web counter
Afvallen Na Zwangerschap: In 7 Tips Terug Naar Je Oude Gewicht
Afvallen na zwangerschap

Afvallen Na Zwangerschap: In 7 Tips Terug Naar Je Oude Gewicht

Afvallen na zwangerschap lijkt voor enkele moeders automatisch te gaan. Bij vele anderen is terugkeren naar het gewicht van voor de zwangerschap een enorme opgave.

Afvallen na de bevalling is niet alleen fijn doordat je weer je vertrouwde kleren kan dragen, er slanker uitziet en beter in je vel zit, maar het heeft enorme voordelen voor je gezondheid.

In dit artikel geef ik de 7 meest effectieve tips die je helpen om na de zwangerschap op een gezonde manier af te vallen.

Waarom afvallen na zwangerschap belangrijk is

Zorgen voor een pasgeborene, aanpassen aan nieuwe routines en herstellen van de bevalling kan bij elkaar erg stressvol zijn. Hierdoor is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en terug te keren naar een gezond gewicht.

Dit zal niet alleen ten goede komen voor je gezondheid, maar ook als je plannen hebt om in de toekomst weer zwanger te worden. Het afvallen na de bevalling overhaasten kan averechts werken. Je lichaam heeft immers al zijn energie nodig om te ontzwangeren.

Wil je een gezond afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?
Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Vermijd lijnen of strenge diëten voor afvallen na zwangerschap

Wil je snell afvallen na de zwangerschap? Dan is lijnen of het volgen van een streng dieet erg af te raden, omdat:

  • Wanneer je te weinig of niet gevarieërd genoeg eet, krijg je niet voldoende voedingsstoffen binnen. Je lichaam heeft in deze fase veel voedingsstoffen nodig, omdat je aan het herstellen bent van een bevallig en je (hopelijk) borstvoeding geeft aan je baby.
  • In je vetten zitten gifstoffen opgeslagen. Wanneer je te snel afvalt, kan het lichaam deze vrijgekomen gifstoffen niet snel genoeg afvoeren. Hierdoor blijven er teveel gifstoffen in het bloed circuleren en komen er uiteindelijk teveel van deze stoffen in de borstvoeding terecht en dus ook bij je baby.

Waar komen die zwangerschapskilo’s vandaan?

Vrouwen met een gezond gewicht komen tijdens de zwangerschap tussen de 11,5 en 16 kilogram aan [1]. Deze gewichtstoename bestaat voornamelijk uit:

  • Baby
  • Placenta
  • Vruchtwater
  • Borstweefsel
  • Extra bloed
  • Vergroting van de uterus
  • Extra vetopslag

Het extra vet fungeert als een energiereserve voor de geboorte en de borstvoeding.

Gevolgen van te veel aankomen tijdens zwangerschap

Bijna de helft van de vrouwen komt tijdens de zwangerschap meer dan 16 kilo aan. Dit heeft een aantal consequenties zoals:

  • Verhoogd risico op overgewicht [2]
  • Verhoogd risico op diabetes [3]
  • Verhoogd risico op hart- en vaatziekten [4]
  • Meer kans op complicaties bij latere zwangerschappen [5]

Het is dus belangrijk om ook tijdens de zwangerschap goed voor jezelf te zorgen.

Hoeveel kilo’s verdwijnen vanzelf?

Het goede nieuws voor als je snel wilt afvallen na de zwangerschap, is dat er al een hoop kilo’s verdwijnen zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Je verliest hoe dan ook deze kilo’s:

  • 5 kilo: Baby, vruchtwater en placenta.
    Deze 3 dingen bij elkaar zijn ongeveer 5 kilo en zijn er na de bevalling al gelijk af.
  • 2 a 3 kilo: Vocht
    Al snel begint het lichaam zelf het overtollige vocht op te ruimen. Dat scheelt ongeveer 2 tot 3 kilo binnen een paar dagen na de bevalling.
  • 0,5 kilo: Krimping baarmoeder
    De baarmoeder krimpt gedurende 2 tot 6 dagen na de bevalling terug naar de normale grootte, waardoor je een halve kilo afvalt.
  • 1 kilo: Extra bloed
    Tijdens de zwangerschap is er één liter aangemaakt, die vervolgens binnen 6 weken ook weer verdwijnt.

Bij elkaar is dit ongeveer 9 kilo. Dat betekent dat voor een gezonde vrouw er nog z’n 2,5 tot 7 kilo aan vet is opgeslagen. Dit vet is deels bedoeld voor een goede productie van moedermelk en zal in 6 tot 12 maanden langzaam verdwijnen. Dit is deels afhankelijk van hoeveel maanden je borstvoeding geeft.

Mocht je meer dan 7 kilo zijn aangekomen, dan is het verstandig om al snel te beginnen met gezonde tips om af te vallen.

7 tips voor afvallen na zwangerschap

Om op een verantwoorde manier te willen afvallen na zwangerschap, geef ik je hier 7 adviezen.

Afvallen na zwangerschap tip #1: geef borstvoeding

Het is aangetoond dat het geven van borstvoeding het gewichtsverlies bevordert. Dit effect wordt wel pas 6 maanden na de zwangerschap gezien [6]. In de eerste 3 maanden kan het zelfs voorkomen dat je weer iets in gewicht toeneemt.

Ook zijn er nog andere gezondheidsvoordelen van het geven van borstvoeding. De kans op diabetes, borstkanker en een postnatala depressie is kleiner.

Het geven van borstvoeding levert niet alleen gezondheidsvoordelen op bij de moeder, ook de baby heeft hier voordelen bij. Maar liefst 28 procent van de darmflora van de kinderen is afkomstig uit moedermelk en nog eens 10 procent van het contact tussen de mond van de baby en de huid van de tepel van hun moeder.

De darmflora speelt een belangrijke rol in de spijsvertering, maar ook in het immuunsysteem van de baby. Hierdoor treedt er een beschermend effect op tegen allergieën. Ook is het risico op ziektes zoals diabetes, overgewicht en leukemie lager.

Afvallen na zwangerschap tip #2: eet maximaal 3 keer per dag

Je hormonen en neurotransmitters zijn na een zwangerschap opzoek naar een nieuwe balans. De productie van borstvoeding is immers op gang gekomen en je nachten zullen vaker gebroken zijn. Toch zal je lijf proberen in optimale conditie te blijven, zodat je goed voor je kindje kan zorgen.

Een hormoon die een grote invloed heeft op je energie is insuline. Dit hormoon houd je het goed in balans door de maaltijdfrequentie te beperken tot 3 keer per dag. Hierdoor blijft de productie van insuline beperkt, waardoor je energiepeil stabieler blijft. Ook zal je merken dat snaaigedrag verminderd en je daardoor over de hele dag minder calorieën tot je neemt.

Afvallen na zwangerschap tip #3: eet gezonde vetten

Moedermelk bestaat uit relatief veel gezonde vetten. Het zijn met name de DHA en AA vetzuren die te vinden zijn in moedermelk. Deze vetten dragen bij aan een gezonde hersenontwikkeling. Het is daarom belangrijk om tijdens de borstvoedingsperiode relatief veel voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan omega 3-vetzuren.

Ook wanneer je tijdens de zwangerschap minder of geen vis hebt gegeten, is het des te meer belangrijk om dit wel te gaan doen nadat je bent bevallen.

Vetrijke voeding zoals vis, avocado en noten dragen bij aan beter verzadigingsgevoel, waardoor je totale calorie-inname makkelijker naar beneden is bij te stellen.

Afvallen na zwangerschap tip#4: beperk bewerkte voedingsmiddelen

Bewerkte voedingsmiddelen dragen bij aan een hoge door-eet factor, oftewel je eet eerder ongemerkt te veel. Dit komt omdat bewerkte voedingsmiddelen grotendeels zijn ontdaan van hun vezels en te veel ongezonde vetten en toegevoegde suikers bevatten. Ook bevatten bewerkte voedingsmiddelen relatief weinig gezonde voedingsstoffen.

Juist in een periode waarin je aan het herstellen bent van de zwangerschap, is het belangrijk om veel voeding te eten die rijk is aan vitaminen, mineralen en vezels.

Afvallen na zwangerschap tip #5: beweeg

Na de bevalling hebben je bekken- en maagstreek de tijd nodig om te herstellen, vooral als je een keizersnede hebt gehad. Hoe lang je na de bevalling weer veilig kunt sporten hangt af van hoe de bevalling is gegaan en hoe fit je was voor- en tijdens de zwangerschap.

Gemiddeld kan je 6 tot 12 maanden na de bevalling weer intensief sporten. In de tussentijd zijn bewegingsvormen zoals wandelen en fietsen de meeste veilige manieren van bewegen. Ook kan er al snel worden gestart met krachttraining, met name voor de been-, borst- en armspieren. Het trainen van buikspieren kan je beter nog even ontzien, omdat deze veel tijd nodig hebben om te herstellen.

Afvallen na zwangerschap tip #6: verlaag stressniveau’s

Voor veel vrouwen brengt een kindje een hoop stress met zich mee. Je wilt immers een zo goed mogelijk moeder zijn en daardoor kan het zijn dat je veel van jezelf eist. Als deze stress chronisch wordt, maak je lichaam extra van het hormoon cortisol aan.

Cortisol zorgt ervoor dat de energie die in de cellen van je lichaam opgeslagen zitten, snel beschikbaar komt om de reactie op stress goed te kunnen uitvoeren. Dit zorgt er ook voor dat je sneller de behoefte hebt om te gaan eten. En dat geeft een grotere kans op een calorie-overschot, waardoor je eerder aankomt dan afvalt.

Zorg dus voor momenten van ontspanning. Je kunt hierbij denken aan yoga, mediteren, een boek lezen, een lekkere wandeling maken of een romantisch avondje met je partner. Het maakt eigenlijk niet uit wat je doet, als je maar dagelijks een ontspanningsmomentje inlast. Alléén op deze manier krijgt je lijf echt de kans om zich te herstellen en optimaal te kunnen functioneren.

Afvallen na zwangerschap tip #7: wees realistisch

Afvallen na je zwangerschap kost tijd. Afhankelijk van hoeveel gewicht je tijdens de zwangerschap bent aangekomen, is het realistisch om te verwachten dat je in de loop van 1 of 2 jaar ongeveer 4,5 kilo vet kwijtraakt.

Als je meer dan gemiddeld bent aangekomen tijdens de zwangerschap, kan het moeilijk zijn om hetzelfde gewicht te krijgen als voor de zwangerschap, maar niet onmogelijk.

Meer gezondheidsadvies voor na de zwangerschap

De 7 tips die je hier hebt gelezen zijn niet allemaal per se gerelateerd voor afvallen na zwangerschap, maar voor een gezond en slank lichaam in het algemeen.

Natuurlijk is het wel belangrijk om extra goed voor je lichaam te zorgen na een bevalling. Zeker omdat jij de belangrijkste persoon bent voor je kindje.

Als je het moeilijk vindt om je lichaam te geven wat het nodig heeft, of je weet niet goed waar je moet beginnen en waar je op moet letten, dan kan het gloednieuwe en zeer kwalitatieve eBook de Afslank Receptenbijbel je hierbij erg goed ondersteunen.

In dit eBook staat in vlotte en begrijpbare taal uitgelegd hoe je een gezonde leefstijl opbouwt en vasthoudt!

Wat kan je nog meer verwachten van dit eBook?

  • De nieuwste wetenschappelijke feiten over gezondheid en afvallen
  • Praktische tips die voor iedereen haalbaar zijn
  • Recepten die je goed verzadigen en makkelijk te maken zijn

Dat betekent dus geen moeilijke dieetschema’s, geen dure dieetproducten en geen tijdelijke oplossingen meer. Onderneem nu actie en schaf dit eBook aan! Als je het boek nu bestelt, dan kan jij al over een paar minuten eindelijk echt leren hoe jij je lichaam kan geven wat het nodig heeft!

Ben jij toe aan moeder zijn die op gewicht en in balans is?

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

Referenties
1. Institute of Medicine (US) and National Research Council (US) Committee. Weight Gain During Pregnancy. Washington (DC): National Academies Press (US); 2009.
2. Viswanathan M, Siega-Riz AM, Moos MK, Deierlein A. Outcomes of maternal weight gain. Evid Rep Technol Assess (Full Rep). 2008 May;(168):1-223.
3. C. Kim. Maternal outcomes and follow-up after gestational diabetes mellitus. Diabet Med. Author manuscript; available in PMC 2015 Mar 1.
4. Widen EM, Gallagher D. Body composition changes in pregnancy: measurement, predictors and outcomes. Eur J Clin Nutr. 2014 Jun;68(6):643-52.
5. Villamor E, Cnattingius S. Interpregnancy weight change and risk of adverse pregnancy outcomes: a population-based study. Lancet. 2006 Sep 30;368(9542):1164-70.
6. Alison M. Stuebe, M.D., MSc. and Janet W. Rich-Edwards, Sc.D. The Reset Hypothesis: Lactation and Maternal Metabolism. Am J Perinatol. Author manuscript; available in PMC 2010 Dec 21.
Tags:

Laurens Helmstäter

Laurens is de oprichter en eigenaar van Echt Gezond Afvallen. EchtGezondAfvallen.nl is bedoeld om iedereen te helpen veilig en gezond af te vallen. Vind meer info over Laurens Helmstäter.

Geen Reacties

Plaats een reactie