web counter
5 Oorzaken + Gevolgen Obesitas: Vermijd Behandeling Kliniek
Gevolgen Obesitas

5 Oorzaken + Gevolgen Obesitas: Behandeling Kan Zonder Kliniek

De gevolgen van obesitas is een groeiend probleem in onze westerse maatschappij. Bijna de helft van de Nederlandse bevolking, zowel mannen als vrouwen, hebben in meer of mindere te maken met overgewicht. Dit aantal blijft helaas alleen maar toenemen.

Ondanks dat veel verschillende onderzoeken naar obesitas en overgewicht aantonen dat het zeer slecht is voor je gezondheid, is het toch nog steeds opvallend dat obesitas zwaar wordt onderschat door de samenleving.

Dit zal deels komen doordat veel mensen met obesitas dit probleem niet kunnen, willen of durven te erkennen en onder ogen te zien. Dit is ook best begrijpelijk. Het is voor sommige mensen ook nogal wat om al die verleidingen van lekker eten te kunnen weerstaan en hun emoties goed te kunnen beheersen, maar laten we eerst is bespreken wat obesitas precies is.

Betekenis obesitas

Wat betekent obesitas nou eigenlijk? Er wordt gezegd van obesitas dat dit een chronische ziekte is. Je hebt obesitas wanneer je BMI index boven de 30 ligt. Dit overgewicht is vaak erfelijk bepaald in de vorm van aanleg om snel vet op te slaan in combinatie met een ongezonde eetgewoonte. Daarom zie je vaak in een familie meerdere personen die obesitas hebben of zelfs die morbide obesitas ontwikkelen. Morbide obesitas is dan de meer ernstige vorm. Dit zou je hebben wanneer je BMI index boven de 40 ligt.

Wil je een gezond afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?
Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Hoeveel mensen lijden aan obesitas?

Ongeveer 250.000 mensen in Nederland lijden aan morbide obesitas en ongeveer 1 miljoen mensen lijden aan ‘gewone’ obesitas. Verder kampen ongeveer 2 miljoen mensen met flink overgewicht. Ongeveer de helft van de Nederlanders weegt in meer of mindere mate te zwaar.

Oorzaken obesitas

Overgewicht ontstaat wanneer het lichaam meer calorieën binnenkrijgt dan dat het nodig heeft. Deze energie wordt dan opgeslagen als vet. Oorzaken hiervan kunnen zijn:

 1. Te weinig lichaamsbeweging
  De maatschappij is zo ingericht dat lichaamsbeweging grotendeels overbodig is geworden voor de dagelijkse bezigheden.
 2. Stress
  Mensen hebben steeds meer te doen en ook de maatschappij vraagt steeds meer van de mensen.
 3. Teveel voedsel met ongezonde calorieën 
  In de moderne maatschappij is voedsel met zeer veel slechte calorieën in overvloed aanwezig.
 4. Psychische aandoening
  Je hebt emotie-eters en externe eters. Emotie-eters laten hun voedingsgewoonten sterk beïnvloeden door stemmingen. Sommigen eten meer om zichzelf beter of gelukkiger te voelen, anderen juist minder. Bij externe eters spelen emoties geen rol. Zij eten vooral als ze eten zien. 
 5. Genetische aanleg
  De één heeft meer aanleg om vet op te slaan dan de ander.

Gevolgen obesitas

Lichamelijke gevolgen obesitas

De gevolgen van obesitas kunnen een grote invloed hebben op je lichaam. Je kan te maken krijgen met één of meerdere van deze ziekten en aandoeningen:

 • kanker
 • hart- en vaatziekten
 • suikerziekte (diabetes)
 • hoge bloeddruk
 • artrose
 • (lage) rugpijn
 • spierpijn
 • slaapstoornissen
 • hevige transpiratie
 • ademhalingsproblemen
 • jicht
 • afwijkingen van de wervelkolom
 • onvruchtbaarheid
 • menstruatiestoornissen
 • geboorteafwijkingen

Psychische gevolgen obesitas

Obesitas is niet alleen iets lichamelijks. Ook geestelijk kun je er enorm onder gebukt gaan. Mensen met obesitas hebben vaak weinig zelfvertrouwen. Ze kunnen zelfs depressief worden en beginnen daardoor vrienden en familie te mijden. Het kan je leven totaal verpesten.

Praktische gevolgen obesitas

Ook kan je in vervelende situaties terecht komen:

 • Een zitplaats in het openbaar vervoer is soms te krap 
 • Lastig om passende kleding te vinden
 • Je eigen veters niet meer kunnen strikken
 • Bij sollicitaties worden je kansen kleiner, hoe oneerlijk en onterecht dat ook is
 • Eerder arbeidsongeschikt raken

Behandeling obesitas

De behandelmethodes voor mensen met obesitas kunnen succesvol en blijvend zijn, door af te vallen met verschillende ingrepen, zoals een verkleining van de maag of door een maagband te laten plaatsen. Ook kan je psychische begeleiding krijgen, om zo je levensstijl te veranderen. Dit kan dan weer in een obesitas kliniek. Maar al deze ingrepen zijn nogal een inbreuk op je leven en je lichaam. Dat is natuurlijk iets wat je liever vermijdt. Maar nu komt de echte vraag…

Is obesitas wel echt een ziekte?

Alles wat je zojuist hierboven hebt gelezen over de oorzaken en de betekenis van obesitas wordt door de meeste mensen gezien als waarheid. Dit klopt ook voor een deel, maar zeker niet alles, want:

 • Scheer niet alle dikke mensen over één kam! Er zijn namelijk ook mensen met obesitas die helemaal geen gezondheidsproblemen hebben, al zullen dat er niet veel zijn, maar die worden toch obees genoemd. Dat is toch erg?
 • Er wordt beweerd dat obesitas vaak genetisch bepaald is, doordat het lichaam eerder voedsel opslaat als vet dan bij een ander die geen last heeft van overgewicht.

Veel meer mensen hebben last van overgewicht dan vroeger, maar de genen zijn niet veranderd, dus wat dan wel? Juist, onze maatschappij!

Het lichaam wil nou eenmaal van nature over genoeg reserves beschikken. Het ene lichaam is daar wat strenger in als het andere. Moet je het dan dus daarom een ziekte noemen? Ik vind van niet!

Wat je wel zou moeten nagaan bij jezelf is (of je nou te dik bent of niet) of je vaak ziek bent, last hebt van kwaaltjes, ademhalingsproblemen, je gewrichten en ga zo maar door. Want merk je nu stiekem dat je toch niet zo gezond bent en dat dat waarschijnlijk toch komt door jouw overgewicht of levensstijl, dan is het misschien nu wel eens tijd om er iets aan te doen.

Oorzaken en gevolgen obesitas stoppen!

Het gloednieuwe Vet Verbrand Geheimen boek kan je fantastisch goed helpen met een gezonde en verantwoorde manier om af te vallen. Let op: dit is geen traditioneel diëten boek, maar is gebaseerd op nieuwe inzichten en ontwikkelingen op het gebied van afvallen. Daarom leert dit boek jou dé methode om slank te worden en voor altijd te blijven.

Ook als je obesitas hebt, zal dit jou heel goed helpen, waardoor je mogelijk na een tijd geen obees meer genoemd hoeft te worden.

Als je met deze methode niet kan afvallen, zal het je nooit lukken! Klik hier voor meer informatie:

Vet Verbrand Geheimen boek

Laurens Helmstäter

Laurens is de oprichter en eigenaar van Echt Gezond Afvallen. EchtGezondAfvallen.nl is bedoeld om iedereen te helpen veilig en gezond af te vallen. Vind meer info over Laurens Helmstäter.

1 Reactie
 • K van Wijk

  15 maart 2018 op 13:38 Beantwoorden

  Klopt het lees ik niets over slaapstoornissen als oorzaak? dr hamburger kan je daar meer even vertellen.

Plaats een reactie