web counter
7 Gezondheidsrisico's Die Ontstaan Bij Te Snel Afvallen
Te snel afvallen

7 Gezondheidsrisico’s Die Kunnen Ontstaan Bij Te Snel Afvallen

Mensen die overgewicht hebben en willen afvallen, kiezen vaak voor een crashdieet, om zo snel weer op een goed gewicht te zitten.

Ook al hebben ze er jaren over gedaan om 20 of 30 kilo overgewicht op te bouwen, dan nog kan het zo zijn dat zij die kilo’s er binnen enkele maanden, of liever binnen enkele weken, er weer vanaf willen hebben.

Hebben ze dan wel goed nagedacht over de risico’s en gevolgen hiervan?

7 Gezondheidsrisico’s bij te snel afvallen

Je kan wellicht al snappen dat te snel afvallen erg veel eist van je lichaam en bepaalde gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Daarbij zal je door te snel afvallen, in bijna geen enkel geval blijvende resultaten er op na houden. Genoeg redenen dus om te kiezen voor een methode die je helpt met langzaam en gezond afvallen.

Wil je weten wat voor gezondheidsrisico’s kunnen ontstaan bij te snel afvallen? Lees dan verder en ontdek tips over hoe je wel blijvend en gezond kan afvallen.

1. Metabolisme verstoring

Te snel afvallen gebeurt meestal bij het eten van te weinig voedsel, oftewel een te lage inname van calorieën. Je lichaam schakelt dan binnen een paar dagen over op de verhongeringsmodus. Je metabolisme gaat dan extra langzaam werken, om zoveel mogelijk energie te besparen. Belangrijke functies van je lichaam worden dan in de spaarstand gezet.

Doe je dit voor een paar dagen, dan hoeft het geen probleem te zijn. Sterker nog, er zijn zelfs aanwijzingen dat periodiek vasten gezond is voor je lichaam. Helaas duren crashdiëten vaak veel te lang, waardoor je metabolisme te lang op een laag pitje blijft staan. Dit zorgt er vaak voor dat je je futloos, moe en hongerig kan voelen. Er zijn zelfs gevallen bekend dat het lichaam helemaal verstopt raakt en het metabolisme ook niet meer zo makkelijk op gang komt.

2. Vochtverlies

Te snel afvallen gaat bijna altijd gepaard met vochtverlies. Vochtverlies veroorzaakt een afname van het volume aan bloedplasma (het vloeibare deel van het bloed). Simpel gezegd komt het er op neer dat het lichaam bij iedere hartslag minder efficiënt werkt. Hierdoor neemt de bloeddoorstroming in de spieren af, waardoor er een slechtere aanvoer van zuurstof en een verminderde afscheiding van afvalstoffen plaatsvindt.

Het lichaam zal wel proberen dit vochtverlies te compenseren, door het hart sneller te laten kloppen, om zo alsnog de weefsels in het lichaam van voldoende bloed te kunnen voorzien.

3. Afbraak spierweefsel

Hoe meer spiermassa, hoe meer verbranding en des te beter je afvalt. Spieren zijn wel zwaarder dan vet (gelukkig maar). Op de weegschaal ziet het er misschien goed uit als je naast vet ook spieren verliest, maar gezond is het niet.

Spieren zorgen er niet alleen voor dat je iets zwaars kan optillen of dat je een lange afstand kan wandelen. Ze zorgen ook voor stabiliteit in je lichaam en dat je gewrichten zo min mogelijk worden belast.

4. Slechte nachtrust

Te snel afvallen kan er al snel voor zorgen dat je minder goed slaapt. Natuurlijk weten we allemaal dat een slechte nachtrust je vermoeid maakt en meer klachten kan veroorzaken, maar wist jij dat je daarvan ook meer honger krijgt?

Onderzoek wijst uit dat een slechte nachtrust meer trek bij je opwekt. Zo verstoort slaapgebrek de hormonen ghreline en leptine. Dit zijn hormonen die onze eetlust reguleren. Ghreline, het hormoon dat onze eetlust opwekt, neemt tot wel 15% toe na een slechte nacht. En leptine, het hormoon dat juist het hongergevoel dooft, neemt juist af tot wel 15%.

5. Tekort aan voedingsstoffen

Door een extreme vermindering van voeding, ontstaat er al snel een tekort in het lichaam aan belangrijke voedingsstoffen. Een tekort aan vitaminen en mineralen kan op den duur leiden tot vervelende lichamelijke klachten. Je weerstand keldert omlaag, je conditie wordt minder en alles kost gewoon meer energie.

Ook al val je misschien wel af door weinig te eten, je gezondheid neemt ook af, waardoor je uiteindelijk verder van huis bent als voorheen.

6. Galstenen

Te snel afvallen verhoogt de kans op galstenen. Dit hoeft niet gelijk een probleem te worden, maar als zo’n steen in de galgang schiet of de uitgang van de galblaas afsluit, wordt een galsteen pijnlijk.

De pijn door een galsteen kan in sommige gevallen zeer hevig zijn, leiden tot braken, geel zien of flauwvallen. Ook het plassen kan pijnlijk en lastig worden.

7. Jojo effect

Als de periode van weinig voeding om is en men weer ‘normaal’ gaat eten, dan is het niet zo dat het lichaam gelijk doorheeft dat er genoeg voedsel beschikbaar is. Oftewel, de voeding die wordt gegeten zal het lichaam zo snel mogelijk willen opslaan als vet. Zo bouwt het lichaam genoeg reserves op voor tijden dat er weer minder voedsel aanwezig is.

Oftewel, een crashdieet zorgt tijdelijk voor een lichter gewicht, maar zal op ten duur in de meeste gevallen ervoor zorgen dat je weer net zo zwaar wordt als daarvoor en soms zelfs zwaarder. Dat is ongezond, omdat overgewicht je lichaam sneller laat verouderen. Ook is de kans op diabetes hoger, maar ook hart- en vaatziekten en andere ouderdom ziektes.

Wil je een gezond afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?
Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Voorkom te snel afvallen en ga gezond afvallen!

Ik hoop dat het nu duidelijk is geworden waarom te snel afvallen geen duurzame oplossing is en dit beter kan voorkomen.

Gelukkig zoeken steeds meer mensen naar een duurzame oplossing om blijvend op gewicht te blijven, maar ook om gezonder te worden. De afvallen- en dieetmarkt weet dit ook en speelt daar steeds beter op in.

Zelf vind ik het eBoek de Afslank Receptenbijbel een erg goed product om je hierbij te helpen. Dit boek geeft je niet alleen de beste tips over gezond afvallen en vet verbranden, maar leert je ook hoe je een gezonde levensstijl kan creëren en behouden. Heb je eenmaal de methode onder de knie, dan kan je hiermee ongeveer 8 kilo per maand vet verbranden.

Let op: dit is geen traditioneel diëten boek, maar leert jou dé methode, die geschikt is voor iedereen, om voor altijd gezond te kunnen eten en te kunnen afvallen, zodat je geen streng dieet meer hoeft te volgen.

Klik hier voor meer informatie:

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

Laurens Helmstäter

Laurens is de oprichter en eigenaar van Echt Gezond Afvallen. EchtGezondAfvallen.nl is bedoeld om iedereen te helpen veilig en gezond af te vallen. Vind meer info over Laurens Helmstäter.

Geen Reacties

Plaats een reactie