web counter
Kan Je Veroudering Tegengaan Door Een Gezond Gewicht?
veroudering

Kan Je Veroudering Tegengaan Door Een Gezond Gewicht?

Afvallen zorgt er meestal voor dat je gezonder oogt, er aantrekkelijker uitziet en fijner in je vel zit, maar dat is niet de reden dat ik ben begonnen met deze website. Inmiddels weten de vaste lezers van mijn blog, dat ik schrijf over meer dan alleen afvallen en gewicht verliezen.

De totale gezondheid is een onderwerp wat mij blijft fascineren en motiveren om over te schrijven. Een gezond lichaam heeft immers een ideaal gewicht! Aangezien een slechte gezondheid heel vaak gepaard gaat met overgewicht, is mijn insteek geweest om over afvallen te gaan bloggen.

Toch kan je gezondheid ook vanuit een ander perspectief bekijken, namelijk via de veroudering. Hoe sneller je veroudert, hoe sneller je verouderingsziektes krijgt en dus eerder gezondheidsproblemen krijgt. Daarom ben ik kort geleden naar een lezing geweest van Kris Verburgh, auteur van het bekende boek de Voedselzandloper.

In dit artikel zal ik een samenvatting geven van deze lezing, om je zo inzicht te geven over veroudering en wat een gezond gewicht daar aan kan bijdragen.

Wie is Kris Verburgh?

De spreker van de lezing over veroudering is de Dr. Kris Verburgh uit België. Hij is geboren in 1986 en afgestuurd aan de Universiteit Antwerpen in geneeskunde. Hij mag zichzelf daardoor nu arts noemen, maar hij houdt zich meer bezig met het schrijven van boeken.

Hij heeft namelijk al meerdere boeken geschreven, maar zijn derde boek genaamd De Voedselzandloper, is tot nu toe het meest succesvol. Hij heeft hiervan al 300.000 exemplaren verkocht en staat nog steeds in de boeken Top 100.

In dit boek vertelt hij voornamelijk over zijn onderzoek naar het verouderingsproces en de invloed van voeding hierop. Ook tijdens zijn lezing, waar ik bij aanwezig was, ging hij verder in op dit onderwerp.

Kris Verburgh en Laurens HelmstaterKris Verburgh en Laurens Helmstäter

Wil je een gezond afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?
Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Wat doet veroudering?

Wat veroudering doet is het ouder maken van cellen in organismen. Het gevolg is dat er verouderingsziektes ontstaan. Dit zijn ziektes zoals kanker, hart- en vaatziekten, diabetes, osteoporose, alzheimer en parkinson. Omdat deze ziektes dus worden veroorzaakt door veroudering, is het veel interessanter om te kijken naar verouderingsproces zelf, in plaats van naar elke soort ziekte apart.

Heel wat mensen denken dat veroudering een onvermijdelijk gevolg is van de slijtage van het lichaam. Onderzoek laat echter iets anders zien.

Als er wordt gekeken naar muizen, dan worden zij slechts 3 jaar oud, terwijl een vleermuis 30 jaar kan worden. Beide dieren hebben een zeer snel metabolisme. Als slijtage dus de oorzaak zou zijn, waarom wordt een vleermuis dan 10 keer zo oud?

Wat beïnvloedt veroudering?

Wetenschappelijk is aangetoond dat zowel bij dieren als mensen het verouderingsproces veelal hetzelfde geregeld is. Waar het voornamelijk op neer komt is dat dieren en mensen die groot (lang) worden een kortere levensduur hebben dan kleinere mensen en dieren. Groei (en groot worden) zorgt nou eenmaal voor een snellere veroudering.

Dit zien we bijvoorbeeld ook bij honden. Neem bijvoorbeeld grote honden zoals Sint-Bernards honden. Zij worden 5 tot 8 jaar, terwijl kleinere honden zoals Chihuahua’s 10 tot 14 jaar kunnen leven.

De lengte is niet het enige wat invloed heeft op veroudering. De breedte heeft namelijk ook invloed. Bodybuilders bijvoorbeeld, hebben statistisch gezien een kortere levensduur dan niet-bodybuilders. Dit komt omdat zij voortdurend bezig zijn (geweest) met het ontwikkelen van veel spiergroei. Dat is dus een reden waarom bodybuilding (en vaak ook topsport) helemaal niet zo gunstig is voor je levensduur en gezondheid.

Toch zijn er ook organismen zoals schildpadden die nauwelijks verouderen. Dit is ook een reden waarom schildpadden zeer oud kunnen worden. Er is zelfs een bepaald kwalletje die het voor elkaar kan krijgen om niet te verouderen en zelfs te verjongen. Of dat ooit voor mensen ook werkelijkheid wordt, is voorlopig nog sciencefiction.

Toch kan veroudering bij mensen wel worden vertraagd, maar laat ik eerst eens uitleggen hoe het verouderingsproces eigenlijk in elkaar zit.

Hoe werkt het verouderingsproces?

Het verouderingsproces bij mensen (en dieren) kan je vergelijken met de motor van een auto. Hoe harder je ermee rijdt, hoe meer brandstof je nodig hebt en hoe sneller de motor zal verslijten. Hoe werkt dit proces dan precies in het menselijk lichaam?

Als we brandstof eten in de vorm van (snelle) koolhydraten en (dierlijke) eiwitten, wordt er in het lichaam insuline geproduceerd. Dit stimuleert de insuline-achtige groei factor (IGF). Kort gezegd gaan je cellen bij een hoog insulinegehalte eerder groeien in plaats van zichzelf vernieuwen.

Eet je dus teveel koolhydraten en eiwitten, dan is de kans op een te hoog insulinegehalte het gevolg, met daarbij een sterkere groei van cellen en verouderd je lichaam dus sneller. Daarom adviseert Kris Verburgh dat je deze macronutriënten beter niet teveel moet eten voor een goede gezondheid.

Hoe veroudering tegengaan

Natuurlijk zijn eiwitten de bouwstenen van ons lichaam en zijn voornamelijk koolhydraten nodig om ons energie te geven. Kris Verburgh zegt dan ook niet dat je voeding met koolhydraten en eiwitten helemaal moet verbannen. Wat hij wel zegt om veroudering zoveel mogelijk tegen te gaan, is om zoveel mogelijk snelle koolhydraten en dierlijke eiwitten te vermijden.

Hij heeft het dan over brood, aardappelen, rijst en pasta wat betreft de snelle koolhydraten. Hij bedoeld dan ook de volkoren soorten, ook al zijn deze wel gezonder dan de niet volkoren soorten. Een goed alternatief voor deze voedingsmiddelen zijn champignons, soja-producten, havermout, quinoa, peulvruchten en een extra portie groente.

Dierlijke eiwitten die je beter kan vermijden zijn rood vlees, zoals varken, schaap, paard en rund. Alternatieven hiervoor zijn gevogelte, vis en zeevruchten.

Wat heeft veroudering te maken met een gezond gewicht?

Kris Verburgh staat bekend om het aanhalen van verschillende grote studies. Zo is er een studie geweest die aantoont dat mensen zelf behoorlijk veel invloed hebben op hun levensduur.  75% wordt namelijk bepaald door leefstijl en maar 25% door de genen.

Ook vertelt hij over een onderzoek waar 20.000 mannen aan mee hebben gedaan. Hieruit bleek dat de mannen die gezond aten, niet teveel alcohol dronken, niet rookten, geen ‘abdominale vetopstapeling’ (lees: ‘bierbuikje’) hadden en regelmatig sporten, 86% minder kans op een hartaanval hadden vergeleken met personen die dit niet deden.

Een gezond gewicht (dus zonder abdominaal vet) heeft dus niet alleen voordelen voor je uiterlijk, maar ook voor je gezondheid en levensduur. Daarbij zijn de richtlijnen om veroudering tegen te gaan en dus ook om verouderingsziektes tegen te gaan, grotendeels hetzelfde voor als je gezond wilt afvallen.

Heb je dus overgewicht en je wilt hier vanaf op een gezonde manier, besef dan ook dat je niet alleen je levensduur verlengd, maar ook de kwaliteit van het leven. Je wordt met een gezonde leefstijl dus niet alleen ouder, maar je blijft ook veel langer gezond. Klinkt dat niet geweldig?

Hoe beginnen met een gezonde leefstijl?

Als je het moeilijk vindt een gezonde leefstijl aan te nemen, dan kan het gloednieuwe en zeer kwalitatieve eBook de Afslank Receptenbijbel je hierbij erg goed ondersteunen.

Wat kan je verwachten van dit receptenboek?

  • De nieuwste wetenschappelijke feiten met praktische tips
  • Recepten die je goed verzadigen
  • Recepten die makkelijk te maken zijn

Dat betekent dus geen moeilijke dieetschema’s, geen dure dieetproducten en geen tijdelijke oplossingen meer. Onderneem nu actie en schaf dit eBook aan! Als je het boek nu bestelt, dan kan jij al over een paar minuten eindelijk echt leren hoe jij je lichaam kan geven wat het nodig heeft!

Ben jij toe aan dé omslag in jouw leven?

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

Laurens Helmstäter

Laurens is de oprichter en eigenaar van Echt Gezond Afvallen. EchtGezondAfvallen.nl is bedoeld om iedereen te helpen veilig en gezond af te vallen. Vind meer info over Laurens Helmstäter.

Geen Reacties

Plaats een reactie