web counter
Met Pure Chocolade Afvallen? En Is Pure Chocola Gezond?
Pure Chocolade Afvallen

Met Pure Chocolade Afvallen? En Is Pure Chocola Gezond?

Pure chocolade wordt steeds vaker bestempeld als gezond. Het zou zelfs mogelijk zijn dat je met pure chocolade kan afvallen.

Is dit echt waar of is het alleen maar een excuus om meer chocolade te kunnen eten en te verkopen?

In dit artikel zal ik uitgebreid antwoord geven op de vraag of je kan afvallen met pure chocolade, hoe gezond pure chocolade is en meer interessante feitjes.

Wat is chocolade?

Chocolade is waarschijnlijk één van de meest favoriete voedingsmiddelen op deze aarde.

Chocolade wordt gemaakt van cacaopoeder. Deze poeder wordt gehaald uit cacaobonen die groeien in peulen aan de cacaoboom.

Elke peul bevat zo’n 40 cacaobonen. Een cacaoboom produceert elk jaar genoeg cacao om zo’n 400 tot 800 chocoladerepen te maken.

Er zijn twee soorten chocolade:

 • Melkchocolade
 • Pure (donkere) chocolade

Ze worden allebei in principe op dezelfde manier gemaakt, maar melkchocolade kan ook op andere manieren worden geproduceerd.

Natuurlijk heb je ook nog witte chocolade, maar dit kan eigenlijk niet worden gezien als chocolade, omdat het geen cacaopoeder bevat. Wat het wel bevat is cacaoboter en veel suiker. Hierdoor is witte chocolade bij lange na niet hetzelfde als melkchocolade of pure chocolade en wordt daarom gezien als een ongezonde snack.

Melkchocolade daarin tegen bevat wel cacaopoeder, maar ook veel vet, suiker en calorieën en is ook deze soort chocolade niet al te gezond.

Alleen pure chocolade, van minimaal 70% cacaopoeder (hoe hoger, hoe beter), wordt gezien als een gezond voedingsmiddel.

Wil je een gezond afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?
Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Met pure chocolade afvallen?

Met pure chocolade afvallen lijkt een schokkende claim, niet waar?

Als je het moeilijk vindt om te geloven, denk dan maar eens hieraan:

 • Vroeger waren vetten de boosdoener van overgewicht. Nu weten we dat de bepaalde vetten juist erg belangrijk zijn voor een gezond lichaam.
 • Ook is ons verteld dat margarine zou helpen bij hart- en vaatziekten. Nu is bewezen dat margarine zelfs hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken.

Onlangs is ook gebleken dat pure chocolade gezonder is dan men in eerste instantie dacht en een verband lijkt te hebben met het verliezen van gewicht.

Zo zie je maar weer dat inzichten met de tijd erg kunnen veranderen. Dat is niet altijd prettig, maar afvallen met pure chocolade klinkt waarschijnlijk voor veel mensen als muziek in de oren!

Hierdoor was ik erg benieuwd geworden naar pure chocolade en ben ik op onderzoek gegaan.

Onderzoek naar pure chocolade

In Europa wordt veruit de meeste chocolade gegeten, waarbij Nederlanders ongeveer 5 kg chocolade per persoon per jaar eten.

Zwitserland is koploper, waarbij elk persoon gemiddeld 11,4 kg chocolade per jaar eet. Als we kijken naar de Verenigde Staten eet men daar zo’n 5,4 kg per persoon per jaar.

Toch komt overgewicht in Verenigde Staten (en in Nederland) veel meer voor dan in Zwitserland. De Verenigde Staten staan zelfs op de derde plek van dikste mensen ter wereld. 66% van de Amerikanen hebben overgewicht.

Zwitserland komt niet eens voor in de top 10 van dikste mensen ter wereld. De schatting daar is dat niet meer dan 20% van de bevolking overgewicht heeft.

Natuurlijk hebben Zwitsers een andere levensstijl dan Amerikanen en spelen meerdere factoren een rol die kunnen zorgen voor overgewicht. Ook gaat het hier over alle soorten chocolade en dus niet alleen over de pure chocolade.

Daarom kan je niet stellen dat chocolade het geheim is van de Zwitsers om hun gewicht beter onder controle te hebben of makkelijker te kunnen afvallen.

Wel hebben verschillende studies aangetoond dat een hogere consumptie van pure chocolade geassocieerd is met afvallen, bij zowel volwassenen als jongeren.

Het blijkt dat pure chocolade suikerpieken in het bloed kan verminderen. In een studie van de Universiteit van L’Aquila in Italië, aten mensen per dag één reep pure chocolade gedurende 15 dagen. Het bleek dat hun potentieel voor insulineresistentie met bijna 50 procent lager werd (bron).

Een betere gevoeligheid voor insuline, betekent dat bepaalde vetverbrandingsmechanismen in het lichaam beter hun werk kunnen doen.

Een andere studie uit Denemarken, toonde aan dat mensen die pure chocolade aten in plaats van melkchocolade minder hunkerde naar voedsel dan degene die wel melkchocolade aten (bron).

Neurowetenschapper Will Clower gaat zelfs nog verder en meent dat je minder van je maaltijd eet, wanneer je 20 minuten van te voren een klein blokje pure chocolade eet. Ook als je direct na de maaltijd weer een klein stukje pure chocolade neemt, zal je snackgedrag minder worden.

Om te verklaren waardoor dit komt, is het van belang te kijken naar de samenstelling van pure chocolade.

Voedingswaarde van pure chocolade

Zoals je waarschijnlijk weet zorgen vezels voor een vol gevoel in de maag. Ze zuigen zich namelijk vol met water.

Bij vezels denk je waarschijnlijk gelijk aan groente en fruit, maar pure chocolade bevat ook enorm veel vezels. Laat mij dit verduidelijken:

 • Broccoli (wat bekend staat als vezelrijke groente) bevat 3,1 gram vezels per 100 gram
 • Cacaopoeder bevat 34 gram vezels per 100 gram

Nu moet ik wel zeggen dat je veel sneller 100 gram broccoli zou eten dan 100 gram cacaopoeder. Maar als je alleen al 1,5 eetlepel cacaopoeder zou nemen, krijg je net zoveel vezels binnen als bij een hele broccoli.

Een portie (enkele blokjes) pure chocolade (70% cacaogehalte) bevat maar liefst 15% van je dagelijkse behoefte aan vezels.

Bij een portie pure chocolade krijg je ook nog eens veel eiwitten binnen. Als we dit weer gaan vergelijken met de broccoli, dan zien we dat een hele broccoli evenveel eiwitten bevat als die paar blokjes chocolade. Dat terwijl broccoli één van de meest eiwitrijke groenten is die er bestaan.

Ook niet onbelangrijk zijn de gezonde vetten uit de cacaoboter in chocolade. Naast vezels, zorgen ook vetten voor een verzadigd gevoel.

Samengevat is dit de voedingswaarde van 100 gram pure chocolade (74% cacao):

 • 517 kilocalorieën
 • 10 gram eiwit
 • 27 gram koolhydraten
 • 41 gram vet
 • 11 gram vezel

Ook al bevat pure chocolade veel calorieën, het zijn vooral de hoeveelheid vezels die erg gunstig zijn!

Meer gezondheidsvoordelen met pure chocolade

Met pure chocolade afvallen is niet het enige voordeel. Er zijn namelijk nog meer gezondheidsvoordelen bekend hierover.

Verkleint de kans op ziektes

Pure chocolade is erg rijk aan antioxidanten zoals flavonoïden en polyfenolen. Door de grote hoeveelheid antioxidanten in donkere chocolade kan het goed de strijd aangaan met schadelijke vrije radicalen in het lichaam.

Er is zelfs een onderzoek bekend waarbij de antioxidantenactiviteit groter was dan bij fruit (bron).

Antioxidanten zijn erg belangrijk, want zij kunnen veel klachten en ziektes tegengaan. Hierdoor heb je een kleinere kans op hartziektes, long- en prostaatkanker, astma en diabetes type 2 (bron).

Vermindert stress

Pure chocolade is rijk aan magnesium. Dit wordt ook wel het anti-stress mineraal genoemd.

Als je genoeg magnesium binnen krijgt, zal stress verminderen, slaap je beter en is je contractievermogen hoger (bron).

Verbetert je humeur

Een andere gezonde stof in pure chocolade is fenylethylamine. Deze stof maakt je lichaam ook aan als je verliefd bent! De hoeveelheid fenylethylamine in pure chocolade zal niet genoeg zijn dat je datzelfde sterke verliefde gevoel ervaart, maar vrolijk word je er wel van.

Pure chocolade bevat ook endorfines, waarvan bekend zijn dat deze je een gevoel van euforie geven en ook pijn kan doen verminderen.

Eet je dus vaak pure chocolade, dan zal dit je echt gelukkiger maken (bron, bron)!

Beschermt de huid tegen UV-straling

In pure chocolade is een grote hoeveel MED aanwezig. MED biedt weerstand tegen UV-straling.

Uit onderzoek is gebleken dat gezonde testpersonen die 12 weken lang veel pure chocolade aten, vervolgens dubbel zoveel MED in het lichaam hadden.

Het eten van pure chocolade zal dus daarom de weerstand tegen UV-straling verhogen (bron).

Hoeveel pure chocolade is gezond?

Zoals je eerder hebt kunnen lezen bevat een reep pure chocolade best veel calorieën. Daarom zal je vast al snappen dat het belangrijk is om niet teveel chocolade te eten.

De regel van de energiebalans gaat namelijk nog steeds. Wat wordt gegeten, moet ook weer worden verbrand.

Als je dus elke dag naast je gewone maaltijden ook nog eens een hele reep chocolade naar binnen werkt van 500 calorieën, zal je eerder aangekomen dan afvallen en zullen andere gezondheidsvoordelen uitblijven.

Het geldt eigenlijk voor alles: teveel is nooit goed.

Kortom, elke dag niet meer dan een paar blokjes pure chocolade kan je helpen met afvallen en je gezondheid bevorderen. Zo krijgt de cacao de kans zijn positieve werking uit te oefenen in het lichaam.

Tip: Bedenk je wel dat pure chocolade bitter van smaak is. Ben je dit niet gewend, begin dan eerst met minder pure chocolade van 50% cacao. Dit zal je al snel lekker(der) gaan vinden. Een chocoladereep van 70% cacao zal dan op een gegeven moment ook genieten zijn!

Je zal zelfs gaan merken dat je melkchocolade erg zoet gaat vinden en misschien niet eens meer hoeft!

Pure chocolade geen wondermiddel

Ook al bevordert pure chocolade afvallen en de gezondheid, zo lang de rest van je voedingspatroon niet al de best is, zal het geen zoden aan de dijk zetten.

Elke dag een paar blokjes pure chocolade eten, maakt je niet opeens veel slanker en gezonder.

Wil je een echt slank lichaam en optimale gezondheid bereiken, dan zul je opzoek moeten gaan naar meer gezonde voeding en gezonde recepten.

De Afslank Receptenbijbel van Richard Ridder kan je hiermee uitstekend helpen, zonder zware trainingen of ongezond crashdieet. Wat kan je verwachten van dit effectieve receptenboek?

 • Recepten die je goed verzadigen
 • Recepten die makkelijk te maken zijn en ook eens goedkoop zijn
 • Recepten die geschikt zijn voor alleenstaanden, maar ook gezinnen

Klik hier voor meer informatie:

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

Laurens Helmstäter

Laurens is de oprichter en eigenaar van Echt Gezond Afvallen. EchtGezondAfvallen.nl is bedoeld om iedereen te helpen veilig en gezond af te vallen. Vind meer info over Laurens Helmstäter.

4 Reacties
 • Petra

  31 juli 2016 op 12:38 Beantwoorden

  Ik ben net begonnen met pure chocolade te eten, maar ik vind het lang niet zo lekker als melkchocolade. Hopelijk kan ik er toch snel aan wennen, want ik moet echt minder chocolade eten!!

 • Katrien

  24 februari 2018 op 22:28 Beantwoorden

  En ik zet ook weer in
  Hoe heten jij een naam gekregen
  Katrien van der Vloet
  Ze doen liever mee met alle
  Pure chocolade tips door
  Mij eigen zelf

 • Kimberley Pex

  14 juni 2018 op 10:56 Beantwoorden

  Cacao bevat leptine het verzadigingshormoon. In de maag heb je ghreline of leptine, die seinen alles door naar de hersenen. Dus cacao , en pure chocolade laten het hongergevoel verdwijnen. Melkchocolade bevat heel veel suiker en vet, dus dat moet je zo wie zo nooit eten. De gitzwarte chocolade 90% heel bitter, maar wel effectief. Of een kop pure cacao (poeder)met water of melk en wat stevia.

 • Hannie van Schie

  9 februari 2021 op 13:46 Beantwoorden

  Ik maak chocolademelk van rauwe cacao en havermelk, die is van nature wat zoetig

Plaats een reactie