obstakels die jouw in de weg staan om een slank lichaam te krijgen, lijkt mij juist erg moeilijk. Dit lost een pil niet op!

Hoe fijn zou het zijn dat je je gedrag kan aanpassen, waardoor je op een gezond gewicht komt en blijft? Geen verleidingen meer naar afslankpillen, maar zelf de regie kunnen nemen over jouw overgewicht.

Om die reden heb ben ik fan van de Afslank Receptenbijbel. Hierin staan niet alleen overheerlijke recepten die helpen bij de vetverbranding met blijvend resultaat, maar ook praktische tips over afvallen.

Wat kan je nog meer verwachten van dit populaire afslank receptenboek?

 • Meer dan 100 overheerlijke recepten die snel en makkelijk klaar te maken zijn (en waar de rest van het gezin ook van geniet)
 • Tijdbesparende kant-en-klare dag- en weekmenu’s + boodschappenlijstjes
 • Achtergrond informatie die je inzicht geeft in een gezonde leefstijl
 • 6 verschillende categorieën van recepten, met onder meer kipgerechten, visgerechten, vegetarische gerechten, salades, sauzen, dressings, desserts en meer

Ontdek hoe je meerdere kilo’s per week verliest met lekkere en simpel te maken afslank recepten:

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

Laurens Helmstäter

Laurens is de oprichter en eigenaar van Echt Gezond Afvallen. EchtGezondAfvallen.nl is bedoeld om iedereen te helpen veilig en gezond af te vallen. Vind meer info over Laurens Helmstäter.

Geen Reacties

Plaats een reactie