web counter
Gezonde Leefstijl: 6 Simpele Tips Hoe Jij Gezond Kan Leven
Gezonde Leefstijl

Gezonde Leefstijl: 6 Simpele Tips Hoe Jij Gezond Kan Leven

Bij elk begin van het nieuwe jaar maken ongeveer 80% van de Nederlanders goede voornemens. Een gezonde leefstijl en afvallen is al jaren voornemen nummer 1!

Wist je dat een groot deel na 3,5 maand moeite heeft om hun mooie voornemens nog langer om te zetten in daden? Zij geven op en vallen terug in hun oude gewoontes.

Ondertussen neemt het landelijk gemiddelde van mensen met overgewicht ernstige vormen aan. Is het dan echt zo moeilijk om af te vallen? En waar ligt dat dan aan?

Waarom een gezonde leefstijl en afvallen niet lukt

Al jaren worstelen mensen met overgewicht om af te vallen en een gezonde leefstijl aan te nemen. Keer op keer hebben we weer een frisse kijk en nieuwe energie bij een nieuw jaar om het vervolgens nogmaals te gaan proberen. Toch lukt het veel mensen steeds maar niet.

Heb je wel eens goed nagedacht waarom het afvallen en gezond leven telkens niet lukt? Er zijn natuurlijke meerdere verklaringen voor, maar ik wil in dit artikel op één specifieke reden ingaan, namelijk:

Veel mensen weten niet wat gezond eten en/of een gezonde leefstijl is!

Het is niet vreemd dat er veel verwarring is over gezond eten en een gezonde leefstijl. Je wordt immers doodgegooid met informatie over wat wel en wat niet gezond eten is. Veel mensen hebben dan zoiets van ik gebruik mijn eigen verstand en zie wel waar het schip strand. Helaas gaat het daar vaak fout!

Want als je je eigen verstand gaat gebruiken, zal je toch blijven doen wat jou het meeste is verteld. Voor de meeste mensen betekent dit dat ze vooral minder zouden moeten eten en meer moeten sporten. Ook wordt de standaard Hollandse pot (aardappelen, vlees en groente) aangezien als gezond eten, maar is dit wel zo gezond?

Wil je een gezond afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?
Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Wat is een gezonde leefstijl?

Het is geen toeval dat een gezonde leefstijl en afvallen hand in hand samen gaan. Eigenlijk zorgt een gezonde leefstijl en gezond eten er niet zozeer voor dat je afvalt, maar een gezond gewicht krijgt. Ben je namelijk te licht, dan zul je met een gezonde leefstijl en gezond eten juist aankomen.

Een gezonde leefstijl houdt in dat je vooral gezond eet, gezonde gewoontes hebt en ook voldoende beweegt, maar wat is nou eigenlijk gezond eten? Check hier 6 simpele tips voor een gezonde leefstijl:

1. Eet maximaal 3 keer per dag

Vroeger was het doodnormaal om niet meer dan 3 momenten per dag te eten, maar tegenwoordig eten en drinken we van alles tussen het ontbijt, lunch en/of avondeten door.

Ook al wordt er vaak beweerd dat 5 of 6 keer per dag eten juist het afvallen bevorderd en dit voor sommige mensen ook werkt, is dit eigenlijk geen gezonde methode.

Uit vele onderzoeken blijkt namelijk dat maximaal 3 keer (en soms nog minder) per dag eten allerlei gezondheidsvoordelen oplevert. Zo blijft de productie van insuline laag en krijg je spijsvertering de nodige rust.

Als je gewend bent om de hele dag door te eten, zal het erg lastig zijn om over te schakelen naar 3 keer per dag te eten. Bouw dan langzaam je eetmomenten af. Je zult merken dat je steeds minder trek hebt om tussendoor iets te snacken. Na een aantal weken zal je merken dat 3 keer per dag eten helemaal geen probleem meer is!

2. Eet de juiste calorieën

Minder eten (calorieën) zorgt ervoor dat je lichaam ook zuiniger omgaat met energie. Daardoor zal je lichaam sneller vet op gaan slaan als verbranden. Eet daarom niet minder, maar vaker en anders:

De meest optimale verhouding van calorieën is:

 • 30% koolhydraten
 • 40% vetten
 • 30% eiwitten

3. Vermijd (de meeste) bewerkte voedingsmiddelen

Deze bevatten allerlei toegevoegde stoffen zoals allerlei soorten suikers, smaakversterkers en conserveringsmiddelen die absoluut niets bijdragen aan je gezondheid. Verder hebben de gezonde voedingsstoffen in deze voeding vaak hun voedingswaarde grotendeels verloren.

Dit is geen voeding, maar vulling!

4. Minder met aardappelen, brood, pasta en rijst

Hollandse maaltijden bevatten vaak veel koolhydraten. Koolhydraten hebben we nodig, maar niet teveel en niet de verkeerde (snelle) soort. Probeer daarom aardappelen, brood, pasta en rijst te vervangen voor havermout, speltbrood, peulvruchten, quinoa, gierst en meer groente.

5. Eet puur natuur

Eet zoveel mogelijke verse voedingsmiddelen. Zo krijgt je lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft om gezond te kunnen zijn. Zonder deze voedingsmiddelen is het onmogelijk om optimale gezondheid te kunnen bereiken. Verse groente, fruit, noten, zaden, wilde vis, grasgevoerd vlees en gevogelte zijn daarin erg belangrijk.

6. Drink vooral water

Energiedrankjes, frisdranken en vruchtensappen uit pak zijn allemaal ongezond. Ze bevatten namelijk allemaal slechte suikers. Drink daarom voornamelijk water. Groene thee en verse vruchtensappen zijn uiteraard ook gezond. Meer dan deze 3 soorten drankjes heb je gewoon helemaal niet nodig!

Wat niet helpt bij een gezonde leefstijl

Er bestaan veel verkeerde en achterhaalde ideeën over gezond eten. Als jij dus je dieet afstemt op deze ideeën, zal je niet snel resultaat zien en zal je dus uiteindelijk opgeven.

Als je wilt afvallen en gezonder wilt worden, kies dan niet voor crashdiëten zoals het Mentale Dieetplan, Sonja Bakker, het Cambridge dieet, het Dr. Frank dieet of andere ongezonde diëten. Deze zullen jou op de lange termijn absoluut niet helpen, ook al lijken ze nog zo veelbelovend! Sterker nog, deze diëten zullen je sneller doen verouderen, wat neer komt op het sneller krijgen van verouderingsziektes zoals kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en alzheimer.

Daarbij zorgen al deze diëten er ook voor, dat je uiteindelijk weer terugvalt naar je oude gewicht (jojo-effect). Kies daarom dit keer voor een gezonde manier om af te vallen door een gezonde leefstijl aan te nemen.

Hoe krijg je een gezonde leefstijl?

Een gezonde leefstijl, is in tegenstelling tot een dieet, een permanente en duurzame oplossing en zal voor 95% van de mensen zijn gezondheid verbeteren.

Wist jij dat meer dan 90% van de hartaanvallen wordt veroorzaakt door een ongezonde leefstijl???

Als je het moeilijk vindt een gezonde leefstijl aan te nemen, dan kan het gloednieuwe en zeer kwalitatieve eBook de Afslank Receptenbijbel je hierbij erg goed ondersteunen.

Wat kan je verwachten van dit receptenboek?

 • De nieuwste wetenschappelijke feiten met praktische tips
 • Recepten die je goed verzadigen
 • Recepten die makkelijk te maken zijn

Dat betekent dus geen moeilijke dieetschema’s, geen dure dieetproducten en geen tijdelijke oplossingen meer. Onderneem nu actie en schaf dit eBook aan! Als je het boek nu bestelt, dan kan jij al over een paar minuten eindelijk echt leren hoe jij je lichaam kan geven wat het nodig heeft!

Ben jij toe aan dé omslag in jouw leven?

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

Tags:

Laurens Helmstäter

Laurens is de oprichter en eigenaar van Echt Gezond Afvallen. EchtGezondAfvallen.nl is bedoeld om iedereen te helpen veilig en gezond af te vallen. Vind meer info over Laurens Helmstäter.

3 Reacties
 • Sophia Jager

  7 januari 2014 op 12:58 Beantwoorden

  Ik geloof zeker in het eten van onbewerkt voedsel, en al die diëten die alleen maar voor jojo effecten zorgen. Je moet gewoon erachter komen wat je gewoontes zijn en waar die tot leiden. Deze tool helpt daar bijv. erg goed voor.

 • Ravenna

  1 maart 2016 op 11:19 Beantwoorden

  Hallo,

  Ik ben erg goed bezig met mijn lijf, maar zodra ik een beetje gestressed wordt of lage weerstand heb, krijg ik erg de behoefte om slecht te eten. En daar kom ik vaak met moeite uit. Ik las dat ik mijn lijf kon resetten met een kuur.

  Wat raad je mij aan?

 • Gezonde blog

  3 juni 2019 op 12:50 Beantwoorden

  Goed en fijn artikel, leest ook erg lekker weg. Bedankt voor alle info!

Plaats een reactie