web counter
Met Lijnzaad Afvallen: Het Zaad Dat Je Laat Lijnen?
Lijnzaad afvallen

Met Lijnzaad Afvallen: Het Zaad Dat Je Laat Lijnen?

Lijnzaad wordt gezien als een echte superfood! Dit superkleine zaad zou niet alleen super gezond zijn, maar ook ondersteunend werken bij het afvallen.

“Doe aan de lijn met lijnzaad” is hèt motto van de voorstanders van lijnzaad, maar het zit het nou eigenlijk echt?

In dit artikel zal ik uitleggen wat lijnzaad precies is, of het een toegevoegde waarde is voor als je wilt afvallen en hoe je dit het beste kan toevoegen in je dieet.

Wat is lijnzaad?

Lijnzaad is een aantal jaar geleden uitgeroepen tot superfood. Dit houdt in dat het een voedingsmiddel is met ontzettend veel gezonde stoffen. Het zou daarbij beschermend werken tegen nare ziektes, je zou er meer energie door krijgen en je zou zelfs kunnen afvallen met lijnzaad.

Lijnzaad is het zaad van de vlasplant en bevat vitaminen en mineralen zoals:

 • Vitamine B1 en 2
 • Calcium
 • Magnesium
 • Zink
 • Kalium

Ook bevat lijnzaad omega 3, 6 en 9 die in de meervoudig onverzadigde vetzuren zitten, zoals:

 • Alpha-linoleenzuur
 • Linoleenzuur
 • Linolzuur
 • Oliezuur
 • Stearinezuur
 • Palmitinezuur
 • Eicoseenzuur
 • Erucazuur

Zoals je begrijpt is dit een zaadje met veel gezonde voedingsstoffen.

Wil je een gezond afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?
Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Hoe kan je lijnzaad gebruiken?

Als je lijnzaad koopt heb je keuze uit hele zaden en gebroken/gestampte zaden. Je kan het beste gebroken zaden nemen, anders moet je ze namelijk zelf gaan breken. Doe je dit niet, dan verlaten de zaadjes het lichaam in precies dezelfde vorm als dat ze het lichaam in gingen en dat is natuurlijk zonde.

Lijnzaad kan je op veel verschillende manier eten. De gebroken zaadjes kan je door de kwark, yoghurt, salade, smoothie of een ander gerecht kunt doen. Ook kun je het prima verwerken in koekjes, muffins of brood.

Naast de zaadjes is het ook verkrijgbaar in olie, namelijk lijnzaadolie. Dit is ook weer op vele manieren te gebruiken. In een dressing voor over de salade of gewoon op brood met een beetje peper en zout. Er zijn dus genoeg opties te verzinnen.

En nu is de vraag natuurlijk: kan je met lijnzaad afvallen?

Kan je met lijnzaad afvallen?

Je zal het vast al in de gaten hebben gehad. Lijnzaad is op dit moment echt een hype! Daardoor is lijnzaad nu ook relatief gezien een duur product is, maar dat even terzijde.

Voor de mensen die gevoelig zijn voor deze hype, zullen zeggen dat met lijnzaad afvallen natuurlijk zal lukken. Ze vertellen daarbij het volgende verhaal:

 • Met lijnzaad afvallen werkt omdat ze zorgen voor een goed verzadigd gevoel door de gezonde vetten.
 • Met lijnzaad afvallen werkt omdat ze de stoelgang verbeteren door het hoge percentage vezels.

Natuurlijk zit in dit verhaal wel een kern van waarheid. Als je vaker naar de toilet moet voor de grote boodschap, dan zal dat vast een positief effect hebben op je gewicht.

Ook dat de gezonde vetten een vol gevoel geven, verkleint de kans dat je teveel eet, maar hoeveel lijnzaad moet je dan eten?

Voedingsexperts raden aan om maximaal 15-45 gram per dag te eten. Ik vind dit al veel, maar het is zeker nog te weinig om je hongergevoel te stillen. Dit is het grootste kritiekpunt dat ik heb op afvallen met lijnzaad.

Het is gezond, maar je kunt het maar in zeer beperkte mate eten. Je krijgt dus maar in beperkte mate gezonde voedingstoffen binnen en een verzadigd gevoel.

Dus als je verwacht had dat lijnzaad al je problemen zouden oplossen, dan heb je het helaas mis. Met lijnzaad afvallen en gezonder worden vereist veel meer ingrepen dan deze toe te voegen aan je dieet.

Ik wil je er daarom op wijzen om een realistischer blik te krijgen op lijnzaad en superfoods in het algemeen. Superfoods zijn gezond, maar zijn niet het antwoord voor je overgewicht of een optimaal gezond lichaam.

Hoeveel kan je met lijnzaad afvallen?

Lijnzaad is absoluut gezond in de juiste hoeveelheid en van toegevoegde waarde bij een gezond dieet. Toch is het geen wondermiddel, waarmee je al snel vele kilo’s zal verliezen. Op een termijn van ongeveer 2 maanden zal je heus wel een verschil gaan merken in gewicht, maar dit is niet meer dan een paar kilo.

Toch kan ik begrijpen dat jij sneller zou willen afvallen. Wat moet je daar dan voor doen? Meer voeding eten die je gezondheid en je vetverbranding verbeteren!

Als jij permanent wilt afvallen, kies dan voor permanente veranderingen in je voedingspatroon. Dat betekent in de meestal gevallen dat je de inname van geraffineerde koolhydraten zal moeten terugdringen en meer eiwit- en vetrijke voeding moet gaan eten.

Richard Ridder heeft de zeer effectieve Afslank Receptenbijbel geschreven, die ik aan iedereen adviseer voor als je opzoek bent naar echt gezonde voeding. Zo kan je vet verbranden zonder zonder zware trainingen of ongezond crashdieet, maar met voeding die zo dicht mogelijk bij de natuur staat.

Wat kan je verder verwachten van dit receptenboek?

 • Recepten die je goed verzadigen
 • Recepten die makkelijk te maken zijn en ook eens goedkoop zijn
 • Recepten die geschikt zijn voor alleenstaanden, maar ook gezinnen

Klik hier voor meer informatie:

Afslank Receptenbijbel

Laurens Helmstäter

Laurens is de oprichter en eigenaar van Echt Gezond Afvallen. EchtGezondAfvallen.nl is bedoeld om iedereen te helpen veilig en gezond af te vallen. Vind meer info over Laurens Helmstäter.

1 Reactie
 • Jan Schreuder

  26 november 2016 op 15:42 Beantwoorden

  je kunt brood maken van lijnzaad. zoek onder flaxseed bread op Google. Makkelijk te maken, gezond en lekker. Je eet dan gemakkelijk 45 gram en als vervanger van tarwe brood weinig verteerbare koolhydraten

Plaats een reactie