web counter
Sapkuur Dieet Volgen? Gezond Ontgiften & Recepten + Tips
Sapkuur dieet

Sapkuur Dieet Volgen? Gezond Ontgiften & Recepten + Tips

Een sapkuur (sapdieet) is bedoeld om je lichaam snel en gezond te ontgiften (detoxen). Een prettige bijwerking hiervan is dat je in een week tijd een paar kilo zult afvallen.

Deze kuur hoort in de categorie detoxdieet en is daarbij tegelijk een crashdieet. Normaal gesproken ben ik geen fan van crashdiëten en ook niet altijd van detoxdiëten, maar dit sapkuur dieet kent toch vele voordelen en maakt het daardoor uniek. In dit artikel leg ik je uit waarom.

Wat is een sapkuur dieet?

Een sapkuur dieet is een vorm van vasten (sapvasten), waarbij je voor een bepaalde tijd geen vast voedsel meer eet en enkel alleen maar sappen drinkt gemaakt van fruit, groente en kruiden. Nu kun je je vast voorstellen dat je met dit dieet in een rap tempo kilo’s kunt afvallen. Toch is afvallen niet de voornaamste reden dat dit dieet zo populair is. Velen zijn namelijk van mening dat dit dieet ideaal is om je lichaam te reinigen, ontgiften of detoxen. Tijdens het dieet krijgt je spijsverteringsstelsel namelijk rust, waardoor je organen zich kunnen focussen om alle afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Helaas is dit nog niet echt goed bewezen.

Maar in de wetenschap wordt het langzamerhand wel steeds duidelijker, dat bepaalde vormen van vasten (of weinig eten), de veroudering van het lichaam behoorlijk kunnen remmen, waardoor de kans op verouderingziektes drastisch kunnen dalen.

Nu is het bij veel diëten zo dat je al snel te weinig van een bepaalde voedingsstof binnen krijgt, zoals vitamines, koolhydraten en eiwitten. Echter wordt er door een aantal mensen beweert dat men met een sapkuur dieet wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt.

Wist je dat:

 • Ongeveer 90% van alle gezonde voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen zich bevinden in het sap (het vocht) van groente en fruit? Zo kan je dus al met een halve liter sap een grote dosis gezonde voedingsstoffen binnen krijgen.
 • De koolhydraten in groente en fruit heel gezond zijn? Koolhydraten in de meeste soorten brood, pasta, rijst en aardappelen veroorzaken suikerpieken in het lichaam. Vanwege de samenstelling van groente en fruit, zijn deze koolhydraten wel gezond.
 • Er ook eiwitten in groente zitten? Vooral broccoli, spinazie en avocado bevatten veel eiwitten. Het wordt dus aangeraden deze groentes veel te gebruiken bij een sapkuur.
Wil je een gezond afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?
Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Hoe werkt een sapkuur dieet?

Een sapkuur dieet is een redelijk makkelijk dieet. Je hoeft namelijk geen speciale dieetproducten te kopen. Daarnaast hoef je niet te letten op wat je eet of te houden aan bepaalde dieetmenu’s, aangezien je toch niks eet en alleen maar sappen drinkt. Weg dus met de dieetrepen, pillen en andere onnatuurlijke producten. Ook de dieetprogramma’s kunnen de deur uit!

Wat je voor dit sapdieet nodig hebt zijn verse groente, fruit,  kruiden en water. Hiervoor zijn vele soorten groente en fruit geschikt.

Naast veel groente en fruit, heb je een apparaat nodig om van deze ingrediënten sap te kunnen maken. Nu kun je hiervoor een blender gebruiken, echter wordt het steeds populairder om een slow juicer of sapcentrifuge aan te schaffen. Dit komt omdat de vitamines en mineralen veel beter worden behouden bij het maken van de sap. Daarnaast scheiden deze speciale apparaten de sap van de pulp, waardoor je fluweelzachte sapjes kunt maken, die vrij zijn van vruchtvlees.

Nu hoef je niet persé zelf je sappen te maken. Inmiddels kun je bij verschillende natuurwinkels ook natuurlijke sapjes kopen. Check dan wel of de sappen echt vers geperst zijn en geen toegevoegde (kunstmatige) suikers bevatten. Omdat je niet altijd zeker weet of de sappen daadwerkelijk vers zijn, wordt er vaak geadviseerd om de sappen zelf te maken om er zeker van te zijn dat het sap vers is en op de juiste manier is bereid. Daarbij is het lastig om verse sappen te vinden die allerlei groentes bevatten.

Sapkuur dieet schema + recepten

Een voorbeeld van een sapkuur dieet waar ik goede ervaringen mee heb staat hieronder.

In dit schema staan alle ingrediënten voor het maken van sappen met je sapcentrifuge, blender of slowjuicer. Dit schema kan herhaalt worden voor 7 tot 10 dagen.

Ontbijt: – 3 wortels – 2 appels – 1 stukje gember

Tussendoor: – 1 Komkommer – 4 stengels Selderij – 2 Appels – 6-8 bladeren Boerenkool – 1/2 Citroen – 1 stukje Gember

Lunch: – 4 tros Tomaten – 1 Komkommer – 2 stengels Selderij – 1 Paprika – 1/4 Rode UI – 2 kopjes Peterselie – 1 limoen

Tussendoor: – 6-8 bladeren Boerenkool – 8 bladeren Snijbiet – 1 komkommer – 6 Clementines

Avond: – 1 Zoete Aardappel – 1 Wortel – 1 Rode Paprika – 2 Rode Bieten – 2 Appels – 1 Sinaasappel

Ontbijt: – 6 kopjes Druiven – 1 Appel – 2 stukjes Gember – 1/2 kop Blauwbessen

Tussendoor: – 1 groene Appel – 1,5 kop Spinazie – 6-8 bladeren Boerenkool – 1/2 Komkommer – 4 stengels Selderij – 1/2 Citroen

Lunch: – 3 lg Rode Bieten – 2 Wortels – 2 stengels Selderij – 4 tros Tomaten – 4 kopjes Peterselie – 1 groene Peper – 12 Radijsjes

Tussendoor: – 1 Venkel – 1 Komkommer – 3 stengels Selderij – 3 kopjes Spinazie

Avond: – 2 stengels Brocolli – 1/2 kop Groene Kool – 6-8 bladeren Boerenkool – 1 Appel – 1/4 Citroen – 1 stukje Gember

Ontbijt: – 2 Appels – 4 Wortel – 2 Bieten – 6 bladeren Snijbiet – 1 stukje Gember

Tussendoor: – 2 groene Appels – 2 kopjes Spinazie – 6 bladeren Snijbiet – 1 Komkommer – 4 stengels Selderij – 1/2 Venkel – 20 bladeren Basilicum

Lunch: – 4 kopjes Peterselie – 1 Tomaat – 1/4 Rode Ui – 1/2 Citroen – 1/2 Komkommer – 1 lepel Olijfolie – Zout of Peper als extra

Tussendoor: – 2 Tomaten – 2 teentjes Knoflook – 20 bladeren Basilicum

Avond: – 6 bladeren Boerenkool – 2 kopjes Spinazie – 1/2 Komkommer – 4 stengels Selderij – 2 Appels – 1 stukje Gember

Bij de sapkuur is het de bedoeling dat je tussen de sappen door een halve liter water drinkt. Zo kom je per dag op de nodige 2 liter water uit. Verder zijn er nog meer regels waar je je aan moet houden, maar dan kom ik later in dit artikel op terug.

Voordelen van een sapkuur dieet

Een sapkuur is volgens veel mensen de ultieme manier om je lichaam goed te reinigen. Daarnaast is het goed vol te houden. Doordat de sappen erg vullend zijn, krijg je niet zo snel last van een hongergevoel. Verder zorgen groente en fruit niet alleen voor een reinigend effect, maar stimuleren ze ook een mooiere huid en gezonder haar.

Ondanks dat er wordt beweerd dat je niet veel van het dieet afvalt, zijn uit de meeste ervaringen gebleken dat je dit dieet behoorlijk goed kan gebruiken om overtollige kilo’s kwijt te raken. Dit kun je bereiken door het sapkuur strikt te volgen en tijdens de sapkuur de tijd te nemen om jezelf een nieuw eetpatroon aan te leren. Doordat je in aanraking komt met zoveel groente en fruit, leer je hierdoor ook nieuwe soorten kennen, die je kunt gaan eten nadat je met de sapkuur bent gestopt. Dat vind ik het grootste pluspunt van deze sappenkuur!

Nadelen van een sapkuur dieet

Ondanks dat het sapdieet veel voordelen kent, zijn er natuurlijk ook een aantal nadelen. Zo kun je je in het begin van het dieet, op de derde en vierde dag, je futloos en in sommige gevallen een beetje ziek voelen. Aanhangers van het sapkuur dieet zeggen dat dit komt doordat je lichaam de vrijgekomen gifstoffen aan het verwerken is.

Toch komt dit zelfde verschijnsel voor bij bijna alle andere soorten crashdiëten, die alleen gericht zijn op afvallen, i.p.v. ontgiften. Hier is de uitleg dat dit gevoel wordt veroorzaakt door iets anders, namelijk de lage calorie-iname en dat je lichaam daar gewoon aan moet wennen. Deze staat wordt ketose genoemd. Probeer in ieder geval in het begin van het sapvasten rustig aan te doen en voldoende te slapen.

Verder wordt er beweert dat een sapkuur dieet zoals deze, alle benodigde voedingsstoffen bevat. Dit is niet helemaal waar. Het bevat zeker veel gezonde voedingsstoffen, maar mist toch nog belangrijke vetten en eiwitten. Daarom is het aan te raden om bijvoorbeeld chia zaden (bevat veel omega-3) en hennep poeder (bevat veel eiwitten) toe te voegen aan de sappen, om zo nog enigszins het gemis van deze voedingsstoffen te beperken.

Waarom is deze sapkuur zo uniek en gezond?

Waar ik me vaak aan stoor bij de meeste diëten, is dat je energie er niet beter van wordt en je weinig leert van gezonde voeding. Bij deze sapkuur is het juist het tegenovergestelde:

 • De eerste paar dagen voel je je misschien wat futloos en een beetje vreemd, maar vanaf dag 5 heb je superveel energie. Je begint je dan ook af te vragen hoe dat mogelijk is, omdat je al een tijdje geen vast voedsel meer hebt gegeten. Je kan zelfs intensief gaan sporten en nergens last van hebben.
 • Je gaat vele soorten groentes gebruiken. Misschien groentes die je al lang niet meer hebt gegeten of je hebt deze groentes überhaupt nooit gegeten. Je gaat hierdoor inzien dat het eten (of eigenlijk drinken) van groentes hartstikke lekker kan zijn.
 • Je hebt na de sapkuur veel minder behoefte aan zoetigheid en ander ongezond eten. Dit komt omdat je smaakpapillen veranderen naar hoe ze horen te zijn. Daardoor heb je geen zoet of vet eten meer nodig om lekker te kunnen eten. Ook merk je gewoon dat gezond voedsel je veel meer energie geeft.

Deze sapkuur zorgt er dus al snel voor dat je anders gaat nadenken over voedsel. Daardoor is de kans groot dat je na de sapkuur vanzelf gezonder wilt eten en dus meer gaat experimenteren met allerlei groentes.

Deze sapkuur kan er dus voor zorgen dat jouw levensstijl gezonder wordt. Naast dat ik dit zelf heb ervaren, is dit één van de redenen dat deze sapkuur zo groeit in populariteit.

Wil jij het volledige sapkuur dieet + schema en regels ontvangen?

Wil je deze sapkuur volgen, dan is het belangrijk om nog wat extra informatie te hebben, zoals een boodschappenlijstje en een aantal regels.

Als je hier klikt en je naam en e-mailadres invult, krijg je direct het sapkuur dieet per e-mail opgestuurd.

Het sapkuur dieet duurt niet lang, waardoor het verliezen van kilo’s ook weer snel stopt. Om blijvend af te vallen en gezond te leven kunnen gezonde sappen je daar uitstekend bij helpen.

Door groene smoothies toe te voegen aan je dieet, zal je het goede gevoel dat je hebt na de sapkuur, goed in stand kunnen houden. Groene smoothie afslankbijbel

In de digitale Smoothie Afslankbijbel, vind je heerlijke groene smoothie recepten om je op weg te helpen. Daarbij krijg je nog veel meer te weten, zoals wat de meest geschikte blender is en wanneer je het beste groene smoothies kunt drinken.

Kijk hier voor meer informatie:

Smoothie Afslankbijbel

 

ONTVANG DIRECT EN GRATIS HET SAPKUUR DIEET!

Klik hier om direct het sapkuur dieet te ontvangen in je mailbox.

Update 11-01-2017: Intussen is het Sapkuur Dieet al meer dan 22000 keer gedownload. Wanneer je het sapkuur dieet helemaal hebt gevolgd, zou ik graag aan jullie willen vragen om een reactie achter te laten op deze pagina over je ervaring!

Laurens Helmstäter

Laurens is de oprichter en eigenaar van Echt Gezond Afvallen. EchtGezondAfvallen.nl is bedoeld om iedereen te helpen veilig en gezond af te vallen. Vind meer info over Laurens Helmstäter.

210 Reacties
 • Nikita

  17 november 2013 op 23:25 Beantwoorden

  Hey Laurens,

  Wat aan het surfen naar sapvast kuren. Eigenlijk ben ik afgelopen tijd door hard werken behoorlijk wat afgevallen, dus daar doe ik het niet voor! Maar door het harde werken vaak slecht gegeten, dus wil mijn lichaam iets teruggeven zegmaar.
  Zou je me het document kunnen emailen?

  Bvd, Nikita

  • Lucia Te Vrede

   27 maart 2020 op 09:35 Beantwoorden

   Dag Laurence, ik bwoon in Suriname en kan hier niet altijd alle groenten en fruit vinden. Waardoor kan ik snijbiet, druiven, clementines en vervangen? Is het erg wanneer je ingrediënten weglaat? De meeste groene bladeren vervang ik door spinazie kan dat? Ben je bekend met Surinaamse groenten. Vandaag is dag 4 voor mij en ik val nu al niet meer af, klopt het of doe ik iets verkeerd?
   Alvast bedankt voor de reactie.
   Groet, Lucia.

 • babette

  18 november 2013 op 12:17 Beantwoorden

  Beste Laurens,
  Aangezien ik mijn dochter van 13 regelmatig verbeter op het woord smaakpapillen zit het er dermate ingebakken dat ik jou er ook maar op wijs. Het zijn geen smaakpupillen, maar smaakpapillen. En verder ben ik verbaasd hoe jouw advies lijnrecht tegenover dat van het voedingsinstituut staat. Zij raden sapkuren te allen tijden af. Ik ga dan ook maar voor de middenweg; een periode van een aantal weken voornamelijk groente en fruit eten met af en toe ruimte voor wat graan, peulvruchten of noten.

  • Laurens Helmstäter

   18 november 2013 op 21:58 Beantwoorden

   Beste Babette,

   Bedankt voor je reactie. Ik heb het woord smaakpupillen aangepast naar smaakpapillen.

   Verder vind ik het niet vreemd dat het voedingsinstituut zo’n sapkuur niet adviseert. Het is iets nieuws en het voedingsinstituut is erg ouderwets.

   Zoals je kan lezen heb ik de sapkuur ook gedaan en dat was voor mij een hele goede ervaring. Mijn huid alleen al zag er na 7 dagen veel gezonder uit en ik had vreemd genoeg erg veel energie. Als je verder op internet gaat kijken, zijn er heel veel mensen die een soortgelijke sapkuur aanraden. Een interessante documentaire die je een betere kijk geeft op een sapkuur is Fat, Sick & Nearly Dead.

   Jou middenweg is uiteraard ook prima. Als je hier ook nog vette vis aan toegevoegd, is het naar mijn idee nog iets completer.

   Succes in ieder geval!

   • Nona

    12 juli 2015 op 09:58 Beantwoorden

    Ik heb de documentaire Fat,Sick and Nearly Dead gezien zo ben ik ook op deze site beland. Een inspirerende documentaire waar een goed beeld wordt gegeven over de sapkuur. De sapkuur kan een opstapje zijn voor wen gezonder leven. Ik heb over ander half maand mijn intake voor een maagband omdat ik obesitas heb. Toch wil ik dit gaan proberen in combinatie met veel bewegen. Niet geschoten altijd mis. Ik denk dat ik de documentaire nog vaak als motivatie zal kijken.

    Ik heb er zin in!!!

  • Susanne

   28 juni 2017 op 14:11 Beantwoorden

   Beste Babette,
   ik heb een medische achtergrond en al meer dan 20 jaar werkzaam met voeding. Het voedingsinstituut is bijzonder achterhaald en heeft andere ‘bedoelingen’ die niet zozeer gericht zijn op ‘onze’ gezondheid. Misschien ook open staan voor andere invloeden?

   Succes met bijleren en studeren.
   Mvg, Susanne

 • Ferdi

  10 december 2013 op 20:06 Beantwoorden

  Wat betekent de afkorting LG bij de komkommer in het overzicht wat ik ontvangen heb per e-mail?

  • Laurens Helmstäter

   12 december 2013 op 17:38 Beantwoorden

   Dit betekent lengte/grootte. Ik zal het overzicht voor de duidelijkheid aanpassen!

   • Madda

    19 april 2015 op 21:29 Beantwoorden

    wie weet waar nu nog groene kool (savooi kool) verkrijg baar is?
    Wat kan men als alternatief voor groene kool gebruiken.

 • Laurens Helmstäter

  3 januari 2014 op 18:48 Beantwoorden

  Ja, en dat heb ik bij deze gedaan!

  • Jasper

   4 januari 2014 op 14:33 Beantwoorden

   Kan ik alle ingrediënten die u in de ochtend opnoemt in de sapcentrifuge doen en daarna drinken?

   • Laurens Helmstäter

    5 januari 2014 op 15:18 Beantwoorden

    Hoi Jasper. Het is aan te raden om de sappen van het ontbijt en het tussendoor moment niet bij elkaar te doen. De smaak kan dan nogal tegenvallen. Uiteraard kun je hiermee wel experimenteren.

 • leonie

  12 januari 2014 op 15:02 Beantwoorden

  Vandaag ben ik begonnen en ga deze kuur drie dagen toepassen. levert dit ook resultaat op? Ik ben benieuwd!

  • Laurens Helmstäter

   13 januari 2014 op 10:22 Beantwoorden

   Beste Leonie,

   Door dit dieet 3 dagen te doen, zal je wel iets van resultaat merken maar niet erg veel. Ik raad aan om het sapkuur dieet minimaal 7 dagen vol te houden. Succes!

 • naomy

  17 januari 2014 op 21:45 Beantwoorden

  Ik had trouwens ook nog een vraag erover. Ik heb sinds 5 november 2013 een dochtertje gekregen nu is het dus zo dat ik er een hangbuikje van heb gekregen. Alleen nu is mijn vraag als ik aan de sapkuur ga van 7 dagen is het dan zo dat je buik meer begint te hangen want dat moet natuurlijk niet. Ik hoor het graag Groet Naomy

  • Laurens Helmstäter

   21 januari 2014 op 17:07 Beantwoorden

   Beste Naomy,

   De meeste mensen hebben ervaren dat ze er een paar kilo van afvallen, maar dat hoeft niet te betekenen dat je buik strakker wordt. Het is belangrijk om dan meer te doen dan alleen een bepaald dieet. Buikspieroefeningen zullen wellicht goed helpen (zie mijn artikel over een sixpack kweken). Wat je ook kan proberen is voor een langere tijd zoveel mogelijke onbewerkte voeding te eten en te minderen met de snelle koolhydraten (hier staat ook een artikel van op mijn website).

   Succes!

 • Monique

  22 januari 2014 op 22:22 Beantwoorden

  Heb zojuist de kuur ontvangen, bedankt hiervoor. Omdat ik werk zou ik willen weten of het tussendoortje en de lunch ook mee te nemen is? Maw gaat het snel oxideren?

  • Laurens Helmstäter

   26 januari 2014 op 21:39 Beantwoorden

   Hoi Monique. Dat is een goede vraag.

   De sappen zijn 24 uur tot 48 uur houdbaar (soms nog iets langer). Het beste is om deze sappen in luchtdichte glazen in de koelkast te bewaren. Zorg ervoor dat de flessen helemaal gevuld zijn, zodat er in de flessen zelf ook zo weinig mogelijk lucht zit.

 • ThatsCP

  23 januari 2014 op 03:44 Beantwoorden

  Sapkuur Dieet Volgen? Gezond Ontgiften & Afvallen Recepten https://t.co/s2OLX9EpON

 • Lucas

  15 maart 2014 op 21:20 Beantwoorden

  Hi Laurens,

  Ik vroeg me af of je ook de sappen warm mag drinken? Bijvoorbeeld tomatensoep of zo?

  • Laurens Helmstäter

   20 maart 2014 op 15:16 Beantwoorden

   Hoi Lucas,
   Dit mag wel, maar is niet aanbevolen. Bij het verwarmen gaan er namelijk enige vitaminen en mineralen verloren. Daarom adviseer ik ook een slowjuicer i.p.v. een blender, omdat bij een slowjuicer geen hitte vrij komt.

 • Linda

  27 maart 2014 op 20:08 Beantwoorden

  Hallo Laurens, de zoete aardappel moet je die eerst koken, of gebruik je die rauw? En de bietjes? En 6 kopjes druiven bij een smoothie, is dat niet wat veel?

 • francisca

  30 maart 2014 op 10:20 Beantwoorden

  hoi laurens
  zal je mij ook alles willen mailen alsjeblieft?
  op [email protected]
  en ik had ook nog wat vraagjes
  bij dag 2 bij de lunch staat er 3lg rode bieten…..wat is rode lg in dit geval???
  en dan vraag ik mij ook af of je nu bij de groeteboer boerenkool en snijbiet kan kopen??
  wij hadden vroeger zelf altijd een stuk land,maar ik kan mij niet herinneren dat deze groenten er het hele jaar waren.
  alvast vriendelijk bedankt groet Francisca

 • Rik

  27 april 2014 op 23:28 Beantwoorden

  Kan je ook een blender gebruiken in plaats van een sapcentrifuge?

  • Laurens Helmstäter

   30 april 2014 op 21:45 Beantwoorden

   Ja, je kan ook een blender gebruiken. Echter hier komt iets meer hitte bij vrij, waardoor vitamines en mineralen sneller verloren gaan.

  • Sabina

   23 januari 2017 op 23:32 Beantwoorden

   Je kunt bij je sap in je blender ijsklontjes toevoegen om het verhitten tegen te gaan

 • Laurens Helmstäter

  4 juni 2014 op 10:22 Beantwoorden

  De sappenkuur wordt direct naar je gestuurd als je hierboven je naam en e-mailadres opgeeft.

  • Sonja

   16 juni 2014 op 04:47 Beantwoorden

   Zijn er groentes die eerst gekookt moeten worden zoals bieten en zoeten aardappelen?

   • Laurens Helmstäter

    18 juni 2014 op 09:11 Beantwoorden

    Nee, het gaat erom dat alles zo rauw mogelijk gedronken moet worden, want zo blijven de vitamines en mineralen het beste behouden bij de sappenkuur.

  • Roxanne

   17 juni 2014 op 23:32 Beantwoorden

   Beste Laurens,

   Ik heb vanavond wel ongeveer 2 uur in de keuken gestaan om alle sappen voor morgen voor te bereiden. Het valt me op dat zowel voor ontbijt als tussendoor en de rest vd sappen ongeveer 1 ruime liter uit komt. Is dat niet wat veel per eet(drink)moment? Of is het bedoelt voor meerdere personen. En boerenkool, groene kool en snijbieten zijn winter groenten en niet meer aan te komen. Waarvoor kunnen die worden vervangen? Ik hoor het graag.

   • Laurens Helmstäter

    18 juni 2014 op 09:18 Beantwoorden

    Hoi Roxanne,

    Ik heb ook gemerkt dat sommige mensen (waaronder ikzelf) soms een stuk meer sap krijgen met de recepten dan de halve liter die per portie nodig is. Dit komt omdat de ene persoon een blender gebruikt en de andere een slowjuicer. Met een slowjuicer krijg je een stuk meer sap namelijk. Ook is het formaat van fruit en groente niet altijd hetzelfde. Dit hangt af van bij welke supermarkt/groenteboer je het koopt, maar ook welk jaargetijde het is en waar deze voeding allemaal vandaan komt.

    Daarom is mijn tip om zelf te experimenten met de hoeveelheden die je nodig hebt om een halve liter sap te krijgen. Krijg je dus een liter, probeer dan de ingrediënten te halveren.

    Succes verder met het voorbereiden van de sappen en de sappenkuur.

  • Annelore Michidis

   13 januari 2019 op 23:45 Beantwoorden

   Kunt u het ook naar mij sturen? [email protected]. En kun je de sapjes ook van tevoren maken en in de vriezer bewaren?

 • Laurens Helmstäter

  19 juni 2014 op 22:03 Beantwoorden

  Intussen is het Sapkuur Dieet al meer dan 2000 keer gedownload. Wanneer je het sapkuur dieet helemaal hebt gevolgd, zou ik graag aan jullie willen vragen om een reactie achter te laten op deze pagina over je ervaring!

  • joanne

   28 juli 2016 op 12:19 Beantwoorden

   Hallo,
   Ik zou graag deze sapkuur willen proberen, alleen geef ik nog borstvoeding. Is het schadelijk voor mij of mijn kind om het te doen (ontbrekende voedingstoffen, weinig koolhydraten)?

   • Laurens Helmstäter

    31 juli 2016 op 12:47 Beantwoorden

    Beste Joanne. Ik zou hiermee wachten tot dat je geen borstvoeding meer hoeft te geven. Succes!

   • Viola

    18 augustus 2016 op 15:31 Beantwoorden

    Hoi Joanne,

    Ik lees toevallig je reactie. Maar naast het evt. tekort aan voedingsstoffen komen er tijdens een sapkuur ook veel gifstoffen vrij, die je ook niet door wilt geven aan je kindje.

 • erik

  29 juni 2014 op 13:12 Beantwoorden

  Hi Laurens,

  Ik heb het sapkuur dieet gedownload en ga volgende week samen met mijn vriendin de kuur volgen. Hartelijk dank dat je het ons op deze manier een stuk makkelijker maakt. Ik heb het schema bekeken maar het lijkt alsof het gigantisch veel is wat je in de 5 maaltijden per dag naar binnen werkt. Is dit wel voor 1 persoon?

  • Laurens Helmstäter

   29 juni 2014 op 13:32 Beantwoorden

   Hoi Erik,

   Deze vraag is al eerder gesteld. Zie mijn antwoord van 1 week geleden aan Roxanne.

   Succes met het sapvasten. Ik lees graag je ervaring hier terug 😉

   • erik

    29 juni 2014 op 13:46 Beantwoorden

    oke merci, zal ik over 2 weken doen!

 • Mattanja

  7 juli 2014 op 17:45 Beantwoorden

  Ik zou graag het schema toegestuurd krijgen.
  Dank je wel. Groeten, Mattanja

 • Eline

  8 juli 2014 op 12:31 Beantwoorden

  Hallo,

  Ik zag in het sapkuur dieet dat er 1 zoete aardappel in zat. Misschien een beetje een domme vraag, maar moet deze ongekookt in de blender?

 • Jolanda

  9 juli 2014 op 17:49 Beantwoorden

  Het tussendoortje in de middag van de 2e dag zoals op deze site beschreven vond ik niet echt geweldig qua smaak, maar met een flinke scheut sinaasappelsap werd het perfect.
  Word met selderij het kruid bedoeld of de bleekselderij?

 • Marjolein

  15 juli 2014 op 02:23 Beantwoorden

  Hallo! Bedankt voor het schema! Ik ga morgen beginnen! Drie dringende vragen: 1. Als je alles in de blender stopt, moet er dan ook water bij? 2. Je schrijft in de comments dat lg lengte grootte betekent, maar wat bedoel je hier dan mee? 3. Hoeveel lijnzaad, chiazaad en hennep poeder raad je aan per dag en doe je dat dan erbij in het sap?

  • Laurens Helmstäter

   15 juli 2014 op 09:44 Beantwoorden

   Hoi Marjolein. Mooi dat je gaat beginnen. De antwoorden op je vragen: 1. Nee, er hoeft geen water bij, maar dit mag wel! 2. LG staat niet meer in de sappenkuur, dus die comment is niet meer van toepassing. 3. Ik raad aan om de juiste dosering van je chiazaad en hennep poeder af te lezen op de verpakkingen hiervan.

   Succes!

 • Marjolein

  15 juli 2014 op 18:48 Beantwoorden

  Dag Laurens! Nou ik ben begonnen! Vanochtend voor drie dagen boodschappen gedaan bij de ekoplaza: 70,- aan groente en fruit.. Ik schrok wel van het bedrag. Eerst de blender geprobeerd maar die kon die wortels en dergelijke niet aan. Dus nu toch de sapcentrifuge voor het eerst gebruikt. Alleen ik vroeg me af: gooi je met de sapcentrifuge niet heel veel waardevolle pulp weg?? Financieel waardevol en voor je lijf waardevol.. En is het erg als je de ingrediënten halveert per sap? Dan kun je er twee keer zo lang mee doen en ik kan het nooit allemaal binnen krijgen op een dag..

 • Ella

  27 juli 2014 op 21:43 Beantwoorden

  Hoi Laurens!

  Bedankt voor de recepten ik doe zelf het voedselzandloper idee maar ik zou toch wat extra’s kwijt willen.. Ik ga volgende week beginnen ( aankomende week 6 diensten zusteren, geen goede combi denk ik ) en dan zal ik een reactie sturen met mijn ervaring! Ik had alleen nog een vraagje, ik sport 2 tot 3 keer in de week is het verstandig dit te blijven doen?

  Groetjes,

  Ella

  • Laurens Helmstäter

   1 augustus 2014 op 20:23 Beantwoorden

   Hoi Ella,

   Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat sporten prima te combineren is met de sapkuur. Probeer tijdens het sporten gewoon goed naar je lichaam te luisteren. Succes!

   Groetjes Laurens

 • Marielle Luijkx-meesters

  10 augustus 2014 op 01:05 Beantwoorden

  Beste Laurens,

  Ik heb zojuist het sapkuur dieet via de mail aangevraagd.

  Is dit dieet ook geschikt voor jongeren ? ( jongen, 13 jaar)

  Hoor graag van je.

  Dank je wel alvast voor je antwoord en voor het opsturen van het sapkuur dieet.

  Groetjes Mariëlle

  • Laurens Helmstäter

   11 augustus 2014 op 14:38 Beantwoorden

   Beste Mariëlle,

   Dit durf ik niet met zekerheid te zeggen, maar ik denk dat het geen probleem moet zijn. Om hiervan zeker te zijn, adviseer ik je om de sapkuur van deze jongen onder medische begeleiding te doen (bijvoorbeeld de huisarts).

 • snoeskiej

  11 augustus 2014 op 14:21 Beantwoorden

  Kan ik ook ergens privé wat vragen?
  Ik wil de rest niet ontmoedigen namelijk …..

 • Jennerie

  28 augustus 2014 op 13:30 Beantwoorden

  Hallo, ik heb een vraagje over het dieet. Ik wil dit namelijk gaan doen. Alleen heb ik thuis gewoon een blender staan en vroeg mij af hoe goed de sapjes zijn als ik het daarmee doe? Het lijkt mij namelijk dat de sapjes heel dik worden daardoor? Of zou ik ze door een zeef kunnen laten lopen zodat alle pulp eruit is?
  Verder vroeg ik mij ook af of je de groenten en aardappels eerst moet koken voor je ze gaat blonderen?

  Groetjes Jennerie

  • Laurens Helmstäter

   30 augustus 2014 op 13:41 Beantwoorden

   Hoi Jennerie,

   De sapjes worden inderdaad dikker met een blender, maar dat hoeft niet erg te zijn. Je krijgt zo wel meer vezels binnen en hebt daardoor langer een vol gevoel. Het nadeel bij een blender is wel dat de vitaminen en mineralen niet zo goed behouden blijven als bij een slowjuicer. Besluit je toch om een blender te blijven gebruiken, dan zou ik de pulp gewoon in je sapjes laten, zodat je soort van compenseert met de iets mindere vitaminen en mineralen.

   Een antwoord op je tweede vraag is dat je geen van de ingrediënten, die je kan vinden in het sapkuur dieet, hoeft te koken.

   Succes!

   Groetjes Laurens

   • Sissi

    28 september 2014 op 16:51 Beantwoorden

    Ik vond het uit de blender echt niet lekker, ben diezelfde dag nog een juicer gaan kopen en dan merk je echt het verschil 🙂

 • Kai

  1 september 2014 op 12:56 Beantwoorden

  Ik ga kijken of ik het allemaal kan betalen, als ik alleen al 1 dag zie is dat best veel groentes en fruit en dat dan 7 dagen.

  Ga het iig proberen want na jaren drinken en roken wil ik een schone start maken en me lichaam heeft wel een detox nodig.

  • Sissi

   25 september 2014 op 16:47 Beantwoorden

   Fruit bij de Lidle is een stuk goedkoper dan de gemiddelde supermarkt. En eigenlijk was ik 10 dagen goedkoper uit als normaal omdat we verder niet aten. S6 !!

 • Joyce

  12 september 2014 op 22:46 Beantwoorden

  Bij voorbaat dank 🙂

 • Dennis

  14 september 2014 op 12:34 Beantwoorden

  HI Laurens,

  Ik lees dat mensen hun sapjes voor de volgende dag voorbereiden, gaan de vitamine en andere goede eigenschappen verloren van groente en fruit verloren?

  Met vriendelijke groet Dennis

 • Els Matthijsse

  23 september 2014 op 12:11 Beantwoorden

  Beste Laurens,
  Je hebt gevraagd om als ik dat zou willen mijn ervaring te delen na het volgen van de sapkuur.
  Na enige aarzeling heb ik besloten hieraan te voldoen.
  allereerst heb ik alles op een dag gekocht en voor sommige groenten zoals boerenkool naar alternatief gekeken en uit diepvries meegenomen. Hierbij maar gelijk aangeven dat boerenkool uit de diepvries niet aan te raden is. Maar het kan ook aan mijn sapmachine liggen. Dit is een gekregen ding waar je niet zoveel tegelijk in kan doen en die na een halve liter sap vol is. Een en ander leidde ertoe dat ik drie dagen aan het sapdraaien ben geweest en dat is best veel werk. Maar met een grotere sapcentrifuge zal dit natuurlijk een stuk makkelijker gaan. Nu had ik gelukkig vakantie dus die drie dagen werden daaraan opgeofferd. Het afvallen ging de eerste dagen goed
  dag 2 was ik 1 kilo kwijt, dag 2 weer 1 kilo, dag 3 een halve kilo, dag 4 weer een halve kilo, dag 5 idem 0,5 kilo, dag 6, 7 en 8 niets dag 9 en 10 weer wel tot een totaal na 10 dagen van ongeveer 5,5 kilo. Toen weer overgegaan naar vast voedsel en goed gelet op wat ik at.
  de dagen erna kwamen er weer een paar kilo’s bij Ik ben de laatste week van augustus gestart en sinds dit weekend gaat de weegschaal weer naar beneden en zit ik nog niet op het gewicht na de 10 dagen maar hij gaat gelukkig weer zakken. Ik eet normaal al gezond maar durfde ’s avonds mezelf wel te laten verleiden tot chips en teveel noten.
  De wil om af te vallen zit hem vooral tussen de oren en als je het gevoel hebt dat je die knop onder controle hebt wat ik nu bij mezelf merk dan is het ook makkelijker om nee tegen die zak chips te zeggen en de hoeveelheid die je eet. Ik weet dat ik nog meer zal afvallen als ik meer beweeg maar ben tevreden en heb sterk de indruk dat ik nu op de goede weg ben. Hiervoor al diverse dieten gevolgd en daarmee vooral het jojo effect ondervonden want wat eraf ging kwam er dubbel aan. Ik heb niet zoals anderen meer energie gekregen. Ik ben eigenlijk al vrij energiek van mezelf maar had wel iets meer verwacht. Wel meer zelfvertrouwen gekregen omdat mensen om me heen complimenten geven dat ik weer straal en er goed uitzie. Tot zover mijn ervaringen na het volgen van het 10-daagse sapdieet. Ik kan het aanraden maar wel met een grotere sapcentrifuge want 3 dagen bezig zijn om alles er door heen te krijgen vond ik geen oppepper. Daarna gelijk in de vriezer natuurlijk. Ik hield wel alleen citroenen over en daar doe ik een schijf van in de thee of alleen heet water.
  voor degenen die twijfelen ben ik wel positief maar langer dan 10 dagen zou ik het zeker niet doen maar dat is ook het advies.
  Succes Els.

  • Laurens Helmstäter

   28 september 2014 op 16:28 Beantwoorden

   Super dat je jou ervaring met ons deelt. Bedankt!

 • Sissi

  25 september 2014 op 16:40 Beantwoorden

  Hoi,

  Ik heb samen met mijn vriend de sapkuur voor 10 dagen gedaan. Het was afzien op sommige momenten en vooral in het begin was het best moeilijk vol te houden. Pas op de 6e dag ging bij mij de knop echt om. We voelde ons wel energieker en mijn ochtendmisselijk die ik normaal heb was geheel verdwenen. Net zoals 4.5 kilo !!
  Ik weet wel dat dit crashen is maar de sapkuur maakt het stukken eenvoudiger om gezond verder te gaan. Mijn behoefte aan snoep en vette hap is duidelijk afgenomen en ik ga nu over op licht verteerbaar eten en 2 x sap per dag 🙂

  • Laurens Helmstäter

   28 september 2014 op 16:28 Beantwoorden

   Super dat je jou ervaring met ons deelt. Bedankt!

   • Sissi

    28 september 2014 op 16:50 Beantwoorden

    Graag gedaan 🙂

 • Simone

  26 september 2014 op 13:38 Beantwoorden

  Kun je tijdens een periode van borstvoeding ook deze sapkuur volgen? Of zou ik ‘m dan wat moeten aanpassen?

  • Missy

   19 juni 2017 op 15:35 Beantwoorden

   Simone: Tijdens borstvoeding is dieten geen goed idee. Informeer eventueel bij een goede dietist wat je echt nodig hebt en wat je kunt laten staan. Probeer in ieder geval goede verse producten te gebruiken en drink ook veel water, want je lichaam heeft het zwaar tijdens deze periode. Het moet herstellen van de zwangerschap en bevalling en voedt nu 2 monden 🙂

 • Arjan

  29 september 2014 op 00:21 Beantwoorden

  Beste, ik wil mijn ontbijt vervangen voor groente/fruitsappen, de lunch blijft een boterham of 2/3 en s’avonds wil ik geen koolhydraten a la aardappels/pasta etc, dus veel groente en een stukje vlees of vis. Weet u of dit een gezond dieet is/kan zijn? En/of er nadelen zijn?

 • Marieke

  1 oktober 2014 op 13:31 Beantwoorden

  Mijn ervaring tot nu toe: ik zit nu op dag 3. Ik vind de recepten echt heel smerig. Ik heb voor 70 euro aan producten gehaald maar ik krijg het niet weg! Dag 1 en 2 amper wat gedronken alleen de tussendoortjes zijn te doen. Ik ben vandaag overgegaan op fruitsappen. Voor mensen die niet van groentes houden vind ik dit dieet niet te doen. Ik voel me vandaag ook echt ziek slap en kan niet veel of ik moet weer gaan liggen. Ik ga het door middel van fruitsappen en veel water proberen vol te houden

  • Tiboko

   5 oktober 2014 op 10:19 Beantwoorden

   Marieke, ik was ook 60 euro kwijt en heb in de eerste week niet alles gebruikt. Je kan ook een handje spinazie doen dat is ook al goed. Ik vind zelf de bieten wel te doen. Ik doe iets minder selderij de helft het is een overheersende smaak maar wel goed om vocht af te drijven. Succes hoop dat je snel minder moe bent. De smaak is ook wennen en achter elkaar opdrinken met een rietje dat helpt :-).

   • Sissi

    5 oktober 2014 op 13:10 Beantwoorden

    Ik dronk/drink ook met een rietje 🙂 gaat ook veel sneller vind ik zelf.

   • Marieke

    7 oktober 2014 op 23:49 Beantwoorden

    Hoi tiboko, bedankt voor je reactie. Ik vind de bieten ook wel te doen maar het was voor mij voornamelijk de selderij inderdaad en gember.. Ik heb het helaas maar 4 dagen vol gehouden. Ik moet zeggen dat ik enorm veel energie had op dag 4 en ik was op dat 4 2,6 kilo afgevallen! Wel een super resultaat. Alleen kon ik niet wennen aan de smaak. Ik hoop dat ik snel iets anders kan vinden ik heb nog 8 kilo te gaan. Jij veel succes! En een rietje helpt inderdaad goed!

  • Sissi

   5 oktober 2014 op 13:12 Beantwoorden

   Lidle is stukken goedkoper met de groentes en fruit 🙂

   Gebruik jij een juicer of een blender ?

   • Tiboko

    5 oktober 2014 op 18:58 Beantwoorden

    Ik gebruik een juicer en gebruik rietjes gaat een stuk sneller en gemakkelijker. Drink ook veel water.

   • Tiboko

    5 oktober 2014 op 18:59 Beantwoorden

    Dank voor je tip

   • Missy

    19 juni 2017 op 15:31 Beantwoorden

    (winter)wortelsap is ook wat zoetig en smaakt goed, daar kun je dan wat minder smakelijke groenten mee mengen. Selderij is inderdaad vrij sterk van smaak, als één stengeltje wel lukt, proef je due nauwelijks en heb je er toch éen binnen 😀 Er zitten namelijk wel goed essentiele zouten en mineralen in, die zorgen dat je je minder futloos voelt.

 • Tiboko

  5 oktober 2014 op 10:14 Beantwoorden

  Hoi,
  Wil even mijn resultaat delen, ben nu een week bezig sinds vorige week zondag. Voel me goed, het is te doen. Vind niet alles even smakelijk maar zet toch door. Nu een week verder en de weegschaal laat -5,1 kilo zien. Joepie ben blij. Ik ga nog even door. Succes iedereen.

  • Sissi

   5 oktober 2014 op 13:12 Beantwoorden

   Super !

  • Marieke

   7 oktober 2014 op 23:50 Beantwoorden

   Geweldig!! Knap van je!

 • STA

  6 oktober 2014 op 09:47 Beantwoorden

  Hallo,

  Loop nu in de supermarkt om de boodschappen te doen voor de 10 daagse. Lees oa staan 8 koppen peterselie, wat hiermee bedoeld?? 8 stukjes, 8 bosjes of 8 thee koppen vol bijvoorbeeld?

  Hoor het graag!

  Gr STA

  • Sissi

   6 oktober 2014 op 13:34 Beantwoorden

   Ik begreep die ook niet helemaal..maar gebruikte zelf minimaal peterselie, kreeg het er zuur van.

  • Esther

   8 februari 2015 op 15:09 Beantwoorden

   Hoi STA, heb jij hier antwoord op gehad? Ik ben zelf ook wel benieuwd….Net als 6 kopjes druiven :-s

 • Paulien Winkel

  14 oktober 2014 op 19:38 Beantwoorden

  Hi ik wil het oom eens proberen. Alleen me vraag is kun je er wel gewoon bij blijven sporten ( redelijk intensief)? Zoja wil je de recepten dan ook mailen

  • Laurens Helmstäter

   17 oktober 2014 op 10:00 Beantwoorden

   Je kan je normale sportroutine gewoon blijven doen. Ik zelf heb gemerkt dat dit prima te doen was. Ik ga helaas niet voor iedereen apart de sapkuur sturen, want als je je e-mailadres onderaan in het artikel invult, krijg je hem gelijk toegestuurd.

 • Ilze

  25 oktober 2014 op 10:07 Beantwoorden

  ik geef borstvoeding , ik denk dat ik moet er mee ff wachten ?!? anders afvalstoffen komt ook moedermelk terecht .

 • kim

  31 oktober 2014 op 16:18 Beantwoorden

  vraagje ik wil idd zelf mijn sappen maken, maar las op een andere site dat je echt een sapjuicer nodig hebt Het is niet mogelijk om een blender te gebruiken in plaats van een sapcentrifuge. Als je een blender gebruikt wordt het eerder een smoothie dan een sap. Een smoothie bevat nog steeds alle vezels van het fruit en de groenten – en hoewel dat normaal juist goed is, wil je bij sapvasten geen vezels in je dieet. Je lichaam verbruikt namelijk veel energie als het vezels verteert, en die energie wil je nu gebruiken om gifstoffen kwijt te raken.

  klopt dit?

  • sg

   31 oktober 2014 op 17:43 Beantwoorden

   Geloof me…de groente en fruitsoorten die je hier krijgt wil je echt niet gemixt in een blender 🙂 Ik deed dat de eerste dag..zo vies. Terwijl het met een juicer lekker is.

  • Laurens Helmstäter

   3 november 2014 op 11:22 Beantwoorden

   Hoi Kim. Het is niet zozeer dat je die energie wil gebruiken om gifstoffen kwijt te raken. De gedachte achter het sapkuur dieet is meer dat wanneer je weinig vezels eet, je lichaam meer tot rust kan komen.

 • Laurens Helmstäter

  3 november 2014 op 11:22 Beantwoorden

  Zoals ik al eerder heb gemeld: Je kan je e-mailadres direct onder het artikel invullen (dus niet bij de reacties), om het sapkuur dieet opgestuurd te krijgen.

  • Rachel

   4 november 2014 op 14:45 Beantwoorden

   Hallo Laurens,

   Waar kun je die boerenkool bladeren kopen?

   • Laurens Helmstäter

    26 november 2014 op 19:34 Beantwoorden

    Deze kan je helaas niet zo makkelijk krijgen. Bij sommige boeren wel, maar de gesneden boerenkool uit de supermarkt kan ook prima gebruikt worden.

 • Ch

  21 november 2014 op 19:18 Beantwoorden

  Ik wilde graag weten of je de sappen van tevoren moet maken of in de vriezer kan doen

  • Laurens Helmstäter

   26 november 2014 op 19:32 Beantwoorden

   Het is geen probleem om de sappen van tevoren maken of in te vriezen. Het enige nadeel is dat de sap minder lekker zal zijn dan wanneer je de sap direct drinkt.

   • Cindy

    13 augustus 2015 op 00:33 Beantwoorden

    hallo is het mogelijk mij ook de 7 dagen sapkuur door te sturen grtjes Cindy en alvast bedankt

 • Lieke

  25 november 2014 op 19:58 Beantwoorden

  Mag je koffie/cappuccino en/of thee drinken tijdens de kuur?

  Gr lieke

  • Laurens Helmstäter

   26 november 2014 op 19:33 Beantwoorden

   Koffie is sterk af te raden. Thee mag wel!

 • laurie

  7 december 2014 op 19:03 Beantwoorden

  hey,
  ik heb daarjuist het schema van je doorgekregen.
  Heb gezien met de voorbereidingsfase, zou ik in die 7 dagen voorbereiding ook al wat kunnen drinken van het schema. Heb namelijk van de meeste groenten nog nooit iets gehoord of geproefd. Zou ik het zo dan niet gewoon worden voor als ik volledig begin met de kuur?

 • susanne

  10 december 2014 op 10:49 Beantwoorden

  hallo, ik heb veel last van ontstoppingen en wil graag een paar kilo kwijt, is het slim om een detox kuur te doen ivm de reiniging van je lichaam?
  mvg

 • linda

  29 december 2014 op 13:39 Beantwoorden

  Hallo,
  Met selderij bedoel je daar bleekselderij mee??

 • Angelo

  7 januari 2015 op 14:11 Beantwoorden

  kijk ook eens de documentaire “Fat, Sick and nearly dead” . dit gaat over sapvasten

 • natasja

  7 januari 2015 op 16:12 Beantwoorden

  Ik ga het zeker toepassen,…

 • Mariël Reerink

  15 januari 2015 op 22:45 Beantwoorden

  Hoe vaak mag je een sapkuur doen?
  Bijv. 1x per maand of per 2 maanden?

 • meggie

  19 januari 2015 op 16:53 Beantwoorden

  Is het belangrijk om de voorbereidingsfase te doorlopen? Of mag je deze ook overslaan?

 • Ronald betting

  21 januari 2015 op 07:30 Beantwoorden

  net slowjuicer gekocht, opzoek naar recepten

 • Liz

  30 januari 2015 op 12:46 Beantwoorden

  Goedemorgen, ik heb een vraagje. Morgen ga ik beginnen met de sapkuur. Wat bedoelt u met een kopje? Kan ik dan uitgaan van een standaard formaat koffiekopje?

 • Alexandra

  1 februari 2015 op 19:36 Beantwoorden

  Hoi Laurens,
  Ik heb net inkopen gedaan voor het sapkuur dieet. Ik ga het 5 dagen proberen te volgen.
  Ik vroeg mij alleen af of het handiger is om een blender of een sapcentrifuge te gebruiken, aangezien er bij een blender meer vezels (dus misschien ook meer vitamines??) in blijven zitten waardoor het beter vult? Een sapcentrifuge geeft natuurlijk alleen maar sap.

 • Mirabay

  6 februari 2015 op 06:58 Beantwoorden

  Ik ben begonnen met alle groenten en fruit dat ik al had gekocht. Ik had n.l. 5 kilo wortels gekregen. 3 dagen heb ik het uitgeprobeerd en het voelt goed, fitter. Nu als ik voel dat ik geen honger heb in de ochtend of in de avond neem ik een groot glas sap. Ik vind het nu te koud om aan een 10 daagse sapkuur te beginnen, maar als het vriezen over is ga ik echt aan de slag. Groetjes Mirabay

 • Myra

  9 februari 2015 op 14:29 Beantwoorden

  Beste Laurens,

  Graag wil ik deze week met de sapkuur beginnen. Ik ben de laatste weken veel moe en uit ervaring weet ik dat en sapkuur enorm kan helpen.
  Nu is het alleen zo dat ik momenteel nog borstvoeding geef. Wel al iets afgebouwd, dus vroeg me af of je weet of dat uitmaakt.
  Vast dank voor je antwoord.

  Gr,

 • Riss

  9 februari 2015 op 14:51 Beantwoorden

  Beste Laurens,

  Wij zijn vandaag begonnen met de sapkuur. Ik vind de selderij heel erg aanwezig. Mag ik dit ook wat verminderen of is er een alternatief voor de selderij?

 • Annet

  14 februari 2015 op 01:02 Beantwoorden

  Voor wie twijfelt en niet weet wat hij van de manier van kuren moet vinden…. de documentaire “fat, sick and nearly dead” kijken, waar Joe Cross zelf de kuur in zijn leven brengt en anderen inspireert.

  • mandy

   10 maart 2015 op 14:53 Beantwoorden

   ja idd .ik heb die documentaire gisteren gezien echt super.

 • linda

  17 februari 2015 op 17:51 Beantwoorden

  Ik heb de sapkuur nu bijna10 dagen gevolgd.. Wat is een goed opbouwschema qua eten nu? Ik voel me goed en zie er om eerlijk te zijn tegenop om weer gewoon te gaan eten..

 • Wendy

  20 februari 2015 op 23:09 Beantwoorden

  Hallo Laurens ,
  Voor hoeveel personen is dit dieet ik wil het graag met me zus doen maar dat leek ons erg duur en waren een beetje verbaasd als dit voor 1 persoon was. Al wij dit doen en dit is voor 1 persoon kunnen wij dit dan ook doen naar 2 personen?

  • Laurens Helmstäter

   20 februari 2015 op 23:17 Beantwoorden

   Hoi Wendy,

   Als je je emailadres hebt ingevuld hierboven, dan krijg je de sapkuur opgestuurd. Daar kan je bij de regels en tips (laatste pagina) lezen hoe het zit met de hoeveelheid van de sappen.

   Succes!

 • Wendy

  20 februari 2015 op 23:33 Beantwoorden

  Hallo Laurens ik heb de mail gekregen en het goed oorbellen maar weet nou nog steeds niet of dit schema voor 1 persoon is hihi

  • Laurens Helmstäter

   4 maart 2015 op 15:29 Beantwoorden

   Hoi Wendy,

   Het sapkuur schema is inderdaad voor 1 persoon bedoeld.

 • Fabian

  2 maart 2015 op 16:13 Beantwoorden

  Hallo ik wou je even bedanken voor de recepten die ik krijg
  groeten fabian

 • Tineke

  10 maart 2015 op 13:03 Beantwoorden

  Hoi Laurens,
  ik heb een vraagje over de sapkuur die op de site staat van voorbeelden van 3 dagen.
  Voor hoeveel personen is dit?
  als ik alles uitvoer zoals het er staat krijg ik liters en liters sap, als ik daarnaast ook nog tussendoor moet drinken voor de nodige 2 liter per dag. is dat dan niet erg veel.
  alvast bedankt voor het antwoord en succes met alles
  groet, Tineke

  • Laurens Helmstäter

   27 maart 2015 op 13:58 Beantwoorden

   Hoi Tineke,

   k heb ook gemerkt dat sommige mensen (waaronder ikzelf) soms een stuk meer sap krijgen met de recepten dan de halve liter die per portie nodig is. Dit komt omdat de ene persoon een blender gebruikt en de andere een slowjuicer. Met een slowjuicer krijg je een stuk meer sap namelijk. Ook is het formaat van fruit en groente niet altijd hetzelfde. Dit hangt af van bij welke supermarkt/groenteboer je het koopt, maar ook welk jaargetijde het is en waar deze voeding allemaal vandaan komt.

   Daarom is mijn tip om zelf te experimenten met de hoeveelheden die je nodig hebt om een halve liter sap te krijgen. Krijg je dus een liter, probeer dan de ingrediënten te halveren.

   Succes verder met het voorbereiden van de sappen en de sappenkuur!

 • mandy

  10 maart 2015 op 14:54 Beantwoorden

  ik en mijn man gaan beginnen aan de sap kuur .maar eerst de 7 dagen voorbereiding nog.ik laat jullie weten hoe het was.

 • Katinka

  12 maart 2015 op 22:11 Beantwoorden

  Heb geprobeerd om het dieet te volgen, de eerste dag kwam ik er niet zo goed uit en alleen de eerste drie “sapmaaltijden’ kunnen maken. Wel heb ik na elk sapje een halve liter water gedronken.
  Aan het einde van de avond voelde ik mij een beetje misselijk en ben de hele nacht opgebleven omdat ik steeds moest overgeven. Ben gelijk gestopt met het dieet.
  Voor mij werkte het niet, maar misschien werkt het voor anderen wel heel goed.
  Sterkte!

 • Karin de Jong

  16 maart 2015 op 14:52 Beantwoorden

  Beste Laurens,

  Afgelopen week heb ik het sap-dieet bij je besteld en direct ontvangen – bedankt daarvoor.
  Met 2 van mijn kinderen ben ik vandaag begonnen aan de voorbereidende week. Nu heb ik daarover een paar vragen:
  zijn zuivelprodukten toegestaan?
  is geen enkele suiker-soort toegestaan, of kan je wel kokosbloesemsuiker gebruiken? of honing?
  Nog een vraag: misschien wil mijn jongste dochter dit dieet ook gaan volgen – zei is 14 jaar. Is het ook geschikt voor haar leeftijd?
  alvast bedankt voor de reactie,
  vriendelijke groeten,
  Karin de Jong

 • Angelique

  18 maart 2015 op 07:03 Beantwoorden

  Kan ik deze kuur 60 dagen doen?
  Zijn dit de recepten van de documentaire : fat, sick and nearly dead?

  • sg

   18 maart 2015 op 12:39 Beantwoorden

   Als je het vol kan houden, is zwaar hoor 😉

   Veel s6 en het is idd te vergelijken met Fat, Sick en nearly dead

  • Laurens Helmstäter

   27 maart 2015 op 13:52 Beantwoorden

   Dit zijn deels recepten van de documentaire Fat, Sick And Nearly Dead. Als je goed hebt opgelet in de documentaire is een kuur van 60 dagen wel mogelijk, maar onder strikte begeleiding van een dokter. Ik adviseer dus niet om een 60 dagen sapkuur op eigen houtje te doen!

 • willemijn

  22 maart 2015 op 08:18 Beantwoorden

  Beste laurens,
  Ik wil deze kuur graag doen om mn lichaam te ontgiften maar ik geef op het moment nog (4 a 5 keer) borstvoeding aan mijn zoon (1,5jaar) komen de afvalstoffen en vrij gekomen giften bij deze kuur in je bloed voor het wordt afgevoerd? Kan ik beter nog een jaartje wachten?

  • Laurens Helmstäter

   27 maart 2015 op 13:48 Beantwoorden

   Hoi Willemijn,

   Daar durf ik je geen antwoord op te geven, dus als ik jou was zal ik nog gewoon een jaartje wachten.

 • Monique

  29 maart 2015 op 21:37 Beantwoorden

  Hallo

  Ik volg nu drie dgn deze kuur. De sapjes vind ik echt ronduit smerig maar Ag wie mooi wilt zijn,,,,,, maar wat na deze kuur, wat ga je als eerste weer eten hoe bouw je je eten op

  • Laurens Helmstäter

   21 april 2015 op 22:17 Beantwoorden

   Het beste is om te gaan eten wat je ook in de voorbereidingsfase had gegeten.

 • Tessa

  13 april 2015 op 08:58 Beantwoorden

  Hallo,

  Ik ben vandaag begonnen. Nou moet ik zeggen dat ik heel erg enthousiast was. Alleen zit ik aan mijn ontbijt sapje met wortel en appel, is het erg als je het niet helemaal op krijgt? Ben het namelijk met tegenzin aan het eten.

  Groetjes

  • Laurens Helmstäter

   27 juli 2015 op 10:20 Beantwoorden

   Dat is niet zo erg, maar zorg wel dat je elke dag minimaal 1,5 liter sap binnen hebt.

 • Lisa

  14 april 2015 op 19:10 Beantwoorden

  Hallo,

  Ik zelf gebruik een blender, maar is dit wel effectief voor het afvallen?

  Groetjes

  • Laurens Helmstäter

   21 april 2015 op 22:29 Beantwoorden

   Een blender is prima, een slowjuicer is iets beter!

 • Lea Breugelmans

  24 april 2015 op 08:57 Beantwoorden

  Hallo, ik ben momenteel bezig met mijn 13de sapkuur. Voor mij is dit de ultieme reiniging, zowel lichamelijk als mentaal. Ik heb enkele jaren overgeslagen omdat ik me had laten vertellen dat het af te raden is voor oudere mensen (ik ben 76). Maar dit jaar ben ik er vol overtuiging terug aan begonnen. Ik voel me elke keer weer als herboren. Ik doe het niet om af te slanken maar wel omdat ik gezond ouder wil worden. Ik ben nooit ziek en neem geen enkel medicament. Zo wil ik het houden!

 • Dora Cats

  14 mei 2015 op 02:00 Beantwoorden

  Hai Laurens

  Graag zou ik de sapkuur van 10 dgn via de mail toegestuurd krijgen, mijn hartelijke dank.
  Heb er zin in om er mee te starten.

  Groet Dora

 • Renee

  26 mei 2015 op 00:02 Beantwoorden

  Ik ga beginnen met de voorbereidingsfase. Ik eet nu in de ochtend 200ml magere yoghurt zonder suiker. Mag ik dat in de voorbereidingsfase nog eten?
  Daar staat niets over. Verder mag ik groentes, moet ik deze ook alleen maar rauw eten zoals tijdens het sapvasten?

  Dank, Renee

  • Laurens Helmstäter

   27 juli 2015 op 09:57 Beantwoorden

   Yoghurt mag wat mij betreft gewoon worden gegeten in de voorbereidingsfase.

 • Diana

  31 mei 2015 op 20:29 Beantwoorden

  Hallo, Laurens,

  Ik heb je mail ontvangen, dank je wel daarvoor. ik wil graag met de kuur beginnen maar ik heb een zoontje van bijna 15 maanden. hij zit nu in een fase dat hij niet zo makkelijk eet, zeker niet als ik niet eet of iets anders heb dat hij heeft liggen op zijn bord. ik neem nu sowieso per dag een halve liter sap gemaakt van veel groenten een paar stukjes fruit dit is mijn begin. Ik zou dat twee of drie keer per dag kunnen doen maar avond eten zal ik toch met mijn zoontje samen moeten gaan doen dit lijkt mij geen probleem toch? ik zal dus ontbijten lunchen met sap water drinken tussendoor avond eten veel water in de avond klinkt dat goed?

  • Laurens Helmstäter

   27 juli 2015 op 10:04 Beantwoorden

   Hoi Diana,

   Door alleen maar 1 keer per dag te eten en de andere maaltijden op te vullen met sappen, zal je spijsvertering ook al veel rust krijgen en je lichaam gezonder worden. Wat mij betreft is het dus een prima idee. Succes!

 • Teresa

  10 juni 2015 op 11:33 Beantwoorden

  Ik ben samen met nog 2 anderen 2 dagen geleden aan de kuur begonnen; de eerste dag vond ik de sapjes lekker maar nu krijg ik het met moeite weg. Vooral de smaak van bijv. de gember of komkommer gaat op een gegeven moment erg tegen staan. Verder heb ik s’avonds trek in iets wat hartiger is maar zelfs in het sapje met tomaat en paprika zit appel en sinaasappel. Kunnen we sommige ingrediënten ook weglaten? of de andere ingrediënten uit de lijst gebruiken?
  En kan ik ook gewoon alleen sinaasappelsap drinken ipv water bijv. tijdens de kuur?
  vr. gr.

  • Laurens Helmstäter

   27 juli 2015 op 10:18 Beantwoorden

   Je mag zeker zelf een beetje experimenteren met de ingrediëten. Het gaat erom dat het wel gevarieerd blijft. Daarbij is sinaasappelsap tussen drinken niet aan te raden. Al helemaal niet wanneer deze niet zelf geperst is. Drink tussendoor alleen thee of water. Succes!

 • Peter

  1 juli 2015 op 16:28 Beantwoorden

  Ik ben eigenlijk licht genoeg dus hoef niet af te vallen. Eerder het tegenovergestelde maar ik heb last van obstipatie. Echter, daarbij ben ik ook candida gevoelig en heb aan mijn voeten schimmelnagels. Ik zou daarom willen weten hoe ik i.v.m. het suikergehalte met het genoemde fruit om zou moeten gaan.

 • Wilma Leatemia

  3 juli 2015 op 19:39 Beantwoorden

  Ik heb diabetes 2 kan ik dan af en toe sapjes drinken. BV 1 keer per week?

  • Laurens Helmstäter

   27 juli 2015 op 10:16 Beantwoorden

   Ja, dat kan zeker. Wel alleen eigen gemaakte sap en beslist niet de sap uit de supermarkt.

 • Sapkuurfanaat

  13 juli 2015 op 14:07 Beantwoorden

  Beste Laurens,
  op dag 2 mag je 2 stengels broccoli. Bedoel je daar hele broccoli’s mee, of alleen 2 roosjes met steel?

  • Laurens Helmstäter

   27 juli 2015 op 10:12 Beantwoorden

   Ik bedoel daar inderdaad 2 roosjes mee.

   • Juicen dag 10

    7 mei 2016 op 01:16 Beantwoorden

    Ow, ik heb er dus al 3 X 2 hele broccoli’s doorheen gegooid haha!

 • Nele

  31 augustus 2015 op 09:58 Beantwoorden

  Ik begin het sapkuurdieet nu net, en sap 1 vind ik echt geen sap. 2 appels, 3 wortels en een stukje gember zorgt voor een dikke puree. Ik werk met een blender, en had ik dat geweten dan had ik het anders moeten doen, mijn blender trekt het bijna niet. Het kost me heel wat moeite.
  Er staat nergens bij de tips of er wat water kan toegevoegd worden maar ik doe dat genoodzaakt wel.
  Als iemand daar een oplossing voor heeft, graag.

  • sg

   31 augustus 2015 op 10:58 Beantwoorden

   Eigenlijk heb je voor deze kuur echt een sapmachine nodig, ik vond het echt smerig met een blender. Water kan nooit kwaad neem ik aan maar geloof me het is lekkerder als je er echt sap van maakt. S6 !

   • Nele

    31 augustus 2015 op 11:28 Beantwoorden

    ja dat wel maar ik vind het een beetje gek om een sapcentrifuge te kopen om die maar 10 dagen te gebruiken.
    Ik doe het zo wel. Zo smerig vind ik dat niet, ’t is gewoon niet zo praktisch.

    • sg

     31 augustus 2015 op 14:05 Beantwoorden

     Ja oke daar heb jij weer een punt en als je het niet vies vind dan scheelt dat.

     • Nele

      31 augustus 2015 op 15:50

      5 sappen op een dag vind ik wel veel… ik heb er al één overgeslagen en ik heb nog steeds het gevoel dat ik constant aan’t sapeten ben.. Nuja, niet dat dat erg is zeker?

 • Nele

  31 augustus 2015 op 11:28 Beantwoorden

  ja dat wel maar ik vind het een beetje gek om een sapcentrifuge te kopen om die maar 10 dagen te gebruiken.
  Ik doe het zo wel. Zo smerig vind ik dat niet, ’t is gewoon niet zo praktisch.

 • Mark

  1 oktober 2015 op 16:56 Beantwoorden

  Via de documentaire fat sick and nearly dead kwam ik bij het juicen uit. We doen het nu voor de 3e keer 10 dagen. Het gaat prima ik val 1 kilo per dag af. Nu wat minder omdat er minder overgewicht is. Het is goed vol te houden alleen dat goede gevoel na 4 dagen heb ik nooit eerder moe en energieloos.
  De grootste verassing is dat mijn bloeddruk normaal 95/135 na 3 dagen daalt naar 80/120 na de kuur zie je dat in 3 maanden weer terugkomen. Het gewicht loopt ca 2 kilo op.
  Hoe zou dat komen? foute koolhydraten?

 • greet

  27 december 2015 op 17:56 Beantwoorden

  Ik heb de documentaire ook gezien,heel interresant,ik heb het er met wat mensen over gesproken,die zijn bang ,zoals met andere crasch dieten,dat je lichaam in de hongerstand gaat,en als je daarna weer gewoon gaat eten komt alles er 3 dubbel weer bij,die ervaring heb ik wel,maar misschien ga ik het een paar weekjes doen,en daarna het paleo dieet.of eigenlijk moet je het geen dieet noemen,maar je eetgewoonte vanaf nu veranderen.

 • Lisette

  18 januari 2016 op 19:58 Beantwoorden

  Hoevaak kun je ongeveer zo’n sapkuur doen? Is dat 1 keer per maand of vaker?

  Alvast bedankt!

 • nishana

  25 januari 2016 op 21:57 Beantwoorden

  Ik ben per 1 januari 2016 begonnen met dieeten (geen brood pasta rijst aardappelen etc.) Toch kon ik dit niet goed volhouden omdat ik niet genoeg resultaat zag. Ik woog 95kg op 1 januari ik weeg nu 92 (25 januari ) ik doe ook 30 min cardio op de crosstrainer en 20 seconden planken en wat andere oefeningen gemiddeld 4 keer per week.

  Ik hoop met deze sap kuur van 5 sapjes per dag inclusief 30 min beweging mij wel het resultaat geven wat ik wil ik snap dat ik niet 5 kilo kan verliezen binnen 7 dagen maar ik hoop een duidelijk verschil te voelen en zien dat zal mij motiveren om tot dag 10 door te gaan en voor de toekomst inderdaad mijn eetgewoontes aan te passen.

  Ik begin morgen en dal tussendoor nog een berichtje plaatsen van hoe het gaat.

  Mvg

 • Veerle

  31 januari 2016 op 21:51 Beantwoorden

  Ik heb de kuur 7 dagen gevolgd begin deze maand. De week vooraf je voeding aanpassen vond ik echt wel nodig, anders kan het contrast groot zijn. Stoppen met koffie vond in het lastigst (2 dagen wat hoofdpijn gehad).
  De sapkuur zelf vond ik een aangename ontdekking. De mix aan ingrediënten geeft echt wel een energieboost. Enkel de eerste dag heb ik me wat slapjes gevoeld. Ook had ik het telkens koud in de namiddag, maar een warm kruidentheetje en een extra trui lossen dit wel op.
  Het viel me op dat ik koffie echt niet meer miste, er zelfs geen zin in had. Ook had ik geen last meer van een middagdipje zoals ik anders wel kan hebben. En na een week voel je je en zie je er ook effectief stralend uit.
  Wat ik er moeilijk aan vond is de tijd die nodig is om de sapjes te maken. In begin toch 2 uur per dag! Let er ook op dat je nooit meer dan 0,5 l sap per recept maakt. Want je krijgt het anders nooit op. Er zitten hele lekkere sapjes tussen, vooral het ontbijt en middagsapje, maar ook minder lekkere (de groene).
  Honger heb je niet echt. Ik raad wel aan om aan elk sapje telkens hennepzaad, chiazaad of lijnzaad toe te voegen zodat je voldoende eiwit en vet binnen krijgt.
  Alles bij elkaar wel een aanrader om je voedingspatroon weer eens op het goede spoor te zetten. Ik ben nu al een tweetal weken gestopt, maar maak nog af en toe sapjes voor tussendoor. Ik miste het goede energieke gevoel. Vooral groentensapjes maak ik, fruit eet ik liever zo om een sugar rush te vermijden.

 • tanja

  15 februari 2016 op 10:21 Beantwoorden

  Ik heb net de sapkuur uitgeprint. Nu is mijn vraag, kun je ook tot smiddags de kuur doen en dan wel gezond avond eten doen? Want heb ook nog een gezin :).

 • Rebecca

  21 februari 2016 op 13:41 Beantwoorden

  Wat word er precies bedoeld met kopjes? Bijvoorbeeld 2 kopjes peterselie/6 kopjes druiven?

 • Lisette

  25 februari 2016 op 14:58 Beantwoorden

  Ha Laurens, wat mag je er allemaal bij drinken?
  Ook thee? Of alleen kruidenthee? En niks eten verder neem ik aan?

  • Laurens Helmstäter

   8 maart 2016 op 11:10 Beantwoorden

   Hoi Lisette,

   Je mag er water en thee bij drinken. Verder is de bedoeling dat je er inderdaad niets bij eet!

   Succes!

 • Lisette

  25 februari 2016 op 15:07 Beantwoorden

  Ha Laurens,

  Mag je in de voorbereidingsweek wel zuivel?

  • Laurens Helmstäter

   8 maart 2016 op 11:06 Beantwoorden

   Hoi Lisette,

   Dit staat in het sapkuur dieet.

 • Larissa

  8 maart 2016 op 21:45 Beantwoorden

  Kom j er niet snel terug van bij als je ermee stopt?

 • Richelle

  11 maart 2016 op 09:59 Beantwoorden

  Hallo Lauren,
  Ik heb inmiddels al 2 keer gegevens ingevuld voor de sapkuur en helaas nog niets ontvangen
  Zou u hem naar me kunnen sturen?
  Groetjes richelle

 • Drumles Den Haag

  21 april 2016 op 21:41 Beantwoorden

  Vorig jaar een sapkuur van 7 dagen gedaan en zal volgende week een kuur van 3 dagen doen. Ben weer erg benieuwd hoe het zal bevallen. Bedankt voor dit artikel 🙂

 • Rahiem

  3 mei 2016 op 12:04 Beantwoorden

  Hoi
  Ik ga 17/18 dagen voor alleen maar sap uit groente en fruit.
  Kan ik dag 19 gewoon normaal eten of moet je dat in een langere tijd weer opbouwen?
  Hoorde namelijk dat het best gevaarlijk kan zijn. En dat je darmen lui kunnen worden.

  Grt Rahiem 🙂

  • Laurens Helmstäter

   23 mei 2016 op 17:28 Beantwoorden

   Hoi Rahiem,

   Probeer het eten langzaam weer op te bouwen. Eerst lichte maaltijden met alleen groente en fruit. Ik adviseer na een dag of 4 weer alles te eten, maar uiteraard nog wel gezond 😉

 • Juicen dag 10

  7 mei 2016 op 01:21 Beantwoorden

  Morgen dag 10 en het ging prima. Geen honger gehad, niks afgevallen, maar ook geen ontlasting gehad. Vanaf dag 8 kreeg ik pas veel energie. Ik had minder slaap nodig, en had het al die dagen heel erg koud met soms brandende rode wangen. Wel iedere dag 2 uur bezig met sapjes maken! Maar het was het waard. Mooie ervaring!

  • Laurens Helmstäter

   23 mei 2016 op 17:32 Beantwoorden

   Bedankt voor het delen van je ervaring!

 • Lynn

  23 mei 2016 op 22:03 Beantwoorden

  Beste Laurens,

  Ik heb zojuist een aantal keer mijn emailadres ingevuld, maar krijg helaas niets binnen (ook niet in de ongewenste mail). Zou ik het alsnog opgestuurd kunnen krijgen?

  Alvast bedankt!:)

  • Laurens Helmstäter

   24 mei 2016 op 14:38 Beantwoorden

   Gisteren was er een storing. Nu werkt het weer!

 • Bernice

  24 mei 2016 op 14:29 Beantwoorden

  Beste Laurens,

  Ik heb zojuist de knop om gezet en heb besloten de kuur te willen proberen voor 7 dagen.
  Ook ik zou graag het schema per mail willen ontvangen.

  Bij voorbaat dank,

  Bernice

  • Laurens Helmstäter

   24 mei 2016 op 14:39 Beantwoorden

   Vul hierboven je naam en e-mailadres in en je ontvangt automatisch het sapkuur dieet.

 • Aida

  26 mei 2016 op 08:07 Beantwoorden

  Beste Laurens

  Ik geef borstvoeding aan mijn 2 maand oude zoontje. Kan ik alsnog deze sappenkuur volgen? Desnoods met wat extra noten en peulvruchten?

  Alvast bedankt
  Aida

  • Laurens Helmstäter

   1 juli 2016 op 21:06 Beantwoorden

   Beste Aida,

   Dat raad ik niet aan!

 • Nathalie

  30 mei 2016 op 09:56 Beantwoorden

  Hoi hoi,

  Ikben benieuwd wat een 7 daags sapkuur ongeveer kost qua groenten en fruit?

  Gr. Nathalie

 • Anouk

  5 juni 2016 op 13:15 Beantwoorden

  Hoi,

  Is het goed te doen om deze sapkuur te volgen als je gewoon aan het werk bent?

 • Christien

  7 juni 2016 op 22:09 Beantwoorden

  Dag Laurens,
  Ik heb alleen een staafmixer. Die kan al die groente niet aan. Je schreef dat je ook sappen kan kopen. Als ik die bij een goede natuurwinkel koop, is het dan even effectief? Ik moet dan goed letten op de ingrediënten. Is er nog iets waar ik op moet letten ?
  Groeten Christien.

  • Laurens Helmstäter

   1 juli 2016 op 21:05 Beantwoorden

   Hoi Christien,

   Zoals je kan lezen in mijn artikel, zul je goed moeten kijken of de sappen echt vers zijn. Fruitsappen kan je vaak nog wel behoorlijk vers krijgen, maar groentesappen zijn alweer een stuk moeilijker. Zo vers als dat je ze zelf perst, krijg je ze nauwelijks buiten de deur. Het beste is dus gewoon om een sapcentrifuge of slowjuicer te kopen en dan lekker zelf gezonde fruit- groentesapjes maken!

 • Mariska Reurs

  23 juni 2016 op 10:39 Beantwoorden

  Beste Laurens,

  Is deze kuur ook te doen voor 5 dagen? en hoeveel dagen raad je aan om minimaal aan sapvasten te doen?

  Groeten, Mariska

  • Laurens Helmstäter

   1 juli 2016 op 20:49 Beantwoorden

   Beste Mariska,

   Ik raad aan om de sapkuur minimaal 7 dagen te doen. Als dat niet lukt, wees dan toch blij met elke dag dat het je wel lukt! Verder raad ik aan de sapkuur niet langer dan 10 dagen te doen zonder toezicht van een arts. Succes!

   • Mariska Reurs

    9 juli 2016 op 23:21 Beantwoorden

    Bedankt voor je reactie!

    Ik zit inmiddels op dag 7! Na deze dag ga ik weer rustig opbouwen met vast voedsel.

 • charissa

  29 juni 2016 op 06:22 Beantwoorden

  Kan de ook de staafmixer gebruiken voor het pureren van de ingrediënten?

  • Laurens Helmstäter

   1 juli 2016 op 20:46 Beantwoorden

   Als je echt geen andere keuze hebt, dan is het ook mogelijk met een staafmixer. Alleen ben ik bang dat het dan te dik blijft. Dit zou je kunnen verdunnen met water of yoghurt.

  • ilse

   19 oktober 2017 op 13:20 Beantwoorden

   dat kan echt niet

 • James

  11 juli 2016 op 11:05 Beantwoorden

  Hoi Laurens

  Ik heb helaas geen sapcentifuge of slow juicer maar wel een blender gaat het daar ook mee ?

 • ilse

  30 augustus 2016 op 17:37 Beantwoorden

  beste laurens,

  ik heb zelf last van een beetje overgewicht, en wil gezonder gaan eten. Dus ik kwam uit op dit sap dieet. Nu ben ik alleen pas 13 jaar. En ik vroeg me af of het gezond is voor kinderen om te doen.

  • Laurens Helmstäter

   7 oktober 2016 op 19:32 Beantwoorden

   Hoi Ilse,

   Op deze leeftijd is het niet slim om je zo bezig te houden met voeding. Eet vooral veel groente, fruit, vlees, vis en nootjes en vermijd vooral frisdranken, snoep en koekjes. Probeer af en toe wat krachtoefeningen te doen, maar alleen met je eigen lichaamsgewicht. Ga pas aan de slag met echte krachttraining als je 18 jaar bent.

   Succes!

 • Rianne

  3 oktober 2016 op 13:48 Beantwoorden

  Hallo.
  Kan iemand mij vertellen wat er precies wordt bedoel met “wit meel” wat je in de voorbereidingsdagen dus niet mag eten? Is dat gewoon wit brood of bijvoorbeeld ook aardappelen of pasta of zelfs rijst.l? Met googelen wordt ik niet veel wijzer :-S

  • Laurens Helmstäter

   7 oktober 2016 op 19:37 Beantwoorden

   Met wit meel wordt wit brood en witte pasta. Het is gewoon belangrijk om in de voorbereidingsfase geen granen te eten.

   • Angela

    12 maart 2018 op 09:32 Beantwoorden

    Hoi Laurens,

    Er is verwarring onstaan bij mij. Hier geef je nl aan om in de voorbereidingsfase geen granen te eten, terwijl in het dieet van de voorbereidingsfase zelf, onder “eet alleen nog” staat: “volle granen”. Wil je dit toelichten?

 • Mireille

  10 oktober 2016 op 12:41 Beantwoorden

  Ik ben vandaag begonnen met de voorbereidingsfase….
  ik heb altijd al last van mijn darmen ivm Endometriose, hiervoor heb ik movicolon gekregen. Kan ik dat door blijven gebruiken tijdens de voorbereidingsfase en dan stoppen met de sapkuur?

 • Calis

  12 januari 2017 op 12:22 Beantwoorden

  Ik heb speciaal een Slowjuicer aangeschaft voor jouw sapkuurdieet van 10 dagen. Ik moet wel heel eerlijk zeggen dat het drinken van alleen op groente- en fruitsap heel moeilijk vol te houden was. Het hongergevoel ’s avond was niet te houden. Daarnaast voelde ik me vanaf de 2e dag erg zwak en moe, niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk.

  Daarom ben ik na 4 dagen het Paleo dieet gaan volgen (eiwitten en gezonde vetten heb je gewoon nodig om af te vallen én te functioneren!) en dronk ik de sapjes ernaast – als gezonde aanvulling. Alleen op deze manier raad ik het sapkuurdieet aan, en anders gewoon 3 dagen om je lichaam te ontgiften. Zeker niet langer.

 • Colette

  3 februari 2017 op 15:09 Beantwoorden

  Bijna alle reacties doorgekeken maar ik kan nergens vinden wat er precies met een kop bedoeld wordt in de recepten. Het is meerdere keren gevraagd maar geen antwoord op gekomen.
  Zou u duidelijkheid kunnen geven waar 8 kopjes druiven en 2 kopjes peterselie voor staan?
  Ik wil erg graag deze detox doen opvolgend van de detox die ik op dit moment onderga en wil ook het boek bestellen maar zou het erg fijn vinden om dit voor die tijd dit duidelijk te hebben zodat ik alvast wat sapjes kan proberen. Alvast bedankt!

 • David d'Hooghe

  26 februari 2017 op 10:44 Beantwoorden

  Hey Laurens,

  Ik ben nu in dag 7 van 10 in het sapkuurdieet, volgens je recepten die bovenaan staan. Moeilijkheid is dat het de ene keer weinig om te drinken is, andere keren is het bijna een liter…
  Ik voel me nu eigenlijk niet echt fit, wat slapjes op de benen. Ik doe er nochtans af en toeSiam zaad, hennepzaak en siprulina bij. Wat kan ik nog meer doen?
  Na de 10 daagse kuur wil ik ook een goede (gezonde) overgang maken naar vast voedsel. Heb je enige tips daarover?
  Dank bij voorbaat 🙂

 • Petra

  26 februari 2017 op 16:55 Beantwoorden

  Klopt het dat er erg weinig sap komt uit boerenkool of spinazie?

 • Liesbeth

  9 maart 2017 op 20:00 Beantwoorden

  Kan iemand mij vertellen wat ik van mijn stoelgang kan verwachten na een aantal dagen alleen maar sap drinken?

 • Petra

  13 maart 2017 op 09:37 Beantwoorden

  Dat verschilt per persoon, bij mij ging het prima.

 • Bo

  30 maart 2017 op 15:57 Beantwoorden

  Beste laurens,

  Is een sapdieet enkel aan te raden voor volwassenen? Mijn dochter zou dit ook graag willen volgen, ze is nu 16 jaar. En ik sta meestal s’avonds te werken waardoor ik later het bed inga maar er daardoor dus ook later uitkom. Wekt het sapdieet ook als je enkel de middagmaal, het tussendoortje en het avondmaal doet?

  Met vele groeten
  Bo

  • Laurens Helmstäter

   7 mei 2017 op 17:10 Beantwoorden

   Beste Bo,

   Een sapdieet is alleen aan te raden voor een volwassenen, omdat deze al uitgegroeid is. Dagelijks een maaltijd vervangen met een sap is wel verantwoord. Succes!

 • Diane Keijzer

  5 april 2017 op 20:53 Beantwoorden

  Vorig jaar april de 10-daagse sappenkuur gedaan met mijn vriendin en dit jaar… doen we het weer over! We zitten nu op ons 2e dag! We gebruiken wel eigen recepten (met meer fruit dan groenten) omdat we beiden fysiek zwaar werk verrichten en ons energie gedurende de hele dag nodig hebben.
  Ik raad het sappendieet iedereen aan. Het is niet alleen een ontgifting, ik ervaar het ook als bezinning. Kleuren zijn op een gegeven moment helderder na het drinken van een sap en door het niet-meer-eten wordt je je bewust van de grote rol die eten in neemt in ons leven. Na dit dieet was ons crave naar suiker en vetten volledig weg en zijn we veel gezonder gaan eten. De laatste paar maanden zakte dit weer wat weg, vandaar dat we het nu weer oppakken met het sapdieet.
  Daarbij weet ik nog van vorig jaar dat ik na het sappendieet veel meer genoot van mijn eten. In plaats van schranzen nam ik de tijd om de smaak tot mij te nemen en daadwerkelijk te proeven wat er in mijn mond zat.
  Wat mij ook is bijgebleven (en wat ik nu ook weer begin te ervaren) is de gedachte aan mensen in arme landen die niets te eten hebben. Als ík al zo’n honger heb terwijl ik zo nu en dan nog gewoon sappen tot mij neem, hoe zullen zij zich dan wel niet voelen… Dit is echt een eye-opener voor mij (geweest).

 • Cindy

  7 juli 2017 op 00:23 Beantwoorden

  Ik wil al een tijdje een sapkuur gaan volgen maar ben helaas allergisch voor appels (en peren). De meeste recepten bevatten appels omdat ze natuurlijk veel sap en smaak geven. Waardoor zou ik dit het beste kunnen vervangen?

 • Laurens H.K.

  1 september 2017 op 08:47 Beantwoorden

  Deze sapkuur bevalt mij wel, ik ben nu langzaam aan het beginnen. De volgende vraag i.v.m. het tegenvallende schoonmaakwerk van mijn Philips juicer. Prima apparaat, juice maken in enkele minuten maar schoonmaken een half uur. Doet het schade aan het sap als ik ’s ochtends in één keer alles voor de hele dag maak en dan in de koelkast bewaar?

 • Nona

  10 januari 2018 op 11:15 Beantwoorden

  Hallo,

  Ik kan de links niet openen met het e-mail adres, kan je dit doorsturen aub?

 • Jos

  20 februari 2018 op 00:16 Beantwoorden

  Zit er ook verschil in soort slowjuicer? Er zit verschil in de prijs maar heeft dit invloed op de dusdanige sapkuur?

 • detox nederland

  10 mei 2018 op 11:29 Beantwoorden

  Ik heb ook erg goede ervaringen met deze sapkuur, echt een aanrader!

 • T.Huisman

  5 juni 2018 op 15:50 Beantwoorden

  Er zijn ook smoothies te koop in de supermarkt maar wat is het verschil met die sapjes die je in de slowjuicer maakt?

 • Hanne Jonkers

  2 februari 2019 op 23:04 Beantwoorden

  Beste Laurens,
  Is het mogelijk om de sappen in te vriezen, zodat ik ze langer dan 2 dagen kan bewaren? Ik zou ze namelijk ongeveer 5 dagen willen bewaren.

  • Laurens Helmstäter

   15 februari 2019 op 15:18 Beantwoorden

   Dat is mogelijk, maar houd er rekening mee dat dan een deel van de vitamines verloren gaan vanwege oxidatie.

 • Nadia

  29 mei 2019 op 07:43 Beantwoorden

  Sinds afgelopen vrijdag gestart met een semi sapdieet. Omdat ik het graag op lange termijn wil volhouden heb ik ervoor gekozen om ook vast voedsel te consumeren. Ontbijt: 40gr huisgemaakte granola, magere yoghurt, handje blauwe bessen. Lunch: tussen ontbijt en diner verdeel ik 1L juice, waarbij ik me goed aan de 80/20 regel houdt. Diner: 40 gr slA, blikje tonijn, tomaat en wat olijfolie of wat gegrilde groenten. Verder ben ik gestopt met alcohol drinken, doe ik 2x in de week aan hardlopen en drink ik min 2l groene thee per dag. Na 5 dagen, zou je denken dat ik nu wel ben afgevallen, maar ik ben juist aangekomen. Enig idee wat hier de oorzaal van kan zijn,

Plaats een reactie