web counter
EGA Dieet Review: Afvallen Wordt Zo Een Appeltje Eitje?
EGA dieet

EGA Dieet Review: Afvallen Wordt Zo Een Appeltje Eitje?

Het EGA dieet gaat al een tijdje mee en staat bekend als een dieet wat gezond is, maar ook volgens het bijbehorende boek een appeltje eitje zou moeten zijn. Daarbij is het dieet ontwikkeld vanuit de ervaringen en expertise van de diëtisten van EGA Nederland.

Uiteraard was ik benieuwd naar hoe deze afslankmethode in zijn werk gaat. Daarom heb ik voor jou uitgezocht wat de voordelen en nadelen zijn van het EGA dieet, hoe dit dieet is ontstaan en of het een dieet is dat ik ook jou kan aanbevelen.

Wat is het EGA dieet?

Al sinds 1980 bestaat het EGA Dieet. Het is geen spectaculaire overgewaaide rage uit Amerika met geheimzinnige afslankproducten, maar een echt oer-Hollands recept.

Dat betekent dat aardappelen, groenten, vlees, vis en brood gewoon zijn toegestaan. Zelfs artsen en internisten adviseren al jaren het EGA dieet voor mensen met gewichtsproblemen.

Met persoonlijke begeleiding leer je met het EGA dieet in de beginfase snel af te vallen, maar daarna zal je gemiddeld zo’n 1 tot 2 kilo per week af te vallen.

Wil je een gezond afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?
Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Hoe is het EGA dieet ontstaan?

Oprichter en directeur Annie Disseldorp van EGA Nederland (wat overigens geen speciale betekenis heeft), heeft deze afslankmethode ontwikkeld vanuit haar eigen ervaring. Ze kampte met een aanzienlijk overgewicht, totdat ze in 1980 de knop omzette.

Op basis van uitsluitend gezond voedsel viel ze maar liefst 52 kilo af. Ze zegt zelf: “Het leidde tot een gezonder leven, een beter uiterlijk en beslist niet onbelangrijk: meer zelfvertrouwen.”

Sinds ze zelf de strijd tegen de weegschaal heeft gewonnen, begeleidt ze mensen die ook van hun overgewicht af willen of mensen die juist moeten aankomen. Ze heeft haar methode doorontwikkeld onder het motto: “niet alleen minder wegen, maar ook gezonder leven”. Op een gegeven moment heeft ze ook consulenten aangenomen, waardoor er nu op meer dan 700 plekken in Nederland cursussen te volgen zijn.

Hoe werkt het EGA dieet?

Volgens EGA consulenten draait het allemaal om de dagelijkse maaltijdsamenstellingen en hoeveelheden. Het is de bedoeling dat je drie maaltijden per dag eet, maar die moeten wel gezond zijn.

Om duidelijk te krijgen wat de diëtisten van EGA gezond eten vinden, hebben ze een EGA Eetwijzer gemaakt. Deze folder helpt je bij het samenstellen van je maaltijden. Zo kan je gewoon mee-eten met je huisgenoot of gezin, zolang je je maar aan de hoeveelheden houdt.

In de laatste jaren heeft EGA Nederland ook een paar boeken uitgebracht. Het meest recente boek is het praktisch handboek genaamd Appeltje Eitje. In dit boek staan niet alleen een heleboel recepten, maar er wordt ook in vertelt welke voeding gezond is en hoe je goede keuzes kan maken.

Hoe start je met het EGA dieet?

Natuurlijk kan je één van de boeken kopen, maar de kracht van deze afslankmethode zit hem in de persoonlijke begeleiding.

Deze begeleiding kan je krijgen door jezelf in te schrijven bij een EGA centrum in jouw buurt. Dit kost eenmalig 10 euro. Vervolgens kost het volgen van de wekelijkse cursus 7 euro per keer. Bij aanvang van de cursus ontvang je de EGA Eetwijzer. Eenmaal bezig, dan blijf je In principe de cursus volgen totdat je op streefgewicht bent.

Ben je eenmaal op streefgewicht gekomen, dan volgen 4 controleweken. Uiteindelijk mag je gratis op maandcontrole, om te voorkomen dat je een terugval krijgt.

Voordelen van het EGA dieet

Laat ik eerst eens naar de voordelen kijken van het EGA dieet. Voor een 35 jaar oud dieet als deze, moet ik zeggen dat het zijn tijd ver vooruit was. De meeste diëten die waren ontwikkeld rond die tijd, waren vooral crashdiëten, of diëten die vetarm of koolhydraatarm waren. Het voordeel van het EGA dieet is dus dat je niet hoeft te hamsteren of een bepaalde caloriesoort moet vermijden.

Wat ook vaak door veel mensen als voordeel wordt beschouwd, is dat de persoonlijke aandacht laagdrempelig is, wat de motivatie en effectiviteit behoorlijk zal verbeteren. Daarbij is dit dieet gericht op de lange termijn, waar ik altijd een grote voorstander van ben.

Nadelen van het EGA dieet

Naast de voordelen die het EGA dieet biedt zijn er ook zeker zwakke punten aan te wijzen. Hoeveel goede ervaringen er ook zijn van dit dieet, helaas is dit dieet niet allemaal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Dat hoeft natuurlijk ook niet, maar het lijkt net alsof bijna alles op gevoel is ontwikkeld. Het dieet is uiteindelijk ook ontstaan door een mevrouw die op haar eigen gevoel is afgevallen. Dat pakt voor sommige zaken goed uit, maar lang niet voor alles.

Er wordt bijvoorbeeld afgeraden om te bakken en braden in vet. Dat duidt op diëtisten die niet al te goed op de hoogte zijn van de ontwikkelingen als het gaat om afvallen. Vetten zoals roomboter en kokosolie helpen juist met afvallen en zijn geen dikmakers, wat wel lange tijd is gedacht.

Daarbij worden aardappelen en brood niet verminderd. Dit zijn nou juist de voedingsmiddelen die niet kunnen worden gezien als gezond. De hoogstaande universiteit Harvard, vind zelfs dat aardappelen vallen onder snoepgoed. Ze zorgen namelijk voor een hoge suikerpiek, waardoor je sneller vet gaat opslaan. Ook zal je door deze suikerpieken sneller verouderen, wat niemand natuurlijk wil. Ik zeg niet dat je deze voedingsmiddelen helemaal moet vermijden, maar wel dat je ze zeker moet verminderen voor als je op een gezonde manier gewicht wilt verliezen.

Als laatste kan ik zeggen dat deze afvalmethode niet erg goedkoop is. Als je het een paar weken volgt, dan vallen de kosten mee. Alleen zal je na een paar weken nog niet al te veel resultaat hebben geboekt. Zo kunnen de kosten dus uiteindelijk behoorlijk oplopen.

Hoe zelf leren om makkelijk te kunnen afvallen?

Wil jij graag geld besparen en blijvend afvallen zonder dieet? En wil jij alles weten over welke voeding je nou echt dik maakt en welke voeding je wel kan blijven eten?

Koop dan nu het vernieuwde eBoek de Afslank Receptenbijbel.

Dit boek is gebaseerd op de nieuwste inzichten en vertelt jou eindelijk eens de waarheid over hoe je echt verantwoord en gezond kan afvallen. Zo heb je helemaal niemand meer nodig die jou vertelt wat je moet doen, maar heb je zelf genoeg kennis om gezond te kunnen afvallen.

LET OP! Dit is geen (tijdelijk) dieet, maar helpt jou met het aanleren van een gezonde levensstijl voor de rest van je leven.

Dus vraag jezelf eens af: wil jij doorgaan met allerlei diëten, die ook nog eens geld blijven kosten? Of wil je eindelijk eens echt inzicht krijgen in hoe je gezond kan afvallen zonder speciaal dieet en met echt gezonde voeding?

Klik hier voor meer informatie:

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

Recensie: EGA Dieet
  • Gezond
  • Effectief
  • Haalbaar
  • Bewezen
  • Prijs
2.9

Samenvatting

Het EGA dieet was zijn tijd ver vooruit, maar is helaas niet meegegroeid met de nieuwste ontwikkelingen. Je kan er best wat kilo’s mee kwijtraken, maar er zijn tegenwoordig veel betere manieren die ook nog eens gezonder zijn.

Laurens Helmstäter

Laurens is de oprichter en eigenaar van Echt Gezond Afvallen. EchtGezondAfvallen.nl is bedoeld om iedereen te helpen veilig en gezond af te vallen. Vind meer info over Laurens Helmstäter.

8 Reacties
  • Paula Slootjes

    28 oktober 2016 op 15:59 Beantwoorden

    Beste Laurens, Ik begrijp uit je verhaal dat je via de informatie betreffende EGA Nederland je eigen boek wil verkopen door EGA oud bollig te noemen. Wij staan voor 100% achter ons programma en vele mensen vallen niet alleen af met ons programma maar hun gezondheid verbetert zichtbaar. Denk hierbij aan diabetes patiënten die met het volgen van ons programma veel minder aan medicatie gaan gebruiken. Te hoge bloeddruk, cholesterol, enz worden met de richtlijnen van EGA verbeterd. Ik wil je dan ook verzoeken om ons verhaal niet te misbruiken om je eigen boek te promoten. EGA bestaat inmiddels al 36 jaar met hele goede resultaten. Daarnaast is verandering niet altijd een verbetering. Het blijkt dat ons programma al 36 jaar effectief is zonder met alle winden mee te gaan.

    • Laurens Helmstäter

      11 mei 2017 op 10:01 Beantwoorden

      Beste Paula.

      Ten eerste heb helemaal geen eigen boek (als je het gratis e-boekje niet meerekent). Ik promoot alleen producten waar ik volledig achter sta.

      Ten tweede heb ik een eerlijke eerlijke review geschreven over het EGA dieet. Ik noem zelfs een aantal voordelen en dat er veel goede ervaringen mee zijn. Dan komen jullie er dus erg goed vanaf in vergelijking met de meeste andere populaire afvalmethodes.

      Dat jullie dieet ervoor zorgt dat diabetes patiënten minder medicatie hoeven te gebruiken is ook hartstikke mooi. Alleen is inmiddels genoeg bewezen dat er betere methodes zijn om diabetes om te keren. Verse voeding eten (met uitzondering van aardappelen) en geen brood is daarbij de eerste stap. Natuurlijk zit niet iedereen te wachten op het vermijden van brood en aardappelen. En juist die mensen zullen jullie prima kunnen helpen. Mensen die er meer voor willen doen (en laten), kunnen beter mijn adviezen opvolgen.

  • Jennifer

    10 mei 2017 op 23:59 Beantwoorden

    Inderdaad Paula, helemaal met u eens!

  • José

    1 juni 2017 op 18:26 Beantwoorden

    Ik ben het helemaal met Paula eens. Waar jij zegt dat brood en aardappelen gewoon is toegestaan is dat wel erg kort door de bocht. Er is wel degelijk een limiet in het gebruik ervan. Het is erg gemakkelijk om je te verweren dat je EGA bij vergelijking met andere diëten goed uit laat komen. Mensen die jouw methoden willen volgen gaan dat echt wel doen dat hoeft niet over de rug van EGA. Veel succes…

  • Terry

    4 mei 2018 op 20:58 Beantwoorden

    Zijn de menu’s er ook vegetarisch?
    Zonder vlees en vis?

    • tom

      13 juli 2018 op 19:20 Beantwoorden

      ja, er is ook vegetarische variant . ik ga binnen kort voor flexitarishe approach met ega

  • Annie Disseldorp

    2 september 2018 op 17:04 Beantwoorden

    Beste Laurens,

    Ik ga je even vertellen dat wij EGA Nederland 39 jaar bestaan en nog nooit een dag niet gewerkt .

    We hebben afgelopen week weer heel veel mensen gelukkig kunnen maken.
    Ook jij veel succes met je werk
    Annie

  • Cobie

    4 februari 2020 op 16:05 Beantwoorden

    Halo.
    Ik ben in de jaren negentig begonnen met Ega dieet heb het jaren gedaan.
    Daarna weet je wel zo’n beetje wat je wel en niet mag eten.
    Ik heb het heden weer opgepakt jammer genoeg heb ik tijdens de verhuizing 2jaar terug alles weg gedaan.
    Doe het nu via Pinterest en Google.

Plaats een reactie