web counter
GI-Dieet: Voeding Met Lage Glycemische Index Maakt Slank?
Gi dieet

GI-Dieet: Voeding Met Lage Glycemische Index Maakt Slank?

Het GI-dieet is in 2006 plotseling erg populair geworden in de Verenigde Staten, Engeland en Australië. Dat is niet voor niets, want het GI-dieet is erg simpel te volgen, je hoeft geen calorieën te tellen en het hongergevoel blijft weg.

De GI in het GI-dieet staat voor Glycemische Index. De glycemische index is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Bij het GI-dieet is het belangrijk om zo min mogelijk voedingsmiddelen te nemen met een hoge Glycemische Index.

Wat maakt het GI-dieet dan nog meer zo anders dan andere diëten en is het een goed en gezond dieet om mee af te vallen?

Wat is het GI-dieet?

Het GI-dieet wordt ook wel het Glyceminedieet genoemd. De bedenker van het GI-dieet is Rick Gallop. Hij gaat ervan uit dat voeding met een lage glycemische waarde je helpt met afvallen. Op deze manier wordt een onderscheid gemaakt tussen snelle (slechte) en complexe (goede) koolhydraten. Voeding met complexe koolhydraten, heeft namelijk langer de tijd nodig om te verteren. Daardoor worden de koolhydraten langzamer opgenomen door het lichaam en dat zorgt weer voor een meer stabielere bloedsuikerspiegel.

Het GI-dieet beweert dat bij een bloedsuikerspiegel die minder schommelt, je ook minder snel trek hebt na een maaltijd. Je hebt immers langer een verzadigingsgevoel. Ook heeft je lichaam minder de behoefte om koolhydraten op te slaan als vet.

Het gaat bij dit dieet dus niet om het eten van weinig calorieën, zoals bij een crashdieet. Ook heeft het GI-dieet geen einde. Het is een manier van eten voor je hele leven.

Wil je een gezond afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?
Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Hoe werkt het GI-dieet?

Rick Gallop heeft bij zijn GI-dieet de voeding ingedeeld in drie verschillende categorieën. Elke categorie heeft een eigen kleur. Het GI-dieet bevat daarom een duidelijke lijst van welke voeding je onbeperkt kan eten en welke voeding je het beste kan vermijden.

Het GI-dieet gaat ervan uit dat puur suiker een glycemische index heeft van 100 en zet alle andere voedingsmiddelen daar tegen af.

 • Rood: voeding met een glycemische index van 70 of hoger Dit zijn voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden voor als je wilt afvallen. Dit betekent simpelweg dat je de meeste bewerkte voedingsmiddelen beter niet kunt eten. Denk hierbij aan bagels, witbrood, room, kaas, witte rijst, friet, taart en koekjes.
 • Oranje: voeding met een glycemische index tussen de 50 en 70 Deze voedingsmiddelen mag je eten in beperkte hoeveelheden. Dit zijn onder andere mais, volkorenbrood, de meeste noten, gekookte aardappels, volkoren pasta, pure chocolade en banaan.
 • Groen: voeding met een glycemische index onder de 50 Deze voedingsmiddelen mag je onbeperkt eten. Ik heb het dan onder andere over broccoli, komkommer, sla, tomaten, paprika, champignons, bijna alle fruitsoorten, magere yoghurt, havermout en erwten.

Verder bevat het GI-dieet 2 fases.

Fase 1: In deze fase is het de bedoeling dat je alleen voeding uit de groene categorie mag eten, totdat je op je streefgewicht zit. Het GI dieet beweert dat je in deze fase tussen de 200 en 300 gram per week puur vet kan verbranden. Daarbij is het belangrijk dat je genoeg water drinkt.

Fase 2: Heb je eenmaal je streefgewicht bereikt, dan is het nu zaak dat je dit gewicht blijft houden. In deze fase mag je af en toe voeding eten uit de oranje categorie. Ook mag je een glas wijn of bier bij de maaltijd nemen. Water drinken blijft ook in deze fase belangrijk.

Voor wie is het GI-dieet bedoeld?

Dit dieet is bedoeld voor mensen die geen haast hebben om snel af te vallen en willen afvallen op een gezonde manier. Ook schijnt het geschikt te zijn om voor personen waar diabetes dreigt te ontwikkelen.

Wat zijn de ervaringen van het GI-dieet?

De ervaringen zijn over het algemeen positief. Mensen vallen in een rustig tempo af en ze hebben inderdaad geen hongergevoel.

Er gaan alleen veel vragen de ronde of het dieet wel zo gezond is. Light producten, met daarin aspartaam, is namelijk een voedingsmiddel die in de groene categorie staat. Van aspartaam wordt beweerd, dat dit erg schadelijk is voor de gezondheid.

Heeft het GI-dieet nadelen?

Ondanks dat het GI-dieet één van de betere diëten is van dit moment, heeft het GI-dieet toch ook nadelen.

Er staan namelijk een aantal voedingsmiddelen in de groene categorie die enigszins discutabel zijn, zoals de vele light producten. Verder staan er in de oranje en rode categorie voedingsmiddelen in die juist erg veel toevoegen aan de gezondheid. Ik heb het dan onder andere over kokosolie, noten en eieren. Deze hebben misschien wel een hoge glycemische index, maar zijn niet te weg te laten uit een gezond dieet.

Daardoor kan je eigenlijk niet zeggen dat het vermijden van voeding met een hoge glycemische waarde, het ideale dieet is om af te vallen. Daarvoor zijn er teveel uitzonderingen.

Compleet eBoek over gezond afvallen

Een methode die wel kijkt naar het totale plaatje over gezond afvallen, is het nieuwe eBoek genaamd de Afslank Receptenbijbel.

Hiermee heb je een compleet boek in handen over alles wat er te weten is over snel en gezond afvallen. Dit boek is gebaseerd op de nieuwste inzichten en leert jou op een ongekende manier gezonde gewoontes aan en hoe jij blijvend kan afvallen.

Wat kan je nog meer verwachten van dit afslankboek?

 • Lekkere recepten die zijn gemaakt van gezonde voeding
 • Een voedselpatroon wat makkelijk is vol te houden
 • Bewezen tips om af te vallen

Klik hier voor meer informatie:

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

Recensie: GI-dieet
 • Gezond
 • Effectief
 • Haalbaar
 • Bewezen
 • Prijs
3.8

Samenvatting

Het GI-dieet is één van de weinige diëten die redelijk gezond en effectief zijn. Er is gebruik gemaakt van wetenschappelijke feiten en het is niet al te moeilijk. Toch worden bepaalde voedingsmiddelen uitgesloten die eigenlijk heel gezond zijn en andersom. Jammer genoeg zijn deze uitzonderingen niet meegenomen in dit dieet. Daarom is dit dieet verstandig om te volgen als je hier en daar je eigen aanpassingen maakt.

Laurens Helmstäter

Laurens is de oprichter en eigenaar van Echt Gezond Afvallen. EchtGezondAfvallen.nl is bedoeld om iedereen te helpen veilig en gezond af te vallen. Vind meer info over Laurens Helmstäter.

Geen Reacties

Plaats een reactie