web counter
Calorieën tellen

Calorieën Tellen: Betrouwbare Methode Of Onterechte Obsessie?

Ben jij een calorieën teller? Beperk jij zo je dagelijkse hoeveelheid calorieën om zo op gewicht te blijven of zelfs af te vallen? De kans is dan klein dat je hiermee goede resultaten behaalt. Er is namelijk gebleken dat calorieën tellen helemaal geen effectieve methode is.

Dat is misschien iets wat je niet gelijk verwacht, omdat het logisch klinkt dat minder eten gelijk staat aan minder gewicht. Helaas zit het toch wat ingewikkelder in elkaar.

In dit artikel zal ik dan ook uitleggen waarom calorieën tellen achterhaald is en welke methode wel goed werkt om op gewicht te blijven of af te vallen.

Hoe werkt calorieën tellen

Eerst wil ik uitleggen hoe calorieën tellen zoals dat algemeen bekend is werkt. Dit is eigenlijk vrij eenvoudig.

Een man gebruikt gemiddeld zo’n 2500 kilocalorieën per dag en een vrouw gebruikt per dag gemiddeld kilocalorieën.

Het precieze aantal calorieën wat je per dag nodig hebt varieert per individu. Dit aantal zou je kunnen laten uitrekenen met behulp van internet of door iemand die daar gespecialiseerd in is.

Als je eenmaal je aantal calorieën per dag hebt vastgesteld, dan zul je vervolgens moeten bijhouden wat je allemaal precies eet. Van deze voedingsmiddelen moet je dan weten hoeveel calorieën deze bevatten. Dit kan je aflezen van de verpakking of ook weer internet voor gebruiken. Tel vervolgens alle calorieën bij elkaar op van de hele dag en je weet precies hoeveel calorieën je binnenkrijgt.

Wil je een gezond afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?
Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Waarom calorieën tellen niet effectief is

Toch zegt het aantal calorieën niets over welke soort calorieën je lichaam binnen heeft gekregen en dat is nou net het belangrijkste!

Stel nou voor dat je dit op een dag eet:

 • 4 boterhammen (500 kilocalorieën)
 • 1 zak patat  (600 kilocalorieën)
 • 2 glazen water (0 kilocalorieën)
 • 1 zak chips (200 kilocalorieën)
 • 1 bord avondeten met aardappelen, vlees en andijvie (500 kilocalorieën)
 • 2 glazen cola (200 kilocalorieën)

Als we de calorieën tellen, zijn dat er in totaal 2000. Dat zou betekenen dat je niet dikker zult worden! Toch kan iedereen zien (hoop ik), dat deze voeding niet geschikt is voor als je wilt afvallen en dat klopt ook.

De vraag is natuurlijk, hoe komt dat?

Elke soort calorie heeft een andere invloed op het lichaam. Als de verhouding tussen de verschillende soorten calorieën niet goed is, zal het lichaam daarop reageren. De voeding die hierboven staat bevat te veel koolhydraten en te weinig gezonde vetten. Als je deze koolhydraten niet gelijk verbrand, door bijvoorbeeld te gaan sporten, zal het insuline-gehalte erg hoog blijven. Dat zorgt ervoor dat lichaamsvet moeilijk wordt verbrand. Sterker nog, de overtollige energie in je lichaam door de koolhydraten zal eerder worden opgeslagen als vet.

Verder is er ook geen rekening gehouden met wat voor soort koolhydraten gezond zijn voor het lichaam. Dit heeft te maken met het verteringsproces. Als koolhydraten heel snel en gemakkelijk kunnen worden opgenomen, heeft het lichaam hier niet hard voor hoeven werken en heeft dit proces dus niet veel energie gekost. Je lichaam houd zo dus meer energie over en dat wordt vervolgens opgeslagen als vet.

Hoe kan ik dan wel calorieën tellen?

Voordat ik deze vraag beantwoord, wil ik eerst uitleggen welke soorten calorieën er zijn. Elke soort calorie heeft namelijk een bepaalde invloed op het lichaam.

Soorten calorieën

Er bestaan 3 verschillende soorten calorieën. Namelijk vetten, eiwitten en koolhydraten. Alle 3 de soorten calorieën heeft het lichaam nodig om goed te kunnen functioneren. Koolhydraten leveren energie. Vetten zorgen voor isolatie en bescherming, maar ook voor energie. En eiwitten zijn belangrijk voor het spierweefsel.

Daarom is het belangrijk om deze soorten calorieën in de juiste verhoudingen te eten. De meest optimale verhouding is:

 • 30% koolhydraten
 • 40% vetten
 • 30% eiwitten

Dit is echter een indicatie. Iemand die veel sport zal misschien meer eiwitten in zijn dieet moeten hebben.

Lege calorieën

Verder heb je ook nog de zogenaamde ‘lege’ calorieën. Deze calorieën zorgen voor de meeste ellende en het is dus ook zaak juist deze lege calorieën zoveel mogelijk te vermijden.

Lege calorieën zijn vaak te vinden in voedingsproducten met weinig gezonde voedingsstoffen erin. Voorbeelden hiervan zijn voedingsmiddelen waarin veel wit meel word gebruikt, zoals brood en pasta. Dit is dus vaak koolhydraatrijke voeding.

Om gezonde koolhydraten te eten, is het van belang deze zoveel mogelijk uit voeding met veel vezels te halen, om zo juist het verteringsproces beter te laten verlopen.

Daarbij zal er ook nog moeten worden gelet op de verschillende soorten vetten. Lees hier alles over vetten.

De ultieme methode voor vet verbranden en afvallen

Calorieën tellen wordt dus vrij lastig als je moet letten op de hoeveelheid calorieën en welke soort calorieën. Daarom is het beter om je te focussen op belangrijkere zaken dan calorieën tellen voor als je wilt afvallen, zoals hoe je gezonde voeding kan herkennen en hoe je lekkere en gezonde maaltijden kan klaarmaken.

De Afslank Receptenbijbel kan ik aan iedereen adviseren die aan de hand van de nieuwste wetenschappelijke inzichten wilt weten hoe een gezond voedingspatroon eruit ziet en welke voeding je daarvoor het beste kan eten.

Wat kan je nog meer verwachten van dit eBook?

 • Recepten die voor één persoon of het hele gezin geschikt zijn
 • Recepten die je goed verzadigen
 • Recepten die makkelijk te maken zijn

Dat betekent dus geen moeilijke dieetschema’s, geen dure dieetproducten en geen tijdelijke oplossingen meer. Onderneem nu actie en schaf dit eBook aan! Als je het boek nu bestelt, dan kan jij al over een paar minuten eindelijk echt leren hoe jij je lichaam kan geven wat het nodig heeft!

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

Misschien vind je dit ook leuk:
Tags:

Laurens Helmstäter

Laurens is de oprichter en eigenaar van Echt Gezond Afvallen. EchtGezondAfvallen.nl is bedoeld om iedereen te helpen veilig en gezond af te vallen. Vind meer info over Laurens Helmstäter.

Geen Reacties

Plaats een reactie