web counter
Cholesterolverlagend Dieet: Goed Idee Of Toch Onzin?
cholesterolverlagend dieet

Cholesterolverlagend Dieet: Goed Idee Of Toch Onzin?

Heb je van de dokter gehoord dat jouw cholesterolgehalte te hoog is? Of heeft iemand je geadviseerd om een cholesterolverlagend dieet te volgen?

Vraag je dan eerst eens af wat cholesterol eigenlijk doet in je lichaam? En wat is de reden dat je cholesterolgehalte hoger is geworden?

Als je een goed antwoord wilt op deze vragen, raad ik je aan mijn artikel eens te lezen over het cholesterolverlagend dieet en dan zal je erachter komen dat het niet is wat het lijkt.

Wat is algemeen bekend over cholesterol?

Cholesterol wordt gezien als grote boosdoener van hart-en vaatziekten. Zelfs kleine kinderen weten het nodige af van cholesterol en dat is namelijk:

 • Teveel cholesterol in het lichaam vergroot de risico’s op hart- en vaatziekten.
 • Het meest gebruikte medicijn tegen teveel cholesterol zijn statines. Deze zorgen ervoor dat je cholesterol zoveel mogelijk wordt verlaagd, zodat je daardoor de risico’s op hart-en vaatziekten kan verminderen.
 • Met een cholesterolverlagend dieet kan je het cholesterolgehalte in je lichaam verminderen.

Kortom, is je cholesterolgehalte niet te hoog, dan ben je gezond!

Maar kloppen deze beweringen wel?

Natuurlijk klinkt het logisch om je cholesterol te verlagen door een cholesterolverlagend dieet te gaan volgen of door te beginnen met statines. Maar zoals al vaker is gebleken, is wat logisch lijkt voor ons, niet altijd logisch voor ons lichaam.

Wil je een gezond afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?
Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Wat is een cholesterolverlagend dieet?

Volgens het Voedingscentrum kan je het cholesterolgehalte in jouw bloed verlagen door weinig verzadigd vet te nuttigen.

Voedingsmiddelen zoals eieren, orgaanvlees en garnalen hebben een hoog cholesterolgehalte en worden daarom zoveel mogelijk vermeden bij een cholesterolverlagend dieet. Daarom adviseert het Voedingscentrum niet meer dan gemiddeld drie eieren per week te eten.

Wat je nog meer kan doen is:

 • Magere varianten gebruiken van melk, yoghurt, vlees, vleeswaren en kaas
 • Vervang voeding zoals vaste bak- en braadvetten, harde margarines en hard frituurvet door halvarine, zachte margarine, vloeibaar bak en braad of olie
 • Eet minder van voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigd vet, zoals snacks, gebak, koek en chocolade.

Als een cholesterolverlagend dieet niet het gewenste effect heeft, kan speciale margarine het cholesterolgehalte verlagen en kan de arts, afhankelijk van de hoogte van het cholesterolgehalte, medicijnen voorschrijven.

Waar komt de cholesterol mythe vandaan?

Het idee dat een te hoog cholesterolgehalte hart- en vaatziekten veroorzaken, brengt ons terug naar Rudolph Virchow (1821-1902). Hij was een Duitse patholoog die verdikking in de slagaders zag tijdens autopsies en de oorzaak hiervan toeschreef aan cholesterol.

Later kwam Ancel Keys (1904-2004), een bekend fysioloog, met een publicatie genaamd “Zeven Landen Study1”, die als basis diende voor bijna alle wetenschappelijke onderzoeken die daarvoor waren uitgevoerd en deze ondersteunde dat cholesterol de oorzaak was van verdikking in de bloedvaten.

De studie verbond de consumptie van verzadigd vet met de risico’s op hart- en vaatziekten. Helaas was deze studie selectief gebaseerd op informatie uit slechts zeven landen. Als de gegevens waren gebruikt van alle 22 landen waar gegevens over beschikbaar waren, dan had er geen verband gelegd kunnen worden van een vetrijk dieet en de risico’s van hart- en vaatziekten. Sterker nog, nu is gebleken dat een cholesterolverlagend dieet erg weinig invloed heeft op je cholesterolgehalte.

Ondertussen is er een enorme markt ontstaan voor cholesterolverlagers. Wist jij dat 4,3 miljoen Nederlanders hart- en vaatmedicijnen gebruikt, waaronder de zogenaamde statines? Dit zijn heden de meest voorgeschreven medicijnen en zijn de nummer één winst-maker voor de farmaceutische industrie.

Dit is grotendeels te wijten aan de aanhoudende en zeer succesvolle reclame campagnes om je cholesterol te verlagen. Ook bijvoorbeeld Becel doet hier actief aan mee!

Maar hoe zit het dan wel met cholesterol?

Wat is de functie van cholesterol?

Om te weten waarom cholesterol zorgt voor de verdikking van de bloedvaten, is het belangrijk eerst te begrijpen wat cholesterol eigenlijk doet.

Cholesterol is een essentieel onderdeel van de fundamentele bouwstoffen van je lichaam en het is absoluut noodzakelijk voor een optimale gezondheid. Het is zelfs zo belangrijk dat je lichaam cholesterol produceert in je lever en in je hersenen.

Er bestaat dus absoluut geen twijfel dat je lichaam cholesterol nodig heeft. In feite hebben we nu het bewijs waaruit blijkt dat te weinig cholesterol een nadelig effect kan hebben op vrijwel elk aspect van je gezondheid. Dit komt omdat cholesterol een cruciale rol speelt in de celmembranen.

Je lichaam bestaat uit miljarden cellen die zich voortdurend met elkaar moeten samenwerken. Cholesterol is één van de moleculen die zorgen voor deze interacties.

Waarom verstopt cholesterol je bloedvaten?

Nu je weet dat cholesterol zo belangrijk is, kan je misschien al raden dat cholesterol niet voor niets in de bloedvaten en aderen gaat zitten. Het is eigenlijk net zoals wanneer je gaat zweten. Di is een teken dat je lichaam het te warm heeft en probeert af te koelen. Je weet dan ook dat jezelf afdrogen eigenlijk niet helpt. Precies daarom zal een cholesterolverlagend dieet ook niet helpen.

Waarom hoopt cholesterol zich dan op in de bloedvaten zal je denken? Dit is vrij eenvoudig!

Cholesterol zorgt er namelijk voor dat de wandjes van de bloedvaten worden gerepareerd als deze zijn ontstoken. Hoe vaker deze ontstekingen voorkomen, des te meer cholesterol er moet worden gebracht naar deze wandjes. Dat er daardoor op een gegeven moment meer cholesterol in je lichaam vormt, komt dus door deze ontstekingen.

Maar waarom krijgen sommige mensen dan steeds meer ontstekingen in hun bloedvaten?

Hoe ontstaan ontstekingen in je bloedvaten?

Een van de belangrijkste oorzaken van de ontstekingen in je bloedvaten zijn suikers! Ik heb het dan over alle suikers en met name fructose!

Eet je dus veel suikers, dan is niet alleen de kans op diabetes groter, ook zijn hart- en vaatziekten een stuk makkelijker te krijgen.

Ondertussen zullen de totale cholesterolwaardes je vrijwel niets vertellen over de risico’s van hart- en vaatziekten, tenzij het uitzonderlijk is verhoogd (boven de 330, die wijzen op familiaire hypercholesterolemie en zou ongeveer de enige keer zou zijn een cholesterolverlagend geneesmiddel te nemen).

Meer indicatoren voor de risico’s van hart- en vaatziekten

Wat veel betere indicatoren zijn voor de risico’s van hart- en vaatziekten zijn:

Je HDL / totale cholesterol ratio: Je HDL percentage is een zeer potente risicofactor. Als je je HDL-niveau verdeelt door je totale cholesterolgehalte, dan is dit idealiter boven de 24%. Onder de 10% is de kans op hart-en vaatziekten een stuk groter.

Je triglyceriden / HDL ratio: Deze verhouding is idealiter onder de 2.

Je ijzergehalte: IJzer kan een zeer krachtige oxidatieve stress zijn, dus als je teveel aan ijzer niveaus heb, kan je je bloedvaten beschadigen en de risico’s op hart-en vaatziekten vergroten. Idealiter moet je je ferritine spiegels controleren en ervoor zorgen dat ze niet veel hoger dan 80 ng / ml zijn.

Je nuchtere bloedsuikerspiegel: Studies hebben aangetoond dat mensen met een nuchtere bloedsuikerspiegel van 100-125 mg / dl bijna 300% hoger risico op het krijgen van hart-en vaatziekten dan mensen met een lager niveau dan 79 mg / dl.

De insuline die wordt vrijgegeven door het eten van te veel koolhydraten bevordert de opslag van vet en maakt het moeilijker voor je lichaam om overtollig gewicht te verliezen. Overtollig vet dat vooral rond je buik zit, is een van de belangrijkste bijdragers aan hart-en vaatziekten.

Hoe hart- en vaatziekten voorkomen zonder cholesterolverlagend dieet?

Zoals je begrepen hebt, is gezonde voeding erg belangrijk voor een gezond lichaam. Een cholesterolverlagend dieet waarin voedingsmiddelen zitten met weinig cholesterol is dus niet de oplossing.

Laat daarom het gloednieuwe en zeer kwalitatieve eBook de Afslank Receptenbijbel je inspireren met hele lekkere, maar ook erg gezonde recepten!

Wat kan je nog meer verwachten van dit receptenboek?

 • De nieuwste wetenschappelijke feiten met praktische tips
 • Recepten die je goed verzadigen
 • Recepten die makkelijk te maken zijn

Dat betekent dus geen moeilijke dieetschema’s, geen dure dieetproducten en geen tijdelijke oplossingen meer. Onderneem nu actie en schaf dit eBook aan! Als je het boek nu bestelt, dan kan jij al over een paar minuten eindelijk echt leren hoe jij je lichaam kan geven wat het nodig heeft!

Ben jij toe aan dé omslag in jouw leven?

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

Referenties

1. Documentaire: Statin Nation; The Great Cholesterol Cover-Up (2013) 2. Farmingham Heart Study from 1949

Laurens Helmstäter

Laurens is de oprichter en eigenaar van Echt Gezond Afvallen. EchtGezondAfvallen.nl is bedoeld om iedereen te helpen veilig en gezond af te vallen. Vind meer info over Laurens Helmstäter.

1 Reactie
 • EGezondAfvallen

  4 oktober 2014 op 12:26 Beantwoorden

  @OERsterk Mooi dat er steeds meer blogs komen over de cholesterol mythe! http://t.co/heaYbAuN4U

 • Sophy

  7 mei 2017 op 10:57 Beantwoorden

  De cholesterolmythe was al langer bekend bij de fabrikanten van zogenaamd gezonde margarines.Er is ooit een test gedaan op varkens die in hun voer Becel kregen om hun gezondheid te verbeteren.Het resultaat was precies omgekeerd veel hart en vaatziekten onder deze proefdieren, ik was er haast ook slachtoffer van geworden als gebruiker van dit spul.De uitslag van deze test werd onder de mat geveegd.Oorzaak van deze hart en vaatziekten bleek het teveel aan omega 6 in deze margarine het zogenaamde linolzuur welke ontstekingen aan hart en bloedvaten veroorzaakte.Ze hebben nu de formule aangepast door omega 3 toe te voegen.Ikzelf gebruik nu alleen nog maar roomboter en bak in kokosolie en ben nog afgevallen ook gek genoeg maar kan ook aan andere dingen liggen zoals minder brood en suiker .Ook voor kinderen is het erg belangrijk dat ze goede vetten krijgen voor hun lichamelijke en geestelijke ontwikkeling en geen margarines dus en ook minder suiker. Ikzelf heb goede ervaringen opgedaan met K2 vitamine waardoor de druk rond mn hart bij inspanning na 15 jaar eindelijk is verdwenen maar pas na langdurig ca 4maanden dagelijkse toevoeging van 50mcg K2 .De huisarts wilde mij een statine voorschrijven maar daar paste ik voor gezien de vele gevaarlijke bijwerkingen. Vitamine K2 zit ook in voeding zoals vlees, eigeel, boter, yoghurt, kippenlevertjes, salami, kippenborst en gefermenteerde producten, zoals harde en zachte kaassoorten en zuurkool.genieten maar met mate.

Plaats een reactie