web counter
Dukan Dieet: 4 Vervelende Nadelen Van Dit Eiwitdieet
Dukan dieet

Dukan Dieet: 4 Vervelende Nadelen Van Dit Eiwitdieet

Het Dukan dieet staat voor helderheid en strakke regels. Dit kan erg aantrekkelijk zijn voor mensen die zo weinig mogelijk willen nadenken en moeite erin willen steken om af te vallen en gezonder te willen worden.

Klinkt dat als een slimme methode of nogal onverstandig? Begin in ieder geval niet aan het Dukan dieet, voordat je dit artikel gelezen hebt en bekend met alle voor- en nadelen van dit eiwitdieet.

Wat is het Dukan dieet?

Het Dukan dieet is afkomstig uit Frankrijk en is bedacht door de arts Pierre Dukan. Nadat hij in het jaar 2000 een boek uitbracht over het Dukan dieet, werd dit al snel razend populair.

In 2010 volgde ook een Engelse en een Nederlands exemplaar, zodat ook de rest van de wereld bekend werd met dit dieet.

Het Dukan dieet is wederom een dieet wat is gebaseerd op veel eiwitrijke voeding en weinig vetten. Daarom lijkt het nogal veel op het Atkins dieet, maar dan een stuk moderner.

Dit wordt vermeld over het Dukan dieet:

 • Het afvallen gebeurt in 4 simpele fases
 • Gemiddeld is het gewichtsverlies 4 tot 5 kilo in de eerste 10 dage en daarna ongeveer 1 kilo per week
 • Het dieet bevat 100 voedingsmiddelen, waarvan 28 groenten die altijd en onbeperkt gegeten mogen worden
 • Het is gebaseerd op jarenlange medische ervaringen
Wil je een gezond afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?
Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

4 fases van het Dukan dieet

De Franse arts Pierre Dukan zegt ruim dertig jaar onderzoek te hebben gedaan naar welke voeding je helpt afvallen. Volgens zijn methode moet je bepaalde fases doorlopen om af te vallen en vervolgens op gewicht te blijven. Alleen degenen die volhouden, kunnen volgens hem het jojo-effect voorkomen.

Aanvalsfase

De eerste fase is bedoeld om snel gewicht te verliezen, namelijk tussen de 4 en 5 kilo. Deze fase duurt tussen de 5 en 10 dagen. Tijdens deze periode eet eet je veel eiwitrijke voeding zoals eieren, mager vlees, vis en magere zuivel. Deze voeding kun je zoveel eten als je wilt, zolang je maar koolhydraten vermijd.

Om de spijsvertering goed zijn werk te laten doen, is het aanbevolen om haverzemelen te eten en veel water te drinken. Let er verder op dat je tijdens deze fase last kunt hebben van hoofdpijn, een droge mond, een slechte lichaamsgeur en slechte adem.

Cruisefase

Deze fase duurt net zo lang totdat het streefgewicht is bereikt. Nu zul je naast eiwitrijke voeding, ook groente mogen eten. Dit mag je wederom zoveel eten als je wilt.

In de fase val je ongeveer 1 kilo per week af als je de regels goed blijft volgen.

Stabilisatiefase

Is het streefgewicht bereikt, dan is het belangrijk om geen terugval (jojo-effect) te krijgen. Naast de voeding die mocht worden gegeten in fase 1 en 2, mag er nu ook weer brood, kaas en fruit worden gegeten.

Op twee dagen in de week mag er zelfs alles worden gegeten wat je wilt. Wel blijft het van belang de haverzemelen te eten en genoeg water te drinken.

Deze fase duurt moet 10 dagen duren voor elke kilo die is verloren in de cruisfase. 3 kilo is dus 30 dagen.

Volhardingsfase

De laatste fase is vooral bedoeld om op gewicht te blijven. Daarbij zal er op één dag in de week gegeten moeten worden zoals in de aanvalsfase. Ook blijft veel water drinken en zemelen eten van toepassing. Vervolgens wordt er ook aanbevolen om vanaf deze fase elke dag mininmaal een half uur te gaan bewegen.

Nadelen van het Dukan dieet

Ondanks dat het lijkt alsof er goed is nagedacht over dit dieet, zijn er een aantal dingen hartstikke verkeerd:

1. Geen groente

In eerste fase van het Dukan dieet mogen er geen groente worden gegeten. Dat is enigszins vreemd, omdat groente juist heel veel gezonde voedingsstoffen bevat, maar ook vaak weinig calorieën.

Ik kan mij niet voorstellen dat door in de eerste fase groente toe te voegen het afvalproces langzamer zou verlopen. Daarnaast is groente essentieel voor een gezond en slank lichaam!

2. Twee van de drie voedingsgroepen vermijden

Het Dukan dieet is vooral gericht op het eten van eiwitten. Toch zijn koolhydraten en vetten onmisbaar in een gezond dieet. Vooral gezonde vetten is een groot gemis aan dit dieet.

Een dieet met veel eiwitten lijkt misschien niet schadelijk, maar dit zal zeker gevolgen hebben voor de lange termijn. De nieren en lever worden op deze manier namelijk erg veel belast. Daardoor zullen deze organen sneller verouderen, maar ook andere cellen in het lichaam.

3. Beweging wordt afgeraden

Beweging wordt in de beginfase niet aanbevolen. Dat is aan de ene kant logisch, omdat je erg weinig eet in deze periode, maar genoeg beweging blijft een belangrijk punt in een gezonde levensstijl.

Dat beweging eigenlijk pas wordt aanbevolen in de laatste fase, zal eigenlijk al een belletje moeten laten rinkelen over hoe verstandig het is om het Dukan dieet te volgen.

4. Fases

Een gezond dieet zou zijn om niet in fases te werken, maar langzamerhand je gewoontes steeds gezonder te maken. Maar wat is nou precies gezond en wat is ongezond?

Hoe afvallen op een gezonde manier?

Wees eens eerlijk naar jezelf. Je overgewicht gaat echt niet weg door het volgen van één of ander wonderdieet, om daarna weer je oude levensstijl op te pakken! Toch heb je wel de motivatie er nu iets aan te doen, anders was je niet gaan zoeken op internet naar een dieet als het Dukan dieet! Dit is dus het moment voor jou om actie te ondernemen.

Schrijf eens op wat jij denkt nodig te hebben om blijvend slank te zijn. Bij deze geef ik alvast een paar punten die je goed op weg kunnen helpen:

 • Lekkere recepten die zijn gemaakt van gezonde voeding
 • Een voedselpatroon wat makkelijk is vol te houden
 • Tips en trucs over afvallen en een gezonde levensstijl voor altijd

Kan jij je wel vinden in deze punten, dan kan ik je van harte de Afslank Receptenbijbel aanraden. Nadat je de tips en trucs in dit boek hebt gelezen, kan je gelijk aan de slag gaan met de heerlijke recepten.

Het enige wat je nodig hebt is gezond verstand, een keuken en motivatie. Je zult merken dat gezond leven heel leuk is, want je zal niet alleen gaan afvallen, je gaat je ook lekkerder voelen bij deze levensstijl en dit zullen mensen in je omgeving gaan opmerken.

Veel beter dan dit zal het de komende 10 jaar waarschijnlijk niet worden. Of blijf je liever lekker ongezond bezig, waardoor je nooit echt kan zeggen dat je tevreden bent met je lichaam en je gezondheid? Klik hier voor meer informatie:

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

Recensie: Dukan dieet
 • Gezond
 • Effectief
 • Haalbaar
 • Bewezen
 • Prijs
2.5

Samenvatting

Het Dukan dieet is erg eenzijdig en daarom niet al te gezond, ook al kan je er best wat mee afvallen.

Laurens Helmstäter

Laurens is de oprichter en eigenaar van Echt Gezond Afvallen. EchtGezondAfvallen.nl is bedoeld om iedereen te helpen veilig en gezond af te vallen. Vind meer info over Laurens Helmstäter.

6 Reacties
 • Buguyaga

  6 februari 2015 op 16:53 Beantwoorden

  Beweging wordt niet pas op het laatst aanbevolen hoe kom je hierbij? Lees eerst eens de officiele Dukan diet site maar eens…Lever en nieren sneller verouderen door “teveel” eiwitten? Hoe kom je hierbij? Dit is een fabel die nog nooit is bewezen. Alleen zieke mensen met een aandoening aan de lever of nieren zouden zulke diëten moeten vermijden. Bij het eerste nadeel die je noemt heb je een goed punt..

 • katrien

  9 maart 2015 op 16:19 Beantwoorden

  Sorry hoor, maar als ik jouw visie op Dukan bekijk, lees ik vooral een aanleiding tot het maken van reclame voor je eigen boek en dieet. Op zich heb ik er niets op tegen dat je een centje wil bijverdienen met je boek, maar dat kan ook zonder kritiek te hebben op andere diëten. Wat staat er in jouw boek dat zo spectaculair nieuw is?

  • Laurens Helmstäter

   27 maart 2015 op 13:56 Beantwoorden

   Hoi Katrien,

   Dat is jou mening. Ik probeer mensen een andere kant te laten zien van al die zogenaamd gezonde diëten. Daarnaast heb ik geen boek, maar promoot ik alleen een boek. Ik had net zo goed het Dukan dieet kunnen promoten, maar wat daar in staat is niet iets waar ik achter sta. Het boek Vet Verbrand Geheimen zet je niet op dieet, maar legt uit hoe je kan afvallen zonder dieet.

 • Nellie14

  13 juni 2016 op 19:30 Beantwoorden

  Verkeerde info!!!! Je bent verplicht om minimum 20 minuten per dag te sporten. Je mag in de stabilisatie helemaal niet een volledige dag zondigen… Get your information right!!!!

 • Cilles

  12 mei 2018 op 12:47 Beantwoorden

  Laurens, wat jij schrijft is pure onzin. Get your facts straight!

 • elisabeth voogsgerd

  4 augustus 2018 op 10:13 Beantwoorden

  Ik heb het boek “koolhydraatarm eten” van Matty Barnhoorn gekocht. Ik viel niet af maar kwam aan. Ik ben toen begonnen met het minderen van koolhydraten tot ik helemaal geen koolhydraten meer at en pas toen viel ik af. Niet veel,én ons per dag. Ik realiseerde mij na een tijdje dat dit het omstreden dukandieet is. Ik heb toen toegevoegd 100 gram oesterzwammen en een kwart komkommer.
  Maar nu komt het: ik heb al jaren een gezwel op de oorspeekselklier, De tumor groeit niet, omdat ik kurkuma gebruik, (Als ik stop met de kurkuma begint hij weer te groeien) Maar nu met dit dieet wordt hij duidelijk kleiner, Dat zet mij wel aan het denken over hoe gezond groente en granen wel niet zijn.
  Ik zou willen dat ik iemand kan vinden om een grondig onafhankelijk onderzoek in te stellen.
  Ter informatie: ik heb mij verdiept in vitamine en mineralen en heb zelf een vitamine/mineralen website gehad, genaamd “ABC van vitaminen en mineralen en de gevolgen van een tekort”

  Met vriendelijke groet, Elisabeth Voogsgerd

  email: [email protected].

  afheb toen

Plaats een reactie