suikervrij eten

Suikervrij Eten? Hoe Kan Je Een Suikerverslaving Aanpakken

Suiker is één van de meest verslavende stoffen die ook nog eens erg gemakkelijk te verkrijgen is. Sterker nog, het kost juist veel moeite om een dag door te komen zonder suiker te eten.

Voor sommige mensen die willen afvallen is suikervrij eten de grootste worsteling om voor elkaar te krijgen. Ze hebben immers vaak zin in iets lekkers. Dat is geen ‘echt’ hongergevoel, maar een verslaving aan suikerrijk eten.

In dit artikel leg ik alles uit over suiker, welke voordelen suikervrij eten voor jou kan bieden en hoe je een suikerverslaving kan stoppen.

Wat is suiker?

Suiker is van oorsprong een natuurlijk product. Als we kijken naar fruit, dan bevat deze fructose (fruitsuikers). Ook groente en honing bevatten suikers.

De suiker die wij kennen, is allang niet meer de gezonde suiker uit de natuur. Deze geraffineerde suiker (sucrose) wordt gehaald uit suikerriet en suikerbiet. Deze suiker is gezuiverd en ontdaan van zijn vitaminen en mineralen. Dat wordt vervolgens verkocht als kristalsuiker wat men gebruikt voor de koffie of thee, maar deze suiker wordt ook verwerkt in vele voedingsmiddelen.

Wil je een gezond afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?
Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Wat is de functie van suiker?

Suiker en zetmeel behoren samen tot de calorieën die koolhydraten worden genoemd. Koolhydraten heb je nodig voor je dagelijkse energievoorziening.

Deze koolhydraten worden door het lichaam omgezet in een aantal bouwstoffen, waarvan glucose de meest belangrijke is. Deze glucose wordt via het bloed verspreid door het hele lichaam. Vooral onze hersenen gebruiken glucose als brandstof. Dus zonder glucose (oftewel suikers) zullen onze hersenen minder goed functioneren.

Waarom word je dik van suiker?

Suiker is een echte dikmaker, maar dat geldt lang niet voor alle soorten suikers, wat wel vaak wordt gedacht.

Het zijn vooral de geraffineerde suikers die het probleem zijn. Dit zijn bewerkte suikers die je kan vinden in onder andere gebak, koek, snoep en chips. Juist deze geraffineerde suikers zijn zo dikmakend vanwege de suikerpieken die ze veroorzaken.

Deze suikers worden namelijk erg snel opgenomen in het lichaam, waardoor je in korte tijd beschikt over veel energie. Als je op dat moment niet flink gaat sporten, heeft het lichaam dus helemaal niet zoveel energie nodig. En juist dan beslist het lichaam om de energie op te slaan als vet. Eigenlijk heel slim toch?

Als je natuurlijke voedingsmiddelen eet die suiker bevatten zoals fruit, dan worden de suikers veel langzamer opgenomen door het lichaam. De vezels in het fruit vertragen namelijk de verbranding. Zo krijgt je lichaam op een meer geleidelijke manier nieuwe energie en gaat het minder snel vet opslaan.

Wat is een suikerverslaving?

Een suikerverslaving is een echte verslaving, net zoals verslaafd zijn aan roken of alcohol.

Een suikerverslaving komt vooral door de geraffineerde suikers (vanwege de hoge suikerpieken), want deze zorgen voor de aanmaak van dopamine in je hersenen. Dopamine veroorzaakt kleine explosies in je hersenen wat een lekker gevoel geeft. Natuurlijk wil je dat lekkere gevoel steeds weer opnieuw krijgen en daarom is het niet moeilijk om een heel pak koekjes of zak snoep zo weg te werken.

Wanneer je de volgende dag rond hetzelfde tijdstip weer een vreetbui krijgt of zin in iets zoets, dan betekent het dat je echt verslaafd bent geworden. Dit kan je namelijk zien als een ontwenningsverschijnsel.

Meer ontwenningsverschijnselen die kunnen voorkomen wanneer je probeert dit zogenaamde hongergevoel te negeren zijn flauwte, moeheid, zwakke benen, zenuwachtig, concentratieproblemen of zweten.

Als je dit herkent en je wilt toch echt gaan afvallen en wilt afkicken van deze suikerverslaving, wordt het tijd om er iets aan te gaan doen! Lees verder en ontdek de voordelen van suikervrij eten.

Voordelen van suikervrij eten

Let op: Met suikervrij eten bedoel ik het vermijden van alle voeding met geraffineerde suikers.

Laten we eens bekijken welke voordelen suikervrij eten allemaal met zich meebrengt:

 • Gewichtsverlies
  Geraffineerde suikers hebben een hele grote invloed op je gewicht vanwege de suikerpieken, waarbij je lichaam de energie gaat opslaan als vet. Met suikervrij eten zal je lichaam juist meer vet verbranden.
 • Meer energie
  Dat klinkt misschien gek, omdat suiker juist een bron is van energie. Maar bij suikervrij eten, zal je suikerspiegel stabieler worden. Vooral dan zul je merken dat je langer energie hebt over de hele dag zonder dipjes.
 • Drang naar zoetigheid verdwijnt
  Suikervrij eten is in het begin misschien erg lastig, omdat de drang naar zoetigheid groot is. Maar na een aantal dagen of weken verdwijnt deze drang bijna volledig. Vervolgens zul je geen moeite meer hebben om suikervrij te eten. Hierbij is het wel belangrijk om ook voeding met kunstmatige zoetstoffen te vermijden.
 • Smaakpapillen veranderen
  Wist je dat je smaakpapillen al na 3 dagen veranderen als je suikervrij eet? Aardbeien, druiven en ander fruit zal opeens veel zoeter (en dus lekkerder) smaken als voorheen. Na verloop van tijd vind je zelfs snoep en gebak te zoet.
 • Betere weerstand
  Producten met geraffineerde suikers bevatten vaak veel lege calorieën, oftewel weinig gezonde voedingsstoffen. Als je deze producten dus vermijd is de kans groot dat je juist heel gezond gaat eten, waardoor je in het geheel veel gezonder wordt.

Hoe kun jij suikervrij eten?

Suiker (oftewel koolhydraten) heeft je lichaam dus nodig, maar het gaat erom dat je wel de juiste suikers eet. Haal je koolhydraten uit fruit, groente, linzen, bonen en quinoa.

Wil jij lekkere maaltijden maken, zonder dat hier ongezonde koolhydraten en suikers inzitten? Dan is de nieuwe Afslank Receptenbijbel zeker iets voor jou. Het enige wat je hoeft te doen is dit boek in huis te halen en de heerlijke gerechten klaar te maken. Zo pak je direct jouw gewicht aan en kan je over een maand al 8 kilo lichter zijn!

Veel gemakkelijker dan dit zal het de komende 10 jaar waarschijnlijk niet worden om af te vallen en de overtollige kilo’s eraf te houden! Of besteed je liever honderden euro’s aan peperdure diëten, die je nooit zullen leren wat in dit boek staat?

Persoonlijk vind ik het boek een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding hebben en een echte toevoeging voor iedereen die suikervrij eten belangrijk vindt en gezond wilt afvallen!

Begin direct met de Afslank Receptenbijbel!

Laurens Helmstäter

Laurens Helmstäter

Laurens is de oprichter en eigenaar van Echt Gezond Afvallen. EchtGezondAfvallen.nl is bedoeld om iedereen te helpen veilig en gezond af te vallen. Vind meer info over Laurens Helmstäter.

1 reactie

 1. Hoi Laurens,
  Wat een leuk uitgebreid artikel. Alleen jammer dat je al de diëtisten over een kam scheert. Zou een diëtist ook niet begeleiding geven bij suikervrij eten? En ook goede coaching wanneer het mis dreigt te gaan? En daarbij recepten op maat geven die mensen lekker vinden. Denk je dat iedereen het lukt met een boek?
  Ik geef hier namelijk wel begeleiding bij. Dieetadvies wordt daarbij vergoed voor minimaal 3uur door de zorgverzekering.

  Vriendelijke groet,

  Marian Hooijer
  Diëtist

Geef een reactie