web counter
Sapvasten Effectief Voor Afvallen? Ontdek De 3 Voordelen
Sapvasten

Sapvasten Effectief Voor Afvallen? Ontdek De 3 Voordelen

Vasten weer steeds vaker gedaan door mensen die willen ontgiften (ontslakken) en/of willen afvallen. Veel onderzoek wijst namelijk uit dat dit erg gezond kan zijn voor het lichaam, mits je het op de juiste manier doet.

Je ontdoet je tijdens het vasten niet alleen van gifstoffen, maar je lichaam komt ook tot rust, omdat het tijdelijk minder (of geen) voedsel hoeft te verteren. Een fijne bijkomstigheid voor veel mensen, is dat je er ook nog eens een paar kilo mee kan afvallen.

Sapvasten is een populaire vorm van vasten. Je drinkt dan voor een bepaalde periode enkel sap, die uiteraard vers is en bomvol zit met vitaminen en mineralen.

Wil jij meer weten over sapvasten? In dit artikel vertel ik de voordelen over sapvasten, of het gezond is en geef ik je een aantal recepten.

Wat is sapvasten?

Als je gaat sapvasten, dan zal je voor een bepaalde periode geen vast voedsel eten en alleen maar sappen drinken van fruit, groente en kruiden.

Nu verwacht je waarschijnlijk dat dit een goede manier is om af te vallen. Toch is sapvasten niet alleen hierdoor groeiend in populariteit. Het is namelijk meer bedoeld om je lichaam te reinigen, gifstoffen af te voeren en je spijsverteringsstelsel rust te geven. Dit alles zorgt voor meer energie, een mooiere huid, een veel betere stoelgang en een gezonder lichaam.

Wil je een gezond afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?
Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Sapvasten gezond?

Al is deze manier van vasten nog onvoldoende onderzocht, toch lijkt het erop dat vasten in het algemeen, erg gezond kan zijn voor het lichaam. Het is namelijk aangetoond dat bepaalde vormen van vasten (of weinig eten), de veroudering van het lichaam aanzienlijk kunnen remmen, waardoor de risico’s op verouderingsziektes drastisch kunnen verminderen. Het lichaam heeft bij een vastenperiode meer tijd om zich te richten op het herstellen van je lichaamscellen, in plaats van celdeling (groei).

Ook sluit deze manier van eten aan op die van de oermens. Toen was het namelijk gewoon om af en toe te vasten, omdat periodes van schaarste de normaalste zaak van de wereld waren. Ons lichaam heeft zich daar op aangepast. In allerlei culturen en religies is vasten ook nog een veelvoorkomend verschijnsel.

Vasten lijkt dus veilig te zijn en ook in de vorm van sapvasten. Vasten en sapvasten zouden wel eens een grote doorbraak kunnen zijn op het gebied van gezonder worden, gezond afvallen en diëten. Het enige minpunt is dat de wetenschap nog weinig weet over het lange termijneffect van een type dieet als dit.

Voordelen over sapvasten voor afvallen

Nu is het bij veel diëten zo dat je al snel te weinig van een bepaalde voedingsstof binnen krijgt, zoals vitamines, koolhydraten en eiwitten. Echter wordt er beweert dat men bij het sapvasten, wel genoeg voedingsstoffen binnen zou krijgen en dat het jojo-effect minder snel optreedt voor als je wilt afvallen.

Wist je dat:

 1. Ongeveer 90% van alle gezonde voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen zich bevinden in het sap (het vocht) van groente en fruit? Zo kan je dus al met een halve liter sap een grote dosis gezonde voedingsstoffen binnen krijgen.
 2. De koolhydraten in groente en fruit heel gezond zijn? Koolhydraten in de meeste soorten brood, pasta, rijst en aardappelen veroorzaken suikerpieken in het lichaam. Vanwege de samenstelling van groente en fruit, zullen de suikerpieken veel lager zijn en heb je minder snel weer trek.
 3. Er ook eiwitten in groente zitten? Vooral broccoli, spinazie en avocado bevatten veel eiwitten. Het wordt dus aangeraden deze groentes veel te gebruiken bij het sapvasten, zodat je spierweefsel intact blijft.

Recepten om te gaan sapvasten

Ben jij nieuwsgierig geworden en wil je misschien gaan sapvasten? Dan raad ik je aan om mijn eerder geschreven artikel te lezen over het sapkuur dieet. Daar geef ik je onder andere een aantal recepten en kan je ook een volledig sapkuur dieet (inclusief regels en tips) gratis downloaden.

Bekijk hier het sapkuur dieet artikel.

Laurens Helmstäter

Laurens is de oprichter en eigenaar van Echt Gezond Afvallen. EchtGezondAfvallen.nl is bedoeld om iedereen te helpen veilig en gezond af te vallen. Vind meer info over Laurens Helmstäter.

5 Reacties
 • EGezondAfvallen

  3 november 2014 op 17:25 Beantwoorden

  Sapvasten Effectief Voor Afvallen? Ontdek De 3 Voordelen http://t.co/U4TTTOZuim

 • Tass Muller

  17 november 2014 op 17:12 Beantwoorden

  Ik doe 2 x per jaar aan sapvasten en val hier altijd zo’n 3 kilo van af. Het geeft een goed gevoel om te weten dat je afvalstoffen uit je lichaam zijn verdwenen. Het enige nadeel hiervan is dat ik hier stekende hoofdpijn van krijg.

 • Maggy Slagboom

  21 november 2014 op 21:44 Beantwoorden

  Hallo , ik wil graag sapvasten en ontvang graag je recepten .

 • Mart

  4 december 2016 op 09:33 Beantwoorden

  Kan je de sappen een avond van voren klaar maken?

 • Mart

  4 december 2016 op 09:35 Beantwoorden

  Kan je de sappen een avond van tevoren klaar maken?

  • Laurens Helmstäter

   20 december 2016 op 08:55 Beantwoorden

   Dit kan wel, maar heeft niet de voorkeur. Binnen 30 minuten zijn er al allerlei stoffen geoxideerd. Het beste is dus om de sap zo snel mogelijk op te drinken na het klaar te hebben gemaakt.

Plaats een reactie