web counter
The Green Happiness: De Zin En Onzin Van Deze Dieethype
green happiness

The Green Happiness: De Zin En Onzin Van Deze Dieethype

Als je bij RTL Late Night kan verkondigen dat een ei de menstruatie van een kip is, terwijl kippen helemaal niet menstrueren, wie gaat je dan nog serieus nemen? Ja, ik heb het over de meiden van The Green Happiness, die zichzelf behoorlijk belachelijk hebben gemaakt.

Er wordt nu al een paar weken volop kritiek gegeven op hun nieuwe receptenboek en dat is niet geheel onterecht. Ik begin mij namelijk ook steeds meer te storen aan dit soort slecht onderbouwde dieethypes, maar dat niet alleen. De kritiek die wordt gegeven, wordt vaak geuit door personen, die zelf niet met een betere oplossing komen.

De Nederlander eet nou eenmaal niet bepaald gezond (lees: veel te weinig vezels, gezonde eiwitten en gezonde vetten) en wordt daarom ook steeds zieker, maar niemand lijkt de oplossing te hebben, toch? Daarom de hoogste tijd dat ik mij ook eens ga mengen in deze discussie!

Receptenboek Your 50 Days of Green Happiness

Sinds kort hebben de meiden van The Green Happiness het receptenboek “Your 50 Days of Green Happiness” uitgebracht. Oftewel, recepten op zoveel mogelijk plantaardige basis voor 50 dagen lang!

Wat is hierbij hun missie?

Natuurlijk om zoveel boeken te verkopen, duh! Maar dat niet alleen. Ze willen ook bijdragen aan een gezonder Nederland, waarbij er meer groente en fruit wordt gegeten en waarbij voeding wordt vermeden die een grote belasting hebben op onze planeet. Ik heb het dan over vlees, vis en zuivel. Dit is natuurlijk een hartstikke nobel doel!

Hoe zit het dan met de recepten uit het boek?

Ze beweren dat je door hun recepten meer energie, een mooiere huid en een betere spijsvertering zou krijgen. En je kan er nog mee afvallen ook! Dat geloof ik allemaal graag, want als de gemiddelde Nederlander zou eten zoals Merel en Tessa adviseren, zouden er ongetwijfeld minder mensen ziek zijn.

Sterker nog, het is bewezen dat vegetariërs en veganisten langer leven dan mensen die wel vlees en vis eten (bron). Alleen dit komt waarschijnlijk doordat vegetariërs en veganisten ook minder alcohol drinken, minder vaak roken en dus sowieso een gezondere leefstijl hebben.

Wil je een gezond afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?
Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Green Happiness in RTL Late Night

De meiden van the Green Happiness hebben voor veel ophef gezorgd en waren daarom uitgenodigd bij RTL Late Night, om meer te vertellen over hun missie.

Karin Luiten heeft kritiek op de twee in RTL Late night. Ook ik heb kritiek op de meiden van The Green Happiness, maar gevaarlijk kan ik het niet noemen, want The Green Happiness heeft ook goede punten!

Wat is er fout aan The Green Happiness?

1. Vlees en vis

Op hun website is te lezen dat ze de opleiding orthomoleculaire geneeskunde hebben gedaan. Als het goed is hebben ze hier geleerd, dat je alleen een optimale gezondheid kan bereiken door, naast groente en fruit, ook vlees en vis dagelijks in je voedingspatroon te gebruiken.

Het is dus enigszins vreemd, dat ze beweren dat vlees en vis niet gezond zouden zijn. Slecht voor het milieu, ja, maar vlees en vis dat biologisch is en vrij van gifstoffen, is hartstikke belangrijk voor een goede gezondheid. Hierin zitten namelijk vitamine B12 en alle essentiële aminozuren (eiwitketens).

Mede hierdoor bestaat het Green Happiness dieet maar voor 12% uit eiwitten. Ook al beweerd het Voedingscentrum dat je minimaal 10% van je voeding uit eiwitten moeten halen (bron), blijft 12% nog steeds veel te weinig. Op deze manier ga je spieren verliezen, terwijl spieren juist hartstikke belangrijk zijn. Zeker in een maatschappij waar mensen al te weinig bewegen en te weinig spiermassa hebben.

Een verhouding van 30% eiwitten, 30% koolhydraten en 40% vetten is een veel betere uitgangspositie. Ik vraag me dus af of ze wel hebben opgelet bij hun opleiding orthomoleculaire geneeskunde.

2. Rauw

Ze melden dat het belangrijk is om zoveel mogelijk rauwe groente te eten. Alleen sommige rauwe groente is niet goed verteerbaar door onze darmen, dus hoe verbeter je hiermee dan de spijsvertering?

De mens heeft al 1 miljoen jaar controle over vuur en heeft dit in al die tijd ook gebruikt voor het koken van eten. Door deze verhitting wordt voeding al enigszins verteerd en dat maakt het makkelijker voor de maag en darmen. Het is dus beter om sommige voeding wat moeilijk te verteren is, wel eerst te verhitten.

Natuurlijk verlies je door verhitting wel bepaalde voedingsstoffen, daarom moet je dit ook niet altijd doen. Alleen als de darmen teveel belast worden met rauwe groenten zoals boerenkool, wordt de darm er niet beter op en zal het moeilijker voedingsstoffen kunnen opnemen. Vind daarom de juiste balans tussen rauw en gekookt eten.

3. Fruit

Fruit zou spijsverteringsproblemen geven, als je dit eet na bijvoorbeeld een ei. Maar dat geldt alleen voor mensen, die hier gevoelig voor zijn en dus al spijsverteringsproblemen hebben.

De oermens at wel vaker zijn fruit na de maaltijd. Het hoort dus van oorsprong helemaal geen probleem te zijn om fruit te eten na de maaltijd. Sterker nog, hierdoor worden de suikers in het fruit langzamer door het lichaam opgenomen, wat alleen maar voordelen heeft.

4. Suikers

Er wordt veel onderscheidt gemaakt tussen natuurlijke en toegevoegde suikers door de meiden van The Green Happiness. Natuurlijk zit er een verschil hierin, maar het is veel belangrijker om te kijken naar hoeveel suikers er totaal in de voedingsmiddelen zitten.

Een taart met kristalsuiker of met kokosbloesemsuiker, doet in het lichaam bijna hetzelfde. Het beste is om gewoon helemaal geen taart met suiker te eten.

5. Vet

Veel vet is er niet te vinden in de dagmenu’s van het receptenboek. Het is ook geen slecht idee om ongezonde vetten, zoals transvetten of bepaalde verzadigde vetten te vermijden, maar de juiste vetten zijn wel degelijk onmisbaar.

Helaas zijn deze ook nauwelijks aanwezig in Your 50 Days of Green Happiness. Zelfs noten zijn nergens terug te vinden in hun boek, terwijl noten toch hartstikke natuurlijk zijn? Hier zitten Merel en Tessa er wel heel ver naast en spreken ze zichzelf eigenlijk tegen.

Wat is er goed aan The Green Happiness?

1. Groente

Voor 50 dagen veel groente eten, zou voor veel Nederlanders een hoop voordelen hebben. Van de Nederlanders haalt alleen maar 5% de dagelijkse hoeveelheid groente, die het Voedingscentrum adviseert.

Mede hierdoor heeft de gemiddelde Nederlander vaak een tekort aan magnesium, calcium, vitamine D en meer. Al deze voedingsstoffen zijn veelvuldig te vinden in groente.

2. Zuivel

Wie denkt er goed aan te doen om zuivel te consumeren, heeft het mis. Er is zoveel bewijs dat zuivel meer kwaad dan goed doet en hiervoor zijn ook goede verklaringen. The Green Happiness raad daarom ook zuivel af. Hoe dat zit?

Ten eerste onttrekt zuivel eerder calcium uit het lichaam, dan dat de calcium wordt opgenomen. Het is ook niet voor niets dat de landen met de meeste botontkalking, de landen zijn waar het meeste zuivel wordt gedronken (bron).

Ten tweede heeft zuivel zeer complexe eiwitketens. Veel te complex om te verteren in de maag van het menselijk lichaam. Sommige denken dat we goed melk kunnen verteren met 1 maag, terwijl een kalf daar 4 magen voor nodig heeft.

Ten derde zijn wij helemaal geen kalveren, maar mensen. Waarom gaan wij dan in godsnaam babymelk drinken en dan ook nog eens van een ander zoogdier? Melk van een koe is bedoeld om een kalf in 12 maanden groot te brengen. Mede vanwege onze hoge melkconsumptie, is het ook zo gekomen dat Nederlanders statistisch gezien de grootste mensen van de wereld zijn.

Kritiek op The Green Happiness van het Voedingscentrum

De kritiek op The Green Happiness is dus zeker begrijpelijk, maar vergis je niet. Het dieet dat zij voorstellen is om het milieu minder te belasten en alleen maar voor 50 dagen te eten op hun manier.

Daarom zijn 2 kritiekpunten van het Voedingscentrum nogal onterecht en slaan ze hiermee de plank volledig mis. Het Voedingscentrum heeft namelijk gezegd dat:

 • Er te weinig eiwitten in het dieet zouden zitten. Alleen de meiden van The Green Happiness hebben uitgerekend dat 12% van hun dieet bestaat uit eiwitten. Het Voedingscentrum zelf adviseert 10%, dus zij zitten hier nog net boven.
 • Er een tekort aan vitamine B12 zou kunnen ontstaan. Alleen het lichaam kan makkelijk een paar maanden zonder deze vitamine binnen te krijgen. Vitamine B12 zit namelijk opgeslagen in de lever en het lichaam heeft hier niet veel van nodig. Aangezien het dieet in principe maar 50 dagen duurt, zal een tekort niet snel ontstaan.

Het Voedingscentrum geeft ook nog kritiek over de hoeveelheid vet, eiwitten en de totale energie die de dagmenu’s leveren (bron). Hier ben ik het dan wel volledig mee eens!

Conclusie

Al met al is het dieet van The Green Happiness dus niet erg vooruitstrevend. Het is eerder de marketing achter deze dieethype die goed heeft ingespeeld op alle onduidelijkheden rondom gezond eten.

De meiden hebben absoluut een punt over dat de Nederlander gezonder moet gaan eten. Ook hebben ze een mooi receptenboek ontwikkeld, maar om hier volledig je leefstijl op in te richten gaat veel te ver.

Vooral één ding vind ik erg bedroevend. Zij hebben zichzelf niet alleen op televisie belachelijk gemaakt, maar ze hebben de term orthomoleculaire geneeskunde misbruikt. Hun adviezen hebben namelijk weinig te maken met deze studie en daardoor zorgen ze ervoor dat de orthomoleculaire therapeuten in het algemeen een slechte naam krijgen.

Daarom adviseer ik om zoveel mogelijk vlees, vis, groente, fruit en noten te eten, zoals de oermens dit ook deed. Natuurlijk mag je af en toe wel een beetje zuivel, granen en peulvruchten, maar dat zou niet de focus moeten hebben.

Een receptenboek die hieraan voldoet is de Afslank Receptenbijbel. Hierin vind je 6 verschillende categorieën van recepten, met onder meer kipgerechten, visgerechten, vegetarische gerechten, salades, sauzen, dressings en desserts.

Klik hier voor meer informatie: Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

 • Gezond
 • Effectief
 • Haalbaar
 • Bewezen
 • Prijs
3.2

Laurens Helmstäter

Laurens is de oprichter en eigenaar van Echt Gezond Afvallen. EchtGezondAfvallen.nl is bedoeld om iedereen te helpen veilig en gezond af te vallen. Vind meer info over Laurens Helmstäter.

5 Reacties
 • Carla

  7 december 2016 op 00:56 Beantwoorden

  Poeh, 30% eiwitten.. Dat is een aanslag op je nieren.
  De Green Happiness baseert veel adviezen op basis van The China Studies. De documentaire ‘Forks over Knives’ gaat hierover. Het is een studie waarin onderzocht wordt, waarom verschillende kankersoorten in sommige delen van China extreem veel voorkomen. Hiervoor zijn 880 miljoen mensen jarenlang gevolgd. Een Amerikaanse internist heeft hier zijn levenswerk van gemaakt. Daarnaast kwam een Amerikaanse hartchirurg met zijn eigen onderzoek tot dezelfde conclusies. Beide artsen zijn gedreven oorzaken van de ziekten van hun patiënten te vinden, omdat ze verder willen gaan dan alleen symptoombestrijding. Echt een aanrader deze docu op Netflix! Dierlijke eiwitten zijn de ziekmakende factor!

  • Laurens Helmstäter

   20 december 2016 op 08:52 Beantwoorden

   Ik ben bekend met de documentaire! Helaas hebben de mensen in deze documentaire niet dieper gegraven. 30% eiwitten hoeft namelijk helemaal geen aanslag te zijn op de nieren. Mensen uit de oertijd hadden hier ook geen last van. Dit komt omdat de mens tegenwoordig eiwitten haalt uit verkeerde eiwitbronnen zoals bewerkt vlees, rood vlees en vervuilde vis. Als we eiwitten halen uit insecten, gevogelte, schone vis en zeegroente zal dit alleen maar voordelen hebben voor onze gezondheid.

   Net zoals koolhydraten en vetten uit de juiste bronnen te halen, geldt dit dus ook voor eiwitten!

 • Carla

  7 december 2016 op 01:01 Beantwoorden

  De Amerikaanse hartchirurg in Forks over Knives deed onderzoek naar hart- en vaatziekten.

 • Paul

  13 december 2016 op 10:25 Beantwoorden

  Leuk artikel! Ik heb niets tegen vegetarisch eten, maar de meiden van de Green Happiness vond ik niet al te snugger overkomen.

 • Chrissy

  15 december 2016 op 10:27 Beantwoorden

  Sorry hoor, maar ik ben wel fan van The Green Happiness. Ze hadden gewoon even een foutje gemaakt bij RTL Late night, kan de beste overkomen!

Plaats een reactie