web counter
Wie Is Er Verantwoordelijk Voor De Obesitas Crisis? Praat Mee
obesitas crisis

Wie Is Er Verantwoordelijk Voor De Obesitas Crisis? Praat Mee

De economische crisis is wellicht zo goed als over, maar de obesitas crisis groeit gestaag door! Dit bevestigen niet alleen de cijfers, maar ook als je om je heen kijkt, zie je gewoon dat mensen steeds dikker worden.

Gemiddeld genomen is overgewicht onder volwassenen met ruim 50% gestegen over de laatste 30 jaar; onder jongeren is een stijging van 40% te zien. Dit komt erop neer dat op dit moment 40% van alle Nederlanders te dik zijn. Wereldwijd is 1 op de 3 te zwaar. Er sterven tegenwoordig zelfs meer mensen aan overgewicht dan aan ondergewicht!

Ook heeft dit tot gevolg dat welvaartsziektes steeds meer en op vroegere leeftijd voorkomen. De verwachting is zelfs dat deze generatie gemiddeld gezien een kortere levensduur heeft, dan de generatie ervoor.

Graag zou ik jullie mening willen weten bij wie of wat we de verantwoordelijkheid zouden moeten neerleggen om deze obesitas crisis te bestrijden!

Als je het mij vraagt lijkt het nog steeds niet alsof we ons erge zorgen maken over deze obesitas crisis. Natuurlijk zijn er genoeg mensen die zich inzetten voor een gezondere leefstijl, maar dit heeft alleen maar effect op kleine schaal. De regering en multinationals blijven in veel gevallen de verantwoordelijkheid leggen bij de mensen zelf.

Praat mee en geef je mening!

[poll id=”2″]
Wil je een gezond afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?
Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Mijn mening over de obesitas crisis

Om de discussie op gang te brengen, wil ik uiteraard voor elk van de punten mijn eigen mening geven.

1. De regering

Op dit moment zegt de regering: “eet minder en beweeg meer”. Helaas slaan ze daarmee de plank behoorlijk mis, omdat:

  • Eet je een mars, dan krijg je ongeveer 270 kilocalorieën binnen. Heb je enig idee hoelang je hiervoor moet hardlopen? Dat is voor iemand van 80 kilo, ongeveer 30 minuten. Aangezien de gemiddelde Nederlander wel meer dan 1 ongezond tussendoortje per dag eet, zal hij of zij dus elke dag erg veel moeten hardlopen, om deze calorieën te verbranden.
  • Met ‘minder eten’ zeggen ze helaas ook veel te weinig. Het gaat er namelijk niet perse om hoeveel je eet, maar wat je eet. De ene calorie is de andere niet, ook al is dat wel wat algemeen wordt aangenomen.

Naar mijn mening faalt de regering dus behoorlijk als het gaat om bestrijding van obesitas.

2. De voedingsindustrie

Helaas is de voedingsindustrie er niet op uit om jou gezonder te maken. Het enige wat ze belangrijk vinden is geld verdienen. Zo werkt nou eenmaal onze maatschappij en economie.

Telkens als ze de regering komt met nieuwe wetgeving, vinden ze weer een manier om hun voedingsmiddelen zo te ontwikkelen, dat de ingrediënten van hun producten wel anders worden, maar deze nog steeds net zo ongezond zijn.

Helaas valt er meer te verdienen met bewerkte voedingsmiddelen, dan met voeding wat direct uit de natuur komt.  Op dat vlak kan je dus de voedingsindustrie eigenlijk weinig kwalijk nemen. Wat je hun wel kwalijk kan nemen is dat de marketing voor hun producten, vaak neigt naar misleiding.

3. De ouders

Kinderen zullen vaak de ouder als voorbeeld nemen. Wanneer je als ouder ongezond eet, door bijvoorbeeld na het avondeten op de bank nog veel ongezonde tussendoortjes te nemen, zullen jou kinderen dit normaal gaan vinden en zullen ze dit zelf ook gaan doen. Als het kind eenmaal gewend is aan een ongezonde leefstijl, is dat ontzettend moeilijk om dat op latere leeftijd aan te passen.

Wat dat betreft vind ik dat ouders een grote verantwoordelijkheid hebben over de eetgewoontes van hun kinderen. Toch is dit niet eenvoudig, want je kan nou eenmaal niet je kind 24 uur per dag in de gaten houden. Toch valt hier wel veel winst te behalen!

4. Elk individu zelf

Wat je uiteindelijk in je mond stopt, doe je uiteindelijk nog altijd zelf. Jij maakt elke dag keuzes over wat je wel en niet eet. Het is naïef om te denken dat reclames en andere vormen van media, jou goed informeren over wat wel en niet gezond is. Helaas moet je toch echt zelf actief opzoek gaan naar informatie over hoe je gezond kan leven en gezond kan afvallen.

In dat opzicht kan je dus eigenlijk helemaal niemand de schuld geven, maar alleen jezelf. Ik zou zeggen gelukkig maar! Want dan heb jij ook de controle om er zelf iets aan te doen en ben je niet afhankelijk van anderen. Ook al is het tegenwoordig een hele uitdaging om gezond te leven, vind ik wel dat gezond leven en afvallen bij jezelf begint!

Graag hoor ik ook jouw mening onderaan dit artikel!

Laurens Helmstäter

Laurens is de oprichter en eigenaar van Echt Gezond Afvallen. EchtGezondAfvallen.nl is bedoeld om iedereen te helpen veilig en gezond af te vallen. Vind meer info over Laurens Helmstäter.

2 Reacties
  • janine

    11 januari 2015 op 19:47 Beantwoorden

    Het is erg dat gezonde voeding vaak duurder is dan ongezonde voeding.. ik probeer gezond te eten, maar zodra ik een wat moeilijkere maand heb, val ik weer terug.

Plaats een reactie