web counter
Vetpercentage Berekenen: 5 Methodes Meten Vetgehalte
Vetpercentage berekenen

Vetpercentage Berekenen: 5 Methodes Die Het Vetgehalte Meten

Als je last hebt van overgewicht, is de kans groot dat je vetpercentage ook te hoog is. Een te hoog vetpercentage kan gevolgen hebben voor je algehele gezondheid. Het is dus belangrijk om je vetpercentage te verlagen, maar dan is het wel handig om eerst je vetpercentage te weten.

Je kan het vetpercentage berekenen met verschillende methodes. Omdat er nogal wat verschillende methodes zijn die je vetpercentage berekenen, zal ik in dit artikel de 5 meest bekende methodes met je doornemen.

Wat is een gezond vetpercentage?

Eerst wil ik uitleggen wat er precies wordt bedoeld met het vetpercentage:

Het vetpercentage is de hoeveelheid vet ten opzichte van het totale lichaamsgewicht.

Als deze te hoog is, wordt het risico op kanker, diabetes, hart en vaatziekten, een herseninfarct, ontstekingsreacties en blessures behoorlijk vergroot.

Een gezond vetpercentage ziet er als volgt uit:

Leeftijd te laag normaal te hoog veel te hoog
20-39 < 21% 21% – 33% 33% – 39% > 39%
40-59 < 23% 23% – 34% 34% – 40% > 40%
60-79 < 24% 24% – 36% 36% – 42% > 42%
Leeftijd te laag normaal te hoog veel te hoog
20-39 < 8% 8% – 20% 20% – 25% > 25%
40-59 < 11% 11% – 22% 22% – 28% > 28%
60-79 < 13% 13% – 25% 25% – 30% > 30%
Wil je een gezond afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?
Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

5 methodes die je vetpercentage berekenen

1. Huidplooimeting

Vetpercentage berekenenMaak je klaar om te worden geknepen, want de huidplooimeting is misschien wel de meest toegankelijke methode voor het berekenen van je vetpercentage.

De huidplooimeeting kan je vetpercentage berekenen op drie, vier of meer plekken verspreid over het hele lichaam zoals de borst, arm, buik en dijen. De technicus voelt de huid en dan wordt de huidplooimeter gebruikt om de dikte van de huidplooi te meten. Elk lichaamsdeel gebruikt een eigen formule om de lichaamssamenstelling op een correcte manier te meten.

Voordelen:

 • Huidplooimeters zijn relatief goedkoop (vanaf 7 euro)
 • De huidplooimeeting is de meest toegankelijke van alle methodes. De meeste sportscholen hebben een paar van deze instrumenten liggen en je kunt verwachten dat een paar medewerkers voldoende ervaring hebben om deze te gebruiken.
 • Een goede huidplooimeting kan in een kwestie van minuten gedaan worden, onafhankelijk van tijd en plaats.

Nadelen:

 • Deze methode is gebaseerd op nauwkeurige metingen van slechts een aantal plekken op het lichaam. Het kan dus zijn dat als het lichaam meer vet opslaat op plekken die niet gemeten worden, dat het gemeten vetpercentage licht kan afwijken van het werkelijke vetpercentage.
 • Om de voortgang te meten is het belangrijk om bij elke meting precies dezelfde plekken te meten. Daarvoor is enige ervaring en kennis vereist van hoe een huidplooimeting werkt.

2. Elektrodiagnose

Dit klinkt misschien heel ingewikkeld, maar dat valt in de praktijk erg mee. De elektrodiagnose kan het vetpercentage berekenen met behulp van een speciale weegschaal, of met een meer complex apparaat waarbij je ook handgrepen hebt die elektroden bevatten. Dit soort apparaten sturen kleine elektrische impulsen het lichaam in. Hier voel je trouwens niet van.

Het apparaat meet vervolgens hoe snel deze elektrische impulsen terug komen. Omdat spierweefsel deze elektrische lading sneller geleid dan vetweefsel, kan aan de hand daarvan het vetpercentage worden bepaald.

Voordelen:

 • Tegenwoordig worden veel weegschalen geleverd met ingebouwde functies, die de lichaamssamenstelling kunnen meten. Deze weegschalen worden steeds beter betaalbaar.
 • De vetpercentage berekening is heel snel gebeurd. Bij het drukken op de knop duurt het slechts enkele seconden, voordat de berekening is gemaakt.

Nadelen:

 • De elektrodiagnose is over het algemeen veel minder nauwkeurig dan veel andere methoden. Metingen kunnen sterk worden beïnvloedt door variabelen zoals de hoeveelheid vocht in het lichaam, maaltijden (een recente maaltijd kunnen de resultaten scheeftrekken) en trainingen (een meting direct na de training leidt tot een lagere meting).
 • Voor de meest consistente meting is het belangrijk om elke dag op hetzelfde tijdstip deze methode uit te voeren.

3. Hydrostatisch wegen

Dit wordt ook wel onderwater wegen genoemd. De meting kan je vetpercentage berekenen met behulp van water. Dit wordt gedaan met een speciale watertank. Botten en spierweefsel zijn namelijk zwaarder dan water, zodat een persoon met een hoog percentage mager weefsel in water meer weegt en een persoon met een hoog vetpercentage minder.

Voordelen:

 • Hydrostatische weging is een hele nauwkeurige techniek voor het meten van de lichaamssamenstelling. De techniek maakt gebruik van beproefde variabelen die de kans op afwijkingen erg klein maakt.

Nadelen:

 • Je zal hiervoor enige apparatuur nodig hebben om deze methode te kunnen gebruiken.
 • In vergelijking met andere methodes, is het enigszins duur. Je hebt bent toch al snel 30 euro kwijt voor deze instrumenten.
 • De individu moeten tijdens de meting krachtig uitademen, om zoveel mogelijk lucht uit de longen te krijgen. Daarbij moeten ze ook helemaal worden ondergedompeld, wat voor sommige mensen wellicht ongemakkelijk is.

4. DEXA (Dual Energy X – Ray Absorptiometry)

Een DEXA scan kan het vetpercentage berekenen door patiënten bloot te stellen aan röntgenstralen met verschillende intensiteiten. Ook kan deze scan worden gebruikt om de botmineraaldichtheid te meten. De deelnemers liggen daarbij op een tafel, terwijl een mechanische arm van de machine het hele lichaam afgaat.

Door het meten van de absorptie van alle lichaamsdelen, kunnen technici metingen van de minerale botdensiteit, vetvrije massa en vetmassa krijgen. De machine kan ook afzonderlijk de lichaamsdelen meten, zodat je kan bijvoorbeeld kan zien of je linker- of rechterbeen sterker is.

Voordelen:

 • DEXA scans zijn ongelooflijk nauwkeurig in het meten van de lichaamssamenstelling.
 • Deze meting gebeurt in een paar snelle en pijnloze minuten, waarbij je ontspannen ligt op een tafel.

Nadelen:

 • Je kan deze methode niet 24 uur per dag laten doen. Je moet in de meeste gevallen een afspraak maken met een medisch professional.
 • Deze methode is een stuk duurder, dan andere methodes die net zo nauwkeurig zijn.

5. Plethysmografie (Luchtverplaatsing)

Plethysmografie kan je vetpercentage berekenen op een methode die nogal vergelijkbaar is met onderwater wegen. De deelnemers zitten in een kleine machine. Er kan dan worden gemeten, hoeveel lucht de individu kan verplaatsen. Met deze gegevens kunnen technici de dichtheid van het lichaam bepalen. Vervolgens kan hiermee ook weer het vetpercentage worden berekend.

Voordelen:

 • Aangezien de plethysmografie methode niet gepaard gaat met een ongemakkelijke houding, zullen veel mensen deze methode als prettig ervaren. De vorm en grootte van de machine laat personen van bijna elke leeftijd, lengte en breedte comfortabel plaatsnemen.

Nadelen:

 • Net als hydrostatische weging en DEXA scans, zal luchtverplaatsing waarschijnlijk niet snel te vinden zijn in jouw buurt.
 • Deze methode zal ongeveer vanaf 40 euro per meting kosten, wat een stuk duurder is dan andere nauwkeurige methodes.

Hoe je vetpercentage verlagen?

Heb je dit artikel helemaal gelezen? Zo ja, dan ben je nu goed op de hoogte over de bestaande methodes die je vetpercentage berekenen.

Het verlagen van je vetpercentage is essentieel voor als je permanent wilt afvallen. Bij de meeste diëten waarbij je snel gewicht verliest, gaat het vetpercentage nauwelijks omlaag, omdat je ook vocht en spierweefsel verliest. Zo blijft dus ook je lichaamssamenstelling grotendeels hetzelfde.

Met het gloednieuwe en moderne Vet Verbrand Geheimen boek kan jij heel snel en effectief leren hoe je jouw vetpercentage kan verlagen. Zo kun je je lichaam om toveren tot een echte permanente vet verbrand machine! Het afvallen gaat vervolgens vanzelf…

Klik hier voor meer informatie:

Vet Verbrand Geheimen

Tags:

Laurens Helmstäter

Laurens is de oprichter en eigenaar van Echt Gezond Afvallen. EchtGezondAfvallen.nl is bedoeld om iedereen te helpen veilig en gezond af te vallen. Vind meer info over Laurens Helmstäter.

3 Reacties
 • Happy Koops

  1 oktober 2016 op 14:31 Beantwoorden

  Is het meten van vetpercentage via elektrodiagnose betrouwbaar te meten bij aanwezigheid van een kunst knife?

  • Laurens Helmstäter

   7 oktober 2016 op 19:36 Beantwoorden

   Daar kan ik helaas geen antwoord op geven. Je zou dit het beste kunnen navragen bij een fitnessinstructeur of een personal trainer.

 • john mol

  9 november 2017 op 09:01 Beantwoorden

  Dag, je schrijft bij de dexa scan: Deze methode is een stuk duurder, dan andere methodes die net zo nauwkeurig zijn.

  Mijn vraag is: welke methode is dan net zo nauwkeurig? Volgens mij is er geen methode nauwkeuriger maar dit zo wel fijn zijn:-)

Plaats een reactie