web counter
Vreetbuien Voorkomen Lukt Jou Met Deze 10 Effectieve Tips
Vreetbuien voorkomen

Vreetbuien Voorkomen Lukt Jou Met Deze 10 Effectieve Tips

De één heeft meer last van vreetbuien dan de ander. Vooral vrouwen kunnen ineens een enorme drang hebben naar veel en ongezond eten en al helemaal wanneer die ene week weer aanbreekt.

Misschien ben je net goed bezig met afvallen of gestart met een dieet. Dan komt een vreetbui erg ongelegen. Waarom overkomt jou dit nou en hoe kan je vreetbuien voorkomen? Dat zal ik je uitleggen in dit artikel.

Wat is een vreetbui?

Een vreetbui moet niet worden vergist met een eetbui. Bij een eetbui wordt namelijk verstaan dat je de sterke behoefte hebt om lekkere en ongezonde dingen te eten. Door deze ‘lekkere trek’ eet je al snel een rol koekjes op of een zak chips leeg. Dat kan af en toe geen kwaad.

Een vreetbui is een stuk heviger. Het blijft namelijk niet bij die ene zak chips. Je wilt daarna ook nog een reep chocola, koekjes of frisdrank. Zolang het meer veel, zoet en ongezond is. Wanneer je dan niets meer op kan, komt het schuldgevoel boven drijven en ook en gevoel van onmacht.

Wil je een gezond afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?
Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Oorzaak van een vreetbui

Vreetbuien voorkomen lukt beter als je weet wat de oorzaak is. Wat het niet makkelijk maakt is dat er meerdere oorzaken mogelijk zijn van vreetbuien zoals:

 • De vreetbui gebeurt onbewust. De chipjes, koekjes en chocolaatjes worden zo’n beetje zonder dat je erbij nadenkt naar binnen gewerkt.
 • De vreetbui kan komen door een bepaalde emotie. Dit kan zijn door verdriet, een teleurstelling, eenzaamheid,  stress, verveling of frustratie.
 • Je kan verslaafd zijn aan zoetigheid (suiker).
 • Heb je al een tijdje niet gezondigd door bijvoorbeeld een streng dieet? Dan is de drang naar ongezond en veel eten waarschijnlijk groter geworden.

Probeer bewust te worden van jou oorzaak. Schrijf daarom eens op wat er gebeurd is of in je omgaat in de uren voordat zo’n vreetbui begint. Dit is een belangrijk eerste stap om in de toekomst deze vreetbuien te voorkomen.

Vreetbuien voorkomen met deze 10 effectieve tips

Om je nog beter te helpen met heb ik hieronder een aantal tips gezet:

1. Eet maximaal 3 keer per dag (belangrijkste tip)

Deze eerste tip is gelijk de belangrijkste! Als je de hele dag dooreet krijgt je spijsvertering nauwelijks rust, blijft je bloedsuikerspiegel constant stijgen en dalen en blijft de zin naar iets lekkers en zoets sterk aanwezig.

Het beste is om 3 keer (en soms zelfs 2) per dag te eten. Dat betekent dus dat je geen tussendoortjes meer eet. Daarbij horen ook calorierijke drankjes zoals frisdranken of vruchtensappen.

Tijdens de 3 eetmomenten, mag je gelukkig wel behoorlijk grote porties eten, zodat je er daarna weer zo’n 5 uur tegenaan kunt. In het begin kan dit voedselpatroon lastig vol te houden zijn, maar na een week of 2 zal je lichaam hieraan zijn gewend en heb je geen honger meer tussendoor en verdwijnen dus ook de vreetbuien!

2. Hou ongezond eten buiten de deur

Stel dat je toch weer een vreetbui krijgt, dan kan je alleen gezonde dingen eten. Misschien heb je daar dan helemaal geen zin in en gaat de vreetbui vanzelf over. Of je gaat toch eten, maar dan dus alleen gezond eten. Zo is het helemaal niet slecht voor je gezondheid om een vreetbui te hebben.

3. Ontbijt stevig

Een stevig ontbijt zorgt ervoor dat je lichaam gelijk al in de ochtend genoeg energie binnenkrijgt. Zo ben je de rest van de dag fitter en scherper. Daardoor is het makkelijker om je te beheersen wanneer je een vreetbui voelt opkomen. Ook is je suikerspiegel beter in balans, waardoor een vreetbui minder snel voor zal komen.

4. Plan maaltijden

Bedenk alvast voor de komende dagen wat je gaat eten. Doe alvast de boodschappen, zodat je alle spullen optijd in huis hebt. Zo kan je je al richten op wat je gaat eten en is de verleiding om spontaan iets anders te gaan eten kleiner.

5. Ga niet hongerig boodschappen doen

Het is niet verstandig om met een lege maag boodschappen te gaan doen. Zo stop je al snel je winkelwagen vol met ongezond eten, wat niet op je boodschappenlijstje stond.

6. Drink genoeg water

Wanneer je minimaal 1,5 liter water per dag drinkt, wordt je hongergevoel onderdrukt. Water vult immers ook de maag.

7. Zoek afleiding

Als je een vreetbui zoekt opkomen, zoek dan iets om te doen. Maak dat ene (opruim)klusje af of zoek de frisse lucht op. Zo ben je daarna extra trots op jezelf, omdat je de vreetbui hebt kunnen voorkomen en in de plaats daarvan heb je iets nuttigs gedaan.

8. Honger jezelf niet uit

Een vrouw heeft gemiddeld 2000 kilocalorieën nodig en een man 2500 kilocalorieën. Ga je hier meer dan 500 kilocalorieën onder zitten, dan krijg je al snel een hongergevoel aan het einde van de dag. Wanneer je met een te lege maag rondloopt is de verleiding groot jezelf vol te proppen met veel en ongezond eten.

9. Ga sporten

Dat af en toe sporten gezond is wisten we al. Maar nu blijkt uit onderzoek dat wanneer mensen die zich kortstondig, maar hevig inspannen, zichzelf daarna beduidend beter kunnen beheersen. De bloedtoevoer naar de prefrontale cortex neemt toe. De prefrontale cortex omvat onder meer de hersengebieden in het voorhoofd die weloverwogen beslissingen mogelijk maken. Dit effect treedt al op na 10 tot 40 minuten door bijvoorbeeld hardlopen, fietsen of zwemmen.

10. Laat je soms wel gewoon gaan

Probeer per week een moment in te lassen dat je een zak chips of een rol koekjes mag leeg eten, maar maak het niet te gek.

Bonustip voor vreetbuien voorkomen!

Bovenstaande tips zijn makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom is de beste manier om een gezonde levensstijl aan te leren. Op die manier zul je al snel merken dat je geen vreetbuien meer krijgt.

Bestel daarom de gloednieuwe en zeer kwalitatief Afslank Receptenbijbel van Richard Ridder! Wat kan je verwachten van dit receptenboek?

 • De nieuwste wetenschappelijke feiten met praktische tips
 • Recepten die je goed verzadigen
 • Recepten die gezond zijn en je bloedsuikerspiegel constant houden

Dat betekent dus geen moeilijke dieetschema’s, geen dure dieetproducten en geen tijdelijke oplossingen meer. Ook zal je merken dat je lichaam beter in balans komt en de vreetbuien steeds meer verdwijnen.

Onderneem nu actie en schaf dit eBook aan! Als je het boek nu bestelt, dan kan jij al over een paar minuten eindelijk echt leren hoe jij je lichaam kan geven wat het nodig heeft!

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

Laurens Helmstäter

Laurens is de oprichter en eigenaar van Echt Gezond Afvallen. EchtGezondAfvallen.nl is bedoeld om iedereen te helpen veilig en gezond af te vallen. Vind meer info over Laurens Helmstäter.

4 Reacties
 • Angel

  22 januari 2017 op 02:59 Beantwoorden

  Ik mis de vreetbuien door medicijnen

 • Bea

  17 maart 2018 op 17:00 Beantwoorden

  Dus drie keer per dag mag je je maag barstensvol eten en verder niks tussendoor? Het lijkt mij voor je maag juist beter om zes keer iets kleinere porties te eten, om teveel uitrekken van de maag te voorkomen… Sommige mensen zitten trouwens ook snel vol en komen met drie keer eten nooit aan 2000 calorieën.

 • An Oudermans

  30 april 2019 op 06:23 Beantwoorden

  Niet zo evident hoor wat u schrijft.ik mag van mijn diëtiste wel tussendoortjes eten, gezonde weliswaar met weinig koolhydraten en vetten.
  Ik heb reuma en ik moet zware pijnmedicatie nemen savonds en snachts. Dat is niet iets dat ik kies hoor.Maar daar moet ik gewoon iets bij eten, of ik word ziek van de medicatie.
  Ik kies het tijdstip niet nog het feit dat ik dikwijls om 22 u,2u en 6 u medicatie moet nemen.Wat raadt u aan om dan te eten bij deze eetmomenten die ikzelf niet kies??Gedurende de dag eet ik weinig maar wel gezond.
  Mvg An

Plaats een reactie