koolhydraatarm dieet

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, 5 Risico’s + Tips & Recepten

Het koolhydraatarm dieet is een succesvolle afvalmethode! Helaas wordt soms ten onrechte beweerd dat een koolhydraatarm dieet niet meer dan een hype is!

Dit komt vooral vanwege en aantal onduidelijkheden die de ronde gaan over koolhydraatarm eten.

In dit artikel zal ik uitleggen waar je op moet letten bij het volgen van een koolhydraatarm dieet. Ook onthul ik alle wetenschappelijke feiten rondom deze opkomende dieetmethode.

Dit is wat je gaat leren:

  • Koolhydraatarm versus vetarm
  • Wat koolhydraten zijn en waar ze inzitten
  • Waarom je afvalt van koolhydraatarm eten
  • 5 risico’s van een koolhydraatarm dieet
  • Waarom we suikerverslaafd zijn
  • Recepten die passen bij een koolhydraatarm dieet

Verschillende soorten diëten: vetarm of koolhydraatarm?

Diëten kan je vaak indelen in verschillende categorieën. Caloriearme en crashdiëten waren vroeger erg populair, maar er is nu een shift ontstaan naar andere soorten diëten.

Diëten worden namelijk steeds specifieker, omdat er steeds meer wetenschappelijke feiten boven water komen waardoor er behoefte is ontstaan aan dieetaanpassingen.

Hierdoor zijn er onder andere vetarme- en koolhydraatarme diëten ontstaan. Dit zijn diëten die bepaalde macronutriënten (dat zijn koolhydraten, vetten en eiwitten) zoveel mogelijk proberen uit te sluiten. Deze diëten hebben vaak nog wel gemeen dat ze erg veel eitwitrijke voeding bevatten.

Welk soort dieet is dan het beste dieet?

Het is al vaker aangetoond dat vetarme diëten de grootste onzin zijn (bron). Het zijn namelijk niet zozeer de vetten, maar de (geraffineerde) koolhydraten die zorgen voor veel overgewicht.

Is het dan een kwestie van koolhydraatarm eten? Helaas is dat te simpel gedacht en ik zal je uitgebreid uitleggen waarom dat zo is!

Wat zijn koolhydraten?

Voordat ik je uitleg wat een koolhydraatarm dieet inhoudt, wil ik je eerst vertellen wat koolhydraten precies zijn en wat ze doen.

Koolhydraten is een verzamelnaam voor zetmeel en suikers.

Ze zijn van belang voor de stofwisseling in ons lichaam, maar ze hebben nog een andere belangrijke functie: ze leveren (snelle) energie voor ons lichaam in de vorm van glucose.

Waar zitten koolhydraten in?

Koolhydraten kan je in heel veel voedingsmiddelen vinden. Met name in:

  • Groenten
  • Fruit
  • Graanproducten zoals brood, pasta, rijst, koek en taart
  • Zuivel
  • Peulvruchten zoals pinda’s
  • Vruchten- en frisdranken

Als je niet zeker weet of er koolhydraten in een voedingsmiddel zit, dan is het een kwestie van de ingrediëntenlijst bekijken. Eigenlijk elk woord dat eindigt op “ose” is een suiker (en dus een koolhydraat), net zoals bij “stroop en “siroop”.

Waarom je van een koolhydraatarm dieet afvalt?

Ik noem de 4 belangrijkste redenen:

  • Door het eten van meer eiwitten en vetten, raak je sneller verzadigd (bron)
  • Betere verzadiging leidt tot minder trek, waardoor je uiteindelijk minder calorieën eet (bron)
  • Je lichaam schakelt geforceerd over van suikerverbranding naar vetverbranding
  • De aanmaak van insuline daalt, waardoor je minder snel vet gaat opslaan

Let op: na het lezen van deze redenen, wil je mogelijk overstappen op een koolhydraatvrij dieet, maar dat is erg onverstandig.

Het is namelijk NOOIT gezond om vetten, eiwitten of koolhydraten volledig te vermijden!

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Een koolhydraatarm (koolhydraatbeperkt of low carb) dieet, houdt in dat je voeding met koolhydraten in meer of mindere mate schrapt uit je voedingspatroon.

Dat klinkt best vaag, toch? Snap je nu de onduidelijkheid rondom het koolhydraatarm dieet? Je kan er eigenlijk alle kanten mee op.

De term “arm” of “beperkt” is verre van concreet! Dit is een grote reden dat er veel onduidelijkheden zijn omtrent het koolhydraatarm dieet.

Een andere reden die onduidelijkheid veroorzaakt zijn de vele verschillende soorten koolhydraatarme diëten die in de loop der jaren zijn ontwikkeld. Denk hierbij aan het:

Deze diëten kennen allemaal hun eigen koolhydraatarme “beperkingen”. Zo mag je bij het ene dieet voor een bepaalde periode helemaal geen koolhydraatrijke voeding eten, maar bij de andere nog wel. Welke is dan het beste koolhydraatarme dieet?

Eerlijk gezegd zou ik ze allemaal afraden. De meeste van deze diëten laten je namelijk te weinig (zo’n 10% van je dagelijkse voeding) uit koolhydraten halen. Dat is tussen de 20 en 50 gram per dag!

In z’n geval spreekt men niet meer van een ‘normaal’ koolhydraatarm dieet, maar van een ‘extreem’ koolhydraatarm dieet.

Extreem is nooit goed! Daarom zitten er dan ook allerlei risico’s verbonden aan een extreem koolhydraatarm dieet.

5 risico’s bij een extreem koolhydraatarm dieet

De Masai en de Inuït zijn volkeren die maar weinig koolhydraten eten, omdat zij nauwelijks toegang hebben tot plantaardig voedsel. Toch zijn zij kerngezond! (bron)

Gezond zijn met een extreem koolhydraatbeperkt dieet kan dus wel! Dit wordt ook bevestigd door de wetenschap. Het lichaam heeft namelijk niet per se koolhydraten nodig voor glucose. Dit kan het lichaam ook zelf produceren vanuit eiwitten of vetten.

Alleen hebben de meeste Westerlingen nou eenmaal niet de noodzaak en de honderden jaren tijd gehad om zich aan een koolhydraatarme omgeving te moeten aanpassen, wat bij de Masai en de Inuït wel het geval was.

Wees verstandig en houd (als Westerling) rekening met de risico’s die extreem koolhydraatarm eten met zich meeneemt.

Risico #1: moe en lusteloos

Ga je van de ene dag op de andere dag beginnen met een extreem koolhydraatarm dieet, dan zou dat je wel eens vies kunnen gaan tegenvallen.

Als je gewend bent om te eten zoals de gemiddelde Westerling (40%-70% koolhydraten), dan is die overgang naar extreem weinig koolhydraten een behoorlijke verandering voor je lichaam.

Je kan hierdoor hoofdpijn krijgen, erg vermoeid zijn, een futloos gevoel hebben of last krijgen van slaapproblemen. Dit zijn kort gezegd allemaal afkickverschijnselen. Als je wilt afvallen, zal hierdoor je motivatie om door te gaan eerder dalen dan stijgen!

Risico #2: te weinig fruit

Het Voedingscentrum adviseert om minimaal 200 gram fruit te eten (2 stuks fruit) en 250 gram groente per dag te eten. Ondanks dat advies voor 95% van de Nederlands niet haalbaar is (bron), heeft onderzoek aangetoond dat vroegtijdige sterfte het laagst is wanneer je 300 gram fruit en 375 gram groente per dag eet (bron).

Natuurlijk is 300 gram fruit en 375 groente per dag voor nog moeilijker haalbaar, maar zelfs als je het advies zou opvolgen van het Voedingscentrum, dan zou je alsnog teveel koolhydraten binnen krijgen bij een extreem koolhydraatarm dieet.

Ik zal dit toelichten met een simpel rekensommetje:

  • Een banaan (van 150 gram) bevat 30 gram koolhydraten
  • Een handsinaasappel (van 140 gram) bevat 14 gram koolhydraten
  • Een extreem koolhydraatarm dieet bestaat uit 20-50 gram koolhydraten per dag

Stel je eet op een dag een halve banaan en een handsinaasappel, dan zit je al bijna op 30 gram koolhydraten. Met wat groente, noten en zaden erbij kom je al snel boven de 50 gram koolhydraten uit.

Met een extreem koolhydraatarm dieet ga je dus essentiële voedingsstoffen missen!

Risico #3: slecht spierherstel

Sporten met een koolhydraatarm dieet hoeft geen probleem te zijn! Het ligt er namelijk aan welke sport je doet.

Met een duursport zoals hardlopen, zwemmen of fietsen ontstaan er geen problemen. Hiermee ben je na het eerste halfuur door de glycogeen voorraden heen en wordt de energie vooral uit vetten gehaald.

Als je doet aan krachttraining of intervaltraining (sprinten, springen, opdrukken etc.) is het een ander verhaal! Deze mensen zullen een extreem koolhydraatarm dieet niet volhouden.

Uit onderzoek blijkt dat hun spieren veel moeilijker herstellen als er te weinig koolhydraten worden gegeten (bron). De aanmaak van het groeihormoon HGH blijft dan op een te laag pitje staan, wat het spierherstel belemmerd.

Doe je dus aan explosieve- en krachttrainingen, dan zul je minder snel resultaat boeken bij een te lage inname van koolhydraten.

Risico #4: psychologische problemen

Hoewel hersenen voor slechts 2% van het totale lichaamsgewicht uitmaken, verbruiken ze maar liefst 20% van je totale energievoorziening.

Glucose is voor alle lichaamscellen een belangrijkste brandstof, maar in tegenstelling tot andere cellen kunnen hersencellen geen andere soorten brandstof gebruiken.

Het komt erop neer dat de hersenen ongeveer 130 gram koolhydraten per dag nodig hebben. Het is gebleken dat koolhydraten de productie van het “gelukshormoon” serotonine verhoogd. Serotonine helpt je om beter in je vel te zitten en remt de eetlust.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die extreem koolhydraatarm eten, meer last hebben van depressie, angst en boosheid dan mensen die een dieet volgen die rijk is aan volle granen, fruit, bonen en melkproducten met minder vet (bron). Dit kan verklaard worden door een gebrek aan serotonine bij het eten van te weinig koolhydraten.

Vooral vrouwen kunnen hier meer last van hebben, omdat zij over het algemeen minder serotonine hebben dan mannen.

Risico #5: jodium tekort

Jodium zat vroeger veel meer in onze voeding dan tegenwoordig het geval is. Daarom kampt een groot deel van de Nederlandse bevolking met een jodium tekort.

Bij een tekort aan jodium kun je een last krijgen van:

  • Een vergrote schildklier (struma genoemd) waardoor je diarree kunt krijgen
  • Hartkloppingen
  • Kortademigheid (bron)

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 150 microgram en de overheid weet dit ook. Daarom is besloten om jodium toe te voegen aan bakkerszout, wat wordt gebruikt bij het produceren van brood.

Het Voedingscentrum adviseert daarom wel brood te blijven eten. Ieder sneetje brood bevat namelijk 25 microgram jodium en bij 6 boterhammen kom je dan op 150 microgram.

Gelukkig zijn er ook andere alternatieven om genoeg jodium binnen te krijgen. Voeding waarin veel jodium zit zijn koolvis, schelvis, kreeft, kabeljauw, mosselen, haring, garnalen, eieren, zeewier, paranoten en hazelnoten.

Waarom een ‘normaal’ koolhydraatarm dieet wel werkt

De balans in macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) is in ons huidige voedingspatroon compleet verdwenen. De hoeveelheid koolhydraten dat men eet is bijna verdubbeld in vergelijking met vroeger!

Een onderzoek uit 2000 toont aan dat het voedingspatroon van westerse samenlevingen voor ongeveer 55% bestaat uit koolhydraten (bron).

Kijken we terug naar de oertijd, dan bestond het voedingspatroon van de wereldwijde jager-verzamelaar tussen de 22% en 40% uit koolhydraten (bron).

Zie hieronder in de taartdiagrammen de verschillen wat betreft de macronutriënten tussen de jagers-verzamelaars en westerse samenlevingen:

koolhydraatarm dieet jagers-verzamelaars

Hoe indrukwekkend deze percentages ook zijn, ze vertellen pas het halve verhaal!

Jagers-verzamelaars haalden hun koolhydraten voornamelijk uit natuurlijke voedingsmiddelen. Ik heb het dan over fruit, groente, paddenstoelen, noten en zaden.

Dit in tegenstelling tot westerse samenlevingen, waar steeds meer bewerkte koolhydraten gegeten worden. Dit soort koolhydraten worden ook wel geraffineerde- of enkelvoudige koolhydraten genoemd.

Ik bedoel hiermee dan voedingsmiddelen zoals wit brood, witte rijst, pasta, bewerkte aardappelproducten, vrucht- en frisdranken, snoep en koek.

Vooral de consumptie van bewerkte koolhydraten is in de laatste 15 jaar sterk toegenomen. Dit heeft 3 redenen:

  • De voedingsindustrie maakt steeds slimmer gebruik van de verslavende effecten van bewerkte voeding (dit creëert een hoge door-eet factor)
  • Voeding met bewerkte koolhydraten zijn erg goedkoop te ontwikkelen en daarmee aantrekkelijk voor de consument
  • Overheidsinstanties bestempelen (verzadigde) vetten al tientallen jaren als de vijand
De voedingsindustrie en de overheden hebben een enorme invloed gehad op ons voedingspatroon, waarvan de gevolgen nu overduidelijk zichtbaar zijn!

Suikerverbranding of vetverbranding?

Eigenlijk zijn de meeste mensen in onze samenleving “suikerverslaafd”.

Oké, suiker is geen drug en je kan er niet “echt” verslaafd aan raken, maar de hersenen reageren tijdens het consumeren wel degelijk vergelijkbaar. Op dat moment krijg je het verlangen naar meer, meer, en nog meer.

Aangezien suiker inmiddels overal in zit, ontkomt je er bijna niet meer aan!

Daarom gebruiken mensen continu glucose (die je uit koolhydraten haalt) als energiebron. Vet verbranden wordt op die manier een stuk moeilijker. Het lichaam vindt het namelijk veel makkelijker om glucose te gebruiken als energie in plaats van opgeslagen vetten.

Wist jij dat zodra je koolhydraten eet, je lichaam direct overschakelt naar suikerverbranding en stopt met de vetverbranding… BEHALVE na het sporten!

Begin je het al te snappen?

Wil jij de hele dag vet verbranden, dan zijn er maar twee regels:

  • Eet bijna al je dagelijkse koolhydraten na het sporten
  • Eet weinig tot geen bewerkte koolhydraten over de gehele dag

Hou je je hieraan, dan wordt je een echte vet verbrander!

Elke dag sporten teveel, of sport je sowieso niet? Ga dan een paar minuten springen, dansen, opdrukken, buikspieroefeningen of wat dan ook doen, voordat je voeding met koolhydraten gaat eten.

Om vet te gaan verbranden in plaats van suiker moet je lichaam zich wel aanpassen. Dit duurt ongeveer 1 tot 2 weken. In deze tijd kan je je soms duizelig en futloos voelen, maar zie dat als een goed teken!

De reden waarom dit gebeurd, is omdat je lichaam jarenlang continu koolhydraten heeft gebruikt als energiebron en heeft afgeleerd hoe het opgeslagen vetten kan verbranden.

Vergelijk het als iemand die nooit sport en dan opeens besluit 5 kilometer te gaan rennen. Naderhand ben je bekaf. Doe je dit vaker, dan zal je er juist energie van krijgen!

Hoeveel koolhydraten heb je per dag nodig?

Als we het Voedingscentrum zouden moeten geloven, dan zouden we gezond eten als 40 tot 70% van onze energie uit koolhydraten worden gehaald (bron).

Ik vroeg mij af hoe deze uitspraak tot stand is gekomen. Zoals bekend zijn de adviezen van het Voedingscentrum gebaseerd op de Gezondheidsraad.

Dit is een groep professoren die voor Nederlandse universiteiten werken. Veel van deze universiteiten hebben connecties met de voedingsindustrie en worden gesponsord bij het uitvoeren van onderzoeken. Dit ruikt sterk naar belangenverstrengeling!

Deze uitspraak is dus gebaseerd op lucht! 

We gaan verder op zoek naar de waarheid

Een meer betrouwbaar instituut “The Institute of Medicine”, raadt mensen aan om een minimum van 130 gram koolhydraten per dag te eten.

Dit is volgens hun het gemiddelde minimum gebruik van glucose, dat het brein dagelijks nodig heeft. Er zijn helaas geen bronvermeldingen te vinden naar studies hierover, maar ze geven in ieder geval een logische verklaring.

Helaas is ook deze uitspraak niet geheel waar.

Een deel van het brein kan alleen op glucose functioneren, maar andere delen van het brein doen het prima met ketonen. Dat is een bijproduct bij de verbranding van vet.

Als je dus te weinig koolhydraten eet, gaan sommige delen van het brein geforceerd gebruik maken van ketonen als energiebron, in plaats van glucose.

Toch blijkt uit onderzoek dat als je helemaal geen koolhydraten eet, je lichaam zelf glucose kan produceren vanuit eiwitten en vetten via een proces genaamd gluconeogenese.

Dan nog raad ik je dit sterk af, vanwege de eerdergenoemde risico’s!

Wat is het perfecte koolhydraatarme dieet?

Er is geen perfect koolhydraatarm dieet! Elk lichaam is anders (dik, dun, klein, groot, gespierd) en niet iedereen is even actief. Er is dus geen eenduidige uitspraak te doen hierover.

Wel is gebleken dat als je voeding voor 30% uit onbewerkte koolhydraten bestaat, je de grootste kans hebt dat je goed zit! Hoe weet je nou of je op 30% zit?

Zolang je de bewerkte (geraffineerde) koolhydraten vermijdt, maar wel voldoende groente, fruit, noten en peulvruchten eet, zal je om en nabij de 30% koolhydraten uitkomen.

Koolhydraatarm dieet voedingslijst

Zie hier hoe je een gezond koolhydraatarm dieet kan samen stellen.

Vermijd voeding met slechte koolhydraten:

  • Aardappelen
  • Witte rijst
  • Pasta
  • Wit en volkoren brood
  • Maïs
  • Frisdranken
  • Junkfood

Vervang dit zoveel mogelijk met goede koolhydraten:

  • Havermout
  • Speltbrood
  • Peulvruchten
  • Zilvervlies- of bruine rijst
  • Gierst
  • Quinoa
  • Fruit
  • Groente
  • Noten

Zoals je ziet zijn de goede koolhydraten voornamelijk voedingsmiddelen die niet of nauwelijks zijn bewerkt, terwijl de voedingsmiddelen met de slechte koolhydraten juist wel veel zijn bewerkt.

Twijfel je dus of een bepaald voedingsmiddel goede of slechte koolhydraten bevat, probeer er dan achter te komen hoe deze voeding tot stand is gekomen.

Recepten die passen in een gezond koolhydraatarm dieet

Om inspiratie op te doen willen wij jou 3 heerlijke en zeer gezonde recepten uit het boek Afslank Receptenbijbel toelichten.

De recepten geven jou een idee van wat je van een goed en verantwoord koolhydraatarm dieet mag verwachten. Het zijn geen complexe recepten en het hele gezin zal het lekker vinden.

Koolhydraatarm ontbijt – Havermout met peer en frambozen (2 personen)

Havermout peer frambozen

Ingrediënten:

  • 500 ml plantaardige melk
  • 40 g havermout
  • 1 peer in partjes met schil (eerst wassen en zonder klokhuis)
  • 1 handje gewassen frambozen

Bereidingswijze:

  • Doe de havermout en de plantaardige melk in een hittebestendige kom en plaats de kom in de magnetron.
  • Verwarm het gedurende 2 tot 3 minuten op het hoogste vermogen tot er een dikke pap ontstaat.
  • Laat de kom een tijdje afkoelen.
  • Was de frambozen en doe deze samen met de peer door de pap.

Variatietip:

Je kunt de pap wat smeuïger maken door sojakwark of sojayoghurt toe te voegen. De pap wordt hierdoor zachter en smakelijker.

Koolhydraatarme lunch – Geitenkaassalade met verse vijgen (2 personen)

Geitenkaassalade

Ingrediënten

  • 150 gram geitenkaas
  • 3 verse vijgen
  • 75 gram rucola
  • Een handje pecannoten
  • 1 paprika
  • 1 theelepel honing
  • 2 theelepels olijfolie

Bereidingswijze:

  • Zet de grill aan en snijd ondertussen de verse vijgen in partjes
  • Bestrijk de gesneden vijgen met honing.
  • Snijd de geitenkaas in dunne plakjes
  • Leg de plakjes geitenkaas bij de vijgen op de bakplaat.
  • Schuif de bakplaat circa 12 tot 15 cm onder de grill tot de kaas begint te borrelen en de vijgen gaan karamelliseren.
  • Was de rucola schoon en voeg de olijfolie en zout en peper naar smaak toe.
  • Was de paprika en snijd het in korte reepjes.
  • Leg de gegrilde vijgen en geitenkaas op je salade en serveer met de pecannoten en de paprika.

Variatietip:

Je kunt er ook voor kiezen om de paprika en de pecannoten mee te grillen. Je kunt de smaak veranderen door pistachenootjes toe te voegen in plaats van pecannoten.

Koolhydraatarm avondeten – Broccoli met geitenkaas en quinoa  (2 personen)

Broccoli met geitenkaas quinoa

Ingrediënten

  • Een halve broccoli, in roosjes
  • 1 kleine pot linzen
  • 150 gram zachte geitenkaas
  • 150 gram rucola
  • 150 gram quinoa

Bereidingswijze:

  • Kook de quinoa gedurende 12 minuten gaar.
  • Doe ruim olijfolie in een koekenpan en voeg de broccoliroosjes toe.
  • Doe de linzen in een vergiet en doe dit ook in de pan bij de broccoliroosjes.
  • Bak de broccoli en de linzen vervolgens nog 2 minuten door.
  • Voeg de geitenkaas toe in de pan en laat deze er doorheen smelten.
  • Voeg als laatste de quinoa en de rucola toe, en het gerecht is klaar om te serveren!

Variatietip:

Je kunt de naturel geitenkaas ook vervangen door geitenkaas met honing. Dit maakt het gerecht wat zoeter van smaak.

Ontdek meer dan 100 simpele koolhydraatarme recepten

Wil jij lekkere maaltijden maken, zonder dat hier ongezonde- of teveel koolhydraten en suikers inzitten? Dan is de nieuwe Afslank Receptenbijbel zeker iets voor jou. Dit boek houdt het principe van een koolhydraatarm dieet aan op deze juiste manier!

Het enige wat je hoeft te doen is dit boek in huis te halen en de heerlijke gerechten klaar te maken. Zo pak je direct jouw gewicht aan en kan je over een maand al 8 kilo lichter zijn!

Veel gemakkelijker dan dit zal het de komende 10 jaar waarschijnlijk niet worden om af te vallen en de overtollige kilo’s eraf te houden! Of besteed je liever honderden euro’s aan peperdure diëten of diëtisten, die je nooit zullen leren wat in dit boek staat?

Persoonlijk vind ik het boek een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding hebben en een echte toevoeging voor iedereen die gezond wilt afvallen!

Begin direct met de Afslank Receptenbijbel!

Laurens Helmstäter

Laurens Helmstäter

Laurens is de oprichter en eigenaar van Echt Gezond Afvallen. EchtGezondAfvallen.nl is bedoeld om iedereen te helpen veilig en gezond af te vallen. Vind meer info over Laurens Helmstäter.

16 reacties

  1. Hoeveel gezonde koolhydraten mag je per dag als je wild afvallen ? En mag je kaas gebruiken?

  2. Ik heb een koolhydraatarm dieet gevolgd. Bijna 2 maand lang, niks afgevallen. Volgens mij is het dus ook gewoon onzin. Elke dag had ik bijna 80 gram eiwit in mijn voeding en normaal een stuk minder en dit zou dan de stofwisseling moeten verhogen..Als ik koolhydraten eet en neem niet te veel calorieen kom ik ook niet aan. Ik heb het geprobeerd, maar ik ga weer lekker normaal eten, dus gewoon niet te veel calorieen eten!

    1. Ik denk dat je he principe van de koolgydraatarme leefwijze nogg niet helemaal goed heb begrepen. Kijk eens op de site van
      http://Www.koolhydraatarme recepten .nl
      Daar staan de lekkerste recepten op en goeie tips en adviezen.
      Ik heb met deze site niets te maken maar e
      Ben er wel 22 kilo mee afgevallen vanaf 1 juni 2016.
      Sterkte en probeer het nog eens.
      Vr gr Mevr Geertje van Leeuwen
      Rotterdam

  3. Ik heb een koolhydraatarmdieet gevolgd voor 2 maanden omdat ik waarschijnlijk niet zwanger kon raken door een BMI van 36. Ik woog 97kilo en viel in 2 maanden 8 kilo af. Tot slot had ik een BMI van 32 en raakte ik de 3e maand al zwanger. Een zwangerschap dat heeft doorgezet!

  4. Beste, ik ben van start gegaan aan koolhydraatarmeten op aanraden van mijn homeopaat.
    Ik heb nl een lekkende darm….alle geraffineerde bloem, suikers enz dat is me heel duidelijk dat dit niet op het menu staat. Moet ik eerlijk zeggen dat staat al jaren niet op mijn menu. Al jaren speltfan…quinoa….bruinerijst enz…. Toch een vraag ik hou van aardappelen! En heb me laten vertellen wanneer je ze in de schil stoomt ze geen probleem zijn in een koolhydraatarm dieet….ik eet ze nl al jaren op deze manier….graag jou mening of heeft u goeie tips of suggesties.
    Ik ben blij op je website gebotst te zijn….de andere dieeten geven mijn geen goed gevoel. Op deze site komt er een eerlijke visie over koolhydraten en wordt er gelukkig onderscheidt gemaakt tussen trage en snelle.Ook wil ik nog zeggen ik hoef niet te vermageren mijn BMI is 23

    1. Fijn dat je geholpen bent!

  5. Ik heb ook een koolhydraatarm dieet gevolgd Atkins.
    In 8 maanden tijd 42 kilo afgevallen. En nee, je hoeft daarna geen kilo’s meer aan te komen. Al 3 jaar op gewicht. Het is zeker niet allemaal negatief, voor mij werkte het super, terwijl het bij een ander niets doet.

  6. Ik had gezien dat volkoren brood (whole wheat) een lage GI heeft, dus hoezo moet dat vervangen worden? Mvg Mark

  7. Ik heb een vraag.. Misschien lees ik er overheen of niet goed. Het is 30% koolhydraten van je voeding op een dag., hoeveel is je vet en eiwit dan? Alvast heel erg bedankt voor het antwoord.

    1. Beste Kelly,

      Hele goede vraag (ook al zijn er geen slechte vragen)!

      De algemene regel hiervoor is:
      – 30% onbewerkte koolhydraten
      – 30% eiwitten
      – 40% vetten

      1. Ik wil daar nog een toevoegen dat als je weinig beweegt, 20% koolhydraten ook meer dan genoeg is.

  8. Ik ben ook begonnen met een koolhydraatarm dieet. Ik vond het de eerste week heel moeilijk om brood en pasta niet te eten, maar nu ik eraan gewend raak mis ik het bijna niet meer. Ook voel ik me een stuk beter en ben ik al een klein beetje afgevallen. Bedankt voor alle tips en ik het koolhydraatarme eten echt volhouden!

  9. Ik kwam erachter dat het Voedingscentrum zoveel koolhydraten adviseert, omdat bij een te kleine hoeveelheid koolhydraten zij bang zijn dat men te veel spieren gaat verbranden. Laat je daarom niets wijsmaken en denk zelf na. Eiwitten zorgen ervoor dat je spieren behoudt, dus mensen, ga allemaal alsjeblieft meer eiwitten eten en een tijdje op koolhydraatarm dieet.

Geef een reactie