web counter
Paleo Dieet: 5 Belangrijkste Regels Van Het Oerdieet, 5 Nadelen + FAQ
paleo dieet

Paleo Dieet: 5 Belangrijkste Regels Van Het Oerdieet, 5 Nadelen + FAQ

Het Paleo dieet is een poging om te eten zoals de oermens dat deed. Oftewel, als de oermens het niet herkende als eten, zou jij het ook niet moeten eten.

Hoewel dit nogal rigoureus klinkt, blijkt het voor veel mensen een enorm succes te zijn. Benieuwd geworden naar het Paleo dieet?

Lees dan in dit artikel hoe het Paleo dieet werkt en wat de voordelen en nadelen zijn. Ook bespreek ik de meest gestelde vragen over het Paleo dieet en geef ik je de belangrijkste 5 regels mee. Dit is wat je gaat leren:

 • Hoe het officiële Paleo dieet eruitziet
 • Hoe je de nadelen van het Paleo dieet kan vermijden
 • Waarom gezondheid alles te maken heeft met de oermens
 • Of veel vlees eten nu Paleo is of niet
 • Hoe het zit met zuivel en granen

Wat is het Paleo dieet?

Het woord ‘paleo’ komt van het griekse woord ‘paleolithicum’ wat staat voor ‘oude steentijd’. Het paleo dieet wordt daarom ook wel het oerdieet, stenen tijdperk dieet, of het jager-verzamelaar dieet genoemd.

Eigenlijk is het Paleo dieet niet zozeer een “tijdelijk” dieet, maar een leefstijl.

Het wordt daarom ook wel het Paleo principe genoemd.

Het paleo dieet is ontstaan in 1975 mede door Walter L. Voegtlin. Hij publiceerde het boek genaamd ‘Het Stenen Tijdperk Dieet’. Deze gastro-enteroloog beweerde dat het gezond zou zijn om net zoals de oermens te eten.

Het paleo dieet bestaat voornamelijk uit voedingsmiddelen, zoals:

paleo dieet piramide

 • Vis
 • Vlees (grasgevoerd)
 • Eieren
 • Groente
 • Fruit
 • Noten en zaden

Het paleo dieet laat je bepaalde voedingsmiddelen vermijden, zoals:

 • Granen
 • Peulvruchten
 • Zuivel
 • Geraffineerde suiker
 • Verwerkte oliën.

Hierdoor komt het erop neer dat je bewerkte voeding zoveel mogelijk vermijd en voornamelijk kiest voor verse en natuurlijke voeding.

Wil je een gezond afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?
Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Waarom het Paleo dieet?

Voordat alle fastfoodketens, voedingsindustrie en landbouw bestonden, sprokkelde de mens (lees Homo Sapiens) zijn eten bij elkaar door te jagen en te verzamelen. Ik heb het dan over 10.000 tot 200.000 jaar terug.

De Homo Sapien van toen: lang, gespierd, atletisch en ongelooflijk veelzijdig.

De Homo Sapien van nu: overgewicht, uit vorm, gestrest, ongelukkig en slaaptekort.

Wat er gebeurt is? Landbouw! 10.000 jaar geleden besloten mensen niet meer telkens de verkassen, maar op dezelfde plek te blijven zitten. De jagers-verzamelaars transformeerden naar lokale boeren, zoals we deze nog steeds hebben.

De landbouw zorgde voor meer eten, maar deed de kwaliteit van het voedingspatroon afnemen. Het eten van veel granen, was nou eenmaal iets nieuws voor het menselijk lichaam. Ditzelfde geldt voor zuivel en peulvruchten.

In de laatste 50 jaar zijn er nog meer veranderingen geweest. De landbouw is niet alleen groter geworden, maar ons huidige dieet bestaat voor een steeds groter deel uit voedsel wat is ontwikkeld in fabrieken. Ik heb het dan over pakjes, zakjes, kant-en-klaar maaltijden en fastfood.

Nu is het resultaat dat de helft van alle Nederlanders overgewicht heeft en meer dan 5 miljoen chronisch ziek zijn. De verwachting is dat dit alleen maar erger wordt!

Het is duidelijk dat er iets niet klopt!

We staan verder van onze evolutionaire leefomgeving vandaan dan ooit!

Het Paleo dieet is een poging om terug te gaan naar het eten van hoe ons lichaam het weer snapt. Door het eten van voeding wat aansluit bij ons lichaam, kunnen we ons genetisch potentieel behalen en weer echt gezond worden.

Het Paleo dieet wordt daarom vooral gebruikt voor mensen die willen afvallen, sterker willen worden of meer energie willen krijgen.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat het paleo dieet helpt om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en de insulinegevoeligheid te vergroten, waardoor vet sneller kan worden verbrand en diabetes type 2 kan worden voorkomen (bron).

Was er vroeger maar één paleo dieet?

Het officiele paleo dieet kent maar één variant, maar waren er vroeger niet meer soorten paleo diëten?

Tegenwoordig heeft elk land en cultuur zijn eigen voedingsgewoontes gekregen en zijn er ontelbaar verschillende soorten diëten ontstaan. De vraag is: hoe was dit in de oertijd?

De Homo Sapien is 200.000 jaar geleden ontstaan in Afrika. In deze tijd waren ze op één en dezelfde plek. Het lijkt er dus ook sterk op dat ze daarom hetzelfde aten. Dat betekent dat de mens voor 150.000 jaar lang, eigenlijk maar één soort dieet kende. Pas 70.000 tot 50.000 jaar geleden zijn er groepen mensen uit Afrika vertrokken om de rest van de wereld te ontdekken (bron).

Sommige groepen verspreidden zich via de kust. Anderen dwars door de binnenlanden. Hierdoor ontstond bij de ene groep een voorkeur voor voedsel uit de zee, terwijl de andere groep meer gewend raakten aan voedsel van het land. Er ontstond dus hier al een behoorlijk verschil in het dieet.

Als we kijken naar een aantal stammen die nu nog steeds leven zoals de jager-verzamelaar, dan worden daar ook grote verschillen in het dieet gezien.

jager-verzamelaar-paleo-dieet Ook al zijn de diëten verschillend, deze stammen hebben geen last van overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten of andere chronische ziektes (bron, bron). Ze zijn dus kerngezond! Vreemd?

Deze stammen hebben gemeen dat hun dieet voornamelijk bestaat uit verse voedingsmiddelen, die langer dan 70.000 jaar geleden ook al werden gegeten. Dat is ook precies de kern waar het om draait bij het paleo dieet!

De gedachte van het paleo dieet is dus fantastisch! Alleen de uitwerking heeft nogal wat tekortkomingen en nadelen.

5 nadelen van het paleo dieet

1. Vlees en vis is veranderd

Bij het paleo dieet is het eten van veel vlees en vis belangrijk. Vlees en vis hebben er immers voor gezorgd dat onze hersenen groter werden. Alleen is vlees en vis van nu allang niet meer hetzelfde vlees en vis van vroeger.

Vlees uit de supermarkt heeft allerlei bewerkingsprocessen gehad, waardoor de kwaliteit sterk is afgenomen. Ook de hoeveelheid eiwit hierin is drastisch gedaald. In plaats daarvan zitten er veel meer verzadigde vetten in vlees, waardoor we hier al gauw teveel van binnen krijgen.

Daarbij aten we vroeger geen vetgemeste varkens, koeien of plofkippen. We aten wilde dieren, zoals haas, hert, eend en insecten.

Als we kijken naar vis, dan is deze vaak vervuild. Hierdoor kan het eten van veel vis schadelijk zijn. Ook wordt vis steeds vaker gekweekt, maar hierdoor lijkt de vis allang niet meer op de vis uit de oceaan, door onder andere het voer wat ze krijgen en de minimale ruimte dat ze hebben om te bewegen.

2. Energieverbruik is minder

Van nature is de mens lui, maar de omgeving in de oertijd dwong af dat we actief moesten blijven, anders zou je vroegtijdig overlijden. Tegenwoordig hebben we allemaal veel comfort en is er geen noodzaak meer om actief te zijn. Dat betekent dat we tegenwoordig 3 keer minder energie verbruiken dan dat de oermens deed.

Zijn dagelijkse bezigheden zagen er heel anders uit als die van nu. Er was immers geen koelkast in de buurt, die je alleen maar open hoefde te trekken om te kunnen eten. Oftewel, er moest eerst worden gewerkt (gejaagd of verzameld) om te kunnen eten.

Zorg er dus voor dat je energieverbruik ongeveer gelijk is aan de energie die je met voeding binnen krijgt.

3. Vasten

In het paleo dieet komt nergens naar voren dat de jager-verzamelaar ook wel eens geen eten kon vinden en daarom soms één of meerdere dagen niks at. Dit is een belangrijk gegeven, want honger lijden in de westerse maatschappij is er niet meer bij. Toch heeft de mens in zijn hele evolutie vaak honger gekend, maar is hierdoor nooit door uitgestorven.

Sterker nog, de Homo Sapien is de enige menssoort die is overgebleven! Dat toont aan hoe goed wij zijn in het doorstaan van periodes met honger. En daarom zijn wij als mens ook zo goed in het opslaan van vetreserves en het creëren van overgewicht. Dit was vroeger namelijk een uitstekende overlevingsstrategie, alleen werkt dit mechanisme in de huidige tijd tegen ons.

Steeds meer onderzoeken laten dan ook zien dat af en toe vasten, de gezondheid drastisch kan verbeteren! Als je dus wilt eten volgens paleo, is het niet alleen de bedoeling om meer verse voeding te eten, maar ook om af en toe een maaltijd over te slaan. Dit wordt ook wel intermittent fasting genoemd.

4. Slecht voor milieu

Het paleo dieet legt een grote druk op het milieu, want biologisch en verantwoord vlees (grasgevoerd) vraagt om veel meer grond dan wat we hebben.

Het zou beter zijn om met zijn allen wel biologisch vlees te eten, maar dan niet elke dag. Vervang daarom soms vlees met alternatieven bronnen van eiwit, zoals peulvruchten, quinoa, henneppoeder of eiwitrijke groenten.

5. Kan duur zijn

Het eten van veel verse voedingsmiddelen kan hoge boodschappenkosten met zich meebrengen. Biologische groente, fruit en vlees is nou eenmaal een stuk duurder, dan wat te vinden is in de reguliere supermarkt. Dat is ook één van de redenen, dat hoger opgeleide mensen statisch gezien gezonder zijn dan laag opgeleide mensen. Zij hebben nou eenmaal meer geld te besteden.

Alleen frisdrank, koffie, sigaretten, alcohol, melk en snoeperijen zoals chips, koekjes en taart zijn allemaal onnodige producten en dragen niets bij aan je gezondheid! Deze producten kan je dus allemaal links laten liggen, wat een hoop geld kan schelen.

Ook door af en toe een maaltijd over te slaan, minder vaak uit eten te gaan en je voedingsmiddelen te kopen bij de lokale boer of slager, zullen allemaal de kosten drukken. Dus als je net even wat meer moeite doet, hoeft het allemaal niet zo duur te zijn en kan ook jij gezonde voedingsmiddelen betalen.

Paleo eten: 5 belangrijkste regels

1. Juiste balans van koolhydraten, vetten en eiwitten

De balans in macro-nutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) is in ons huidige voedingspatroon compleet zoekgeraakt. De hoeveelheid koolhydraten is letterlijk de pan uitgevlogen! Hierdoor is de consumptie van eiwitten behoorlijk verminderd.

Let op: zowel koolhydraten, eiwitten als vetten zijn onmisbaar in een gezond dieet. De verhouding hierbij is belangrijk!

Hieronder laten de taartdiagrammen zien hoe de verhoudingen eruit zien van macronutriënten bij de jagers-verzamelaars van vroeger en bij de westerse samenlevingen van nu:

eiwitdieet macronutrienten

De gemiddelde Nederlander krijgt dus zo’n 55% koolhydraten binnen, terwijl dit in de oertijd 22-40% was. Hierdoor is de hoeveelheid eiwit verminderd, terwijl we hier juist meer van zouden moeten eten als we langer gezond willen blijven.

Daarom zeggen steeds meer artsen en voedingsdeskundigen dat de optimale verhouding 30% koolhydraten, 30% eiwitten en 40% vetten zou moeten zijn. Uiteraard kan de optimale verhouding per persoon iets anders uitpakken. Dit heeft te maken met de hoeveelheid lichaamsbeweging, stress en genen (lengte, etc.).

2. Eet verse voedingsmiddelen

Het gaat allemaal om verse voedingsmiddelen. Ik heb het dan over (ik kan het niet vaak genoeg herhalen) groente, fruit, vlees, vis, eieren, noten en zaden.

Zolang je hier genoeg van eet krijgt je lichaam alle benodigde voedingstoffen binnen en zal honger verdwijnen, overgewicht afnemen, chronische klachten verminderen en is calorieën tellen niet meer nodig.

Verse voedingsmiddelen bevatten namelijk veel vezels, eiwtten en vetten. Dit zijn precies de voedingsstoffen die je snel een verzadigd gevoel geven en je daarom niet teveel laten eten.

3. Let op met granen en peulvruchten

Granen en peulvruchten zijn (soms) in principe ook verse voedingsmiddelen, maar toch niet altijd geschikt binnen het paleo dieet. Dit komt omdat granen en peulvruchten veel anti-nutriënten bevatten (bron).

Anti-nutriënten zijn voedingsstoffen, die met name voorkomen in planten. Zij zijn nadelig voor de vertering en absorptie van andere voedingsstoffen (bron, bron). Het gaat hier dan vooral om fytinezuur en lectinen.

Hoewel anti-nutriënten ook in noten, zaden en zelfs in groenten en fruit voorkomen, zijn deze stoffen in granen of peulvruchten toch in grotere hoeveelheden aanwezig.

Dit komt omdat de meeste granen van tegenwoordig, geen bepaalde processen hebben doorstaan, die de significante hoeveelheden anti-nutriënten eruit hebben gehaald. Ik heb het dan over weken, kiemen en fermenteren.

Als je dus granen of peulvruchten wilt eten, kies dan voor volwaardige granen eet. Bij peulvruchten is het belangrijk deze altijd eerst goed te weken.

4. Let op met zuivel

Zuivel is goede bron van vetzuren en kan een positief effect hebben op de darmflora. Griekse yoghurt wordt zelfs soms ingezet als probiotica (verbeteren van de darmflora).

Maar zuivel doet ook veel kwaad. Wist je dat zuivel eigenlijk helemaal geen goede bron van calcium is? Het klopt dat zuivel veel calcium bevat, maar het lichaam krijgt eerder een tekort aan calcium door het consumeren van zuivel dan andersom. Dat klinkt vreemd, maar onderzoek laat zien dat de meeste botontkalking (osteoporose), voorkomt in landen waar het meeste zuivel wordt gedronken (bron).

Het lichaam is namelijk altijd op zoek naar de juiste balans van calcium, fosfor en magnesium. Zuivel verstoort deze balans, omdat hierin de verhoudingen anders liggen.

Daarbij bevat zuivel zeer veel complexe eiwitketens. Deze zijn te complex om te verteren in de maag van het menselijk lichaam. Dat is ook de reden dat een kalf 4 magen heeft en wij als mens niet moeten verwachten dat het ook wel lukt met 1 maag.

5. Beweeg genoeg

De mens bewoog vroeger voortdurend. Zij liepen veel, klommen in bomen en zaten achter dieren aan. Hierdoor hadden zij een uitstekende conditie en een gespierd lichaam.

Tegenwoordig zitten we veel stil. Ze zeggen dan ook niet voor niets dat zitten het nieuwe roken is. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat veel zitten het risico op diabetes wordt verdubbeld. Het risico op hart- en vaatziekten is  zelfs bijna 2,5 keer zo hoog (bron). Zelfs bij mensen die naast hun vele zitgedrag, voldoende bewegen hadden een hoger risico.

Daarom is het niet alleen belangrijk om voldoende te sporten en je spiermassa op peil te houden, maar ook om elke half uur 1 minuut lang actief te bewegen. Dit kan zijn wandelen, trappen lopen, maar ook een paar push-ups, squats of sit-ups.

4 veel gestelde vragen (FAQ) over het Paleo dieet

1. We worden tegenwoordig toch ouder dan de oermens?

Dat klopt helemaal! Alleen heeft dat vooral te maken met moderne technologie die zieke mensen langer in leven kunnen houden. Daarbij was er vroeger een veel hogere babysterfte en waren er meer gevaren uit de natuur.

Daarbij is het ook niet zozeer belangrijk hoe oud we worden, maar hoe lang we gezond blijven. Wist je dat in Nederland de gemiddelde vrouw haar op 42e jaar al één of meer chronische ziektes heeft? Bij een man is dat vanaf zijn 48e jaar.

Hierdoor kampen nu meer dan 5 miljoen Nederlanders met chronische ziektes. Dat is maar liefst één derde!

2. Vegetariërs zijn toch wel langer gezond?

Onderzoek laat zien dat vegetariërs gemiddeld 8 jaar langer leven dan niet-vegetariërs (bron). Ander onderzoek laat zien dat het sterftecijfer bij vegetariërs 12% lager ligt (bron).

Of deze mensen daadwerkelijk langer leven en gezond zijn, komt doordat zij geen vlees en vis eten is eigenlijk onduidelijk. Vegetariërs en veganisten hebben namelijk over het algemeen een gezondere leefstijl (niet roken, veel verse voeding), waardoor dat waarschijnlijk de grootste factor is waarom zij langer leven.

3. Aten we vroeger helemaal geen granen?

Onderzoek heeft uitgewezen dat er korrels van granen op door mens gemaakte instrumenten gevonden zijn van ten minste 105.000 jaar oud. Daarbij zijn er wereldwijd gereedschappen gevonden van zo’n 30.000 jaar oud, die bedoeld waren voor het omzetten van graan tot meel (bron).

Dat betekent alleen nog niet dat granen een veelvoorkomend voedingsmiddel was in het dieet. Ook waren deze granen heel anders, dan de granen van nu. Spelt wordt dan wel gezien als oergraan, maar is eigenlijk een graan die 20 jaar geleden is ontwikkeld in Duitsland. Spelt lijkt misschien wel op het oude graan, maar zeker weten doet met dat niet.

4. In hoeverre zijn we aangepast aan onze huidige leefomgeving en eetgewoontes?

Alle mensen op de wereld zijn eigenlijk bijna identiek aan de Afrikaan. Het verschil in genen is namelijk maar 0,001% t/m 0,1% tussen alle mensen op aarde. Welke genen zijn er dan veranderd?

Huidskleur is de meest opvallende! Toen een groep mensen uit Afrika vertrok naar het noorden, werd de sterkte van het zonlicht minder. Hierdoor kregen deze mensen een blankere huid, om zo toch nog genoeg zonlicht te kunnen opvangen en hiermee vitamine D te kunnen aanmaken. Daarom hebben mensen met een donkere huidskleur in Nederland, ook veel vaker een vitamine D tekort.

Een andere verandering in onze genen is het kunnen verteren van lactose in melk. Dit kunnen Afrikanen en Aziaten niet goed, omdat zij nooit veel melk hebben gedronken. Ditzelfde geldt voor alcohol.

Deze veranderingen zijn allemaal ontstaan over duizenden jaren. Onze leefomgeving van tegenwoordig veranderd in zo’n rap tempo, dat onze genen dit niet kunnen bijbenen. Als we dus gezond willen blijven, is het belangrijk om te kijken naar gewoontes van vroeger.

Hoe paleo eten in de moderne tijd?

Zoals ik al eerder zei, het hele idee van het paleo dieet is super! Stop met het eten van bewerkt voedsel en eet zoveel mogelijk verse voeding uit de natuur die onze voorvaderen ook konden herkennen als eten.

Ik ben dus een voorstander van de gedachte om te eten zoals vroeger, maar een tegenstander om alles strikt op te volgen van het officiele paleo dieet zelf. Ik moet wel zeggen dat het officiele paleo dieet, wel een stuk gezonder is dan de meeste andere bekende diëten.

Toch zou ik zeggen, creëer je eigen paleo dieet met de Afslank Receptenbijbel. Eet biologisch en puur, maar blijf zelf nadenken over alle informatie die er is over gezonde voeding en experimenteer hiermee. Stop niet compleet met het eten van koolhydraten (granen) of zuivel, want dit is voeding die zo in onze cultuur is verweven, dat 100% hieraan ontkomen mogelijk erg stressvol kan zijn.

Klik hier voor meer informatie:

Afslank Receptenbijbel

Recensie: Paleo dieet
 • Gezond
 • Effectief
 • Haalbaar
 • Bewezen
 • Prijs
3.9

Samenvatting

Het Paleo dieet laat zien hoe de mens oorspronkelijk at. Ook al ben ik het niet eens met alle regels van het Paleo dieet, de regel om te stoppen met het eten van bewerkt voedsel en zoveel mogelijk te eten wat de natuur te bieden heeft is super!

Laurens Helmstäter

Laurens is de oprichter en eigenaar van Echt Gezond Afvallen. EchtGezondAfvallen.nl is bedoeld om iedereen te helpen veilig en gezond af te vallen. Vind meer info over Laurens Helmstäter.

29 Reacties
 • Arthur

  10 december 2013 op 17:26 Beantwoorden

  De aap lijkt in het geheel niet op de mens. Zijn darmen zijn ingericht op vertering van bladeren. Daardoor heeft de aap een zeer vetrijk dieet, van 65% verzadigd vet! Wij kunnen geen vezels verteren! Paleo gaat uit van meer dan 100.000 jaar geleden en niet van 10.000 jaar. De paleo mens moest het, net als wij hebben van verteerbaar voedsel. En dat is vlees en geen vezels. Je vergeet voor het gemak maar dat er voor de kweek van graan, rijst, aardappelen en soja gigantisch veel land in gebruik is. Heb je wel eens berekend hoeveel er nodig zou zijn voor runderen, kippen, schapen, geiten en varkens? Daarbij komt dat het land voor dieren niet bemest hoeft te worden met kunstmest, want bij wisseling van de diersoorten, bemesten ze het land zelf. Dat is pas echt biologisch. Het grootste probleem is denk ik de mens zelf die zich verspreid als mieren

  • Essie

   25 mei 2014 op 22:25 Beantwoorden

   Als we het land alleen gebruiken om dieren op te laten grazen is er nooit genoeg voedsel voor de wereld bevolking. Het probleem is dat wij westerse mensen te veel vlees willen eten, vlees (of vis) is bij ons meestal het hoofdbestanddeel van de maaltijd. En het mais en graan, dat prima door mensen gegeten kan worden, gaat voor een groot deel naar de voeding van deze voor vlees bestemde dieren. Ik denk zelf dat het het beste is om die verdeling beter te maken en wij, westerse mensen, minder vlees zouden moeten eten zodat er meer voedsel beschikbaar is voor mensen uit ontwikkelingslanden.
   En verder denk ik dat Sara gelijk heeft: We zijn omnivoren, dus gevarieerd eten is genoeg om gezond te eten. Dat is vlees én graan. Gewoon alles met mate.

 • Sara

  5 april 2014 op 21:51 Beantwoorden

  Helemaal mee Arthur. Waarom krijgen vegetariers een vitamine B12 tekort als ze dit niet aanvullen. Ook onze darmen zijn veel korter dan vegetariërs en langer dan carnivoren. Dat betekent dat we er tussenin zitten. Mensen zijn omnivoren,ook al willen vegetiariërs dat niet weten. Jammer maar Laurens slaat de plank volledig mis.

  • Bjorn

   19 mei 2016 op 17:31 Beantwoorden

   Vitamine B12 zit in vuil en dieren eten vuil, dat is hoe het in het vlees komt. Vitamine B12 komt natuurlijk wel voor in groentes en fruit, alleen omdat de mens heel hygiënisch is gaan verbouwen zit deze er niet meer in.

 • Laurens Helmstäter

  7 april 2014 op 11:33 Beantwoorden

  Of de mens van oorsprong wel of geen vleeseter is, is denk ik moeilijk te zeggen. Er zijn namelijk veel tegenstrijdige bewijzen.

  Daarbij hebben vegetariers misschien vaak te weinig Vitamine B12, maar er zijn weer andere bewijzen die zeggen dat dierlijke eiwitten veel sneller kanker zouden veroorzaken. Wat zou dan gezonder zijn? Wel of geen vlees? De toekomst zal het uitwijzen.

 • Karl

  31 oktober 2014 op 00:21 Beantwoorden

  Met interesse jouw artikel gelezen Laurens, op zoek naar mijn eigen weg in de wereld van voeding. Wil je wel wijzen op dit filmpje, iets waar ik eerder ook al over gelezen heb – een voor zover we nu weten zeldzame gebeurtenis, maar ‘100% vegetarisch’ klopt niet dus.

  https://www.scientias.nl/orang-oetan-verorbert-klein-halfaapje/53942

  Het religie argument – geldt dat niet voor zoveel dingen waar mensen in geloven? Ben net veganist-af (neig nu meer naar Paleo, maar dan wel zo biologisch mogelijk – denk aan Remeker etc.) en heb het als moeilijk ervaren om niet andere mensen te willen overtuigen, of op z’n minst op de voordelen (naar mijn idee) te wijzen. Heb wel altijd geroepen dat zodra ik mensen ga proberen mee te slepen ze me tijdelijk maar even moeten opsluiten oid. 🙂

  Zit nu in het buitenland maar ga als ik thuiskom over een paar maanden me ook nog eens verdiepen in het zelf jagen en bv. vlees van reeën van de Veluwe eten – om zo niet teveel druk op de biologische veeteelt te leggen. Je eigen vis vangen, zo af en toe – dat doe ik waar ik nu ben, geweldig. En een paar dagen per week geen vlees, vis of gevogelte – misschien een eitje. Zoiets lijkt me wel wat.

  Maar dan kom je nog op de milieu-aspecten. Waar haal je jouw eten vandaan? Om de hoek, of de andere kant van de wereld? Seizoensgebonden of waar je zin in hebt omdat het gezond is? Damn, dilemma’s. 🙂

  • Laurens Helmstäter

   5 november 2014 op 13:44 Beantwoorden

   Interessant dat oerang oetans soms toch vlees eten. Dat wist ik niet.

   Toch wil ik je erop wijzen dat er ook weer andere theorieën zijn over het eten van vlees. Kijk daarom eens naar de documentary Planeat uit 2010: https://www.youtube.com/watch?v=QCresEvQ_jM

   • Karl

    6 november 2014 op 02:04 Beantwoorden

    Ik ga ‘em kijken!

  • monique

   9 oktober 2015 op 21:49 Beantwoorden

   Kijk eens op de site van Taurus. Dat is vlees van een wilde kudde die wordt ingezet voor begrazing. als je dan toch zo af en toe vlees eet, kan ik je dit van harte aanbevelen. Je weet wat je eet (maar qua smaak weet je niet wat je overkomt).

 • Bart

  5 november 2014 op 13:05 Beantwoorden

  ik wil niet ingaan op welke methode beter is (volg zelf een wat vrijere vorm van Paleo dus eet met mate wel gewoon graan, zuivel). Maar in je opsomming van de 5 nadelen van het paleo dieet, die volgens jouw grotendeels zijn gebaseerd op aannames, zijn je tegenargumenten ook 1 voor 1 aannames…

  • Laurens Helmstäter

   5 november 2014 op 13:46 Beantwoorden

   Dat klopt, maar dat maakt de aannames van het paleo dieet in deze vorm, nog steeds aannames.

 • Gaia

  4 april 2015 op 12:52 Beantwoorden

  Een beetje kort door de bocht allemaal !!! Ik zou graag die geschriften van de Soemeriers zien, die 10.000 jaar oud zijn……….

 • Ruud

  16 mei 2015 op 14:23 Beantwoorden

  Ik doe dit dieet nu 4 maanden in combinatie met HIIT training en ben nu 11kg afgevallen (had een BMI van 26.5 dus heel licht overgewicht).
  Mijn ervaringen zijn positief, ik kan eten hoeveel ik wil, geen honger en veel meer rust in mijn darmen, minder last van winderigheid. Kennelijk leggen granen en zuivel best wel druk op je ingewanden.
  Uiteraard smokkel ik wel eens. Vooral een patatje en ijsje op z’n tijd doen wonderen.
  Wat betreft de belasting op het milieu…, als je na gaat hoeveel graan er wordt verbouwd en vooral, hoeveel grondstoffen er voor de productie van suiker worden verbouwd, dan heb ik het idee dat ik alleen maar een positieve bijdrage aan het milieu lever !

 • Anouk

  24 juli 2015 op 10:01 Beantwoorden

  In het boek Het Oerdieet van Remko Kuipers is het wel toegestaan om zuivel, peulvruchten en in bepaalde hoeveelheden zelfs brood te eten, wat het een stuk aantrekkelijker maakt. Het dieet verschilt dus ook per auteur.

 • richard walter

  3 september 2015 op 12:58 Beantwoorden

  de 7e dag adventisten eten zelden rood vlees wel vis roken niet, drinken geen alcohol en scoren laag op diverse kankerziekten.
  fransozen en italianen drinken matig rode wyn eten vaak vis en kaas en kennen minder hartfalen dan de nederlandse puritynen van links en rechts.
  zelf je vis en vlees vangen is dus een goed idee

 • Gerlinde

  21 november 2015 op 15:13 Beantwoorden

  Maar hoe moet het nu als je niet wilt afvallen (liever nog een beetje wil aankomen) en ook bewust wilt leven volgens de richtlijnen van het Paleo dieet?

 • Rozee

  21 december 2015 op 16:58 Beantwoorden

  Toch vraag ik me wel iets af; de mens komt oorspronkelijk uit Afrika, waar men vooral aan de zeekust leefde. Als je daarvan uitgaat zou dus voedsel uit zee erg goed voor ons zijn. Het lijkt of mensen die het paleo dieet volgen uit gaan van het dieet van de mensen in Europa in de IJstijd, dus een dieet met veel vlees. Dus het is ook maar net van welke tijd je uitgaat … Ook daarom is het juist moeilijk iets te zeggen denk ik over wat ‘paleovoeding’ precies is.

 • Gerda

  20 januari 2016 op 12:32 Beantwoorden

  Ik heb een dieet gevolgd van gewoon normaal gezond eten met alle eetmomenten op elkaar afgestemd. Gewoon met groenten en aardappelen. Heb ik bij een dietiste laten opstellen. Was gewoon goed en viel hiermee 11 kilo af. Ik at 2000 kalorien per dag. Rara hoe kan dat. Maar ik snoepte niet, dronk geen alcohol en nam geen extra suikers. Koste me niet veel meer geld en iedereen kon mee eten. Ik moest alleen afgepast Eten. Dieten alles werkt alleen maar tijdelijk, wat je ook doet, belangrijk is je voedingspatroon daarna aanpassen. Ieder pondje gaat door je mondej. Daar moet je naar kijken. Dat is mijn Mening. Maar mensen willen zoveel lekkers eten en dan ook het liefst slank blijven. Dat lukt gewoon niet. En het is ook aan je leeftijd gerelateerd. Toen ik nog geen 30 was, woog ik tussen de 55 en 60kilo. ik kon eten wat ik wou. Na mijn 30e, en bevalling, woog ik 72 kilo. Na mijn nieuwe baan na mijn 40e groeide ik tot nu toe 55 , 23 kilo. Lekkere taartjes, veel eten en lekker en alcohol. Minder bewogen. Ik denk dat het gewoon heel moeilijk is om dat allemaal in goede balans te krijgen. Dat is volgens mij de belangrijkste regel voor eten. Dieten werkt maar een tijdje, altijd dat nadenken over wat je moet eten houdt je niet vol. maar ik denk dat als je gewoon gezond en niet teveel van alles eet dat je dan al goed op weg bent.

 • M. Spijkers

  15 februari 2016 op 17:43 Beantwoorden

  Dit dieet is niet helemaal juist als je kijkt naar de evolutie, voedingsgewoonten en de natuur. Altijd wordt er fruit aangeprezen als super gezond. Dit berust op een misverstand om meerdere redenen. Ten eerste is het fruit veel suikerrijker dan het ooit was, door de moderne kweekmethoden. Vervolgens wordt er niet naar de seizoenen gekeken. De oermens at alleen fruit als het voorhanden was, dus in het najaar. Dat had ook een reden. De suikers worden opgeslagen als vet en vormen zodoende een voorraad voor de tijd van voedselschaarste, de winter. Dus het is nu een eenvoudige invuloefening. Eet alleen fruit dat oorspronkelijk in het seizoen voorkomt. Maar doe dan ook een winterslaap en eet niet maar gebruik je opgeslagen vetreserves. Maar dat is in deze tijd van overvloed natuurlijk niet haalbaar. Dus wees vooral zuinig met fruit, vanwege de suiker. Want ook fructose is suiker!

 • Elly

  23 mei 2016 op 17:03 Beantwoorden

  Mooi verhelderend stuk, al kom ik hier de aanname tegen dat de dieren uit de reguliere sector antibiotica krijgen zonder onderscheid per dier. De regels zijn in Nederland dusdanig streng dat de koeien wel zeer weinig antibiotica binnen krijgen. De regels voor de reguliere veehouderij en biologische veehouderij zijn dan ook dezelfde. Ik denk dan ook dat de gemiddelde mens meer antibiotica voorgeschreven krijgt dan de gemiddelde koe…..

 • Patoetje

  7 juni 2016 op 21:40 Beantwoorden

  Overigens wil ik ook niemand overtuigen, doe vooral je eigen research, Ik vind dit artikel een erg interessante aanvulling op wat het effect is op je brein en dus je lichaam als geheel bij Paleo.https://paleoleap.com/brain-on-paleo/

  Maar idd wat iedereen hierboven al zei: doe je eigen research en doe wat voor jou goed voelt! Luister naar je lijf is het beste motto denk ik!

 • Patoetje

  7 juni 2016 op 21:37 Beantwoorden

  “Stop niet met het eten van koolhydraten (granen) of vetten, want dit zijn voedingsstoffen die iedereen toch in meer of mindere mate nodig heeft”

  Maar bij Paleo eet je ook gewoon koolhydraten en vetten…ik eet zelfs meer vetten dan ooit te voren en ben alleen maar af aan het vallen :-/ koolhydraten mogen ook gewoon, allen niet uit tarwe/granen producten. Ik vind het een btje kort door de bocht…

 • Wim

  1 juli 2016 op 11:15 Beantwoorden

  Jammer dat ook dit artikel weer aannames bevat. Melkkoeien krijgen beslist geen groeihormonen. Waarvoor zou dat überhaupt moeten dienen?
  Door dit soort Broodje Aap Aannames in een, op zich aardig, artikel te verwerken is het artikel meteen geheel ongeloofwaardig. Deze aanname kan ik toevallig weerleggen als pertinent onjuist. Van de andere heb ik geen verstand. Misschien is het een artikel geschreven op basis van eigen visie en napraterij in plaats van gedegen feitenkennis en wetenschappelijke onderbouwing?

 • Nabil

  21 juli 2016 op 12:10 Beantwoorden

  Interessant om te lezen, echter merk ik wel veel onwaarheden. De schrijver spreekt over dat het Paleo effect gebaseerd is op aannames, dat klopt. Maar vervolgens baseert hij zijn mening ook op aannames en gevoelens.

  Het Paleo dieet is niet gebaseerd op wetenschap of logica. Wij kunnen nu niet meer eten zoals 100-200k jaar geleden. Alle groentes, fruiten etc zijn compleet anders. (https://www.sciencealert.com/here-s-what-fruits-and-vegetables-looked-like-before-we-domesticated-them) Daarnaast, waarom zouden wij hetzelfde doen als een holbewoner? Zijn wij niet 10000 keer slimmer nu dan toen?

  Daarnaast is het wetenschappelijk bewezen dat carbs goed zijn om te eten. Vooral trage carbs zoals bruine rijst en havermout zijn uitstekend voor onze hersenen en energieniveau. Dit is bewezen

  Enige voordeel die er is in het Paleo dieet is dat je ervan afvalt. Echter is het een extreme manier om af te vallen en zal je ook waarschijnlijk veel spiermassa verliezen. Daarnaast is het ongelooflijk moeilijk om vol te houden en als je weer begint met eten komt het gewicht sneller aan.
  Beter is om minder koolhydraten te eten en meer eiwitten en vet. ongeveer 500calorien onder je verbruik te zitten en dan 0.5kg af te vallen per week. Max 1kg pw = 7000 calorien.

  Nu nog een paar belachelijke myths van tafel vegen:

  1. Melk is wél gezond. Je kan bijna uit geen enkele andere voedsel bron genoeg calcium halen.
  2. Biologisch eten is niet gezonder dan niet biologisch eten. Biologisch eten verbruikt wel meer resources en is dus minder ethisch.
  3. Dat een aap of een ander dier iets doet of niet doet heeft niks te maken met wat wij kunnen doen. Dieren kunnen niet abstract denken en hebben minder vaardigheden om voedsel te produceren. Wij mensen kunnen dat wel (sommige dan 😛 ). Een soortgelijke argument wordt gebruikt om aan te geven dat melk slecht is, namelijk dat andere dieren niet melk van een ander zoogdier drinken.. Nogmaals, onzin.

 • Claartje

  20 december 2016 op 08:41 Beantwoorden

  Zo zie je maar weer dat ook het paleo dieet niet al te best is. Het gaat om een gezonde leefstijl mensen!

 • Steven

  19 januari 2017 op 14:56 Beantwoorden

  Ik snap niet helemaal de reacties die hierboven staan. Ik lees namelijk een goed onderbouwd stuk over het Paleo dieet. Bedankt voor deze verheldering Laurens!

  • Laurens Helmstäter

   19 januari 2017 op 14:59 Beantwoorden

   Beste Steven,

   Bedankt voor het compliment! Ik heb de reacties op dit artikel ter harte genomen en daarom een maand of 3 geleden dit artikel herschreven. Hierdoor sluiten de eerder genoemde reacties niet meer goed aan op dit artikel.

 • Els

  9 oktober 2017 op 10:27 Beantwoorden

  Beste Steven

  Je zegt iets over zuivel wat in mijn ogen niet klopt aangezien een kalf niet geboren word met 4 magen voor de zuivel te drinken, maar : citaat van jou

  Daarbij bevat zuivel zeer veel complexe eiwitketens. Deze zijn te complex om te verteren in de maag van het menselijk lichaam. Dat is ook de reden dat een kalf 4 magen heeft en wij als mens niet moeten verwachten dat het ook wel lukt met 1 maag.

  Een koe behoort tot de herbivoren. Zij trekt het gras met de tong van de grond en maalt het tussen de onderste tanden en de kaken. De koe is een herkauweren slikt het gras de eerste keer bijna zonder kauwen in. Een koe heeft vier magen. Als de eerste maag, de pens, vol is, komt het gras terug in de mond en kauwt de koe het fijn. Hierna wordt het opnieuw ingeslikt. In de pens wordt het voedsel door micro-organismen gefermenteerd. De tweede maag, de netmaag, zorgt ervoor dat het gefermenteerde voedsel doorstroomt naar de derde maag, de boekmaag. In deze maag wordt het vocht uit het verteerde voedsel gehaald. Als laatste volgt de vierde maag, de lebmaag. Deze maag lijkt het meest op de maag van niet-herkauwende zoogdieren. Hier wordt het voedsel verteerd en naar de dunne darm doorgegeven. In de darm gaat de vertering verder en worden de vrijgekomen voedingsstoffen via de darmwand in het bloed opgenomen. Via het bloed worden de voedingsstoffen getransporteerd naar de plaats waar ze nodig zijn. Onverteerde voedselresten worden via de anus als ontlasting uit het lichaam verwijderd. De ontlasting van een koe wordt als mest gebruikt.

  Het ligt er eerder aan wat voor zuivel je neemt en de hoeveelheid.
  Maar dat is met alles zo.
  Onze magen kunnen het voedsel van de oermens niet meer verdragen en wij zijn totaal omgetransformeerd door de duizende jaren die er tussen zitten en zijn in staat gesteld om ons gezonde voedsel te nemen en niet alles af te kraken als niet goed.
  We moeten alleen nu anno 2017 heel goed het kaf van het koren scheiden.

  Maar het is wel eens goed om dit te lezen van de oermens en waar wij nu staan en na te denken wat wij er nog aan kunnen verbeteren met ons eigen eten individueel.

  groetjes Els

 • daniel

  15 november 2017 op 18:20 Beantwoorden

  wat kun je er van zegen een oredieet erg vele dingen die er in voorkomen is voor mensen met een laaginkomen en wat oudere mensen niet te betalen. ze schrijft zuivel af maar toch drinkt ze melk wel bio? noten zalm en andere dingen in de supermarkt of bio winkel is duur kijk maar wat je betaald voor verse zalm en noten. ga eens boodschappen gaan doen in een bio winkel beter? duurder zeker bio is goed voor werkende mensen en mensen die het kunnen betalen. het probleem is meestal met al die schrijvers en dieet boeken dat er vele dingen worden gebruikt om te eten maar wel aan de dure kant en er op lijkt dat die gemaakt zijn voor de gene die het kunnen betalen met de rest word er geen rekening gehouden. ook heb ik dit reeds veel gezien bij kookprogramma’s oerdieet? weten ze wel echt wat ze etende onze voorouders? in de tijd. oven en smoothies ja wist niet dat ze dat in de oertijd kende. gezonde eten maar dan wel diëten maar dan wel voor iedere mens behaalbaar en betaalbaar met producten die ook betaalbaar zijn. oerdieet neen in geen geval. want indien je werkelijk zo zou eten zoals in de stenen tijd is er volgens mij toch bijna niets behalve de vis en het vlees het fruit en zaden. die ze konden vinden maar zeker hadden ze wel geen panen of zo ze dronken geen smoothies water ja ik denk dat ze net zo etende als de apen gewoon rouw enkel hun vlees. dit boek is enkel geschikt voor de gene die de producten kunnen betalen. niet voor minder bedelde en voor mensen met weinig geld.

Plaats een reactie