web counter
Afvallen Met Superfoods: Superbedrog Of Supergezond?
Afvallen met superfoods

Afvallen Met Superfoods: Superbedrog Of Supergezond?

Superfoods komen steeds meer in opmars en worden met de dag populairder. Dit is niet alleen te merken vanwege steeds meer winkels waar superfoods te koop zijn, ook op internet wordt er steeds meer over dit fenomeen gesproken.

De ene voedingsdeskundige prijst superfoods de hemel in, vanwege de vele gezonde eigenschappen van deze voedingsmiddelen. Je zou hiermee niet alleen bepaalde tekorten in je lichaam beter opvangen, ook zou je effectiever kunnen afvallen met superfoods.

Andere voedingskundigen ontkennen het bestaan van superfoods. Zij vinden het puur een marketingsterm en waarschuwen mensen die veelvuldig superfoods eten.

Wat is nou de echte waarheid? Zijn superfoods echt bedrog of toch echt gezond en kan je afvallen met superfoods?

Wat zijn superfoods precies?

Superfoods is een verzamelterm voor een reeks eetbare planten en vruchten die rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen, zoals: proteïne, mineralen, vitaminen, enzymen, anti-oxidanten, polysachariden, essentiële vetzuren en aminozuren. Daarbij zijn ze totaal vrij zijn van pesticide, chemicaliën en (groei)hormonen.

Terwijl “normale” groenten en fruit vaak 3 soorten voedingsstoffen bevatten, wordt een voedingssoort als superfood bestempeld wanneer deze 12 of meer positieve eigenschappen heeft voor je gezondheid. Dit is overigens niet de officiële definitie van een superfood, want die is er eigenlijk niet.

De meest bekende superfoods zijn:

 • Gojibessen
 • Cacao
 • Maca
 • Hennepzaad
 • Chiazaad
 • Bijenpollen
 • Chlorella
 • Tarwegras
 • Kokosvet
 • Quinoa
 • Moerbeien
Wil je een gezond afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?
Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Waarom zou je superfoods eten?

Aan superfoods worden veel positieve effecten toegeschreven. Zou zou je beter kunnen afvallen met superfoods, kunnen ze je libido verhogen en verminderd het de kans op hart- en vaatziekten en verschillende soorten kanker. Ook zouden bepaalde soorten helpen tegen depressies en huidveroudering.

Omdat de voedingsstoffen die in superfoods zitten, bijna niet meer te vinden zouden zijn in “normale” voeding, zou het slim kunnen zijn om superfoods toe te voegen aan je dieet. Zo helpen ze de tekorten en disbalansen in je lichaam op te vangen en te herstellen.

Het regelmatig consumeren van superfoods, zou dus een erg positief effect hebben op de algehele gezondheid, uitstraling en vitaliteit. Zo voel je je niet alleen beter maar zie je er ook beter uit.

Ben jij al overtuigd?

Waarom waarschuwt het Voedingscentrum voor superfoods?

Ook al klinkt het verhaal van de superfoods vrij logisch, dat betekent nog niet dat het helemaal waar is.

Het voedingscentrum, maar ook andere voedingsdeskundige ontkennen namelijk het bestaan van superfoods en waarschuwen zelfs de consument. Dit doen ze vanwege meerdere redenen:

 • De term superfoods kan voor marketing doeleinden verkeerd worden gebruikt, omdat er geen officiële definitie van is
 • Het is wetenschappelijk niet bewezen dat superfoods gezonder dan zijn “normale” natuurlijke voedingsmiddelen
 • Vanwege superfoods zou de variatie in het dieet minder kunnen worden

Dit zijn allemaal redenen, waar inderdaad rekening mee moet worden gehouden bij het consumeren van superfoods. Doe je dat niet, dan hoeven superfoods voor jou helemaal niet zo gezond te zijn.

Hoe superfoods wel gezond zijn

Ten eerste is het belangrijk om te beseffen dat je geen superfoods nodig hebt, om supergezond te zijn. Eet je “normale” voedingsmiddelen die rechtstreeks uit de natuur komen zoals witlof, sperziebonen, broccoli, sla, komkommer, bloemkool etc, dan ben je hartstikke gezond bezig, mits de rest van je dieet ook gezonde voedingsmiddelen bevat.

Deze “normale” voedingsmiddelen hoef je dus niet perse te vervangen met superfoods, om nog gezonder te worden. Toch kunnen superfoods je gezondheid wel goed ondersteunen door hier en daar wat van deze voedingsmiddelen toe te voegen, omdat:

 • Je bepaalde soorten superfoods kan gebruiken als lekker tussendoortje i.p.v. een ongezonde snack
 • Je (bijna altijd) zeker weet dat superfoods vrij zijn van pesticide, chemicaliën en (groei)hormonen
 • Je zeker weet dat superfoods niet of nauwelijks zijn bewerkt, waardoor de voedingsstoffen goed behouden zijn
 • Je nog gevarieerder kan eten met superfoods als toevoeging in je dieet
 • Je veel gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt

Afvallen met superfoods effectief?

Een gezond voedingspatroon, zorgt ervoor dat ons lijf alle voedingstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft. En als je jouw lichaam goed voedt, voorkom je eerder een hormonale disbalans en dat is een belangrijke oorzaak van overtollig vet.

Omdat superfoods bij juist gebruik een positieve invloed hebben op je gezondheid, kan je eigenlijk indirect zeggen dat afvallen met superfoods wel degelijk helpt.

Er zijn zelfs een aantal superfoods waarvan wordt beweert dat ze de vetverbranding stimuleren, zoals spirulina, kokosolie en wilde Afrikaanse mango, maar dit is naar mijn oordeel onvoldoende bewezen. Net zoals onvoldoende bewezen is, dat superfoods gezonder zijn dan “normale” gezonde voedingsmiddelen.

Hoe kan je dan wel afvallen met superfoods? Superfoods kunnen voeding vervangen waarvan de dooreet factor hoog ligt. Voeding met een hoge dooreet factor, zorgt er namelijk sneller voor, dat je teveel calorieën binnenkrijgt.

Enkele voorbeelden om voeding met een hoge dooreet factor te vervangen met superfoods zijn:

 • Rijst heeft een hoge dooreet factor en kan goed worden vervangen voor quinoa dat een lagere dooreet factor heeft
 • Melkchocolade heeft een hoge dooreet factor en kan goed worden vervangen voor chocolade met minimaal 70% cacao dat een lagere dooreet factor heeft
 • Chips heeft een hoge dooreet factor en kan goed worden vervangen voor moerbeien dat een lagere dooreet factor heeft

Natuurlijk kan je ook voeding met een hoge dooreet factor, vervangen voor een voedingsmiddel die niet wordt bestempeld als superfood en toch een lage dooreet factor heeft. Helaas is dat in de praktijk vaak wat moeilijker voor elkaar te krijgen.

Conclusie van superfoods

Zijn superfoods nou superbedrog of supergezond? Het antwoord hierop zal ergens in het midden liggen!

Er zijn gevallen bekend van voedingsmiddelen die worden bestempeld als superfood, maar deze belofte eigenlijk niet waar kunnen maken. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, maar alsnog zullen deze voedingsmiddelen niet ongezond zijn.

Toch is het triest dat het Voedingscentrum de aanval heeft geopend op superfoods. Veel andere “normale” voedingsmiddelen die veelvuldig worden geconsumeerd, richten namelijk veel meer schade aan voor de gezondheid, maar daar hoor je ze niet over.

Daarbij is het ook jammer dat er zo negatief wordt gedaan over de term superfood. Het logo waarop staat “gezondere keuze”, wat te vinden is op veel bewerkte voedingsmiddelen in de supermarkt, is namelijk ook misleiding en minstens zo erg. Een “gezondere keuze” betekent in de meeste gevallen helemaal niet dat het product echt gezond is, wat helaas wel vaak wordt aangenomen. Dit lijkt mij een veel groter probleem, in vergelijking met het superfoods probleem!

Het is natuurlijk wel zo dat superfoods geen superkrachten hebben en je hoogstwaarschijnlijk niet snel zullen helpen bij het genezen van allerlei erge ziektes. Ook is het niet slim om alleen nog maar superfoods te gaan eten.

De sleutel tot een echt gezond voedingspatroon, is variatie met daarbij zo natuurlijk mogelijke voedingsmiddelen. Superfoods kunnen deze variatie bieden als toevoeging op de “normale” natuurlijke voedingsmiddelen, of door ongezonde voeding/tussendoortjes te vervangen voor superfoods.

Verder is er niets op tegen om bij het afvallen superfoods te gebruiken.

Hoe effectief afvallen met de juiste voeding?

Wil je snel en gezond afvallen, dan zal je meer maatregelen moeten nemen dan je alleen te focussen op superfoods.

Richard Ridder heeft het Afslank Receptenbijbel geschreven, wat is gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek. Met deze recepten en ingrediënten, kan het bijna niet anders dat je kilo’s gaat verliezen. De recepten bevatten namelijk weinig tot geen verkeerde vetten en suikers, maar toch zijn deze smaakvol door alle natuurlijke smaakmakers.

Wat kan je nog meer verwachten van dit receptenboek?

 • Recepten die uitsluitend bestaan uit natuurlijke producten
 • Makkelijk te maken recepten die ook nog eens goedkoop zijn
 • Recepten die geschikt zijn voor alleenstaanden en families

Je hoeft de recepten alleen maar klaar te maken om ongeveer 2 kilo per week af te vallen! Makkelijker, goedkoper en gezonder dan dat wordt het voorlopig niet!

Klik hier voor meer informatie:

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

Laurens Helmstäter

Laurens is de oprichter en eigenaar van Echt Gezond Afvallen. EchtGezondAfvallen.nl is bedoeld om iedereen te helpen veilig en gezond af te vallen. Vind meer info over Laurens Helmstäter.

Geen Reacties

Plaats een reactie