web counter
Waarom Afvallen Met Een Vetvrij Dieet Onverstandig Is
Vetarm dieet

Waarom Afvallen Met Een Vetvrij Dieet Onverstandig Is

Wanneer je teveel lichaamsvet hebt en hiervan af wilt, zou het logisch klinken om een vetvrij dieet te gaan volgen, toch? Helaas is het tegendeel waar.

Vooral in Amerika is vanaf 1970 de bevolking alleen maar dikker geworden, onder andere doordat zij steeds minder vetten zijn gaan eten. Ook is het niet waar dat de meeste vetten de kans verhogen op verstopte bloedvaten en hartaanvallen.

In dit artikel leg ik uit waarom vetten gezonder zijn dan eerder werd gedacht en waarom een vetvrij dieet je niet helpt bij afvallen.

Wat is een vetvrij dieet?

Bij een vetvrij dieet is het de bedoeling dat je extreem weinig vetten eet. Normaal gesproken haal je maximaal 30% van het totaal aantal dagelijkse calorieën uit vetten. Bij een vetvrij dieet daalt die inname naar slechts 10% tot 15% van je dagelijkse behoefte aan calorieën uit vet.

Enkele voorbeelden van vetvrije diëten zijn:

Vetvrije diëten zijn ontstaan, omdat in de afgelopen tientallen jaren vetten vaak in relatie werden gebracht met een te hoog cholesterolgehalte, hart-en vaatziekten en overgewicht. Een vetvrij dieet zou daarom ideaal zijn om gezonder te worden.

Nu blijkt in de meeste gevallen dat het tegendeel waar is. Sinds we minder vetten zijn gaan eten, zijn de problemen met overgewicht en hart-en vaatziekten alleen maar erger geworden.

Wil je een gezond afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?
Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Waarom zijn vetten toch gezond?

Omdat we al jarenlang te horen krijgen dat vet ongezond is, komt de waarheid over vet erg langzaam binnen druppelen. Vooral in de medische beroepsgroep zijn ze terughoudend met het toegeven dat zij zich al die jaren met slechte wetenschap hebben ingelaten. Het blijkt nu namelijk dat veel vetten juist gezond en essentieel zijn voor het goed functioneren van ons lichaam.

En ja, vetten verhogen de cholesterol, maar er bestaat slechte cholesterol en goede cholesterol. Vetten verhogen beide, waardoor de balans goed blijft.

Bovendien spelen vetten helemaal geen grote rol bij overgewicht. Koolhydraten en suikers wel! Uit onderzoek is gebleken dat personen die een suikervrij dieet volgden, twee keer zoveel waren afgevallen als personen die een vetvrij dieet volgden.

De volgende keer wanneer je brood eet met roomboter, beschouw dan maar de boter als het meest gezonde bestandsdeel!

Wat is het nut van vetten?

Vetten hebben meerdere nuttige functies:

 • Vetten beschermen de organen tegen schokken.
 • Vetten zijn een belangrijke energiebron. Deze energie is direct beschikbaar en levert ook twee keer zoveel energie als eiwitten en koolhydraten.
 • Vetten bevatten allerlei voedingsstoffen die helpen bij de bouw van cellen in ons lichaam. Zo bevat vet de vitamines A, D, E en K en zijn van groot belang voor het goed functioneren van het lichaam.
 • Vet onderdrukt het hongergevoel. Dit komt omdat vet iets langer in de maag blijft.

Welke soort vetten zijn gezond en ongezond?

Dit is niet zo eenvoudig als men eerst dacht. Er werd namelijk van uitgegaan dat onverzadigde vetten gezond zijn en verzadigde vetten ongezond, maar dat hoeft lang niet altijd zo te zijn.

De meest gezonde vetten zijn de omega-3 vetzuren. Deze vetten kun je vooral vinden in vette vis, lijnzaad en walnoten.

Omega-6 vetzuren zijn de ene keer wel gezond en de andere keer weer niet. De gezonde variant vind je in verschillende oliën zoals pompoenolie en hennepzaadolie. De ongezonde variant van omega-6 vetzuren vind je in plantaardige oliën zoals die van soja, mais en zonnebloemolie. Dit komt vooral omdat de granen hiervan teveel genetisch gemodificeerd zijn.

De meest ongezonde vetten zijn transvetten. Deze zijn veel te vinden in bewerkt eten en gefrituurd voedsel. Transvetten zijn eigenlijk verzadigde vetten die worden gevormd wanneer plantaardige oliën uitharden, ook vaak hydrogenatie genoemd. Daarom zitten veel margarines vol met transvetten.

Het gaat er dus vooral om waar het vet precies vandaan komt, want aan de hand daarvan is het vet op een bepaalde manier samengesteld die ervoor zorgt dat het gezond of ongezond is.

Soort vet Gezond Ongezond
Enkelvoudig onverzadigd Olijfolie Avocado Plantaardige margarines Arachideolie Koolzaadolie
Meervoudig onverzadigd Zaden Noten Vette vis Pompoenolie Hennepzaadolie Notenolie Zonnebloemolie Maïsolie Sojaolie Sommige margarines
Verzadigd Kokosolie Kokosnoot Roomboter Dierlijk vet Gefrituurd eten Junkfood / Fastfood Melk Room Kaas

Waarom een vetvrij dieet ongezond is?

Nu je weet waarom vetten belangrijker zijn voor ons lichaam dan voorheen gedacht, snap je ook wel dat afvallen met een vetarm dieet geen gezonde methode is. Ook snap je dat suikers een grotere oorzaak zijn voor overgewicht dan vetten, want vetarme diëten en vetvrije producten, bevatten vaak veel suikers om zo nog steeds een lekkere smaak te hebben. Vooral de suiker fructose wordt veel gebruikt in vetvrije producten en van deze zoetstof is bewezen dat dit één van de ongezondste suikers is die we in bewerkte voeding kunnen terugvinden. Dat betekent dus eigenlijk dat vetvrije diëten en vetvrije producten je eerder zullen tegenwerken dan meewerken.

Het zou beter zijn om in plaats van een vetvrij dieet, een transvetvrij dieet of een suikervrij dieet te volgen. Helaas zijn diëten in de meeste gevallen maar tijdelijk en leer je weinig van echt gezond afvallen en eten.

De ultieme methode voor gezond afvallen!

Het is dus belangrijk om geen vetvrij dieet of ander wonderdieet te gaan volgen voor als je wilt afvallen, maar om je leefstijl te gaan veranderen. Natuurlijk wil je dan een leefstijl die bij je past en goed is vol te houden.

Schrijf dan voor jezelf eens op wat jij denkt nodig te hebben om succesvol af te vallen. Bij deze geef ik alvast een paar punten die je goed op weg kunnen helpen:

 • Lekkere recepten die zijn gemaakt van gezonde voeding
 • Een voedselpatroon wat makkelijk is vol te houden
 • Duidelijke tips en trucs over afvallen en een gezonde leefstijl

Kan jij je wel vinden in deze punten, dan kan ik je van harte de Afslank Receptenbijbel aanraden. Nadat je de tips en trucs in dit boek hebt gelezen, kan je gelijk aan de slag gaan met de heerlijke recepten.

Het enige wat je nodig hebt is gezond verstand, een keuken en motivatie. Je zult merken dat gezond leven heel leuk is, wat je valt er niet alleen van af, je gaat je er ook lekkerder door voelen en dit zullen mensen in je omgeving gaan opmerken.

Veel beter dan dit of een vetvrij dieet zal het de komende 10 jaar waarschijnlijk niet worden. Of besteed je liever honderden euro’s aan peperdure diëten of diëtisten, die je nooit zullen leren wat in dit boek staat? Klik hier voor meer informatie:

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

Tags:

Laurens Helmstäter

Laurens is de oprichter en eigenaar van Echt Gezond Afvallen. EchtGezondAfvallen.nl is bedoeld om iedereen te helpen veilig en gezond af te vallen. Vind meer info over Laurens Helmstäter.

4 Reacties
 • kimberley pex

  7 januari 2015 op 19:44 Beantwoorden

  Je valt echt wel af als je ’n paar dagen vetvrij (en natuurlijk koolhydraat/ suikervrij) eet,maar als je n paar weken geen vet/olie eet , kun je behoorlijke hoofdpijn krijgen.

  • kimberley pex

   5 oktober 2017 op 08:03 Beantwoorden

   Ook kwam ik erachter dat je niet veel afvalt met vetarm of vetvrij, doordat de galblaas dan weinig gal uitstoot, en gal is weer onmisbaar voor een goede spijsvertering. Ook kun je heftige verstoppingen krijgen, vet “smeert”de hele zaak, een vetvrije vezelrijke voedselbrij geeft veel problemen. Dat heb ik dan weer zelf moeten ondervinden helaas…darmkolieken in mn dunne darm, DAT deed pijn. 3 eetlepels lijnzaad en 3 magnesiumhydroxide(de gewone ) en de zaak kwam gelukkig weer op gang.

   • kimberley pex

    5 oktober 2017 op 08:04 Beantwoorden

    ik bedoelde dus lijnzaadolie ! bij verstopping.

 • Erwin

  15 mei 2016 op 13:35 Beantwoorden

  Dat komt dan vooral omdat vet veel calorieen bevat. En als je dit schrapt kom je simpelweg onder je 2000/2500 calorieen per dag. Hetzelfde gebeurt als je suikers schrapt. Zelfs eiwitten!

Plaats een reactie