web counter
De Gezondheidsbeurs 2015: Leerzaam Of Te Commercieel?
Gezondheidsbeurs 2015

De Gezondheidsbeurs 2015: Leerzaam Of Te Commercieel?

Afgelopen week was de Gezondheidsbeurs van 2015 weer geopend van donderdag 5 februari t/m zondag 8 februari in de Jaarbeurs Utrecht. Ook dit jaar was de belangstelling groot en waren er maar liefst 250 exposanten aanwezig.

Helaas kon ik alleen de zondag aanwezig zijn bij dit evenement, maar dat was eigenlijk wel genoeg om een goede indruk te krijgen van wat er allemaal te doen en te zien valt op deze gezondheidsbeurs.

Het meest opvallend? Dat er zoveel experts, doktoren en andere deskundigen in één ruimte aanwezig waren, die behoorlijke tegenstrijdige berichten te melden hadden.

Vermakelijk? Absoluut. Nuttig voor de consument? Daar zal ik in dit artikel meer over vertellen, plus wat ik verder allemaal heb gezien tijdens de gezondheidsbeurs van 2015 en of deze beurs de moeite waard was om heen te gaan.

Mijn schema op de Gezondheidsbeurs 2015

Het was gelijk al erg druk op de gezondheidsbeurs toen ik zondagochtend binnen kwam lopen. Hier en daar werd ik aangesproken om kennis te maken met van alles en nog wat. Ook al waren sommige standjes best interessant en was er veel te zien, ik liet mijn schema daardoor niet in de war gooien. Ik wilde namelijk de volgende presentaties/lezingen en workshops bijwonen:

  • 11.00 uur: The Power of Mind – Body Nutrition (Lezing in het Engels) – Ju Pais
  • 12.30 uur: Workshop Slank door MicroBewegingen – Miss Natural (Eva van Zeeland)
  • 13.00 uur: Het Hongerige Brein – Dr. Frank

Natuurlijk waren er veel meer presentaties/lezingen en workshops, maar dit leken mij de meeste interessante presentaties op de gezondheidsbeurs.

Wil je een gezond afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?
Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

The Power of Mind – Body Nutrition

De eerste lezing van de dag was gelijk de meest boeiende! Ju Pais legde uit dat gezond eten niet alleen belangrijk is voor een goede gezondheid, maar ook de manier waarop je deze voeding eet.

Het is namelijk onderzocht dat gedachten, gevoelens en overtuigingen de stofwisseling en de gezondheid psychofysiologisch beïnvloeden. Natuurlijk had ik hier wel eens eerder van gehoord, maar ik had het nog nooit zo’n helder verhaal uitgelegd gekregen.

Volgens Ju Pais is gezonde voeding slechts een deel van een goede gezondheid. Je kan namelijk nog steeds te weinig voedingsstoffen binnen krijgen, terwijl je toch gezond eet. Dit gebeurd bijvoorbeeld bij mensen die staan onder hevige stress. Zij zullen een minder goedwerkende spijsvertering hebben en kunnen daardoor veel minder voedingsstoffen opnemen vanuit de voeding dan iemand die meer ontspannen is.

Zei zei dan ook “Je bent niet wat je eet, maar je bent wat je absorbeert”.

Vervolgens legde ze het verband tussen mensen die een streng dieet gaan volgen en het jojo-effect. Ook zullen zij vaak onder behoorlijke stress staan, waardoor de spijsvertering niet alleen slecht zijn werk kan doen. Ook zullen de hormonen uit balans gaan. Dit zorgt voor een moeilijke vetverbranding en het jojo-effect wordt het gevolg wanneer ze stoppen met het dieet.

Ze gaf ook een paar fantastische tips waarvan ik er één zal delen. Wist jij dat je over een maaltijd minstens 20 minuten moet doen, voordat je hoofd verzadigd is? Ja, je hoofd! Deze beleeft namelijk een bepaald soort plezier aan je maaltijden. Eet je sneller dan 20 minuten, dan is je maag misschien wel vol, maar zal je hoofd nog niet tevreden zijn en blijft deze zeuren voor meer eten.

Ook bij mensen die dagelijks weinig plezier beleven, zullen eerder geneigd te zijn te veel en te ongezond te eten. Geef je hoofd de plezier die het nodig heeft en je hoofd en maag zullen weer in balans komen, waardoor de kans op overeten drastisch daalt en afvallen ook een stuk makkelijker wordt.

Workshop Slank door MicroBewegingen

Na de lezing van Ju Pais zat het hoogtepunt van de dag er gelijk wel op nam ik aan. Toen ik bij de workshop van Miss Natural aankwam, hield mijn aanname helaas nog steeds stand! Ik vond het namelijk nogal saai.

Ze had het over welke bewegingen je dagelijks kan uitvoeren in de keuken, op het werk, en vast op nog meer plekken waar de meeste mensen dagelijks komen. Helaas vond ik dat ze erg veel open deuren aan het intrappen was. Dips (oefening voor je bovenarmen) op het aanrecht? Je buik en billen even aanspannen terwijl je achter je computer zit? Dit zijn dingen die iedereen zelf ook wel kan verzinnen.

Natuurlijk is een stukje hulp hierin wel makkelijk, maar om daar drie kwartier naar de luisteren vond ik wat veel.

Ook de manier waarop ze het vertelde, vond ik niet erg plezierig. Alsof het allemaal zo makkelijk is. Begrijp me niet verkeerd, want haar tips zijn ook niet moeilijk. Maar wie gaat deze tips nou daadwerkelijk doen? Je moet hiervoor erg veel discipline hebben. Knap voor mensen die haar tips maanden lang wel kunnen uitvoeren!

Natuurlijk heeft ze wel een punt. Lang stilzitten is namelijk erg slecht. Zelf heb ik dit altijd onderschat. Je stofwisseling wordt namelijk trager van een uur lang stilzitten en je spierweefsel neemt beetje bij beetje af. Je lichaam gaat in de afbraak stand, maar deze wil je eigenlijk in de opbouwende stand hebben staan.

Helaas heb ik zulke zaken niet gehoord en bleef het vrij saai, dus was ik na 10 minuten alweer weg.

Rondje over de Gezondheidsbeurs

Nu ik wat tijd over had, besloot ik een rondje over de gezondheidsbeurs te lopen. En wat zie ik daar? ProSlank. Een eiwitdieet! Terwijl ik in de ochtend nog had gehoord dat diëten helemaal geen goed idee is. Natuurlijk wist ik dit al, maar erg handig is dit niet voor de onwetende consument. Maargoed, ook zij willen hun dieet promoten. Ik liep maar gewoon snel door.

Toen zag ik een stand van mijngedroogdfruit.nl! Zij verkopen heerlijke chips gemaakt van groente en fruit. Ik maakte dus gelijk mijn eigen chipszak. Of het echt gezond is daar valt over te discussiëren, maar gezonder dan gewone chips is het zeker. Daarbij maken ze alleen gebruik van biologische producten.

Ook kwam ik de stand gezondmooislank.nl tegen. Hier besloot ik een pakje Raw Pasta te kopen. Op de verpakking stonden wel heel veel kreten zoals, koolhydraatarm, vetvrij, suikervrij en glutenvrij. Nog steeds is ook deze pasta een bewerkt voedingsmiddel, maar ik kocht het niet zozeer voor mijn gezondheid, maar om eens te proberen in plaats van normale pasta.

Het Hongerige Brein

Ik keek erg uit naar deze presentatie. Dr. Frank is namelijk een bekende als het gaat om afvallen. Hij is de auteur van het Dr. Frank dieet, waar ik eerder over heb geschreven.

Ik wist dus dat ik ging luisteren naar iemand die een dieet heeft ontwikkeld die naar mijn mening veel kanttekeningen kent.

Toch begon de presentatie erg goed en had hij een interessant verhaal te vertellen. Het ging niet zozeer over gezonde voeding of over zijn dieet, maar over het gedrag van mensen die overgewicht hebben. Hij zei dat mensen met overgewicht niet lui of dom zijn, maar hun emoties niet onder controle hebben. Hier was ik het uiteraard helemaal mee eens.

Totdat hij de vraag stelde “Wat is het geheim van slanke mensen?`. Hier gaf hij zelf antwoord op en dat was “Geluk“. Dat vond ik wel erg kort door de bocht. Hij legde zijn antwoord uit door te vertellen dat sommige mensen nou eenmaal kunnen eten wat ze willen, zonder dik te worden. Alleen maakt hij hier 2 fouten.

  1. Dus mensen met overgewicht hebben simpelweg ongeluk? Hoe zullen zij zich hierdoor voelen? Alleen maar slechter toch? Dit komt deze mensen niet ten goede. Ze zullen de schuld buiten hunzelf neerleggen, in plaats van er iets aan te willen doen. Gezondheid is iets waar elk persoon een erg grote invloed op heeft, dus ook op afvallen.
  2. E zit een groot verschil tussen kunnen eten wat je wil en het daadwerkelijk volvreten van jezelf. De ene stopt met eten als hij zich verzadigd voelt, de ander gaat door totdat die misselijk wordt. Degene die misselijk wordt, heeft hoogstwaarschijnlijk een stuk meer gegeten dan degene die op tijd stopt.

Vervolgens gaf hij tips over hoe je erachter kan komen wat voor type eter je bent. Zo zijn er de emo-eters, lijngerichte eters (die zijn altijd met lijnen bezig) en zogenaamde externe eters. Externe-eters eten omdat ze eten zien of ruiken, zij eten omdat ze als het ware verleid worden door externe prikkels.

Ben je er eenmaal achter wat jou triggert om te gaan eten, kan je hier makkelijker iets tegen doen. Dit alles legde Dr. Frank erg goed uit!

Aan het einde kwamen nog een aantal vragen van de mensen uit de zaal over voeding. Zo vroeg iemand of margarine of roomboter gezonder is. Het antwoord was volgens hem margarine. Waarom? Omdat de “meeste” wetenschappers en het Voedingscentrum dit zeggen. Ook op andere vragen over gezonde voeding verwees hij steeds naar het Voedingscentrum. Dit was dus duidelijk een stukje promotie naar deze organisatie door Dr. Frank.

De vaste lezer van mijn website weet dat ik het Voedingscentrum geen geschikt medium vind om te gebruiken als betrouwbare bron als het gaat over gezonde voeding. Daarom vond ik dit punt van Dr. Frank wel erg jammer. Aan de andere kant snap ik het ook wel, want hij wil de consument niet teveel in de war brengen. Zijn presentatie ging immers over het gedrag van mensen met overgewicht, wat minstens zo belangrijk is, en dat heeft hij gewoon goed verteld.

Wat ik vond van de Gezondheidsbeurs 2015

Normaal ben ik niet zo van beurzen, maar aangezien ik het onderwerp “Gezondheid” erg interessant vindt en dit een erg grote gezondheidsbeurs was, heb ik me geen minuut verveeld.

De hoeveelheid informatie die op mij afkwam was erg veel, maar omdat ik al jaren bezig ben met wat een goede gezondheid inhoud, kon ik snel filteren wat ik interessant vond en waar ik meer over wilde weten.

Voor een “normale” consument kan ik begrijpen dat een dag op deze gezondheidsbeurs nogal overweldigend is en dat je aan het einde van de dag alleen maar meer vragen hebt. De ene beweert namelijk dat je met superfoods supergezond kan worden, de andere zweert bij kangen water (dat kende ik ook niet).

Wat moet je nou geloven? En waar moet je nou mee beginnen? Als jij je gezondheid echt belangrijk vindt, dan vind je je weg wel. Ga beginnen met wat voor jouw haalbaar is. De ene zal beginnen met het dagelijks doen van microbewegingen, de andere gaat mindful eten en weer een ander probeert zijn gedrag onder controle te krijgen.

Wat je ook doet, ik ga volgend jaar meer tijd vrijmaken voor de Gezondheidsbeurs van 2016, want hoe meer kennis je hebt over gezondheid, hoe meer macht je krijgt over je eigen gezondheid.

Laurens Helmstäter

Laurens is de oprichter en eigenaar van Echt Gezond Afvallen. EchtGezondAfvallen.nl is bedoeld om iedereen te helpen veilig en gezond af te vallen. Vind meer info over Laurens Helmstäter.

Geen Reacties

Plaats een reactie