web counter
Hoe Je Kan Afvallen Met Wandelen Door 6 Nuttige Tips
afvallen met wandelen

Hoe Je Kan Afvallen Met Wandelen Door 6 Nuttige Tips

Kan je met wandelen afvallen? Je zou denken dat dit niet heel effectief is, toch? Wandelen voelt namelijk helemaal niet als een zware lichamelijke inspanning.

Toch is uit onderzoek gebleken dat wanneer je een afstand van 5 kilometer aflegt door te wandelen (op een vlot tempo), je hiermee evenveel vet verbrandt, dan wanneer je deze zelfde afstand joggend zou doen.

In dit artikel zal ik jou uitleggen wat de voordelen en nadelen zijn van afvallen met wandelen en welke tips jou optimaal resultaat zullen geven.

Afvallen met wandelen of hardlopen?

Zelf moest ik ook even aan het idee wennen dat wandelen qua afstand net zo effectief is als hardlopen. Toch zijn er veel verschillen tussen wandelen en hardlopen.

Zo verbruik je bij hardlopen met een snelheid van 11 km/h ongeveer 11,5 kilocalorieën per kilo lichaamsgewicht per uur. Bij wandelen met een snelheid van 5 km/h zijn dat 3,5 kilocalorieën per kilo lichaamsgewicht per uur.

Dit zijn enkele voordelen afvallen met wandelen ten opzichte van hardlopen:

 • Bij wandelen worden je gewrichten veel minder belast dan bij hardlopen.
 • Wandelen kan je veel langer volhouden dan hardlopen.
 • Tijdens het wandelen kan je bezig zijn met andere dingen. Je kan muziek luisteren, genieten van je omgeving of kletsen met personen die met je mee wandelen.
 • Wandelen is spotgoedkoop. Voor wandelen hoef je geen speciale kleding aan te schaffen, maar goede wandelschoenen zijn wel aan te raden.
 • Wandelen kan je makkelijk integreren in je dagelijkse leven. Laat de auto vaker staan voor die korte afstanden en ga lekker wandelen.
 • Wandelen kan heel rustgevend zijn. Door bijvoorbeeld door het bos te lopen kan je helemaal tot jezelf komen en nieuwe energie opdoen.

En dit zijn de nadelen van afvallen met wandelen ten opzichte van hardlopen:

 • Wandelen kost veel meer tijd dan hardlopen, om hetzelfde resultaat te bereiken.
 • Van hardlopen wordt je atletischer dan van wandelen.
 • Bij hardlopen wordt je conditie en uithoudingsvermogen sneller verbeterd.
Wil je een gezond afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?
Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Voor wie is afvallen met wandelen geschikt?

Aangezien er veel meer voordelen dan nadelen zijn om te gaan afvallen met wandelen in plaats van hardlopen, zal de keuze toch erg verschillen per persoon.

Afvallen met wandelen is onder andere een uitkomst voor degene die het lastig en/of niet leuk vinden om intensief te sporten.

Zelf vind ik wandelen uitermate geschikt voor mensen die jarenlang te weinig beweging hebben gehad en nu weer actief willen worden. Sterker nog, ik raad het af om direct heel intensief aan de slag te gaan, wanneer je lang niets meer aan sport hebt gedaan. Anders kan het sporten je al snel te veel worden en is de kans op blessures een stuk groter.

6 tips voor optimaal resultaat voor afvallen met wandelen

Net zoals bij hardlopen, is het wel belangrijk om op de juiste manier te gaan wandelen, anders zal je weinig merken van de positieve effecten.

Een vlot tempo aanhouden is essentieel, want deze zorgt ervoor dat je een bepaalde intensiteit bereikt, waardoor je lichaam tot bijna 2 keer zoveel calorieën zal verbranden in dezelfde tijd als bij een langzaam wandeltempo. Daarnaast is het van belang om vaak te gaan wandelen.

Hoe weet je nou of je wandelt op het juiste tempo? En welke dingen zijn nog meer belangrijk om op te letten?

1. Tempo Wandel in een vlot tempo en houd deze snelheid aan. In een vlot tempo zou je minstens 5 kilometer per uur kunnen afleggen. Dat betekent dat je in 12 minuten één kilometer zou moeten afleggen.

2. Wandel lang genoeg Trek genoeg tijd uit voor een wandeling en wandel lang genoeg. Je zou minstens 30 tot 60 minuten moeten wandelen voor het gewenste effect.

3. Wandel vaak Wandel minimaal 4 keer in de week, maar meer is beter. Daarom adviseer ik om eigenlijk elke dag te gaan wandelen.

4. Goede houding Wandel rechtop. Trek je schouders naar achteren, borst naar voren, houd je rug recht en hou je hoofd rechtop.

5. Kleine passen Maak in plaats van grote lange passen meerdere kleine passen per minuut.

6. Ademhaling Let op je ademhaling gedurende het wandelen. Adem diep in door je neus en adem vanuit je buik. Onderschat een goede ademhaling niet tijdens het wandelen.

Heb je wandelen eenmaal onder de knie en gaat het steeds sneller en makkelijker, dan adviseer ik om ook stukjes te gaan joggen en dit op te bouwen. Ontdek hier alles over afvallen met hardlopen.

Is alléén wandelen genoeg om af te vallen?

Wist jij dat voeding het allerbelangrijkste is voor als je wilt afvallen? Om precies te zijn is afvallen 70% voeding en 30% beweging. Met dus afvallen met wandelen zonder aanpassing van je voeding, zullen je wandelingen weinig resultaat opleveren.

Bestel daarom de gloednieuwe en zeer kwalitatief Afslank Receptenbijbel van Richard Ridder en verbrand al je overtollige lichaamsvet, zonder zware trainingen of ongezond crashdieet. Wat kan je verwachten van dit receptenboek?

 • De nieuwste wetenschappelijke feiten
 • Praktische tips die voor iedereen te volgen zijn
 • Recepten die je goed verzadigen
 • Recepten die makkelijk te maken zijn

Dat betekent dus geen moeilijke dieetschema’s, geen dure dieetproducten en geen tijdelijke oplossingen meer. Onderneem nu actie en schaf dit eBook aan! Als je het boek nu bestelt, dan kan jij al over een paar minuten eindelijk echt leren hoe jij je lichaam kan geven wat het nodig heeft!

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

Laurens Helmstäter

Laurens is de oprichter en eigenaar van Echt Gezond Afvallen. EchtGezondAfvallen.nl is bedoeld om iedereen te helpen veilig en gezond af te vallen. Vind meer info over Laurens Helmstäter.

20 Reacties
 • UrbanSuperchefs

  17 januari 2014 op 14:11 Beantwoorden

  RT @EGezondAfvallen: Hoe Je Kan Afvallen Met Wandelen + 6 Nuttige Tips… https://t.co/WarBp5LQyE

 • Sporten en afvallen

  12 februari 2014 op 11:52 Beantwoorden

  Sport en gewichtsverlies hebben een diepe relatie. U kunt succesvol afvallen met sport als je het goed gedaan. Ik hou van je gewichtsverlies tips die u in uw blog hebben besproken. Bedankt voor het delen.

 • Guinan

  4 oktober 2014 op 10:29 Beantwoorden

  Laurens, je spreekt jezelf tegen in dit artikel. Eerst schrijf je: “Toch is uit onderzoek gebleken dat wanneer je een afstand van 5 kilometer aflegt door te wandelen, je hiermee evenveel vet verbrand dan wanneer je deze zelfde afstand joggend zou doen.” Later schrijf je: “Een vlot tempo aanhouden is essentieel, want deze zorgt ervoor dat je een bepaalde intensiteit bereikt, waardoor je lichaam tot bijna 2 keer zoveel calorieën zal verbranden als bij een normaal wandeltempo.” Je eerste bewering is correct, je tweede niet.

  • Laurens Helmstäter

   7 november 2014 op 18:34 Beantwoorden

   Volgens mij spreek ik mezelf niet tegen, maar heb ik het niet duidelijk genoeg beschreven. Ik zal het direct verbeteren.

 • Maarten

  1 maart 2015 op 19:55 Beantwoorden

  Beste Laurens,

  Goed verhaal en tips.

  Ik wandel nu 7 dagen per week 5 kilometer, in het weekend vaak langer.

  Ik overweeg te gaan hardlopen voor opbouw van mijn conditie. Alleen maak ik mij een beetje zorgen om mijn enigszins zwakke knieën door een vroegere blessure.

  Wat is aan te raden: 7 dagen per week wandelen of 2 tot 3 dagen per week hardlopen?
  (Ik heb een zittende baan)

  • Laurens Helmstäter

   4 maart 2015 op 15:39 Beantwoorden

   Hoi Maarten,

   Dit is een lastige vraag. Bij een zittende baan zou ik zeggen om daarbij elke dag in ieder geval te gaan bewegen. Dit kan in de vorm van wandelen of hardlopen. Wellicht is het verstandig om te beginnen met 1 keer wandelen te gaan vervangen met 1 keer hardlopen per week en dan aanvoelen hoe het gaat met je knieën.

   Succes!

 • Marjolein H.

  22 april 2015 op 09:40 Beantwoorden

  Lautens, is het wellicht een idee Maarten te adviseren op onverharde paden te gaan wandelen? Dit is een stuk zwaarder voor met name de knieën en heupen dan wandelen op verharde paden. Hiermee zou Maarten zijn knieën en heupen kunnen versterken alvorens het relatief zware hardlopen te gaan doen.

  Verder: goed artikel, bedankt voor de tips!

 • Nico

  10 augustus 2015 op 08:09 Beantwoorden

  Ben het met dit artikel volledig eens, ben zelf in 3 maanden tijd dmv wandelen 4 a 5x per week, snelheid 9 a 10 min per km, over een lengte van ca 7,5 km per x 10 kg afgevallen.
  Is er nu al ruim een half jaar vanaf en houd mijn limit goed in de gaten op de weegschaal , anders betekend dit meer wandelen.
  Eet gedrag is echt cruciaal idd.
  Mooi duidelijk artikel.

 • theo van vlokhoven

  15 mei 2016 op 21:56 Beantwoorden

  leuke leerzame site

 • Janne

  5 augustus 2016 op 07:40 Beantwoorden

  In aanvulling op 3x per week stevig sporten in de sportschool, ben ik sinds twee maanden ook elke avond gaan wandelen, een uur ofzo. (Conditie was al goed en gewicht ook, maar ik wilde wat meer buitenlucht.) Ik vond wandelen altijd wel aardig, maar beschouwde dat zeker niet als sport. Maar tot mijn verbazing merk ik een betere conditie, iets lager cijfer op de weegschaal, en vooral betere spijsvertering en stoelgang. Ben verbaasd, maar wandelen heeft dus echt een positieve invloed op je lijf! 🙂

 • HansW

  27 december 2016 op 21:03 Beantwoorden

  Beste Laurens,
  Ik had een behoorlijk overgewicht, ben daarom gaan sporten. Ik heb, eerlijk gezegd, een hekel aan hardlopen, stevig doorwandelen doe ik graag, nu 3x per week. Ik heb mij laten vertellen dat het goed is om tijdens het wandelen een aantal keren een minuut te gaan rennen. Dit heb ik een aantal keren gedaan, op zich goed te doen, maar ik vraag me af of dit goed is voor mijn hartslag? Kunt u mij adviseren?

  • Laurens Helmstäter

   18 januari 2017 op 09:16 Beantwoorden

   Beste Hans,

   Een aantal keren één minuut rennen tijdens het wandelen is hartstikke goed! Hierdoor moet het hart net even iets harder werken als bij het normaal wandelen en zal de conditie nog iets verder toenemen. Ik zou zeggen, hou dit vol en bouw het langzaam uit als dat goed voelt!

   Succes!

 • Sanne

  2 mei 2017 op 21:58 Beantwoorden

  Ik ben aan het afbouwen met roken, rookte 50 peuken per dag nu 15 en wandel zoon 2 uur per dag’ dit doet echt wonderen! En ik kijk ook steeds meer uit naar m’n dagelijkse wandeling!

 • Marie

  12 mei 2017 op 13:35 Beantwoorden

  Fijn dat wandelen een goede manier van afvallen is. Ik moet zelf afvallen en vind wandelen erg prettig. Ik zal snel die bergschoenen gaan aantrekken. Bedankt voor het leuke artikel.

 • H van Aken

  28 juni 2017 op 15:59 Beantwoorden

  Ik (52) ben in week 4 begonnen met wandelen. De eerste zes weken één uur per dag /7 dagen per week (6000 stappen). De weken daarna gemiddeld tussen de 10000 en 13000 stappen per dag. Dit vraagt véél discipline, maar het gaat me goed af doordat ik het lopen in mij dagelijks bestaan heb weten te integreren. Van parkeerplaats naar het kantoor. Tussen de middag een half uurtje ,enz. Dit betekent ’s avonds nog één tot anderhalf uur ga wandelen. Het gevolg is, en ik hou het keurig in Excel bij, is dat ik inmiddels 10Kg kwijt ben. Ik vind het leuk om te doen, vooral in een bosrijke omgeving en dat dit ook op langere termijn en latere leeftijd te doen is. Ook mijn bloeddruk is echt verbeterd. Mijn voedingspatroon heb ik tot nu toe nog niet aangepast. Het enig wat ik niet meer doe is elke avond een Milka chocoladekoek naar binnen werken. Nog 5 kilo te gaan en ik heb weer het gewicht dat ik tijdens mijn jeugdjaren had. Conclusie: het werkt, ongelofelijk. Advies: koop goede wandelschoenen en sokken!!

 • lyanne

  1 augustus 2017 op 11:17 Beantwoorden

  wat is het beste voor of na het eten wandelen?

  • Astrid

   3 oktober 2017 op 11:33 Beantwoorden

   Dit zou ik ook wel willen weten.

   • Astrid

    3 oktober 2017 op 11:40 Beantwoorden

    Dit zou ik ook wel willen weten.
    Nog een paar extra vraagjes: ik zou 3X per dag 20 minuten willen wandelen is dit even effectief dan 1x per dag 1 uur?
    Omdat vetverbranding oor sport maar begint na 20 min.
    Met wat kan je het best wandelen vervangen bij te slecht weer?
    En dan de laatste vraag wat is het best voor veel af te vallen :wandelen of fietsen ,of afwisselen?(Ik doe ook zumba en dansen op muziek)
    Alvast bedankt.

 • Ada

  4 februari 2018 op 12:52 Beantwoorden

  er zijn voldoende overdekte winkelcentra in Nederland 😉 waar je kunt wandelen bij slecht weer. Mijn ervaring bijv. Woonmall Amsterdam Arena, alle 5 de etages helemaal rondlopen = zo’n 2 km! Heb je al weer een aardig stuk te pakken…

 • Levina de Jong

  2 juli 2018 op 12:07 Beantwoorden

  Ik wandel me suf (train voor de Nijmeegse Vierdaagse) maar afvallen doe je volgens mij NIET van wandelen. Van hardlopen merkte ik dit wel. Na de vierdaagse weer hardlopen!

  • Ben de Vente

   29 september 2020 op 15:32 Beantwoorden

   Hoi!

   Ik heb mijn voedingspatroon zes weken geleden aangepast, waardoor ik een kilo per week afviel. Drie weken geleden ben ik gestart om 7 dagen per week 5 km per keer te wandelen. Sinds dat ik wandel, val ik 1,5 kg per week af. Voor mij werkt het.

Plaats een reactie