web counter
Afvallen Met Een Detox Kuur / Dieet: Gezond Of Gevaarlijk?
Detox dieet

Afvallen Met Een Detox Kuur / Dieet: Gezond Of Gevaarlijk?

Een detox kuur (detox dieet) staat steeds meer in de belangstelling. De claims hierover zijn dan ook niet mis, want wie wil nou niet zijn lichaam ontgiften met daarbij gelijk een paar kilo’s gewichtsverlies in korte tijd.

Hoe mooi sommige uitspraken over detox kuren ook zijn, is het nog maar de vraag in hoeverre je je lichaam hiermee een plezier doet.

In dit artikel ga ik je uitleggen wat een detox kuur is en welk gevaar een detox kuur met zich mee brengt. Ook leg ik je uit wat de beste manier is om te detoxen (ontgiften) en wat de vetverbranding er mee te maken heeft.

Wat is een detox kuur (detox dieet)?

Een detox kuur zou in staat zijn om je te helpen bij het kwijtraken van opgebouwde gifstoften in het lichaam.

Een typisch detox dieet duurt meestal een paar dagen of weken. Deze bevat vaak perioden van vasten, waarbij vervolgens een streng dieet wordt gevolgd van fruit, groenten, vruchtensappen en water. Soms bevat een detox kuur ook kruiden, supplementen of klysma’s.

Kort gezegd zorgt een detox kuur ervoor dat:

 • Je tijdelijk minder calorieën eet dan normaal
 • Je vooral gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt
 • Je minder gifstoffen binnenkrijgt
Wil je een gezond afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?
Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Welke detox kuren zijn er?

Detox kuren heb je in allerlei verschillen soorten, maten en lengtes. De meest bekende zijn:

 • Detox Formule
 • Detox Plus
 • Aloë Vera Clean 9 detox kuur
 • (en meer merken waarvan ik de naam niet mag noemen op deze website)

Een detox kuur heeft altijd één of meerdere van deze eigenschappen:

 • Vasten voor 1 tot 3 dagen
 • Drinken van verse groentesappen, fruitsappen, water en/of (kruiden)thee.
 • Drinken van alleen bepaalde vloeistoffen, zoals water met zout, citroensap of appelazijn.
 • Nemen van supplementen of kruiden
 • Vermijden van voedingsmiddelen die mogelijk zware metalen, contaminanten en allergenen bevatten.
 • Vermijden van alcohol, koffie, sigaretten en voeding met geraffineerde suiker.
 • Het gebruik van laxeermiddelen, klysma’s of andere darmreinigingsmethodes
 • Veel zweten

Waarom zou je een detox kuur nodig hebben?

Bij de volgende klachten wordt soms een detox kuur ingezet:

 • Moeite met afvallen
 • Vaak moe
 • Last van huidproblemen
 • Een slecht werkende spijsvertering
 • Vage klachten

Teveel giftige stoffen in het lichaam kunnen allerlei processen ontregelen. Het is daarom niet ondenkbaar dat teveel giftige stoffen in het lichaam klachten kunnen geven. Het zou daarom verstandig kunnen zijn om ervoor te zorgen dat je het overschot aan gifstoffen ziet kwijt te raken.

De redenen waarom een detox kuur zou kunnen helpen bij het ontgiften zijn de volgende 2:

Reden #1: te hoge blootstelling aan giftige stoffen

Detox kuur giftige stoffen

Een mogelijke oorzaak van teveel gifstoffen in het lichaam zou te maken kunnen hebben met een te grote blootstelling hieraan. Gifstoffen die in onze omgeving voorkomen zijn te vinden in:

 • Voeding
 • De lucht
 • Cosmetica
 • Schoonmaakproducten
 • Medicijnen
 • Bepaalde vullingen

Je verwacht misschien dat deze middelen uitvoerig zijn getest op veiligheid, voordat deze in omloop komen. Toch blijkt vaak achteraf dat bepaalde middelen toch schadelijker zijn dan verwacht. Tevens is het erg ingewikkeld om te onderzoeken of een middel echt 100% veilig is.

Het komt erop neer dat het best lastig kan zijn om niet teveel giftstoffen binnen te krijgen. Daarom is het dan ook de bedoeling dat je bij een detox kuur de blootstelling aan toxische stoffen zoveel mogelijk verlaagd, voor zover dat mogelijk is.

Reden #2: een verminderde ontgiftingscapaciteit

Een andere reden van een te hoog gehalte aan gifstoffen in je lijf, kan te maken hebben met een verminderde ontgiftingscapaciteit. De uitscheidingsorganen zijn verantwoordelijk voor deze ontgiftingscapaciteit.

De lever, darm, nieren, huid en de longen zijn de belangrijkste uitscheidingsorganen die ervoor zorgen dat giftige stoffen het lichaam kunnen verlaten.

Daarom is het dan ook de bedoeling dat je bij een detox kuur je richt op gezonde voedingsstoffen en andere methodes die ervoor zorgen dat je ontgiftingscapaciteit wordt gestimuleerd.

Het gevaar van een detox kuur

Hoe enthousiast je ook bent over een detox kuur, er ligt voor veel mensen toch een gevaar op de loer. Je kan namelijk de gezondheid van je organen (met name de lever) verergeren met een detox kuur! Ik zal dit nader verklaren.

Of je nu teveel bent blootgesteld aan gifstoffen, of een verminderde ontgiftingscapaciteit hebt, alle gifstoffen die niet kunnen worden uitgescheiden door je uitscheidingsorganen, worden opgeslagen in je vetcellen! En dat is niet voor niets, want in vetcellen kunnen deze giftige stoffen geen schade aanrichten.

Ga je nu een detox kuur volgen, waarbij je flink minder gaat eten, dan zal je lichaam een groter beroep gaan doen op je vetcellen. Dit zorgt voor het vrijkomen van meer gifstoffen. Het gevolg is dat de lever hogere hoeveelheden gifstoffen te verwerken krijgt dan voorheen.

Bij een gezonde lever hoeft dat geen probleem te zijn, maar 25% van de Nederlanders hebben een niet-alcoholische leververvetting. In andere taal, dat is een lever die niet meer optimaal zijn functies kan uitvoeren. En wat blijkt nu, vooral mensen met overgewicht hebben last van deze aandoening.

Met een detox kuur maak je dus een niet optimaal functionerende lever alleen maar slechter door het meer giftige stoffen aan te bieden.

Ik hoor je denken…

Hoe moet ik dan die gifstoffen kwijtraken…?

In ieder geval niet met een detox kuur van een weekje.

Je lever zal eerst weer optimaal moeten functioneren en daar is een meer tijd voor nodig. Ook de blootstelling aan gifstoffen zul je moeten verlagen voor zover dat mogelijk is.

Als dat is gelukt, is het verantwoord om langzaam te gaan afvallen, zodat er niet teveel gifstoffen tegelijkertijd vrijkomen.

6 manieren om te ontgiften zonder detox kuur

Ik hoop dat je nu snapt dat een detox kuur helemaal niet nodig is als je ontgiftingscapaciteit goed werkt en je zoveel mogelijk wegblijft van toxinen.

Daarbij is het sowieso onlogisch om een weekje een detox kuur te volgen, om vervolgens daarna weer door te gaan met een ongezond leven. Je verbetert je conditie ook niet door een week lang elke dag te gaan hardlopen, om vervolgens daarna niets meer aan je conditie te doen.

Je zal je gezondheid pas echt een plezier doen door permanente veranderingen aan te brengen. Daarom geef ik je een aantal tips hoe je dit voor elkaar krijgt zonder detox kuur.

Detox tip #1: eet bitter

Vroeger bevatte ons voedingspatroon veel meer bittere voedingsmiddelen. Denk hierbij aan uien, knoflook, prei, geelwortel, citrusfruit, groene thee, verschillende koolsoorten, druiven, kersen en rozemarijn.

Wil je de lever ondersteunen, dan is het belangrijk elke dag iets van bittere voeding te eten. Bitterstoffen zijn gezond voor de lever, want deze ondersteunen de lever bij het afbreken van gifstoffen.

Detox tip #2: vasten (intermittent fasting)

Vasten is een krachtig middel om de ontgiftingscapaciteit van de lever te stimuleren. Dit komt omdat tijdens het vasten het lichaam meer bezig gaat met reparatiewerkzaamheden. Uiteraard wordt hierbij ook de lever meegenomen, waardoor de ontgiftingscapaciteit zal verbeteren.

Je kan al een simpel vasten door twee keer per week je ontbijt over te slaan en dan pas te eten bij de lunch. Op die manier vast je al snel 16 uur lang, als je niets meer hebt gegeten na je avondmaal de dag ervoor.

Detox tip #3: beweging

De circulatie van lymfevocht is afhankelijk van zwaartekracht en spieraanspanningen. Door beweging zorg je ervoor dat je bloed en lymfevocht sneller worden rondgepompt. Hierdoor kunnen afvalstoffen uit weefsels sneller afgevoerd worden.

Detox tip #4: zweten

De huid is een zeer groot uitscheidingsorgaan en gebruikt daarvoor zweet. Zo kan je door te zweten allerlei afvalstoffen kwijtraken. Aluminium, een gifstof die we elke seconde inademen, is alleen maar uit te scheiden via zweet.

Zorg er daarom voor dat je regelmatig zweet door een hevige workout of door een bezoek aan de sauna.

Detox tip #5: eet biologisch

Op reguliere voedingsmiddelen zitten in meer- of mindere mate gifstoffen zoals pesticiden en herbiciden. Deze gifstoffen zijn lastig af te spoelen met water. Bovendien zitten tegenwoordig de bestrijdingsmiddelen niet alleen maar aan de buitenkant, maar zijn ze ook doorgedrongen tot binnenin de plant of de vrucht.

Bovendien bevat biologisch groente en fruit meer salvestrolen (soort vitamine), wat wederom een bittere stof is en dus de lever ondersteunt bij zijn werkzaamheden.

Kies daarom zoveel mogelijk voor biologische groente en fruit. Zelf bestel ik elke week de biobox van BeterBio. Op die manier ondersteun je ook eens de lokale biologische boer.

Detox tip #6: eet gevarieerd

De lever heeft niet alleen bitterstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Ook B-vitamines, verschillende soorten mineralen en de juiste eiwitten zijn voedingsstoffen die essentieel zijn voor de lever, maar ook andere uitscheidingsorganen. Dit kan je alleen bereiken door een gevarieerd en gezond voedingspatroon.

Met de recepten uit de Afslank Receptenbijbel kan je de juiste variatie in je voedingspatroon aanbrengen. Door het maken van de recepten uit dit boek, leer je niet alleen gezonde maaltijden voor te bereiden, maar krijg je ook meer vitamines, mineralen en eiwitten binnen.

Het enige wat je hoeft te doen is dit boek in huis te halen en de heerlijke gerechten klaar te maken. Zo kan je op een duurzame manier toewerken naar een lijf met minder gifstoffen en zal het afvallen minder moeite kosten.

Wat je kan verwachten van dit boek:

 • Meer dan 100 overheerlijke recepten die met regulaire ingrediënten te maken zijn
 • Achtergrond informatie over hoe je meerdere kilo’s per week verliest
 • 6 verschillende categorieën van recepten, met onder meer koolhydraatarme gerechten, kipgerechten, visgerechten, vegetarische gerechten, salades en meer
 • Tijdbesparende kant-en-klare dag- en weekmenu’s + boodschappenlijsten

Persoonlijk vind ik het boek een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding hebben en een echte toevoeging voor iedereen die wilt werken aan een betere gezondheid!

Begin direct met de Afslank Receptenbijbel!

Laurens Helmstäter

Laurens is de oprichter en eigenaar van Echt Gezond Afvallen. EchtGezondAfvallen.nl is bedoeld om iedereen te helpen veilig en gezond af te vallen. Vind meer info over Laurens Helmstäter.

2 Reacties
 • Daisy

  6 maart 2019 op 21:50 Beantwoorden

  Beste Laurens,

  Bedankt voor je mooie website en dit artikel over detoxen. Erg handig allemaal!

  Ik wil hil graag afvallen en detoxen te gelijke tijd, maar het lukt me nooit om af te vallen. Nu heb ik deze website gevonden en dat ziet er veel belovend uit, maar blijf ook skeptisch.

  Zou jij je professionele mening hierover willen geven? Dan kan ik eindelijk beginnen met echt afvallen.

  Ga zo door!

  hartelijke groet,

  Daisy

  • Laurens Helmstäter

   17 april 2019 op 13:57 Beantwoorden

   Afvallen en detoxen is min of meer hetzelfde. Overtollige gifstoffen zitten namelijk opgeslagen in de vetcellen. Wanneer je gaat afvallen, komen deze gifstoffen vrij. Dit kan worden ervaren als hoofdpijn of andere klachten. De lever zal deze gifstoffen onschadelijk moeten maken. Vervolgens moet het lijf deze afvoeren via ontlasting, urine, zweet of uitademing. Wanneer het afvallen/detoxen moeilijk gaat, is het verstandig een orthomoleculair therapeut te vinden bij je in de buurt.

Plaats een reactie