web counter
Met Appelazijn Afvallen: Echt Wondermiddel Of Grote Onzin?
Appelazijn afvallen

Met Appelazijn Afvallen: Echt Wondermiddel Of Grote Onzin?

Heb jij ook gehoord van het wondermiddel appelazijn (appelciderazijn)? Vond je toen de beweringen over appelazijn ook te mooi om waar te zijn?

Toch blijkt uit onderzoek dat dit natuurlijke goedje een enorme reinigende werking heeft op het lichaam. Daardoor kan appelazijn een waslijst aan voordelen bieden voor je gezondheid. En, je kan zelfs met appelazijn afvallen!

Je vraagt je misschien af wat appelazijn precies is, wat het doet en hoe je dan kan afvallen met appelazijn? Dat zal ik je allemaal uitleggen in dit artikel.

Waar komt appelazijn vandaan?

Appelazijn wordt al vele eeuwen gebruikt! Voor zover bekend werd appelazijn al zo’n 5000 voor Christus gebruikt in Babylonië als smaakversterker.

De Egyptenaren vonden in de periode van 3000 jaar voor Christus bewijzen om appelazijn te gebruiken voor een betere gezondheid. Ook vanuit de Chinese cultuur zijn er geschriften en recepten bekend die 3000 jaar oud zijn.

Maar wat is appelazijn eigenlijk?

Wil je een gezond afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?
Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Wat is appelazijn?

Waarbij gewone azijn (wijnazijn) wordt gemaakt uit druiven, wordt appelazijn gemaakt uit, je raad het al, appels.

Deze worden geperst totdat er sap ontstaat. Aan deze sap worden bacteriën en gist toegevoegd om een fermentatieproces te starten. Zo worden de suikers omgezet in alcohol. Bij een tweede fermentatieproces wordt het alcohol omgezet in azijn waarmee het uiteindelijke product, appelazijn, ontstaat.

Zo ontstaat een goedje met allerlei gezonde stoffen. Appelazijn bevat namelijk vitamine C, E, A, B1, B2, B6 en vele mineralen waaronder ijzer, calcium en potassium. Ook kan het behoorlijke hoeveelheden azijnzuur bevatten, waardoor het een zure smaak kan hebben.

Hoe werkt appelazijn precies?

Van appelazijn is aangetoond dat het anti-septische eigenschappen bezit, evenals anti-biotische processen. Als je bijvoorbeeld appelazijn over rauw vlees sprenkelt, begint de azijn direct zijn werk te doen, door bederf-stimulerende bacteriën te doden.

Dit heeft allemaal te maken met het feit dat appelazijn werkt als een natuurlijke balansversterker van je pH-waarde, ook wel zuurteregelaar genoemd. Als je vroeger op school een beetje hebt opgelet bij biologie, dan weet je vast wel dat de pH-waarde aangeeft of de substantie zuur of basisch (alkalisch) is.

De pH-waarde 7.0 staat voor pH-neutraal. Dit betekent dat iets niet zuur is en ook niet basisch. Als iets een lagere pH-waarde heeft 7.0, dan is datgene zuur. Als iets een hogere pH-waarde heeft dan 7.0, dan is is datgene basisch (alkalisch).

Eén van de hoogste prioriteiten van je lichaam is dat het in stand houden van de optimale pH-balans. Zo worden de cellen in je lichaam het beste ondersteunt.

Als de pH-waarde teveel van de optimale pH-waarde (wat ongeveer 7.35 is voor het menselijk lichaam) afwijkt, door bijvoorbeeld de dingen die je eet en drinkt, en je lichaam kan het niet meer corrigeren, dan worden je lichaamscellen vergiftigd en gaan ze dood.

Je begrijpt dat dit nogal schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Hoe vaker je pH-waarde niet optimaal is, hoe groter de kans is dat je te maken krijgt met allerlei lichamelijke ongemakken.

Appelazijn ondersteunt dus je lichaam bij het houden van een optimaal pH-balans en wordt daarom gezien als een zeer goed reinigend middel.

Hoe kan je met appelazijn afvallen?

Appelazijn heeft dus een reinigende werking en dit heeft ook invloed op andere zaken in je lichaam. Zo kan je ook met appelazijn afvallen (1)! Als je regelmatig appelazijn inneemt dan heeft dit effect op de volgende vlakken:

 • Versnelling van de stofwisseling
 • Stimulering van de vetverbranding
 • Verhoging van de energie
 • Vermindering van het hongergevoel
 • Verbetering van de spijsvertering

Genoeg redenen dus om te kunnen afvallen met appelazijn!

Gezondheidsvoordelen van appelazijn

Daarbij kan je niet alleen met appelazijn afvallen. Bij het gebruik van dit drankje zullen er nog vele andere voordelen voor je gezondheid optreden, namelijk:

 • Voorkomen van griepverschijnselen
 • Voorkomen van maagaandoeningen
 • Oplossen van niersteentjes
 • Ontgiften van zware metalen en andere giffen
 • Ontspannen van de keel-, neus- en oor-luchtwegen
 • Ontspannen van de maag, waardoor maagzuur zal verminderen
 • Verminderen van astmatische bronchitis
 • Verminderen van allergieën
 • Verlagen van glucoseniveaus (ook bij diabetici)
 • Verminderen van migraine
 • Verminderen van ontstekingen en reumatische verschijnselen
 • Verbeteren van de huid

Zoals je ziet is appelazijn onverslaanbaar als het gaat om de verbetering van je gezondheid! Deze gezondheidsvoordelen zal je wel pas merken na 3 tot 4 weken appelazijn ingenomen te hebben.

Hoe moet ik appelazijn gebruiken?

Als je voor het eerst appelazijn neemt, dan zal je dit niet erg lekker vinden. Begin daarom met appelazijn gemend in sap. Toch zal je binnen een week merken dat appelazijn steeds makkelijker te drinken is en kan je overstappen op water.

Kan je toch niet wennen aan de smaak? Dan zijn er ook nog appelazijncapsules. Deze zijn alleen wel minder effectief, omdat er een lagere concentratie appelazijn in zit.

Als je ‘s ochtends je drankje met appelazijn drinkt, dan is het verstandig om daarvoor eerst iets te eten. Zo voorkom je dat de appelazijn op een lege maag komt. Voor de rest van de dag kan je het beste de appelazijn een half uur voor de lunch en avondeten nemen.

Let op: Het zuur van de appelazijn kan het glazuur van je tanden aantasten en daarom is het aan te raden na het drinken nog even je mond te spoelen met water. Wacht daarna minimaal 30 minuten met tanden poetsen, want anders poets je het zuur van de appelazijn in de beschermlaag van je tanden.

Als je appelazijn wilt gaan gebruiken om je algehele gezondheid te verbeteren, dan zijn 1 of 2 glazen water per dag met daarin 1 of 2 theelepels appelazijn genoeg.

Wil je met appelazijn afvallen, dan kan je wat meer nemen, maar nooit meer dan 3 glazen per dag. Doe je dat wel, dan krijg je niet het gewenste effect en heb je bovendien kans op bijwerkingen zoals misselijkheid, diarree, indigestie of maagzuur.

Appelazijn kan je ook uitwendig gebruiken voor bijvoorbeeld je huid of haar. Hiervoor geldt ook dat je niet teveel moet gebruiken en de appelazijn altijd moet verdunnen.

Waar koop ik appelazijn?

Appelazijn is te verkrijgen op veel plekken. Het is te vinden in de normale supermarkten, maar ook gezondheids- en natuurwinkels. Via internet is appelazijn ook goed te bestellen.

Twijfel je over welke soort je moet nemen, dan kan je het beste naar een biologische- of natuurwinkel gaan. De medewerkers in deze winkels kunnen je een goed advies geven en zo weet je ook dat je een kwaliteit goed product koopt zonder onnodige toevoegingen.

Hoeveel kan ik met appelazijn afvallen?

Uit onderzoek is gebleken dat je op een termijn van ongeveer 3 maanden tussen de één en de drie kilo kan afvallen (bron). Ook al wordt appelazijn terecht gezien als wondermiddel, erg veel afvallen doe je er niet mee.

Wil je sneller afvallen, dan zal je meer maatregelen moeten nemen!

Richard Ridder heeft de Afslank Receptenbijbel geschreven, wat is gebaseerd is op recent wetenschappelijk onderzoek. Met deze recepten en ingrediënten, kan het bijna niet anders dat je kilo’s gaat verliezen. De recepten bevatten namelijk weinig tot geen verkeerde vetten en suikers, maar toch zijn deze smaakvol door alle smaakmakers en kruiden die Richard aanbeveelt.

Wat kan je nog meer verwachten van dit receptenboek?

 • Recepten die je goed verzadigen
 • Recepten die makkelijk te maken zijn en ook eens goedkoop zijn
 • Recepten die geschikt zijn voor alleenstaanden, maar ook gezinnen

Klik hier voor meer informatie:

Afslank Receptenbijbel

Laurens Helmstäter

Laurens is de oprichter en eigenaar van Echt Gezond Afvallen. EchtGezondAfvallen.nl is bedoeld om iedereen te helpen veilig en gezond af te vallen. Vind meer info over Laurens Helmstäter.

53 Reacties
 • wim de nijs

  12 januari 2015 op 10:00 Beantwoorden

  wil graag op de hoogte blijven om gezond te blijven ben erg benieuwd naar de werking van appel azijn ben het vandaag voor eerst gaan gebruiken vrindelijke groet wjm de nijs

 • fashia

  9 februari 2015 op 22:50 Beantwoorden

  Ik wil graag afvallen maar het lukt niet kom steeds aan.wat moet ik doen

 • suze

  28 februari 2015 op 14:00 Beantwoorden

  kan appelazijn zwate ontlasting veroorzaken?

  • Laurens Helmstäter

   4 maart 2015 op 15:36 Beantwoorden

   Daar is niets over bekend, dus daar kan ik niets over zeggen helaas.

  • Otto

   6 april 2017 op 19:12 Beantwoorden

   Zwarte ontlasting kan oa worden veroorzaakt door een zeer hoog ijzergehalte (medicijnen) of door een bloeding in het maagdarmstelsel, m.n. In de maag en dunne darm. Dus als je geen ijzertabletten gebruikt en je langer dan een dag zwarte ontlasting hebt, is een bezoekje aan de huisarts geen overbodige luxe.

 • Tania

  11 maart 2015 op 01:20 Beantwoorden

  Ik heb er erover gelezen en ga het uit proberen. En hoop na zovele mislukte dieetpogingen dat het me eens keer lukt . Wens mij succes 😉

  • José

   27 januari 2016 op 19:27 Beantwoorden

   Veel succes Tania, ik ben ook bezig met afvallen….

 • Paul Wartena

  13 april 2015 op 17:30 Beantwoorden

  Asls je last hebt van plekjes huidkanker, kan appelazijn er dagelijks over strijken het dan helpen genezen ?

 • Kimberly Rodriguez

  28 april 2015 op 23:58 Beantwoorden

  Kan het kwaad voor de nieren? Ik heb een transplantatie nier dus ik ben er nogal voorzichtig mee. Alvast bedankt

  • Laurens Helmstäter

   11 mei 2015 op 15:12 Beantwoorden

   Dat denk ik niet, maar als je het zeker wilt weten, dan adviseer ik je om even langs de huisarts te gaan.

 • Marjolein

  11 mei 2015 op 18:31 Beantwoorden

  Hoeveel appelazijn moet je per keer innemen? Een eetlepel of zo?

  • Laurens Helmstäter

   11 juli 2015 op 18:32 Beantwoorden

   Dit staat in het artikel

  • a zijn

   14 augustus 2016 op 13:04 Beantwoorden

   3 x een glas per dag in nemen in elk glas 2 eetlepels appel azijn doen..

 • Angela Kramp

  23 juli 2015 op 22:32 Beantwoorden

  Heeft appelazijn ook effect op medicatie?

  • Desiree

   21 september 2015 op 14:06 Beantwoorden

   Volgens mijn apotheek niet!

 • daniel

  10 oktober 2015 op 09:35 Beantwoorden

  Hoe kan niet gebruik voor mijn haar moet ik wassen ou via in sap of met water drink?

 • Bernd

  5 november 2015 op 20:52 Beantwoorden

  Het lijkt mij volslagen onzin allemaal aangezien alles wat je eet en drinkt in de maag
  met het sterke maagzuur komt en wordt afgebroken tot de basiselementen en wat je niet nodig
  hebt wordt via ontlasting en urine weer uitgescheiden.
  Bovendien kan in appelazijn nooit meer vitaminen en mineralen zitten dan in de appel zelf.
  Eigenlijk is het gewoon appelsap waarvan de vruchtensuiker ( fructose) is omgezet in azijnzuur.

  • Jan

   13 december 2015 op 11:11 Beantwoorden

   Dat denk ik ook, maar wat denk ik wel kan werken zijn de bacterien die deze azijn maken. Ik denk dat die van het goede soort zijn en die op een of andere manier de ballans in je darmen herstellen. Hetzelfde idee als met cambucha.

  • Otto

   6 april 2017 op 19:23 Beantwoorden

   Helaas zijn niet alle vitamines en mineralen in water oplosbaar, waardoor je een teveel kunt krijgen bij regelmatige overschrijding van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

 • Thea krist

  28 januari 2016 op 21:50 Beantwoorden

  Moet het water koud of warm zijn als het warm moet zijn moet het dan gekookte water zijn

 • José

  11 februari 2016 op 12:39 Beantwoorden

  Ik heb een vraagje:
  S’ Morgens moet ik medicijnen innemen voor mijn schildklier een half uur voor het ontbijt maar mag dit ook met apoelazijnwater ??

 • Marion Borgschot

  17 februari 2016 op 14:04 Beantwoorden

  Jose, ik gebruik ook medicijnen voor mijn schildklier, en neen dus s morgens geen appelazijn .
  Juist uit voorzorg omdat ik niet weet wat de reactie is .

  Groetjes Marion

 • Amanda

  17 maart 2016 op 19:19 Beantwoorden

  Appelsiederazijn is echt een wondermiddel ik ben van maatje 46 naar 40 gegaan…. Probeer het uit het helpt goed.. Ik koop het altijd bij de tuinen…

  • annetje

   22 maart 2016 op 15:16 Beantwoorden

   dit geeft de burger moed 🙂 ik heb het ook gehaald na allerlei dieten via huisarts enz ben ik alleen maar zwaarder geworden… nu koolhydraat beperkt en ook dat hielp niet . ben vandaag 88 kilo zwaar begonnen met appelazijn citroen en peterselie in kokend water te doen en dit 3x daags in te nemen…. ben benieuwd of ik ook kilo’s kwijt raak zou al blij zijn als ik onder de 80 kom en superblij als ik 70 kan halen.

  • Carmen

   2 november 2016 op 15:45 Beantwoorden

   Hoi Amanda ik heb vandaag ook appel azijn gekocht bij de tuinen en volgens zeggen 3 x per dag met water 2 theelepels in je glas doe jij dat ook?
   Knap van jou zeg!!! Nu ik nog 😉 maar ik ga morgen beginnen,neem aan dat jij ook op je voeding let? Kan jij mij mailen hier over aub, [email protected]

 • Leny

  6 juni 2016 op 09:50 Beantwoorden

  hoi allemaal. na het lezen van jullie reacties ga ik vandaag starten met appelazijn. wie weet val ik er van af en anders is het fijn dat mij lichaam gereinigd wordt.
  mag je bij appelazijn ook een scheutje honing bij doen zodat het wat smaakvoller is?
  of heeft het dan geen effect vanwege het suiker?

 • Frans20

  11 juni 2016 op 16:23 Beantwoorden

  Ben al 10 kilo in 4 maanden afgevalen omdat ik elke dag een beker lauwwater met een eetlepel appelcidervineger neem.
  Ik moet nog 5 kilo voor mijn streefgewicht te halen.

  • Frans20

   14 juli 2016 op 08:47 Beantwoorden

   Ben nu op mijn streefgewicht dankzij de appelcider vinegar.
   Nu nog mijn bloedsuiker en mijn cholestorol laten meten voor de laatste keer, maar ik denk gezien de vorige metingen valt het deze keer ook mee.
   Kortom een gezonde man.

 • erica

  14 juni 2016 op 16:22 Beantwoorden

  ik ga het vandaag proberen
  kan het kwaad als je astma pasent ben ??

 • Astrid

  28 juni 2016 op 20:44 Beantwoorden

  ik heb vandaag mijn eerste glas appelazijn gedronken. Gezien de geur had ik een verschrikkelijke smaak verwacht, blijkt dus mee te vallen. Ik ga dit zeker volhouden. Morgen ook even de weegschaal pijnigen en dan maar afwachten.

 • bertchen

  13 juli 2016 op 20:11 Beantwoorden

  Wondermidel, echt waar! Had altyd vrij veel last van zware obstipatie, maar de appelazijn maakt mijn bruine goedje weer glad en dun. Tevens ook minder last van zweet kakkies, super!

 • Frans de Rooij

  14 augustus 2016 op 23:31 Beantwoorden

  Nou het werkt nog steeds bij mij. Ben al 22 kilo afgevallen. Door elke dag dat ik opsta een beker met lauw water plus een eetlepel appel cider azijn te drinken. Daarbij komt ook wel gezond voedsel en 3x 10000 stappen in de week te lopen. Maar ik ga gewoon door hiermee.

  • Bob

   18 september 2016 op 18:16 Beantwoorden

   Bedankt om deze ervaring te delen.
   Ga het met een fles proberen.

 • chris

  13 september 2016 op 19:28 Beantwoorden

  kan ik ook gewoon azijn gebruiken? ipv appel azijn?

  • Laurens Helmstäter

   7 oktober 2016 op 19:33 Beantwoorden

   Normale azijn en appelazijn is net even anders. Ik raad je daarom aan om echt appelazijn te gebruiken.

 • Sabine

  27 januari 2017 op 12:49 Beantwoorden

  Leuk artikel! Waarom mag appelazijn niet op een lege maag worden genomen? Is dit echt schadelijk?

 • Mevr. Van Maele Jeannine

  13 februari 2017 op 02:03 Beantwoorden

  Heel tevreden over het gebruiken van appel cider azijn ,ben er over een maand aan begonnen ,omdat ik nierstenen heb ,voelt wel goed ,ben ook al een paar kilo’s verloren ,, en nu nog wachten op de uitslag voor mijn nierstenen , Hoelang moet je dit daarvoor nemen !
  Dank voor de uitleg !
  Mevr. Van Maele ….Thailand ‘??

 • SFje

  26 februari 2017 op 14:57 Beantwoorden

  Vandaag begonnen met biologische appel azijn puur voor mijn gezondheid, regelmatig ziek en niet een optimale weerstand heb. Ik ben erg benieuwd of ik mij sneller beter en fitter ga voelen.
  Iets afvallen is mee genomen laat het over een maand weten hoe de vooruit is.

 • Betsie

  29 maart 2017 op 17:23 Beantwoorden

  Ik ben ook al een poos met appel azijn bezig ,ben af gevallen ,je hebt veel minder trek .plus ik ben een niersteentje kwijt geraakt !
  Ik ga er mee door !????????

 • Fanny

  13 april 2017 op 20:21 Beantwoorden

  Is tromp en rueb appelazijn ook goed voor af te vallen?

  • Sonja Severijn

   15 april 2017 op 11:27 Beantwoorden

   Ook ik heb dezelfde appelazijn gekocht Fanny.Wacht op antwoord of dit ook goed is voor af te vallen,zie geen vitamines staan op de fles.!!!

 • Demy

  13 mei 2017 op 20:21 Beantwoorden

  Ik heb hoge bloeddruk mag ik dit dan wel gebruiken

 • Hannie Hollart

  17 november 2017 op 18:12 Beantwoorden

  zou graag beginnen met afvallen en zou graag willen weten de hoeveel heden van het recept appelazijn peterceli honing en water BVD

 • Willem Clasing

  20 januari 2018 op 07:19 Beantwoorden

  Waar kan je in Thailand appelazijn kopen, bij voorkeur in de buurt van Pattaya

 • Maria Ooms

  5 juli 2018 op 14:32 Beantwoorden

  Ben vandaag begonnen met appelciderazijn te drinken met water smaak valt
  wel mee ,en nu volhouden en hopelijk binnenkort wat kilootjes minder.

 • Carla

  12 juli 2018 op 22:55 Beantwoorden

  Ik gebruik al ruim 10 weken appelazijn
  Helaas geen kilo s kwijt .Heb ook medicijnen voor vertraagde schildklier.

 • Sandra

  7 augustus 2018 op 09:26 Beantwoorden

  Zal vandaag starten hopelijk werkt het ook voor mij?

 • Bonny Kingma

  8 september 2018 op 22:06 Beantwoorden

  Ik ben nu twee weken bezig om elke morgen uit bed een beker water met appelazijn te drinken. Ik ben inderdaad 1 kilo afgevallen maar kan niet zeggen dat ik me er fitter door voel, misschien komt dit nog,

 • Stessens Evelyne

  25 september 2018 op 13:59 Beantwoorden

  Ik ben gisteren begonnen met de appelazijn . Op nuchtere maag 2 soeplepels in lauw water .Maar ik heb verschrikkelijke maagpijn een ganse dag . Zal ik de appelazijn verminderen bv 1 soeplepel ?

  • Pete peters

   26 april 2019 op 03:50 Beantwoorden

   Er staat 1 a 2 glazen water
   Met 1 of 2 THEE lepels
   Die kleine lepeltjes

 • Lisanne Hazeveld

  12 oktober 2018 op 10:28 Beantwoorden

  Hallo,
  Ik zie allemaal goede reacties op het gebruik van appelazijn.
  Ik probeer al heel lang van alles om af te vallen. Heb allemaal middeltjes al geprobeert maar zie geen effect.
  Ik heb van de dokter wel te horen gekregen dat ik wel iets trager werkende schildklier heb dus word het wel iets lastiger van.
  En helaas ook last van fybromyalgie nu helaas erger last van dan anders.

  Dus doorbijten met bewegen

  Maar na het lezen van deze berichten wil ook gaan starten met appelazijn.
  Maar ik heb nog wel vragen erover.

  Hoe moet je het innemen? Warm of koud water,voor of na het eten. En hoevaak

  En of appelazijn ook kan werken tegen het vocht vasthouden.

  Ik hoop snel reactie op mijn vragen te krijgen
  Alvast bedankt

  Groetjes Lisanne

 • Hilde van Thienen

  7 maart 2019 op 00:07 Beantwoorden

  Beste,

  Wat is het verschil tussen appelazijn en appel cider azijn?

  • Laurens Helmstäter

   17 april 2019 op 13:58 Beantwoorden

   Dat is hetzelfde.

Plaats een reactie